“Baví mě mít doma tolik kuchařů v jedné manželce,” rozhovor s Kubou a Blankou z foodblogu Kublanka

Možná si říkáte, že foodblogů je už opravdu příliš. Těch světových, i těch českých. Na druhou stranu, pokud sami vaříte, víte, že inspirace na chutná jídla není nikdy dost. Často totiž není nejtěžší samotné vaření, ale co uvařit.

Některé foodblogy jsou navíc opravdu povedené a snaží se přijít s novými a jednoduchými recepty. Přesně jako úspěšný český blog Kublanka vaří doma.

Všichni foodblogeři radí, co jíst, co a jak vařit. Jejich recepty vypadají na fotkách prostě báječně. Jenomže, když se do vaření pustíte vy, výsledek vypadá “trochu” odlišně. Nemluvě o používání neznámých, drahých a nesehnatelných surovin. To není případ Kublanky, která se snaží vařit jednoduše a z dostupných surovin. Navíc je s nimi velká sranda.

kublanka

Kublanka, to jsou manželé Kuba a Blanka Kardovi s rodinkou a svým dokonalým foodblogem, který vás lehce naučí vařit výborná, zdravá a velice estetická jídla

 

Obsah článku:

Když jsem poprvé otevřela váš blog, zaujal a pobavil mě citát „Manželství je spravedlivé zařízení. Žena musí denně vařit a muž to denně jíst“. Takže takhle to chodí u vás nebo vaříte (a jíte) oba dva?

Jíme oba dva, ale na Blance to není vidět na rozdíl ode mně. Vařit mě ale nenechá nic jiného než konvici čaje, občas kávu.
On totiž Kuba když dovaří, tak se odvalí a v kuchyni to vypadá jako po výbuchu atomové bomby.

 

Vtipný je také úvodní text o zamilovaném kuřeti na meruňkách a počátcích vaření, které nejsou snadné a už vůbec ne dokonalé. Blanko, jaké to bylo začít vařit po Kubu po tomto prvním zdánlivém neúspěchu?

Když jsme se s Kubou poznali, tak vybíravějšího strávníka jsem neznala. Naštěstí jsem ho postupem času naučila jíst téměř vše. Tedy kromě kečupu a kuřete na meruňkách, které jsem už nikdy nezkoušela. Je to škoda, to jídlo jsem milovala.

Uvařte si: Ryba na páře po asijsku

ryba na páře Kublanka

 

Váš blog je hodně povedený. Kdy se objevila první myšlenka na založení vlastního foodblogu a kdo z vás s ní přišel?

S nápadem přišla Blanka. Já jsem byl proti, přišlo mi, že food blogů existuje až moc.

Jenomže tehdy se rozjížděl instagram a tam bylo in fotit cokoliv včetně jídla. Já jsem měl na instagramu maximálně 5 lajků na jednu fotku a to ještě omylem. Když jsem ale na instagram dal první fotku jídla od Blanky, tak jsem měl najednou víc lajků než followers.

Blanku to chytlo a chtěla stále překonávat sama sebe. Nakonec si lidi začali psát o recepty a já jim je posílal e-mailem nebo dával do komentářů pod fotku. No, a to už byl krůček od založení blogu.

 

Měli jste o podobě blogu jasnou představu nebo vám s tím někdo pomáhal?

My jsme měli jako první hotové logo a název. Spojení Kuba a Blanka se samo nabízelo do Kublanky, která odkazuje na Kudlanku a její specifické partnerské soužití (sežere nakonec samečka).

Shodou okolností náš kamarád a soused dělal jako vedlejšák webovky, tak se sám nabídl, a Blanka v roce 2015 dostala k Vánocům blog.

 

Máte dvě roztomilé ratolesti a vaření pro rodinu je odlišné od vaření pro dva. Jak moc přemýšlíte o receptech, když vaříte pro dvě děti? Patříte nebo nepatříte k rodičům, kteří se v nouzi spoléhají na obligátní špagety s kečupem?

Zcela upřímně v nouzi spoléháme na cokoliv. Obě děti závodně sportují a to nám nabourává dost rodinný program.

Často mají zápasy přes oběd, a pak musíme něco rychle uvařit, takže těstoviny bývají hitem. Ale ne s kečupem, Kuba ho nesnáší od dětství. Nicméně s rajským protlakem problém už nemá.

Uvařte si: Nejšťavnatější domácí kuřátko

šťavnaté kuře Kublanka

 

Skončí na vašem foodblogu každý váš recept nebo pečlivě vybíráte? Jak na tvorbě příspěvků a receptů na blog pracujete?

Blanka je hrozný pedant na recepty a nikdy by nepustila do světa nic, o čem není 100% přesvědčená.

Často ani nevím, že chtěla něco dát na blog a nepovedlo se to. Před každým vařením má obdivuhodnou přípravu, takže v koši (ať už v tom počítačovém nebo reálném) zůstane minimum receptů. Řekl bych tak jeden recept z padesáti. A to tam často skončí spíše kvůli vzhledu než chuti..

 

Nedávno jste napsali a vydali vlastní knihu – kuchařku o vaření pro celou rodinu. Jaké to bylo pracovat na tištěné verzi foodblogu? Jak je vůbec těžké u nás vydat vlastní kuchařku?

Bylo to náročné, strávili jsme na tom nějakých devět měsíců. Byla to ale skvělá zkušenost.

Zapojila se celá rodina. Já psal úvodníky, Blanka vymyslela, uvařila a nafotila všechny recepty, děti nám byly modely a oporou. Náš skvělý kamarád ilustroval celou kuchařku. Zkombinovat vše dohromady bylo občas náročné. Chtěli jsme vydat kuchařku s recepty, které nemáme na blogu my, ani nikdo další, zároveň budou originální a inspirované současnými trendy.

Od oslovení vydavatelstvím až po křest knihy uběhl už rok. Vydat kuchařku lze několika způsoby. Vydat si ji sám nebo ji vydat s nakladatelstvím. První způsob může přinést zisk, druhý zaručí, že kuchařku vydáte. Blanka měla sen vydat kuchařku a vydělávat jsme na tom nechtěli, tudíž nakladatelství byla jasná volba. Naštěstí nám nechali téměř volnou ruku.

 

Co je vlastně cílem vašeho foodblogu? Proč by podle vás měli lidé vařit?

Snažíme se publikovat recepty, které na internetu nejsou. Spousty receptů jsme hodili do koše, protože jsme před publikováním zjistili, že jsou na jiném foodblogu. I když náš recept byl jiný, tak jsme nechtěli další recept na XY způsob.

Také se snažíme vařit z dostupných surovin autenticky podle originální receptury. Hlavní důvod je, že se snažím popsat detailně celý postup tak, aby ho zvládl uvařit každý s trochou cviku, aby chutnal jako ten náš.

Uvařte si: Rajčatové placičky s mátou

rajčatové placičky Kublanka

 

Všechna jídla, která na blogu uvádíte, jedí i vaše děti? Všimla jsem si, že mezi recepty máte i ostřejší záležitosti.

Ano, jedí a jsou daleko přísnější kritici, než já sám. A ostřejší záležitosti, zeptejte se v Indii nebo Mexiku, co jedí malé děti. U nás je to asi trochu extrém, naše děti milují pikantní papričky a vůbec všechny exotické chutě, dokonce i mořské „potvory“ apod.

 

Často na otázku “co chceš k večeři” slyším odpověď “nevím”. Blanko, jak to vypadá u vás? Když se chystáte vařit, ptáte se Kuby a dětí?

Ptát se je cesta do pekel. Všichni neví, a když něco navrhnu je to špatně. Zejména děti se neshodnou z principu, když jeden řekne A , druhý musí říct B.

Tak prostě rozhoduji já. Nejlepší je, když je Kuba na služební cestě. Můžeme si uvařit rajskou nebo koprovku, které Kuba nesnáší. To se s dětmi shodneme hned.

 

Kde berete inspiraci? Hledáte v jiných kuchařkách nebo dokonce vymýšlíte vlastní recepty? Jaké foodblogy inspirují právě vás a proč.

Pokud vyšla zajímavá kuchařka, Blanka ji má doma v jakémkoliv jazyce. Mě pak nadává, když si koupím knížku, že už to není kam dávat!
Jenomže Kuba kupuje knížky 2x týdně 🙂 Inspiraci nacházím nejen v kuchařkách, ale také na internetu. Nemalou inspirace je i sám Kuba, když mi po návratu zahraničí líčí nějaké místní jídlo, které mu učarovalo. Pak už je to kriminální ústředna, abych našla alespoň dva recepty a následně ho zkusila uvařit v českých podmínkách.

Foodblogy nesledujeme, spíše nás zajímají jednotliví šéfkuchaři. Pak pátrám po jejich kuchařkách nebo zveřejněných receptech. Těch je opravdu hodně. Poslední měsíce mě uchvátily superhvězdy světové gastronomie Fergus Henderson, René Redzepi nebo Marcus Nilsson.

Upečte si: Koláč “Včelí bodnutí”

koláč včelí bodnutí Kublanka

 

Podle výběru receptů máte rádi různé světové kuchyně. Jakou kuchyň nejčastěji a nejraději vaříte?

Já nejsem moc milovník české kuchyně (mám ji rád, ale není pro mne top). Naopak miluji mexickou kuchyni a pak italskou, která je pro mne srdcovka. Blízká je mi i japonská.
Já naopak českou miluji, ale na blog ji nedáváme, protože každý má svůj recept na tu nejlepší svíčkovou, vrabce apod. Není potřeba jitřit diskuze nebo přinášet něco, co zná každý. Já mám ještě hodně ráda indickou a teď nově mě baví směr, kterým se vydali ve Skandinávii.

 

Rádi experimentujete, ochutnáváte a ladíte pokrmy více podle sebe nebo vaříte podle vybraných receptů?

Pokud jde o nějaký ustálený recept (např. svíčková Wellington), tak experimentuji minimálně.

Vařím recept tak, jak má chutnat originál, a proč jsem si ho vybrala. U české svíčkové také nebudete experimentovat, že byste místo knedlíků dali hranolky a místo hovězího kuřecí.

Na druhou stranu, pokud Blanka musí experimentovat stylem „co dům dal“, tak je to často to nejlepší, co uvaří. Vždy se těším, když vaří jídlo ze „zbytků“, to pak vyšvihne bombu.

Musím uznat, že pokud jsem v Itálii a ochutnám carbonara těstoviny, tak mě nepřekvapí, protože Blanka je vaří stejné, a pokud jsem ve Francii a ochutnám zase něco jiného, tak opět vím, že Blanka to vaří jak originál. To mě baví mít doma tolik kuchařů v jedné manželce 🙂

 

Kdo z vás nakupuje? A kde nakupujete nejraději??

Samozřejmě já. Když nakupuje Kuba, tak koupí milion kravin, a to co má koupit, zapomene, nebo koupí v takovém stavu, že škoda mluvit.

Řekla bych, že nakupujeme všude možně právě proto, že kvalita je důležitá. Asi největší problém je s masem a zeleninou. Pro zeleninu jezdíme kamkoliv a pro maso už máme své oblíbené obchody a řeznictví.

Sice nakupuje Blanka, ale já musím s ní. Asi aby se v obchodě nebála.

Připravte si: Bramborový salát s křupavým vejcem

bramborový salát Kublanka

 

Jak často doma vaříte? Máte každý den teplou večeři nebo občas sáhnete po variantě studeného jídla?

Blanka všude říká, že chci každý den teplou večeři, ale to není pravda. Studená mě neurazí, ba naopak. Ale když je možnost teplé večeře…
Jenže s Kubou je to hrozný, protože nechce nic ohřívaného, natož aby měl dvakrát za den stejné jídlo..
Kromě řízků a guláše. Studené řízky (nebo i smažený květák) jsou večer vždy nejlepší, ale nikdy nepřežijí do večera, i když zbude od oběda.
Holt oba synové se potatili 🙂

 

Chodíte vůbec někdy na jídlo do restaurací? Pokud ano, podle čeho si restauraci vybíráte?

Ano, už zase chodíme! Ostatně to byl jeden z důvodů, proč jsme založili blog. Blanka totiž začala v našich oblíbených restauracích, protože s dětmi jsme neměli odvahu tam jít. Teď už zase můžeme, byť ve čtyřech je to výrazně dražší.
Vybíráme většinou podle doporučení a recenzí, ale především podle samotného menu, jestli na to máme vůbec chuť.

 

Jaký je váš vztah ke zdravé výživě? Držíte se nějakých zásad ze zdravého stravování nebo vaříte dle svých chutí? Jak se díváte na trendy vyřazování bílého cukru a mouky?

Oba jsme v mládí aktivně sportovali a nyní se ke sportu vracíme s dětmi. Na mě se výpadek sportu podepsal hodně, respektive na mé váze.

Blanka vypadá stále stejně jako ve dvaceti. Proto si myslíme, že nejlepší zdravá strava je aktivní pohyb. Pak si můžete dovolit i drobné fauly ve výživě. Respektive se nemusíte tolik omezovat.

Na druhou stranu musím říci, že na náš stůl patří zelenina častěji než maso. Maso samotné nemáme tak často jako dříve. Cukru se nijak nebojíme, ale používáme ho s mírou. Co se týká bílé mouky, to je těžké, my máme raději tu pravou autentickou chuť.

Uvařte si: Polévka caldo verde

caldo verde Kublanka

 

Váš blog Kublanka vaří doma získal řadu ocenění. Pochlubte se…

Největším oceněním jsou pro nás spokojené a vřelé komentáře na blogu a sociálních sítí. Dovolím si říci, že většinu přispěvatelů „virtuálně“ znám a snažím se s nimi komunikovat. To nám vytvořilo jakousi komunitu.

Ad samotná ocenění, to začalo hned od začátku. Pár měsíců od zahájení blogu jsme získali cenu Objev roku v soutěži Food blog roku. Pak jsme ještě získali 2x cenu v kategorii recepty, naposledy v září minulého roku.

Super úspěch bylo dvojnásobné prvenství v soutěži Aperol, kdy jsme museli vymyslet recept dle zadání. Takové ceny vždy udělají radost, nejraději ale jsme, když podle nás někdo vaří a podělí se o pozitivní zkušenost.

 

Jaká jsou vaše nejoblíbenější jídla?

Blanka: Svíčková, Mates: Quesadilly, Adam: Guláš s knedlíkem, a já, Kuba: Sushi

 

Na čem aktuálně pracujete a jaké jsou vaše plány pro letošní rok?

Chceme se více věnovat blogu a rozjet ho s větší frekvencí, protože loňský rok byl pro nás hodně hektický. Pracovně, i co se týká dětí.

S manželkou jsme oba začali trénovat mládežnický fotbal, udělali si trenérské licence a v podstatě jsme neustále na hřišti. O to méně času je na vaření. Letos si to naplánujeme určitě lépe.

 

Děkuji za úžasný rozhovor a na závěr vás poprosím o tipy na recept pro celou rodinu, který máte rádi všichni.?

První recept nikdy nezklame, vždy máme suroviny a všichni si pochutnáme. Druhý recept je velký hit a doslova evergreen naší rodinné kuchyně.

 

Uvařte si: Těstoviny chudých

těstoviny chudých

Uvařte si: Kuřecí popcorn po asijsku

kuřecí popcorn

 

DÁLE ČTĚTE: Ze surovin v kuchyni lze vyrobit téměř všechno”, rozhovor s Juditou Klimentovou z Kosmetika Hrou

Klíčová slova článku:

  • kublanka
  • kublanka vaří doma
  • recepty kublanka
  • kublanka.cz
  • blog kublanka
  • Jakub Karda
  • Blanka Kardová
“Baví mě mít doma tolik kuchařů v jedné manželce,” rozhovor s Kubou a Blankou z foodblogu Kublanka
5 (100%) 3 hlasov

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.