Káva a 10 věcí, které jste o ní nevěděli

Je výborným společníkem při trávení oddychových chvil i při pravidelné schůzce s přáteli. Příjemně voní, ještě lépe chutná a můžeme si ji dopřát na nespočet způsobů. Je součástí mnoha každodenních rituálů a mnoho lidí si bez ní nedokáže představit ani jediný den. O čem je řeč? Pokud vám přišla na mysli právě káva, trefili jste se. To, že káva má mnoho příznivců kteří opěvují její vlastnosti každým okamžikem je jisté, ale věřte, že káva má i své odpůrce.

Káva

Máte pocit, že káva není ničím výjimečná a jedná se o zcela běžnou a nezajímavou surovinu? V tom případě jste na omylu, protože i tak jednoduchý a běžný nápoj jako káva skýtá mnohá překvapení, o kterých jste doposud možná ani netušili.

NÁVOD JAK ZHUBNOUT
Už se nepokoušejte zhubnout metodou „pokus-omyl“. Cesta za vysněnou postavou vede jedině přes kalorický deficit. Jednoduše musíte více kalorií ze sebe vydat než přijmout. K tomu vám výrazně dopomohou keto/low carb potraviny ve spojitosti se zdravým životním stylem.
Keto / Low carb manuálJak začítKolik potřebujete zhubnout
Chci zhubnoutDo 5 kgDo 10 kgDo 15 kgNad 15 kg
Keto dieta odMix & SlimKetoMixKetoDietChia Shake
Dietní jídlaNa snídaniNa obědK večeřiDezertyKoktejly
Low carb potravinyTěstovinyPečivoKáva a čajRýžePlackyTortillaSladidlaSlanéSladkostiDresinkyBylinkyVíno
Ne každý má čas a chuť si připravovat nízkosacharidová jídla sám. V tom případě si vyberte low carb/keto program u některého prodejce krabičkové diety. Levné to nebude, ale pomocí pilulek na hubnutí nezhubnete. Ty totiž mají jen podpůrnou funkci a samy nic nezmohou.
Krabičková dieta odZdravé stravování
Prášky na hubnutíHunger BlockereSlimGarsinApetit Stop

  1. Odkud vlastně káva pochází?

Věděli jste, že první, divoce rostoucí keře kávovníku pochází pravděpodobně až z daleké Etiopie? Ano, někdy kolem 14. století byla káva dále přenesena do Jemenu, a to díky vojenským tažením tehdejších válečníků. Zde byly kávové keře dále kultivovány a rozšiřovány. Arabové si tehdy pěstování kávy přinášející jim nemalé příjmy bedlivě hlídali. Dokonce kávová zrna záměrně znehodnocovali, aby nedošlo k jejich rozšíření do dalších oblastí světa.

KávaPřesto se kolem 17. století povedlo Holanďanům kávu tajně převézt, načež ji začali pěstovat v oblastech Ceylonu a Indie. Holanďané se poté stali jedněmi z nejlepších producentů kávy, dokud jeden Francouz nepovoleně nepřevezl kávové keře i na ostrov Martinique. Právě tyto keře jsou pravděpodobně předchůdci milionu kávových keřů a stromů, které dnes rostou v oblasti Karibiku a téměř celé Střední Ameriky. Odtud se káva později dostala i do Brazílie, která je dnes jedním z největších producentů kávy vůbec.

  1. Kavárny nejsou jen výmyslem moderní doby

První kavárny vznikaly již od 15. století v dalekých zemích Orientu, kde se lidé podobně jako dnes scházeli a sdíleli spolu příjemné chvíle u tohoto blahodárného nápoje. Za největší tehdejší popíječe kávy bychom mohli označit Turky, kteří se zasloužili o rozšíření kávy i do okolních evropských zemí a později i do větších měst ve vnitrozemí. U nás byla první kavárna otevřena roku 1714 v Praze a jejím provozovatelem nebyl nikdo jiný, než Arab.

  1. Stoprocentně přírodní „vynález“

Jak tedy taková káva vypadá, než se dostane do vašeho šálku? Kávovník je vlastně tropická dřevina a pokud jste se již o kávu někdy zajímali tak jistě víte, že na trhu máme hned několik druhů. Jednotlivé kávovníky se od sebe mohou velmi lišit podle podnebních podmínek, ve kterých vegetují. Jde především o rozdíly ve výšce, velikosti kávových zrn, barvách i tvarech listů, nebo dokonce jejich samotného větvení.

Kávovníky se pěstují primárně v tropickém podnebí téměř po celém světě, každá odrůda vyžaduje pro svůj růst odlišné podnební podmínky. Obecně platí zásada, že kávovníky rostoucí ve výše položených oblastech jsou kvalitnější a tedy i chutnější, ale nároky na jejich pěstování jsou o něco složitější. Díky tomu je káva pocházející z těchto stromů i dražší, ale jestli jste věrný milovník tohoto nápoje, určitě do něj občas i rádi zainvestujete.

  1. Není káva jako káva

Za nejrozšířenější druhy kávy považujeme jednodušeji řečeno Arabiku a Robustu. Tyto pojmy jsou pro hodně lidí určitě dosti známé, ale kdo z nás doopravdy ví, co si pod nimi představit? Arabika pochází z kávovníku s názvem Kávovník arabský (Coffea arabica) a tato káva tvoří něco kolem 70% celkové produkce kávy ve světě. Tato káva se považuje za daleko kvalitnější než je tomu u Robusty, pyšní se totiž nízkým obsahem kofeinu a velmi plnou a lahodnou chutí. Tato káva se nejvíce pěstuje v Brazílii a Kolumbii, jedničkou na trhu je však Arabika pocházející z Keni.

Robusta pocházející ze stromu Kávovník statný (Coffea canephora) tvoří pouhých 25% produkce kávy a její aroma již není tak nápadné jako je tomu u její chuťově hodnotnější příbuzné. Robusta se nejvíce pěstuje v Africe, Brazílii a Asii. Největším producentem je Vietnam, kde jsou pro tento kávovník doslova ideální podmínky. Robusta není na pěstování příliš náročná a díky tomu klesá i její cena. Na rozdíl od Arabiky obsahuje Robusta daleko vyšší obsah kofeinu, na což poukazuje i vyšší odolnost proti různým škůdcům.

Zrnka kávy

  1. Můžeme po kávě zhubnout?

Slyšeli jste již někdy, že popíjením kávy si můžete pomoci i k vysněné postavě? Velkým hitem se v poslední době stala takzvaná zelená káva, která svým obsahem napomáhá nejenom redukci nadbytečných kilogramů. Nevěříte?

„Zelená káva není žádný unikátní druh kávy, ale klasická Arabika, která si díky speciální úpravě zanechává mnoho nutričních látek prospěšných pro naše tělo. Při zpracování kávových zrn se totiž vynechá proces pražení, nasbíraná zrna se pouze usuší a speciální mokrou metodou se zbavují nečistot a nežádoucích látek.“

Kromě barvy a jiných látek si tak káva ponechává i kyselinu chlorogenovou, která může za její zázračné vlastnosti. Kyselina chlorogenová je přírodní antioxidant, který napomáhá redukci hmotnosti tím, že brání vstřebání glukózy ve střevě, čímž donutí tělo spalovat energii z jiných zdrojů, hlavně tedy z uložených tuků.

Díky vyrovnávání hladiny krevního cukru je zelená káva vhodná i pro diabetiky. Zelená káva navíc brání tvorbě volných radikálů, čímž nám může posloužit i jako ochrana před nádorovými a jinými onemocněními.

  1. Bez kofeinu ani ránu

Nedovedete si představit začít den bez pořádného šálku kávy, protože jinak si přijdete naprosto nepoužitelní? Ano, kofein obsažený v kávě nás opravdu dokáže probrat, ale ani s ním bychom to ve stravě neměli přehánět. Kofein je alkaloid, který může působit jako úžasný stimulant dobré nálady či pro zvýšení pozornosti. Jelikož je kofein látkou povzbuzující, dokáže nabudit i náš metabolismus, což jistě ocení nejeden z nás.

Kofein však může ve velkém množství způsobit dočasné zvýšení krevního tlaku, neklid až paniku, nebo dokonce naprosto opačný účinek. Nadměrná dávka kofeinu vás může naopak utlumit, můžete se proto cítit oslabení a bez elánu do života. Neměli bychom zapomínat ani na to, že kofein je účinné diuretikum a při jeho nadměrné konzumaci způsobuje zvýšenou ztrátu tělesných tekutin a tím dehydrataci, což může být nebezpečné zejména u starších lidí.

  1. Kávou proti nemocem

Je vědecky dokázáno, že díky pravidelnému pití kávy se můžeme chránit před mnohda civilizačními onemocněními. Odborníci tvrdí, že pravidelní konzumenti kávy mají nižší riziko vzniku demence, cukrovky, některých kardiovaskulárních chorob a díky vysokému obsahu antioxidantů dokonce i rakoviny. Vždy však platí skutečnost, že kávu musíme pro její příznivé účinky pít přiměřeně, proto nám bohatě postačí maximálně dva až tři šálky kvalitní kávy denně.

  1. Káva jako zdroj nutričně hodnotných látek

Mysleli jste si, že káva je z nutričního hlediska pouhou prázdnou tekutinou jako třeba voda? Omyl. Káva obsahuje mnoho užitečných látek, mezi kterými můžeme kromě antioxidantů a minerálů jmenovat dokonce třeba i vlákninu. Vláknina je skvělým pomocníkem při zažívacích obtížích, pomáhá z našeho těla odplavovat toxické látky a napomáhá udržovat správnou hladinu dobrého cholesterolu.

  1.  Pozor na skryté kalorieMlýnek na kávu

Mnoho lidí se domnívá, že káva je neškodným doplňkem našeho stravování. Tento výrok je pravdivý, ovšem za předpokladu, že si kávu dopřáváme kvalitní a černou. Pokud si dáme kávu zalitou třemi deci plnotučného mléka či smetany a dochucenou cukrem či různými sirupy, zaděláváme si časem na pořádný problém. Taková káva pak někdy může vydat i za kaloricky hodnotný oběd, což je jistě zbytečné pro každého z nás.

  1. Je libo pořádné espresso?

Víte, jak ve skutečnosti vypadá kvalitně udělané espresso? Pokud si chcete dopřát šálek opravdu lahodné kávy, zajděte si příště raději do kavárny. Správně by se espresso mělo louhovat něco kolem 25 vteřin, přičemž na povrchu se má vytvořit jemná, až tři milimetry silná oříškově hnědá pěna bez znatelných různobarevných skvrn. Espresso se podává v malých šálcích, díky čemuž si budete vážit každého doušku této tmavé nádhery.

Pokud patříte mezi ty, kteří dostali při čtení tohoto článku chuť na dobře připravenou kávu, neváhejte a nějakou si rychle obstarejte. Kvalitní káva totiž v sobě skrývá mnohá překvapení a pokud ji konzumujeme v rozumné míře, tak kromě blahodárného vlivu na naše zdraví má i pozitivní účinky na naši mysl!

5/5 - (4 votes)

2 Komentáře

  1. Petr Němejc 11.12.2018
    • Lukáš Chládek 12.12.2018

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..