“Chci ukázat, že dobré domácí jídlo může mít na stole každý,” rozhovor s foodblogerkou Pavlou Rychtářovou z Foodnotes

foodnotes.cz, rozhovor s Pavlou Rychtářovou

Každoročně si lidé dávají předsevzetí. Valná většina se týká zdravého životního stylu hubnutí. Lidé sami sobě slibují, že letos (opravdu!) začnou jíst zdravěji, pustí se do pravidelného sportování a zhubnou. Zdaleka ne každý ale stanovených cílů dosáhne. Spousta z nich bohužel skončí v pomyslném koši.

Důvody (nebo spíše výmluvy?) jsou rozmanité. Nejčastěji slyšíme stížnosti na nedostatek času a také peněz, jde-li o zdravé vaření. Ve skutečnosti bývají příčinou neúspěchu slabá vůle, málo trpělivosti a mizející odhodlání.

S tím vám nepomůžeme. Společně s Pavlou Rychtářovou z Foodnotes.cz a Dify.cz vám ale ukážeme, že zdravé vaření není pouze o financích.

Pavla Rychtářová z Foodnotes.cz

Pavla je taková „normální holka“, která chce zdravě a chutně jíst 😉

 

Obsah článku:

Pavlo, v době, když jste zakládala Foodnotes.cz, už jste jeden blog psala. Proč další blog a proč právě o vaření?

Foodnotes.cz jsem zakládala na podzim 2015, kdy už mi běžel web Dify.cz. Už jsem nebyla úplně schopná vymýšlet pravidelně nová super zdravá jídla a Dify.cz byl a je vyloženě o zdravém životním stylu. Nechtěla jsem to kazit 🙂

V té době už jsem si nepotřebovala striktně hlídat jídlo ze zdravotních důvodů, takže jsem začala objevovat i jiné recepty, třeba na tradičnější česká jídla a také jsem se vrhla na španělskou kuchyni.

Vlastně jsem se vaření chtěla věnovat více, dát mu samostatný prostor. Chtěla jsem shromažďovat recepty, podle kterých si kdykoliv uvařím. Prostě jsem se chtěla přiklonit k obyčejnějším jídlům, která vždy zabodují.

KLIKNĚTE NA OBRÁZEK A VAŘTE: Čokoládová zmrzlina s pomerančem.

Čokoládová zmrzlina s pomerančem

 

Co vše vaši fanoušci i náhodní návštěvníci na vašem blogu Foodnotes.cz najdou? Recepty nebo i něco navíc?

Primárně to jsou recepty. Také ale píšu o surovinách, sem tam o nějaké knize a občas sepíši inspiraci na různá témata.

Snažím se věnovat španělské kuchyni, vařím s elektrickým papiňákem a teď se budu věnovat používání esenciálních olejů v kuchyni. Snažím se přidávat nejen recepty, ale také určité koncepty a pohledy na vaření. Chci ukázat, že dobře vařit může každý, a že to není náročné na čas ani peníze.

 

Co vás k vaření vůbec přivedlo, když jste, jak sama na svém blogu píšete, uměla původně uvařit akorát polévku z bujónu? 😀

K vaření mě donutily okolnosti. Začala jsem mít různé problémy se zdravím a docházelo mi, že musím najít cestu ven sama bez prášků.

Strávila jsem nekonečné hodiny studiem materiálů klasické i alternativní medicíny a uvědomila jsem si, že bez razantní změny jídelníčku mi líp nebude. Takže jsem začala objevovat možnosti, viděla souvislosti a úplně mě to pohltilo. Když mi bylo lépe, začala jsem se rozkoukávat a objevovat kuchyni českou, španělskou a katalánskou. Moc mě to bavilo.

KLIKNĚTE NA OBRÁZEK A VAŘTE: Fideuà s mořskými plody. 

fideua

 

Teď je “moderní” vařit bez cukru a bílé mouky. Lidé je vyřazují z jídelníčku a hledají různé alternativy. Jak jste na tom vy?

Já tyhle změny provedla zhruba před šesti lety, protože jsem to viděla jako součást řešení mých problémů. Vyřazení lepku mi hodně pomohlo.

Doteď platí, že když sním hodně potravin s lepkem, mám problémy. Lepku jím málo, a pokud ano, tak v dobře prokvašeném těstě. Mouku zase používám špaldovou a cukr kupuji jednou za uherský rok většinou proto, že se chystám na recepty na cukroví, na které se ale nakonec nedostane.

Myslím si, že důvod jíst bílou mouku a cukr není. Potíž je v tom, že zrovna tyto dvě suroviny se používají k výrobě většiny baleného jídla. Pokud si člověk doma vaří a vyloženě neujíždí na sladkém a pečivu, tak zrovna cukr a bílou mouku téměř nepotřebuje.

O neprospěšnosti zrovna těchto dvou věcí není pochyb. Cílem by ale neměly být trendy a vyřazovat cukr a mouku kvůli tomu, co se říká a píše, ale rozhodnout se, zda jíst něco, co člověku nic nedává. Podle toho upravit zvyklosti a naučit se používat suroviny, které mají výživovou hodnotu a reálně nám něco dají.

 

Co pro vás vlastně znamená zdravá výživa? Máte nějaké vlastní zásady, kterých se při vaření držíte?

Zdravá výživa může mít hodně definic, já bych ji možná rozdělila na zdravou a ultra zdravou. 

Oběma je společné, že vylučují aditiva a všelijaká plniva. A taky jsou pro ně důležité kvalitní nezpracované suroviny a omezují cukr a mouku.

Ultra zdravá jde mnohem dál a pracuje jen s tím, co je pro člověka vyloženě přínosné. Snaží se maximalizovat přínos a zároveň vyloučit vše, co by mohlo škodit zdraví. Já sama se v současné době držím zdravé stravy, ne však křečovitě. Pokud by bylo třeba, nemám problém přepnout a zpřísnit.

KLIKNĚTE NA OBRÁZEK A VAŘTE: Poctivá domácí játrová paštika.

játrová paštika

 

Jak probíhaly začátky? Šlo to podle plánu?

Začátky s sebou nesou spoustu nečekaných věcí a hlavně práce, ale byla to moje několikátá “akce”, takže po technické stránce to šlo hladce.

S budováním komunity fanoušků už to bylo jiné. V té době už běželo hodně podobných blogů a hodně se to točilo kolem různých akcí v offlinu. Na druhou stranu jsem nikdy neměla pocit, že bych dělala vyloženě blog. Dávala jsem na hromadu recepty a inspirace, svůj osobní život jsem ale nechávala mimo. Nevadilo mi, že čísla na facebooku a dalších sítích rostou pomalu.

Poslední měsíce jich mám něco přes 500 na facebooku a 1500 na instagramu. Nicméně čísla na sociálních sítích a skutečná návštěvnost webu jsou dvě rozdílné věci.

 

Pavlo, v čem je váš blog Foodnotes.cz jiný než ostatní foodblogy? Na co myslíte, když připravujete nový recept?

Jsem poměrně konzervativní, u mě nenajdete divoké kreace. Preferuji jednoduché suroviny i postupy.

Jídlo miluji, na druhou stranu mu nehodlám obětovat příliš mnoho času ani peněz. Chci lidem ukázat, že dobré domácí jídlo skutečně může mít na stole každý. Foodnotes.cz je, řekla bych, primárně o rozumné domácí stravě.

Jinak co vím, jsem v českém prostředí jediná, kdo se věnuje autentické španělské kuchyni přímo od “španělského stolu”. Nově začínám vařit s esenciálními oleji, v tom se bude také lišit.

 

Skončí na vašem foodblogu každý váš recept nebo pečlivě vybíráte? Vše děláte úplně sama nebo máte pomocníka?

Na web dávám pouze to, co mohu doporučit ostatním a u čeho věřím, že se jim povede každému. Mám spoustu receptů, které se tam nikdy nedostanou.

Například tříkrálový španělský sladký věnec mi vždycky při pečení popraská a tím pádem na web zatím nepatří 🙂 Jinak všechnu práci dělám sama. Pouze, když se na fotkách objeví chléb, tak ten je dílem mojí mamky. Chleba mám zásadně od ní.

KLIKNĚTE NA OBRÁZEK A VAŘTE: Domácí granola.

čokoládová granola s ovocem z Foodnotes.cz

Vše včetně stránek a fotografií si Pavla dělá úplně sama.

 

Kde berete inspiraci? Hledáte v jiných kuchařkách, máte oblíbené foodblogy nebo vymýšlíte vlastní recepty?

Poslední dobou beru nejvíce inspirace přirozeně kolem sebe a taky z knih. Vedu si seznamy jídel, které chci vyzkoušet.

Mým největším cílem je pracovat se sezónními surovinami, takže inspiraci hledám porůznu. Nejsem ale moc schopná vařit podle cizích receptů, většinou hledám základní inspiraci a pak si recept napíšu sama.

Protože mě zajímají různé kuchyně, pro recepty chodím k “domácím”. Nevařím podle konkrétních blogů, spíš mě situace někam zavane, jednou na sever Španělska, jindy do Střední Ameriky. Nejraději si vybírám takové blogy, weby nebo youtube kanály, v nichž autoři vaří podle tradičních receptů.

 

Jakou světovou kuchyň máte nejraději a jaký recept jste si opravdu oblíbila tak, že byste jej uvařila každé návštěvě?

Momentálně asi španělskou, katalánskou vařím nejvíce, pokud pominu nějakou tu českou jednoduchou kuchyň, na kterou jsem zvyklá z domu a mám ji ráda.

Vlastně bych neměla zapomenout na polévky české i nečeské, ty v zimě potěší. Jinak se ráda světovými kuchyněmi spíše inspiruji, než že bych vzala recept a uvařila podle něj. Miluji bramborovou tortillu, ale ta nepatří mezi nejrychlejší jídla, co se týče přípravy. Je však pravda, že tou bych potěšila jakoukoliv návštěvu bez ohledu na to, odkud bude.

 

Mimo blogu Foodnotes.cz píšete ještě další blog Dify.cz. Co nám o svém druhém projektu povíte?

Dify.cz vznikl jako první a jde o blog o zdravém lifestylu. Když jsem začala psát Foodnotes.cz, většina obsahu Dify.cz se točila kolem přírodní a hlavně DIY (tzn. do it yourself) kosmetiky.

Nedávno jsem se rozhodla, že už se ten můj “vesmír” nebude točit jen kolem kosmetiky, a že postupně budu přidávat další témata, která souvisí se spokojeným a šťastným žitím. Ostatně za názvem a zkratkou Dify se skrývá “Do It For Yourself” tedy “Udělej to pro sebe”.

V plánu mám věnovat se více práci se stresem, minimalismu a celkově rozumnějšímu a radostnějšímu způsobu života.

KLIKNĚTE NA OBRÁZEK A VAŘTE: Falešná dršťková polévka z hlívy ústřičné.

falešná dršťková hlívová polévka

 

Na čem aktuálně pracujete, jaké jsou vaše plány pro letošní rok?

Momentálně ještě dodělávám různé věci z minulého roku, abych se mohla pustit do realizace plánu na letošek. Moc ráda bych lidi naučila využívat esenciální oleje v kuchyni, takže na programu jsou určitě recepty s nimi.

Ráda bych se dál věnovala kosmetice a vytvořila dalšího pomocníka pro ty, kteří chtějí používat přírodní kosmetiku. Mám spoustu receptů na novou kuchařku španělské kuchyně. Také budu víc fotit.

Mám hromadu dalších nápadů. Hodně mě bude ovlivňovat minimalismus, protože mě čekají velké změny doma a hromada práce a tam je vždy prostor pro minimalistickou inspiraci.

 

Na závěr vás poprosím o recept pro celou rodinu, který mají rádi všichni 🙂

Bramborová tortilla je parádní. Dá se servírovat jako hlavní jídlo nebo s ní můžete připravit různé tapas.

Zbytkem, i když je dost nepravděpodobné, že by cokoliv zbylo, lze obložit bagetu. Recept na bramborovou tortillu mám na Foodnotes.cz. Ještě bych doplnila, že ji můžeme dle libosti vylepšovat zeleninou, houbami, chorizem a udělat ji tak trochu ve stylu “co dům dal”. Vždycky by v ní ale měl být dostatek vajec a rozhodně nešetřete olivovým olejem.

 

Recept na bramborovou tortillu podle Pavly z Foodnotes:

Suroviny:

  • 400-500 g brambor, oloupaných
  • 4 vejce
  • 1 středně velká cibule, oloupaná, na půlkolečka nakrájená
  • olivový olej
  • sůl

Postup:

Na pánvi rozehřejte olivový olej a dejte osmahnout cibulku. Pravidelně míchejte, aby se nepřipálila. Drobné ztmavlé kousky nejsou na škodu.

Nakrájejte brambory na plátky zhruba půl centimetru tlusté. Cibuli vyndejte z pánve a odložte stranou. Na olivovém oleji orestujte brambory. Opět průběžné míchejte, aby brambory změkly a opekly se rovnoměrně.

Vedle v míse rozšlehejte vajíčka a osolte cca lžičkou soli. Do vajíček přidejte cibuli a brambory a důkladně promíchejte. Směs přemístěte do pánve a povrch uhlaďte. Na mírném ohni opečte jednu stranu a poté i druhou.

bramborová tortilla podle Pavly z Foodnotes.cz

 

 

8 NEJZDRAVĚJŠÍCH JÍDELNÍČKŮ A RECEPTŮ NA BLOGU

Zdravá snídaně – podpořte hubnutí hned ráno!
Dělená strava – které kombinace jsou zakázané?
Váš zdravý jídelníček pestře, chutně, zábavně
“Neošizený” dietní jídelníček na hubnutí
Proč nehubnu, i když se láduju zeleninou?
Které slané dobrůtky nepřidají na váze?
Tukožroutská polévka – žere tuk, nebo i svaly?
Zdravé vánoční cukroví – letos bez tloustnutí!

10 ZDRAVÝCH POTRAVIN, O KTERÉ SE ZAJÍMÁTE NEJČASTĚJI

Cizrna a hubnutí – 3 lehounké a chutné recepty
Kefír a 5 zdravotních benefitů
Ovesné vločky ke snídani 5 x jinak
Řapíkatý celer – křupavý přítel vaší linie
10 chytrých důvodů, proč jíst červenou čočku
Jablečný ocet jako lék na hubnutí
Spirulina a její pozitivní účinky, které překvapily i vědce
Česnek – nejsilnější a nejlevnější medicína
Sushi a hubnutí: Proč Japonci netloustnou?
Zelený čaj a jeho mírná podpora metabolismu

 

“Chci ukázat, že dobré domácí jídlo může mít na stole každý,” rozhovor s foodblogerkou Pavlou Rychtářovou z Foodnotes
5 (100%) 1 hlasov

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..