DNA – co jíst a nejíst při bolestech kloubů?

Dna je velice bolestivé onemocnění, které postihuje klouby. Po stanovení diagnózy není možné tuto nemoc úplně vyléčit a její léčba vyžaduje speciální dietu. Pokud touto nemocí trpíte, měli byste vědět, které potraviny jsou pro vás vhodné, které neublíží, a které mohou vyvolat bolestivý záchvat.

Nebudeme si nic nalhávat, ani mazat med kolem úst. Dna je skutečně vážné onemocnění, jehož vznik ovlivňuje nejen genetika, ale z velké části i životní styl. Jíte hodně masa, tučných potravin a nebojíte se alkoholu? Pak máte slušnou šanci přivodit si právě dnu. Pokud už ji máte, dozvíte se, jak by měl vypadat váš každodenní jídelníček.

 

Dna neboli pakostnice postihuje nejčastěji klouby na ruce, palec u nohy, kotníky a kolena

 

Dna – nemoc králů – rozhodně není královský zážitek

O tom, že trpíte dnou, nemusíte vědět celé roky. Zpočátku se totiž nemoc nijak zvláštně neprojevuje. Mezi první příznaky patří občasné mírné bolesti a otoky kloubů. Bolest postupně sílí a v kloubech se nenápadně vytváří zánět. Nejčastěji dna postihuje palec u nohy, klouby ruky, kolena či kotníky.

PROČ SE DNĚ PŘEZDÍVÁ NEMOC KRÁLŮ? Touto nemocí v minulosti trpěla především šlechta, která si dopřávala příliš mnoho masitých a tučných pokrmů a nadmíru alkoholických nápojů.

Mladé lidí tato nemoc obvykle netrápí. Není to však pravidlo. Nejčastěji postihuje muže po čtyřicítce a ženy po menoupauze, přičemž muži ji trpí 3x častěji než ženy. Zásadní vliv na její vznik mají nejen genetické predispozice, ale především životní styl, zejména pak nezdravý jídelníček.

Není divu, že dnu doprovází další nemoci jako cukrovka, vysoký krevní tlak a cholesterol a obezita. Negativní vliv mohou mít i dlouhodobé užívání některých léků.

Po ránu může nemocný trpět silnými záchvaty, které se projevují zčervenáním kloubu a zvýšenou citlivostí. Záchvat může trvat až několik dní a po několika měsících či letech se může vrátit. V nejhorších případech může dna klouby trvale poškodit, omezit jejich pohyblivost a zasáhnout ledviny.

 

TIP: Český přípravek KLOUBUS spojuje 13 silných látek pro výživu opotřebovaných a bolavých kloubů. 

 

 

 

Nemoc dna a její vznik

Dna je onemocnění kloubů, které známé také pod názvy pakostnice, podagra či lidově nemoc králů. Jedná se o onemocnění metabolického původu, kdy organismus nezvládá odbourávat kyselinu močovou.

Vlivem gravitace se krystalky kyseliny močové usazují především v dolní části těla a poškozují klouby. Chcete vědět více? Přečtěte si článek Nemoc králů: co se děje s vaším tělem, když máte dnu.

Jaká je normální hladina kyseliny močové?

  • ženy – 140 – 340 µmol/l
  • muži – 220 – 420 µmol/l

 

dna a příznaky onemocnění

Postižené klouby otékají, rudnou a jsou citlivé na dotek. Nejhorší stav bývá po ránu

 

Dna dieta – jaké potraviny jsou tabu?

Léčba dny je založená na přísném dietním režimu. Jestli má zdravý člověk na výběr, zda se stravovat zdravě či nikoliv, postižený dnou již žádný výběr nemá. Dna dieta je poměrně přísná a nemocný musí ze svého jídelníčku vyloučit některé potraviny a alkohol.

Zakázané jsou potraviny obsahující vysoký obsah purinů a potraviny, které mohou vyvolat dnavý záchvat tím, že ještě více omezují vylučování kyseliny močové.

Které potraviny jsou při dně úplně zakázané?

  • maso, zvěřina, vnitřnosti (např. játra, ledvinky), uzeniny
  • paštiky
  • ryby a mořské plody, slanečci, rybí konzervy, zavináče, kaviár
  • houby
  • smažená jídla
  • plísňové a tučné sýry
  • čokoláda, sladkosti, kynuté těsto
  • luštěniny – hrách, čočka, fazole
  • ostré koření – kari, chilli, pepř
  • dochucovadla, masové vývary
  • sójová omáčka, worchester
  • ořechy
  • kakao a kakaové produkty
  • česnek, špenát, křen, chřest
  • polotovary
Nevhodné potraviny, které mohou vyvolat dnavý záchvat:

  • káva
  • černý čaj
  • alkohol – víno, pivo i destiláty

 

potraviny nevhodné při dně

Z jídelníčku je nutné vyloučit maso, luštěniny i skleničku oblíbeného vína

 

Dieta při dně – co jíst?

Nyní víte, co v žádném případě nesmíte. Ale z jakých potravin by se tedy měl skládat jídelníček při dně? Základem je ovoce a zelenina v jakékoliv podobě. Ovšem i zde platí, že smíte pouze vybrané druhy. Nevhodný je například česnek, křen a špenát, naopak prospěšné jsou třešně, borůvky a jahody v jakékoliv podobě.

Dna vhodné potraviny:

  • ovocné šťávy a čaje
  • minerálky s nízkým obsahem minerálů
  • zelenina a ovoce – třešně, jahody, borůvky, ananas, banány, pomeranče, datle
  • tmavé i bílé pečivo – bílá ani celozrnná mouka neobsahuje puriny
  • rostlinné tuky a oleje
  • brambory
  • těstoviny, pohanka, jáhly
  • hnědá rýže
  • nízkotučné mléko a mléčné výrobky
  • byliny – petrželka, pažitka, majoránka, kopr, oregano, bazalka, tymián
Potraviny, které lze jíst v omezené míře:

  • vajíčka
  • vařené a dušené libové maso
  • vařená šunka
  • máslo
  • sladkovodní ryby – kapr, pstruh, štika
  • tuňák, losos
  • květák
  • slabý černý čaj
  • slabé pivo a víno

VÍTE, ŽE HRST TŘEŠNÍ ZAŽENE DNU? Při dně je doporučeno jíst hodně bobulovitého ovoce – třešní, borůvek, jahod, švestek a višní. Tyto potraviny podporují rozpouštění a vylučování kyseliny močové a výrazně tak zmírňují projevy nemoci. Ideální je jíst je každý den v podobě čerstvého ovoce, kompotů či šťáv bez cukru a hlavně smoothies.

 

ovoce vhodné při dně

Třešně a další bobulovité ovoce má na dnu velmi pozitivní účinky

 

Dieta si vyžaduje i střídmost

Při onemocnění dnou je nutné dodržovat všechna pravidla zdravé výživy. Měli byste jíst pravidelně několikrát za den, ideálně menší porce 5-6x denně. Kromě skladby jídelníčku věnujte pozornost přípravě jídel.

Vhodné je zejména vaření a dušení, při kterém se vyplaví a tím sníží celkový obsah purinů. Smažení byste se měli úplně vyhnout.

Důležitý je také pitný režim, který by se měl skládat z vody, ovocný čajů a džusů. Máte-li rádi minerálky, vybírejte ty s menším obsahem minerálů. Vypít byste měli nejméně 2 až 3 litry povolených tekutin. Při dně by měl člověk vypít 30 ml tekutiny na 1 kilogram tělesné váhy. Při váze 80 kg je to tedy 2,4 litrů.

 

Zdravé desatero, které se hodí nejen při onemocnění dnou:

  1. Omezte sladkosti
  2. Vyhýbejte se alkoholu
  3. Solte méně
  4. Jezte více zeleniny a ovoce
  5. “Nezobejte” po večerech
  6. Nepijte slazené nápoje
  7. Maso jezte maximálně 3x týdně
  8. Snižte příjem živočišných tuků
  9. Maso nahraďte mléčnými výrobky
  10. Nepanikařte – drobné prohřešky jsou povolené

 

 

Dna dieta – jídelníček 

Pro inspiraci jsem vypracovala příklady vhodných jídel, která můžete libovolně kombinovat.

Snídaně:

  • žitný chléb s lučinou nebo nízkotučným tvarohem a rajčetem
  • müsli s jogurtem
  • jogurt se sušeným ovocem
  • celozrnný toast s libovou a kvalitní šunkou
  • kukuřičné lupínky s mlékem a rozinkami
  • ovocné nebo bylinkové čaje
Svačiny

  • nízkotučný jogurt,
  • čerstvé nebo kompotované třešní
  • doporučené ovoce – pomeranč, banán
  • sušené ovoce
  • zeleninový salát s vařenou šunkou
  • mrkvový salát
Oběd:

  • zeleninový vývar, ovocné knedlíky s jahodami či borůvkami
  • houby na smetaně s knedlíkem
  • dušený losos na másle s bramborami a okurkovým salátem
  • přírodní krůtí plátek s kuskusem a zeleninou
  • pečené batáty se zakysanou smetanou a bylinkami
  • meruňkové knedlíky s tvarohem
Večeře:

  • kuře na paprice s knedlíkem
  • brokolicový krém s pečivem
  • rizoto s vařeným kuřecím masem a zeleninou posypané sýrem
  • palačinky s jahodami
  • pohankové karbanátky s bramborovou kaší
  • rýžový nákyp
Druhá večeře:

  • pečivo s máslem a sýrem
  • salát z barevných paprik pokapaný olivovým olejem
  • kuskus se zeleninou
  • jahelník
  • kapustové karbanátky

losos při dně

Dušený losos je skvělou dietní pochoutkou

 

MRKEV ANO, HRÁŠEK NE! Ne každá zelenina je vhodná. Když se řekne zdravá strava, automaticky nám naskočí hromada zeleniny a ovoce. Zatímco při běžné dietě si můžete dovolit všechny druhy, v případy dny je dieta přísnější.

Nejlepší je například mrkev a celer. Vyhýbat byste se měli aromatickým druhů jako zelí, špenát, chřest, česnek, cibule či červená řepa. I zelenina totiž obsahuje puriny. Zatímco mrkev obsahuje jen 2 mg purinů na 100 g, hrášek ve stejném množství obsahuje až 80 mg! Zajímá vás obsah purinů v různých potravinách? Více údajů najdete v tabulce potravin.

 

Dna dieta – recepty

Než si na dietu při dně zvyknete, budete muset zpočátku hodně přemýšlet nad tím, co můžete jíst a čemu byste se měli vyhnout velkým obloukem. Jediné špatné jídlo a druhý den se můžete probudit v bolestech. Proto jsme si pro vás připravily nejen příklady jídelníčku, ale rovnou i pár receptů.

Těstovinový salát s kukuřicí

Suroviny:

  • 500 g těstovin
  • 150 g kukuřice
  • 100 g sterilovaných okurek
  • 1 cibule najemno pokrájená
  • 100 g nastrouhaného tvrdého sýra
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • olivový olej
  • šťáva z citrónu
  • petrželka a sůl

Těstoviny uvaříme dle návodu a promícháme se zeleninou. Vedle připravíme dresink, důkladně jej vmícháme do salátu a posypeme sýrem a petrželkou.

 

těstovinový salát během dna diety

Těstovinový salát se hodí k obědu i k večeři. Ingredience si můžete zvolit dle vlastních chutí

 

Brambory s italskou omáčkou

Suroviny:

  • 750 g brambor
  • 1 najemno nakrájená šalotka
  • 2 rajčata
  • bazalka

Na dresink:

  • 1 nadrobno nakrájeno rajče
  • 4 nasekané olivy
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce vinného octa
  • špetka soli a pepře

Brambory uvařte ve šlupce do měkka nebo je můžete upéct v troubě. Hotové je nakrájejte, přidejte nakrájenou šalotku a rajčata. Připravte si dresink a jemně jej vmíchejte k bramborům a zelenině. Nakonec posypte bazalkou.

 

bramborový salát při dna dietě

Při přípravě jídel se fantasii meze nekladou, pouze musíte hlídat povolené suroviny

 

Sekaná z cukety

Suroviny:

  • ½ kg cukety
  • 15 dkg libové šunky nebo tofu
  • 4 vejce
  • 15 dkg tvrdého sýra
  • 1 cibule
  • 2 dl krupice
  • 1 dl olivového oleje
  • ½ prášku do pečiva
  • špetka soli

Cuketu, a tvrdý sýr nastrouháme, cibuli a šunku nakrájíme na malé kousky. Na kousku másla zpěníme cibuli. Vše promícháme v misce a přidáme krupici, olej, žloutky a prášek do pečiva. Může přidat různé bylinky. Jako poslední do směsi vmícháme ušlehané bílky a připravenou směs vlijeme do zapékací misky. Pečeme do zlatova a podáváme s bramborem nebo bramborovou kaší.

 

cukety

Z cukety lze připravit neskutečné lahůdky. Vynikající je i krémová polévka

 

Dnou život nekončí

Žádná nemoc není příjemná a dna není žádnou výjimkou. Při prvním pohledu se zdá, že dna dieta je dokonce velice přísná a chyby neodpouští. Při troše snahy a fantazie však může být i velice pestrá. Většina zdravých lidí má totiž tendenci vařit stále tatáž stejná oblíbená jídla.

Když však nemůžete úplně všechno, začnete vyhledávat nové a nové recepty a objevíte tak spousty nových chutí. Neříkáme, že je to výhra. Jen prostě není nutné hned házet flintu do života.

TIP: Český přípravek KLOUBUS spojuje 13 silných látek pro výživu opotřebovaných a bolavých kloubů. 

 

 

DNA – co jíst a nejíst při bolestech kloubů?
5 (100%) 2 hlasov

2 komentáře

  1. Věra Gabrielová 17.3.2018
    • Lukáš Chládek 21.3.2018

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *