Dieta při mononukleóze – 6 měsíců léčebné kůry

Mononukleóze se také přezdívá nemoc z líbání. I pouhý polibek totiž může zapříčinit nákazu a vznik této nepříjemné a zdlouhavé nemoci. Mononukleóza je virové onemocnění, které postihuje především dospívající a mladé lidi. Příznaky se mohou lišit a mnohdy připomínají obyčejnou angínu.

Zatímco příznaky nemoci při včasné diagnóze zmizí obvykle během tří týdnů, vir v lidském těle setrvává další týdny až měsíce. Proto je klidový režim a upravený jídelníček doporučen nejen v akutní fázi, ale také v následujících tří až pěti měsících. Dieta při mononukleóze je založená sacharidech, omezeném příjmu tuků (zejména živočišných) a úplném vyloučení alkoholických nápojů. Dříve či později se vyléčí každý.

POKUD POTŘEBUJETE ZHUBNOUT TUK, prohlédněte si 3 nejsilnější české diety.  

žena nakažená mononukleózou

Na první pohled může mononukleóza vypadat jak angína

 

DOBRÁ ZPRÁVA! Při mononukleóze je všeobecně doporučována zdravá a vyvážená strava, tedy hodně zeleniny a ovoce, méně tuků a jednoduchých sacharidů. To znamená, že úprava jídelníčku během nemoci může mít pozitivní vliv i na tělesnou hmotnost. Trápí-li vás kila navíc, myslete na pozitiva této diety a správné návyky si snažte udržet i po skončení léčby.

 

Nepleťte si mononukleózu s angínou a co nejdříve navštivte lékaře

Ačkoliv to vypadá, že se mononukleóza objeví zničehonic, není tomu tak. Inkubační doba je delší a pohybuje se od dvou do šestí týdnů. Někdy nemoc propukne bez varování, častěji se však příznaky v podobě drobných potíží projeví jeden až dva týdny předem.

Mononukleóza se přenáší prostřednictvím slin. Stačí obyčejná pusa nebo kontakt se sklenicí, ze které se před vámi napil přenašeč virů. Nemoc mohou přenášet i zcela zdraví jedinci, u kterých nemoc nikdy nepropukne.

Koho postihuje nejčastěji? Nejvíce nemocných je ve věku mezi 15 až 24 lety. U osob nad 40 let se nemoc vyskytuje pouze vzácně.  Jak ji poznáte?

 

Nejčastější příznaky mononukleózy:

  • Zvýšená tělesná teplota
  • Bolesti v krku
  • Ucpaný nos a rýma
  • Zvětšené krční a podčelistní mízní uzliny
  • Žlutě zabarvená pokožka – výjimečně
  • Holzelovo znamení – tečkovitá vyrážka na patře, oteklá víčka
  • Bolesti břicha
  • Nechutenství
  • Nevolnost
  • Zvýšená únava
  • Nadměrné pocení

V žádném případě se nesnažte o vlastní diagnostiku. O mononukleózu jít může a také nemusí. Pokud vás výše uvedené příznaky trápí, co nejdříve navštivte lékaře, který mononukleózu potvrdí nebo odhalí jiné onemocnění. Lékař musí infekci potvrdit pomocí sérologického zjištění specifických protilátek, které si tělo začne při propuknutí nemoci vytvářet. 

Léčba mononukleózy trvá tři až šest měsíců, přičemž jeden měsíc stráví nemocný doma. Následující dva až čtyři měsíce je nutné dodržovat dietu při mononukleóze a klidový režim bez fyzické námahy. Aktivní lidé a sportovci se mohou ke svým koníčkům vrátit teprve tehdy, kdy jim jejich lékař dá “povolenku”. V minulosti se předpisovala přísná jaterní dieta.  Dnes jsou dietní pravidla při nemoci daleko uvolněnější.

léčba mononukleózy

Léčba mononukleózy je vlastně docela fajn. Odpočíváte a jíte zdravě 🙂

 

LZE SE VYHNOUT MONONUKLEÓZE? Mononukleóza je běžné onemocnění, které nijak vážně neohrožuje zdraví. Výjimkou jsou osoby s vážnou poruchou imunity. To, zda nemoc propukne, závisí nejen na velikosti infekční dávky, ale také aktuálním zdravotním stavu a stavu imunitního systému.

Zjednodušeně lze říci, že větší riziko onemocnět má člověk, který se zrovna nenachází v dobré fyzické ani psychické kondici.

 

Nemoci se zbavíte snadno – stačí držet dietu při mononukleóze

V důsledku nemoci je tělo oslabené a potřebuje dostatek energie, aby se mohlo bránit a co nejrychleji vyléčit. Jídelníček by proto měl obsahovat potraviny bohaté na živiny, minerály, vitamíny a další důležité látky. Základem diety při mononukleóze je zelenina, ovoce, kvalitní bílkoviny a složité cukry. Samozřejmostí je odpovídající pitný režim tvořený vodou, minerálkami, bylinnými a zeleninovým čaji. Vhodné jsou i zeleninové a ovocné šťávy.

Nežádoucí jsou těžce stravitelné potraviny s vysokým obsahem nezdravých tuků a jednoduchých sacharidů, což ale není žádná novinka. Ty totiž zdraví neprospívají nikdy. Nejvíce škodí přepálené tuky. Pozor si dávejte na živočišné tuky, vhodnější jsou tuky rostlinného původu. Zcela zakázaný je při dietě alkohol a to bez výjimky.

Dieta při mononukleóza šetří trávicí systém mechanicky, termicky a chemicky. Nevhodné jsou slupky a ovoce obsahující zrníčka, příliš horké či ostré jídlo. Pozor je třeba dávat i při přípravě pokrmů.

Opět vás nepřekvapíme. Zatracované je smažení, méně vhodné grilování a pečení. Jako obvykle mezi nejlepší způsoby patří vaření, dušení a vaření v páře. V případě přípravy jídla na pánvi, se nepoužívá žádný olej a maso se opéká na sucho.

ovoce během diety při mononukleóze

Ovoce ano, ale bez pecek, slupek a zrníček

Povolené potraviny při mononukleóze:

  • Zralé ovoce bez semínek a pecek – banány, jablka, broskve, meruňky, pomeranče, mandarinky, grepy, hroznové víno
  • Ovocné šťávy – čerstvě připravené
  • Čerstvá zelenina – mrkev, petržel, ledový a hlávkový salát, rajčata
  • Libové maso – kuřecí, krůtí, hovězí, telecí, vepřové, králičí, ryby
  • Mléko a mléčné výrobky – nízkotučné – lučina, gervais, tvarohové sýry
  • Brambory – vařené, bramborová kaše
  • Rýže
  • Bezvaječné těsoviny
  • Nekynuté knedlíky
  • Vaječný bílek – žloutek max. 2 kusy za týden
  • Nízkotučná zmrzlina
  • Ovesná, krupicová, rýžová kaše
  • Pečivo – alespoň den staré
  • Koření a bylinky – kmín, petrželka, bobkový list, majoránka, kopr, sladká paprika, bazalka, saturejka, libeček, pažitka, sůl
Zakázané potraviny  při mononukleóze:

  • Smažená a tučná jídla
  • Příliš kořeněná jídla
  • Tučné maso, vnitřnosti, uzeniny
  • Konzervy – masové, paštiky, pomazánky
  • Uzené, pikantní a plísňové sýry
  • Kynuté a celozrnné pečivo
  • Ovoce se zrníčky – angrešt, jahody, ostružiny, maliny – jsou hůře stravitelné
  • Kynuté knedlíky
  • Krémy, šlehačka, čokoláda
  • Vaječný žloutek
  • Čerstvé pečivo
  • Nadýmavá zelenina
  • Sardinky, kaviár
  • Gumoví medvídci a měkké bonbóny vůbec
  • Potraviny s malými nestravitelnými částmi – např. burské oříšky, müsli, kokos
  • Hořčice, kečup, majonéza
  • Nakládaná zelenina
  • Koření – pepř, chilli
  • Alkohol – vůbec

šetrná dieta při mononukleóze

“Smažit” ano, ale jen na sucho bez použití oleje

 

Dieta při mononukleóze – jídelníček na 5 dní

Léčba mononukleózy ovlivňuje celkový životní styl člověka na poměrně dlouhou dobu. Nemocný se musí šetřit a držet dietu až 6 měsíců. Lékaři se snadno říká, co nemocný smí a co nesmí. Jak ale takový jídelníček při mononukleóze vypadá v reálu?

Jídelníček na celý den je rozdělený do 5 porcí. Pokud však stáváte brzy ráno a chodíte spát později, přihoďte si jedno jídlo. V žádném případě byste neměli “trpět” hlady.

  1. den
  • Snídaně: Plátek starší veky s lučinou a libovou krůtí šunkou
  • Svačina: Banán
  • Oběd: Treska na páře, vařený brambor, mrkvový salát
  • Svačina: Nízkotučný bílý jogurt
  • Večeře: Kuřecí vývar s kořenovou zeleninou
  1. den
  • Snídaně: Starší rohlík s tvarohovou pomazánkou a pažitkou
  • Svačina: Ovocná přesnídávka
  • Oběd: Telecí závitky plněné kořenovou zeleninou (viz. recept)
  • Svačina: Ochucené jogurtové mléko
  • Večeře: Rajská polévka
  1. den
  • Snídaně: Pečivo s margarínem a marmeládou
  • Svačina: Pomeranč
  • Oběd: Zeleninové rizoto (viz. recept)
  • Svačina: Nízkotučný tvaroh, zelenina
  • Večeře: Dušená krůtí prsa s brokolicí (bez pepře)
  1. den
  • Snídaně: Netučná vánočka
  • Svačina: Jablko
  • Oběd: Dušené krůtí maso v rajčatové omáčce a těstovinami
  • Svačina: Kefír
  • Večeře: Vepřová panenka se zeleninovým salátem
  1. den
  • Snídaně: Starší rohlík s gervais a libovou šunkou
  • Svačina: Grep
  • Oběd: Žemlovka s jablky (viz. recept)
  • Svačina: Rajčatový salát
  • Večeře: Přírodní kuřecí plátek s vařenými brambory, dušená mrkev

Nezapomeňte do jídelníčku zařadit kefír. Má řadu příznivých účinků na zdraví. Více se dočtete v článku Kefír a 5 přínosů tohoto nápoje

 

Dieta při mononukleóze – recepty

Mononukleóza je samo o sobě nepříjemné onemocnění, jehož léčba trvá klidně až šest měsíců. Během této doby se nemocní musí smířit s řadou omezení, z nichž mnohá se týkají stravování. To však neznamená, že jídelníček při mononukleóze musí být nudný a ne příliš chutný. Máme pro vás pár skvělých receptů, na internetu jich však naleznete mnohem více.

 

Telecí závitky se zeleninou a rýží

Suroviny:

  • 200 g libového telecího masa
  • 1 větší mrkev
  • 1 menší petržel
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce hladké mouky
  • sůl

Telecí maso rozporcujeme na plátky, které lehce rozklepeme a osolíme. Mrkev a petržel oloupeme a nakrájíme na nudličky a položíme na plátky. Plátky zavineme a sepneme pomocí párátek. Rozehřejeme pánev a závitky krátce opečeme ze všech stran na troše oleje. Podlijeme vodou a dusíme do měkka. Hotové závitky vyjmeme a šťávu zahustíme hladkou moukou a osolíme. Závitky vrátíme zpět a společně krátce povaříme. Podáváme se vařenou rýží.

TIP: Nakrájejte další mrkev a petrželku na kolečka a duste společně s masem. Získáte také zdravou zeleninovou přílohu.

telecí závitky plněné kořenovou zeleninou

Telecí závitky plněné kořenovou zeleninou vám budou chutnat i mimo dietu 🙂

 

Zeleninové rizoto sypané sýrem

Suroviny:

  • 200 g libového masa – kuřecí, krůtí, vepřové medailonky
  • 300 g uvařené rýže
  • Zelenina – mrkev, hrášek, kukuřice
  • Eidam – 30%
  • Sůl

Maso nakrájíme na menší kousky a nasucho krátce opečeme na pánvi. Podlijeme vodou a dusíme do měkka. Přidáme rýži, mrkev nakrájenou na kostičky a hrášek. Osolíme a zalijeme dostatečným množství vody. Před koncem vsypeme kukuřici a důkladně promícháme. Na talíři posypeme nastrouhaným sýrem.

TIP: Do rizota můžete přidat různé koření. Hodí se například čerstvé i sušené bylinky (např. petrželka či pažitka) ale i chuťově výrazné kari.

rizoto s grilovanou zeleninou a libovým masem

 

Sladká žemlovka s jablky

Suroviny:

  • 200 g starší vánočky
  • 300 g jablek
  • 150 ml mléka – nízkotučné
  • Olej

Troubu zapneme na 180 stupňů. Vánočku nakrájíme na plátky a polijeme mlékem, aby změkla. Jablka zbavíme slupek a jadřince a nastrouháme nahrubo. Pekáček vymažeme olejem (pouze lehce) a střídavě klademe měkké plátky vánočky a jablek. Poslední vrstvu tvoří vánočka. Pokapeme mlékem a pečeme do zlatova.

dietní jablečná žemlovka

S jablky se dá při pečení doslova kouzlit

 

Dbejte rad lékaře a mononukleózy se rychle zbavíte

Mononukleóza není nebezpečné onemocnění a běžný člověk se jí zbaví bez následků. Léčba je však dlouhá a vyžaduje klidový režim a dietu. Nesnažte se proto léčbu nijak urychlit. V případě, že byste tělo zatížili nepřiměřenou námahou nebo porušili dietu, může nemoc propuknout znovu.

Oslabit tělo může také stres nebo další infekce, která zatíží již tak oslabený imunitní systém. Zbytečně tak prodloužíte dobu léčby. Všechno má svůj čas. Důležitý je odpočinek a postupné navyšování zátěže.

Dieta při mononukleóze sebou přece jen nese pár výhod. Tím samozřejmě nenaznačujeme, že onemocnět mononukleózu je v pořádku. Jak se ale říká, všechno zlé je k něčemu dobré. Tato dieta vás naučí jíst mnohem zdravěji. Zjistíte, že tuk není při vaření až tak důležitý (tedy ten nezdravý), a že pokrmy ještě lépe dochutíte pomocí nejrůznějších bylinek a koření. Po skončení léčby si zdravý jídelníček bez mnoha omezení budete užívat o to více.

POKUD POTŘEBUJETE ZHUBNOUT TUK, prohlédněte si 3 nejsilnější české diety.  

Dieta při mononukleóze – 6 měsíců léčebné kůry
3 (60%) 3 hlasov

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.