Čaj a 10 věcí, které jste o něm nevěděli

Čaje je vedle vody nejčastěji užívaným nápojem na světě.  Každý den ho pijí lidé ve všech koutech zeměkoule. Čaj je je nápoj, který nás provází celým životem a mnoha lidem se proto možná zdá všední a obyčejný. Pro jiné je to však celá filozofie.  Některým lidem slouží jako osvěžující nápoj na zahnání žízně, jiní lidé zas s jeho přípravou si spojují jasně stanovené čajové obřady. Během několika staletí se stal čaj nejbohatším nápojem na světě. 

cajova plantaz

Ještě dnes si živě vybavuji, kdy mi tento výborný nápoj vstoupil do života. Není to tak dávno, kdy jsem si na vysoké škole vybírala téma své bakalářské práce a právě mě neskutečně zaujalo téma o čaji. Od té doby je čaj mým výborným společníkem. Domníváte se, že čaj je běžný nápoj, který má doma každý? I já si to kdysi myslela.  Uvidíte, že v čaji se skrývá mnohem víc, než možná tušíte.

1. Daleká cesta

Dějiny čaje se začaly psát před 5000 lety v Číně, neboť právě tato země je domovem čajovníku (Camelia sinensis). Podle legendy objevil čaj čínský císař Šen-nung tak, že při převaření vody mu do kotlíku spadlo několik lístku čajovníku. Poté co nápoj ochutnal, cítil se svěžejší a více nabuzený. Od té doby pil tento chutný nápoj denně. Začátkem 8. století přinesl čaj do Japonska buddhistický misionář a ve 14. století se pití čaje v Japonsku stalo symbolem společenského postavení. V 16. století se prostřednictvím křesťanských misionářů čaj dostal do Evropy. Zpočátku se dovážel pouze zelený čaj.

2. Začalo to od semínkakvet_cajovniku

Čajovník čínský je stálezelená rostlina.. Pěstuje se ve formě keřů.  Má krásné bílé květy a plody podobné ořechu. O kvalitě a chuti čaje rozhodují podmínky pěstování a zpracování. Čajovník potřebuje pro svůj růst teplotu okolo 18°- 20° C a dostatečný sluneční svit. Asi vás nepřekvapí, že sklizeň čaje představuje velmi náročnou ruční práci. V oblastech, kde se čaj pěstuje, sběračky sbírají lístky ručně. Zkušené sběračky denně sklidí kolem 30 – 35 kg čerstvého čaje. U velmi kvalitních odrůd se následné zpracování provádí stále ručně. U méně kvalitních se už dnes používají stroje.

3. Na barvě záleží

Už jste navštívily čajovnu a nemohli jste se rozhodnout, který čaj si vybrat? Zda zelený, bílý, černý, oolong či Phuer? Věděli jste, že se ve všech případech jedná o tu samou rostlinu? I přesto, že se liší nejen barvou, vlastnostmi, ale i odlišnou chutí, jedná se opravdu o ty samé listy čajovníku čínského. Rozdíly jsou způsobeny odlišným zpracováním čaje, tzv. fermentací.

Druh čaje

Barva nálevu

Vlastnosti

Zelený čaj zelená nebo světle zelenožlutá jemnější, přesto svíravá chuť
Černý čaj (červený) červená silná vůně, nahořklá chuť
Bílý čaj světle žlutá jemná vůně a chuť, velmi vzácný
Oolong (červený drak) polozelená nebo žlutozelená svíravá chuť, výrazná vůně

4. Teplota, cesta k úspěchu

Voda a její správná teplota hraje významnou roli v chuti čaje. Často slýchám debaty o tom, jaká je asi ideální teplota vody pro přípravu čaje. Špatně zvolenou teplotou vody můžete totiž zničit vše, co dělá čaj tak výjimečným. V čajovně to máte jednoduché, tam se o správnou přípravu a tedy i teplotu vody postarají čajoví mistři. Jak si ale poradit doma? Nedělejte si z toho příliš těžkou hlavu, není to tak složité jak to vypadá.

Pro správnou přípravu čaje se používá čajový teploměr, doma vám však postačí i kuchyňský teploměr.

Zelený čaj

Obecně zelené čaje jsou velmi náchylné na vysoké teploty. Zalitím totiž vroucí vodou se zničí všechny cenné látky. Ideální teplota je 60 – 80°C. Zelený čaj nechte louhovat vždy maximálně 2-3 minuty.

Černý čaj

Pro většinu černých čajů je nejvhodnější teplota vody okolo 88 – 99 °C. Například „First Flush Darjeeling“ vyžaduje však teplotu nižší a to v rozmezí 80 – 93°C. Černé čaje s zpravidla louhují 3-5 minut.

Bílý čaj

Bezpečnou teplotou pro přípravu bílého čaje je 75°C. Doba louhování je stejná, jako u čaje zeleného.

Oolong čaj

Teplota vody se pohybuje v rozmezí 88 – 93°C. Doba louhování je stejná jako u čajů černých.

5. Pár šálků pro zdraví

Příznivé účinky čaje jsou připisovány zejména jeho antioxidačním vlastnostem. Antioxidanty obsažené v čaji mají schopnost snižovat obsah škodlivých látek ve vašem organismu. Věděli jste například, že čaj vám pomůže snížit vysoký krevní tlak a hladinu cukru v krvi?

Výzkumy potvrdily, že čaj napomáhá ke snížení krevního tlaku a hladiny cukru v krvi.

Bohužel  trávicí systém vstřebá pouze 20% těchto antioxidantů. Jak můžete toto množství zvýšit? V tuto chvíli přijde na scénu citron. Šťáva z citronu, dalších citrusových plodů a všeobecně vitamín C napomáhá lepšímu vstřebávání těchto látek do našeho organismu. (zdroj.: bakalářská práce Čaje jako zdroj antioxidantů, Tereza Thielová)

caj_citron

Klinické studie provedené v Číně prokázaly, že pravidelní konzumenti čaje, jsou méně náchylní k bujení rakovinotvorných buněk.

6. Čajem ke štíhlé linii

Určitě nečtete poprvé, že pravidelné pití zeleného čaje napomůže ke štíhlé postavě. Je to skutečně tak? Hubneme pravidelnou konzumací tohoto nápoje, nebo je to pouze reklamní tah? Účinky zeleného čaje na lidské zdraví jsou známy již po bezpočet generací a staletí. V posledních letech se o zeleném čaji mluví jako o výborném pomocníkovi při snižování nadváhy. Zlepšuje váš metabolismus, povzbuzuje mysl, vyvolává pocit pohody a napomáhá lepší náladě. Obecně platí, že zelený čaj zmírňuje chutě na sladké jídlo, zlepšuje spalování tuků a zahřívání organismu při pohybové aktivitě. Nejlepšího účinku dosáhnete, když budete pít několik šálku denně.

I přes výborné účinky, není zelený čaj kouzelník a bez pravidelné pohybové aktivity, pitného režimu a vyvážené stravy, nebude na 100% fungovat!

7. Energetický nápoj

Jak jsem již zmínila, čaj má povzbuzující a stimulující účinky. Napomáhá lepší bdělosti a je prevencí únavy. To je dáno přítomností kofeinu a dalších látek jemu příbuzných. Na rozdíl od kávy, má kofein v čaji mírnější vliv na náš organismus. Přesto čaj obsahuje mnohem více kofeinu, než káva.

Nezapomeňte zapíjet čaj vodou, jelikož odvodňuje stejně jako káva.

8. Jak vybrat kvalitní čaj?

Kvalitní sypaný čaj můžete jednoduše zakoupit na internetu nebo v  čajovnách a obchodech s čajem. Kvalitní obchod a eshop poznáte podle toho, že sypané čaje balí do neprodyšných sáčků, které nepropustí světlo ani vlhko. Papírové pytlíky a průhledné sáčky jsou pro kvalitu čaje katastrofou.

caj_listy

9. Čajovny a čajové festivaly

Pokud si chcete vychutnat kvalitní čaj a stále váháte s jeho přípravou doma. Navštivte čajovnu. Ve specializovaných čajovnách vám čaj připraví podle správné receptury a navíc se dozvíte mnoho zajímavostí. Jestliže už jste, nebo se stanete milovníky čaje jako já. Doporučuji navštívit festival čaje “Čajomírfest”. Pravidelně každý rok máte možnost v České republice ochutnat to nejčerstvější, co se vyprodukuje v tradičních čajových zemích jako je Čína, Japonsko, Korea, Indie, Cejlon.

Díky rychlé letecké dopravě a dobrým dovozcům si můžeme pochutnat na opravdových lahůdkách.  Více informací se dozvíte zde: www.cajomirfest.cz

10. Nejdražší čaje světa

Na závěr jsem si pro vás připravila pár zajímavostí o nejkvalitnějších, ale zároveň nejdražších čajích na světě.

Pu erh (až stovky tisíc Kč)

– pu erhy starší 50 let mají hodnotu až stovek tisíc korun, zrají pod vrstvou plísní, výborný na hubnutí

Jubilee tea (4000 Kč/100g)

– původ Srí Lanka, čajovník zasadil v roce 1954 princ Filip

Yellow gold tea (5000 Kč/100g)

– původ Singapůr, sklízí se zlatými nůžkami, pokrývají se vločkami 24 karátového zlata

Bug shit tea (200 000 Kč/100g)

– tvořen výkaly hmyzu, vzniká podobně jako cibetková káva

Čaj pandí (140 000 Kč/100g)

– původ Sačuán, nový druh na trhu, hnojen pandím trusem

Lung keng (450 000 Kč/100g)

– původ Čína, silné pronikavé aroma, pěstován v klášteře, pouze pro Čínskou vládu

Da Hong Pao (2 000 000 Kč/100g)

– původ horská oblast Wu Yi v Číně, tvořen 4 rostlinami, velmi silný, až 60 nálevů, pouze pro bohaté a čínskou vládu

Čaj a 10 věcí, které jste o něm nevěděli
5 (100%) 4 hlasov

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *