Alergie na ryby, korýše a měkkýše – téměř nejsilnější potravinová alergie

O potravinových alergiích jste jistě už slyšeli mnohokrát. Hodně se omílají témata alergií na lepek a laktózu, známá je rovněž alergie na arašídy a ořechy. Zapomínat bychom ale neměli také na alergii, kterou vyvolávají ryby, korýši a měkkýši. Ta totiž patří mezi nejčastější potravinové alergie a vážná alergická reakce jimi vyvolaná může ohrozit i život.

Ryby zastávají významnou složku ve výživě, jelikož obsahují spousty vitamínů, minerálů a dalších důležitých látek, které mají vliv na lidské zdraví. Ryby, korýši a měkkýši však obsahují alergen parvalbumin, která může u některých osob vyvolat nepřiměřenou reakci imunitního systému. Následky mohou být velmi vážné. Opatrní bychom měli být zejména tehdy, jíme-li rybu nebo jiné mořské plody poprvé.

alergie na ryby

Ryby obsahují látku parvalbumin, která může u lidí spustit alergickou reakci.

 

Alergie na ryby – co ji způsobuje?

Stejně jako u všech potravinových alergií platí, že většina lidí žádný problém při konzumaci ryby nepociťuje. U menšího procenta lidí se však alergická reakce může objevit a to v různé míře. Alergeny ryb mohou vyvolat mírnou, ale i velmi vážnou alergickou reakci, která může ohrozit i život postiženého člověka.

Ryby obsahují více typů alergenů, tím hlavním je již zmiňovaný svalový protein parvalbumin, který tvoří hlavní složku bílé svaloviny ryb. Na parvalbumin reaguje 95 % lidí s prokázanou alergií na ryby.  

Parvalbumin se ale nachází nejen ve svalovině, ale také v jikrách a kůži ryb. U některých osob stačí k vyvolání alergické reakce pouhý dotek. Některým lidem dokonce stačí pouhá přítomnost v místnosti, kde se ryby připravují nebo prodávají.

Parvalbumin má podobné složení u většiny ryb, proto se alergici musí vyhýbat mořským i sladkovodním rybám. Lépe tolerované jsou ryby s převahou červené svaloviny, jako je tuňák a mečoun.

Parvalbumin je látka odolná teplu. Jeho alergenicita se při tepelné úpravě snižuje, ale ne úplně. To znamená, že na ní konkrétně nemá vliv tepelná úprava. Jiné alergeny ryby jsou na teplo naopak citlivé.

Osoby, které nesnesou syrové ryby (např. sushi), nemusí mít žádné problémy s konzumací konzervovaných nebo tepelně upravených ryb. Nejméně obvyklé jsou případy, kdy člověk nereaguje na syrovou, ale pouze tepelně upravenou rybu.

fish and chips

Obalovaná a smažená treska s hranolky (Fish and chips) představuje pro spoustu lidí lákavou dobrotu. Alergici by se jí ale měli vyhnout velkým obloukem.

 

Ryby, které nejčastěji vyvolávají alergie:

  • Treska – nejvíce alergizující ryba, bohužel se i nejvíce konzumuje a zpracovává i do jídel, kde byste ji nečekali
  • Žralok
  • Hejk
  • Makrela
  • Sleď
  • Pstruh
  • Štika
  • Kapr
  • Tuňák a mečoun – nejméně alergizující ryby

U ryb a rybích výrobků je známá tzv. prahová dávka, tedy množství ryby, při kterém už hrozí vznik alergické reakce. U tresky a sledě stačí 5 mg, u makrely 500 mg, u surimi 1000 mg a u platýze teprve 6000 mg.

VÍTE, ŽE MEZI NEBEZPEČNÉ POTRAVINY PATŘÍ KRABÍ TYČINKY? Nebezpečné jsou proto, že jsou vyrobené ze svaloviny několika druhů ryb. To samé platí pro velice oblíbené asijské jídlo sushi.

alergie na sushi

Alergici se musí vyhýbat rybám i výrobky z nich vyráběných. Platí to i pro sushi, jehož obliba se rozšířila do celého světa.

 

Přiznaky alergie na ryby

Alergie na ryby může postihnout děti, mladistvé i dospělé. U dětí a mladistvých představují ryby pátou nejčastější potravinovou alergii. Zatímco alergie na mléko nebo vajíčka v průběhu dospívání vymizí, alergie na ryby ve většině případech přetrvává až do dospělého věku.

Jedná se tedy o trvalou diagnózu, kdy nedochází ke odeznění či alespoň zlepšení nemoci. Pouze u 10 % postižených lze hovořit o zmírnění alergické reakce a celkovém zlepšení stavu.

První příznaky se obvykle objeví pár minut po požití ryby, ve výjimečných případech 24 až 48 hodin poté. Projevy jsou velmi podobné jako u ostatních alergií. Při stanovení diagnózy a léčby je proto velmi důležité najít tu správnou příčinu problémů.

 

Nejčastější projevy alergie na ryby:

ryba jako alergen

Zatímco u některých lidí pouhý pohled na rybu vyvolá chuť na jídlo, u jiných způsobí nežádoucí alergickou reakci.

 

Člověk může,ale také nemusí být vždycky alergický na všechny druhy ryb. Rozlišujeme dva druhy alergií na ryby:

  1. Alergie na všechny druhy ryb

Odborníci uvádí, že na všechny druhy ryb bez výjimky, je alergických cca 60 % osob alergických na ryby. To znamená, že ze svého jídelníčku musí vyřadit všechny druhy mořských i sladkovodních ryby včetně výrobky z nich vyráběných. V žádném případě nemá smysl testovat reakce na jednotlivé druhy ryb.

  1. Alergie na jeden či více druhů ryby

Přibližně 40 % alergiků má štěstí a nesnese pouze jeden druh ryb. I zde je na místě být při konzumaci ryb opatrný.

Alergolog a imunolog MUDr. Radek Klubal, předseda občanského sdružení Máša zaměřující se na pomoc lidem s alergiemi upozorňuje:

Lidé s mírnou alergií někdy snáší alespoň ryby s převahou červeného masa, jako je tuňák nebo mečoun. Naopak největší potíže alergikům činí treska, mořská štika a makrela. Rodiče by proto svým dětem neměli dávat ochutnat rybu poprvé na dovolené.

 

Nepleťte si alergii s pseudoalergií

Zdaleka ne každá reakce na potravinu hned znamená alergii. V mnoha případech se jedná o potravinovou intoleranci nebo přecitlivělost. V případě ryb může pseudoalergii vyvolat vyšší množství histaminu.

Projevy přecitlivělosti jsou velmi podobné alergii. Větší množství histaminu obsahují staré, zkažené či špatné zmražené ryby. Potíže mohou vyvolat také parazité, biotoxiny a rezidua léčiv a hormonů obsažené v rybím mase.

tuňák jako alergen

Hodně oblíbené jsou konzervy tuňáka. Může obsahovat více histaminu, na který jsou někteří lidé citliví. Nejedná se však o alergii na rybu.

 

Problémům se lze vyhnout už při výběru a koupi ryb v obchodě. Samozřejmě existují přísná pravidla pro skladování a převoz potraviny, včetně ryb. Například množství ledu při přepravě je stanovováno s ohledem na venkovní teploty. V Česku lze narazit na ryby upravené čtyřmi způsoby:

  • čerstvé ryby chlazené ledem
  • seafrozen – ryby zmrazené na lodi ihned po výlovu
  • mražené v továrně
  • zčerstvělé – mražené ryby rozmražené prodejcem

To však neznamená, že si nemůžete domů přivézt zkaženou rybu. Rybí maso se totiž kazí rychleji než jiné maso. Vždy si vybírejte “zdravě” vypadající rybu s neporušenou a napnutou kůží. Cítit byste neměli rybinu ani čpavek, skutečně čerstvé ryby naopak voní po moři.

 

Pozor si dávejte i na další mořské potvory

Pokud se podíváte na seznam alergenů, vedle ryb v něm najdete také korýše a měkkýše. Jedná se o takové ty různé mořské i sladkovodní potvory jako kraby, humry, krevety, raky, sépie, škeble, ústřice, olihně, slávky, kalamáry, chobotnice, hlemýždi apod.

Také korýši a měkkýši obsahují alergen, který u některých lidí způsobí alergickou reakci. Jedná se o termostabilní bílkovinu tropomyosin. Pozor bychom si proto měli dávat na dovolené při ochutnávání neznámých mořských specialit. První příznaky se obvykle objeví pár minut po požití potravy, nejpozději cca 6 hodin poté.

krevety jako alergen

Při alergii na korýše je třeba zapomenout i na milované krevety.

 

Projevy alergie na korýše a měkkýše:

  • Trávicí obtíže – nevolnosti, bolesti břicha, průjem, zvracení
  • Mravenčení v ústech
  • Otok rtů, jazyka, hrdla, uší, rukou, prstů
  • Kožní potíže – svědění, kopřivka, ekzémy
  • Dýchací problémy – dušnost, sípání, úzkost
  • Závratě, mdloby
  • Anafylaktický šok – pouze ve výjimečných případech

kalamáry jako alergen

Také na různé způsoby připravené kalamáry jsou na dovolených u moře hodně oblíbené.

 

PŘI KONZUMACI RYB, KORÝŠŮ A MĚKKÝŠŮ HROZÍ RIZIKO OTRAVY. Korýši a měkkýši se živí fytoplanktonem, který obsahuje leccos včetně jedovatých látek. To se týká zejména ústřic, škeblí a slávek.

V určitém množství mohou tyto látky působit jako jed a vyvolat u člověka otravu. Otrava se obvykle projevuje brněním rtů a jazyka, postupujícím necitlivostí horních a dolních končetin a v nejhorším případě může dojít k úmrtí.

 

Léčba alergie na ryby, korýše a měkkýše

Účinný lék na alergie dosud neexistuje. Jedinou formu úspěšné “léčby” je vyhýbání se alergenům, tedy potravinám, která nám způsobují problémy. V tomto případě lidé alergičtí na ryby z jídelníčku vyřadí rybu nebo ryby, které u nich vyvolávají alergii.

To samé platí v případě alergie na korýše a měkkýše. Prostě je nutné vyhýbat se všem oblíbeným mořským potvorám, která jsou sice vynikající, ale prostě vám “nesedí”.

V případě náhodného požití je doporučené užít antihistaminika, které zastaví nebo alespoň zmírní alergickou reakci. V případě vážnějších a neustupujících potíží vyhledejte lékařskou pomoc. U postiženého může dojít k anafylaktickému šoku, který vyžaduje rychlý zásah lékaře, jinak může dojít až k úmrtí.

Jediný lék na alergii na ryby je nejíst ryby.

 

Existují situace, kdy poučky o zdravé výživě ignorujeme

Alergie na ryby, korýše a měkkýše je jednou z nich. Pokud vám ryby nedělají dobře a způsobují vám výše uvedené problémy, nejezte je bez ohledu na to, kolik cenných látek obsahují. Raději navštivte lékaře, který vaše podezření na alergii potvrdí nebo vyvrátí. Může se jednat o jednorázovou reakci na histamin, ale i alergii. Myslete na své zdraví a jezte tak, abyste zdravými zůstali.

DÁLE ČTĚTE: O kuriózní alergii na slunce, která v ČR není vůbec ojedinělá

Alergie na ryby, korýše a měkkýše – téměř nejsilnější potravinová alergie
5 (100%) 5 hlasov

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.