3 poctivé burgery, po kterých nic nepřiberete!

Ač to říkám velmi nerada, léto se nám opět (jako ostatně každý rok) pomalu chýlí ke konci. Naštěstí to nebude zas tak rychlé a ani my nehodláme ihned rezignovat a nakupovat zimní kabáty. Poslední teplé a slunečné letní dny si hodláme užít na plno.

Čas si najdeme nejen na sportovní aktivity, zábavu ale i na nějaké to grilování předtím, než definitivně uložíme grily k zimnímu spánku. Z našeho pohledu půjde samozřejmě o zdravé grilování.

Burger – vyvážené jídlo z čerstvých surovin

Poslední letní dny mohou překvapit vysokými teplotami dělanými pro parádní grilování plných chutných a přitom zdravých dobrot. Klasickým jídlem, kterému se v rámci diety a hubnutí striktně vyhýbáme, je burger.

Je to ale velká škoda, protože vedle klasických ne zrovna dietních variací existují i takové, po kterých nepřiberete.

Hamburger nemusí vždy představovat kalorickou bombu a do zdravého jídelníčku se jej rozhodně jednou za čas nebojte zařadit.

MÁTE DOBRÝ GRIL? Pokud ne, recenze a VIDEA těch nejlepších najdete na stránce ElektrickyGril.sk

burger

Klasika se smaženými hranolky a domácí tatarkou dietní opravdu není

VÍTE, KDE SE VZAL BURGR? Přečtěte si velmi zajímavý článek Historie hamburgeru aneb jak němečtí imigranti přivezli oblíbený sendvič do Ameriky.

Většina z nás si pod hamburgerem představí klasiku v podobě bulky s masem, tučným sýrem, salátem, rajčetem, okurkou, cibulí, kečupem a majonézou a pořádnou porcí smažených hranolek. Tato variace je jistě velmi chutná, obzvláště pokud ji obohatíme o ochucené tučné majonézové dresinky, karamelizovanou cibulku, plátek propečené slaniny a domácí tatarku.

My si klasiku připravíme jinak – stejně chutně, jenom zdravěji.

VÍTE, JAKÉ MASO VYBRAT?  Nejvhodnějším masem je libové hovězí zadní s obsahem tuku do 12 %. Pokud nevlastníte mlýnek na maso, nechte si maso namlet v ověřeném řeznictví. Přečtěte si také, jak nejlépe připravit maso na burger

Následuje výběr čerstvé zeleniny, které do klasického burgeru prostě patří – rajčata, ledový salát, cibule a samozřejmě nakládané okurky, ideálně domácí. Bez dresinku by byl každý burger suchý.

To však neznamená, že zpoza bulky musí vytékat hektolitry tučné majonézy či sladkého kečupu. Majonézu nahraďte lehkým jogurtem nebo kysanou smetanou. Oboje lze dochutit kořením, bylinkami či česnekem. Do burgeru sýr patří a jeden plátek čedaru vám neublíží. I jej však můžete nahradit nízkotučnou variantu kvalitního plátkového sýru.

domácí majonéza

Majonézu lze nahradit bílým jogurtem či zakysanou smetanu. Ochutit je můžeme bylinkami, kořením či česnekem

TIPY na Zdravé domácí dresinky – dejte sbohem nezdravé tatarské omáčce!

Co se týče přílohy, smažené hranolky nebyly, nejsou a nebudou dietní. Trváte-li na nich, nakrájejte si brambory doma a opečte je na pečícím papíru v troubě. Ještě lepší variantou je pestrý zeleninový salát nebo grilovaná zelenina.

Mix zeleniny je úplně jiný level přílohy. Spousta různorodých chutí ozvláštní nudnou masu brambor v podobě hranolek. 

Klasický hamburger jinak, zdravěji a neméně chutně

Suroviny na 4 burgery:

  • 480 – 600 g hovězí zadního
  • nízkotučný sýr (může být i čedar)
  • bílá nebo červená cibule (červená je sladší)
  • ledový salát
  • rajče
  • domácí nakládané okurky
  • celozrnná bulka
  • kečup
  • bílý jogurt nebo zakysaná smetana
  • sůl a pepř
  • koření dle chuti

MÁTE DOBRÝ GRIL? Pokud ne, recenze a VIDEA těch nejlepších najdete na stránce ElektrickyGril.sk

Pořádně rozpalte gril. Namleté hovězí maso lehce promněte a vytvořte z něj pravidelnou placku. Tu opepřete a nechte být. Maso osolte až když bude ugrilované, jinak by ztrácelo šťávu. Mezitím si připravte zeleninu – natrhejte ledový salát, nakrájejte cibuli, rajčata i nakládané okurky.

Maso grilujeme 3 – 4 minuty po každé straně a v závěru přidáme plátek sýra, aby se jemně roztekl. Na gril přidáme rozkrojenou bulku a necháme opéct. Poté ji namažeme jogurtem či kysanou smetanou (můžeme ochutit čerstvými bylinkami nebo česnekem) a přidejte maso a zeleninu. Pokud jako přílohu zvolíte zeleninový salát, dietu rozhodně neporušíte.

domácí burgr

Na výběru přílohy záleží. Zelenina místo smažených hranolek s počtem kalorií udělá divy

Vegetariánský burger z cizrny s lilkem a mangovou salsou

Který zákon tvrdí, že burger musí být masový? Žádný takový neexistuje, a proto si můžete připravit tento úžasný vegetariánský burger, který není určený pouze pro odpůrce masových pochoutek. I těm zachutná. Jídla se přeci mají měnit. 

Mimochodem cizrna je úžasná luštěnina, která by neměla chybět v žádném redukčním jídelníčku. Tři recepty najdete v jednom z našich nedávných článků Cizrna a hubnutí – 3 lehounké a chutné recepty.

Suroviny na 4 burgery:

  • 400 g naložené nebo uvařené cizrny
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • římský kmín
  • sladká paprika
  • čerstvý koriandr
  • sůl
  • lilek
  • bílý jogurt nebo zakysaná smetana
  • mango nebo meruňky
  • limetková šťáva
  • 4 celozrnné bulky se slunečnicovými semínky

Do mixéru vsypte cizrnu s oloupanou cibuli a rozmixujte na jemnou kaši. Přidejte prolisovaný česnek, jednu lžičku římského kmínu, soli a sladké papriky, nasekaný čerstvý koriandr a mixujte, dokud nevznikne pevná a hladká hmota.

Z této hmoty vytvarujte 4 burgery a vložte dna rozpálený gril (ideální je kontaktní gril nebo grilovací kámen, aby hmota neprotékala).

Společně pogrilujeme plátky lehce posoleného lilku. Mezitím smícháme jogurt s na jemno nakrájeným ovocem, lžičkou limetkové šťávy, koriandrem a solí. Nakonec rozkrojte bulku, lehce opečte na  grilu, potřete ovocnou salsou, na kterou položte cizrnový burger a plátky lilku.

cizrnové placky v pita chlebu

Cizrnové placičky skýtají různé možnost servírování, ať už v podobě burgru nebo v pita chlebu. Ideální přílohou je opět zelenina a chybu neuděláte ani s  cizrnovým hummusem

Vege burger z červené řepy s medovo-hořčičným dresinkem

Nyní vás čeká parádní recept, po kterém se budou sbíhat sliny úplně všem, kteří jej jednou ochutnají. Inspiraci jsem našla na stránkách skvělé Anny “livewithanny”, kde najdete plno úžasných a hlavně zdravých receptů.

Burger je absolutně dokonalý a především zdravý. Jistě víte, že červená řepa obsahuje ohromné množství vitamínů a minerálů, a navíc z ní lze připravit různé jídla. Mimo jiné také vegetariánský burger.

Suroviny na 4 burgery:

  • 2 ks červené řepy
  • hrnek ovesných vloček
  • 3 stroužky česneku
  • ½ cibule
  • 4 ks celozrnné bulky
  • majoránka
  • sůl
  • rajče
  • ledový salát
  • okurka

Na medovo-hořčičný dresink:

  • 2 lžíce hořčice
  • 1 lžíce medu
  • sůl

Postup je velmi jednoduchý a najdete jej v níže uvedeném videu. Budete-li mít čas navíc, určitě přidejte vynikající karamelizovanou cibulku.

Grilování není pouze o jídle, ale také o zábavě a potkávání..:)

Grilování by nikdy nemělo být důvodem k přejídání. Mělo by být především o zábavě, o setkání s rodinou a přáteli a samozřejmě o dobrém jídle. Užijte si samotnou přípravu jídla, vyzkoušejte námi doporučené recepty a nemusíte se bát, že byste přibrali.

Na závěr přihazuji ještě jeden závěrečný recept na taktéž skvělý a dietní krůtí burger s grilovanou zeleninou. Burger má totiž mnoho “tváří”. Dobrou chuť!

VIDEORECEPT: Krůtí burger s grilovanou zeleninou

DÁLE ČTĚTE: Článek o alternativách masa, pokud se maso snažíte omezit nebo úplně vyřadit. Co jíst, aby vám nechyběly potřebné látky? 

3 poctivé burgery, po kterých nic nepřiberete!
5 (100%) 1 hlasov

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *