Maca peruánská – mocný zdroj živin a posílení libida

Maca je bylina z peruánských And, která se po staletí pěstuje pro svůj kořen. Kořen maca je ve své domovině nedílnou součástí tradiční stavy. Jeho nutriční vlastnosti pomáhají domorodému obyvatelstvu odolávat drsnému horskému klimatu. V Peru byl však kořen maca odedávna využíván také pro své terapeutické vlastnosti, zejména jako afrodisiakum a k posílení plodnosti.

Sloužil ale i k léčbě dalších zdravotních potíží, především chudokrevností, tuberkulózy, menstruačních poruch, symptomů menopauzy, rakoviny žaludku, sterility i mužské potence. Poslední dobou se dobrá pověst kořene maca začíná šířit i do okolního světa, kde se nejčastěji objevuje již zpracovaný ve formě prášku maca.

maca peruánská

Maca peruánská je drobná bylina s přízemní růžicí listů. Hlavní část rostliny se však nachází pod zemí. Kořen maca se po staletí využívá pro svou nutriční hodnotu i léčebné účinky.

 

Léčebné účinky kořene maca

Účinky kořene maca jsou dnes předmětem zájmu i v odborných kruzích. K dispozici jsou četné vědecké studie zkoumající zdravotní benefity kořene maca a některé z nich přinášejí první pozitivní důkazy o jeho přínosech. Přesto budou nutné další výzkumy k ověření jeho skutečných účinků.

 

Maca a pozitivní vliv na libido, sexuální zdraví a potenci

Kořen maca se v Peru po mnoho staletí využíval k terapii sexuálních potíží a neplodnosti a to jak u mužů, tak u žen. Výsledky některých studií naznačují příznivý dopad na zvýšení sexuální touhy, snížení erektilní disfunkce či zvýšení kvality spermatu. Přesný mechanismus účinku kořene maca však dosud není objasněn.

Užívání macy po dobu 12 týdnů zvýšilo sexuální touhu ve studii 57 zdravých mužů. Ve studii 20 mužů a žen užívání kořene maca po dobu 12 týdnů lehce zlepšilo sexuální dysfunkci vyvolanou antidepresivy a zvýšilo sexuální touhu. Tyto účinky byly nejsilnější při dávkování 3 g prášku z macy na den.

V dalších studiích zlepšil extrakt z kořene maca erektilní funkci a sexuální pohodu u 50 mužů s mírnou erektilní dysfunkcí nebo dokonce zvýšil počet spermií a objem a kvality spermatu.

 

Další možné zdravotní benefity kořene maca 

  • Snížení úzkosti a deprese – příznivé účinky na potlačení depresivního chování se projevily nejen při experimentech se zvířaty, ale i u postmenopauzálních žen . Rozsáhlejší studie s téměř 200 účastníky naznačila účinek na zlepšení nálady.
  • Menopauzální příznaky – u žen po menopauze kořen maca způsobil snížení krevního tlaku a měl vliv také na úpravu dalších menopauzálních příznaků jako jsou návaly horka, noční pocení nebo podrážděnost. Existují i menší studie naznačující pozitivní efekt na sexuální dysfunkci u zdravých žen po menopauze.

Zmiňovány jsou i další zdravotní benefity, zejména příznivý vliv na zdraví kostí, na snížení krevního tlaku, při potížích se zvětšenou prostatou, na snížení únavy a podporu vitality nebo zlepšení mozkových funkcí.

 

Výživové hodnoty prášku z macy

voda 10 %
sacharidy 59 %
bílkoviny 10–14 %
vláknina 8,5 %
mastné kyseliny 2,2 %
vitaminy vitaminy B, vitamin C
minerální látky vápník, draslík, železo, jod, fosfor, zinek
další látky třísloviny i saponiny

7 g (1 lžíce) porce prášku kořene maca obsahuje přibližně 4 g sacharidů, 1 g bílkoviny a 0 g tuku.

maca a proteiny

Maca dodává i hodně bílkovin a sportovci ji často užívají po tréninku. 

 

Terapeuticky významné látky v kořeni maca

Kořen maca obsahuje mnoho látek s potenciálním fyziologickým účinkem:

  • Glukosinoláty a isothiokyanáty – látky s protinádorovou aktivitou, některé isothiokyanáty mohou být navíc spojeny s afrodiziakálními účinky.
  • Fenolické sloučeniny – látky s protizánětlivými a antioxidačními účinky, které napomáhají chránit tělo před vznikem některých chronických onemocnění.
  • Macaeny a macamidy – v některých komerčních produktech byla zjištěna přítomnost těchto speciálních sloučenin, které mohou pozitivně ovlivňovat endokanabinoidní systém – vnitřní systém organismu regulující základní funkce jako je například nálada, bolest, spánek atd.

 

Prášek maca a jeho formy

Maca prášek se objevuje ve dvou formách: dehydratovaný prášek maca (často uváděn na trh jako „surový“ nebo „sušený“) a želatinizovaný prášek maca.

Surový prášek si zachovává většinu svých živin, ale může být obtížné ho strávit kvůli obsahu vlákniny. Želatinizovaná maca se zpracovává vařením a poté se pod tlakem odstraňuje vláknina pro snadnější trávení. Během tohoto procesu však dochází ke ztrátě některých živiny.

 

Jak se prášek maca užívá?

Na trhu je maca k dostání jako doplněk stravy ve formě prášku, tobolek a extraktů. Nejčastěji se prodává jako prášek nebo tobolka (která obsahuje prášek).

Většinou se doporučuje denní dávka 1 tobolka/400–500 mg prášku maca třikrát denně perorálně s jídlem. Některé zdroje uvádějí až maximálně 6 tobolek denně. Ve většině studií se podávala standardní dávka 1,5 až 3 g/den dehydratovaného nebo želatinizovaného prášku maca ve formě tobolky.

Obvykle se doporučuje užít 1 kávovou lžičku prášku denně. Může se rozmíchat v menším množství vody, ovocné šťávy, mléka, jogurtu nebo smoothie.

Na našem trhu je k dispozici také extrakt z kořene maca v koncentraci 4:1, což znamená, že je 4krát koncentrovanější, než je běžný prášek, a také má vyšší koncentraci obsažených látek. Udávané doporučené dávkování i způsob užití bývá podobné jako u prášku.

TIP NA ZDRAVÉ SMOOTHIE: Avokádové smoothie s macou z blogu Blendea.cz

avokádové smoothie s macou

 

Možné nežádoucí účinky macy

Zdá se, že užívání přípravků na bázi prášku maca je pravděpodobně bezpečné, jestliže se užívá v obvykle doporučovaném množství 3 g denně po dobu až 4 měsíců. Přípravky jsou také všeobecně dobře snášeny.

Ojediněle se objevily případy zvýšení krevního tlaku a zvýšení krevních markerů naznačujících sníženou funkci jater. Mezi dalšími nežádoucími účinky hlášenými uživateli prášku maca se vyskytly také změny menstruačního cyklu, žaludeční křeče, změny nálady či nespavost.

Doporučuje se neužívat výtažky z kořene maca při onemocnění, při nichž hrají roli estrogeny, jako je např. rakovina prsu, rakovina dělohy nebo endometrióza. Pozor by si měli dát i lidé s problémy se štítnou žlázou.

Dosud také není k dispozici dostatek spolehlivých informací o bezpečnosti užívání produktů obsahujících prášek maca v době těhotenství a kojení. Těhotné ženy a kojící matky by se proto měly vyvarovat jejich užívání.

 

Maca – zkušenosti a hodnocení

Mezi lidmi je užívání prášku z kořene maca rozšířené zejména jako pomocný prostředek pro podporu sexuálních funkcí nebo v boji proti únavě a stresu.

„Maca je vynikající, všem doporučuji. V 66 letech si sex užívám jako zamlada.“

„Přípravek kupujeme pravidelně a jsme spokojeni. Manžel se cítí dobře, dodává mu energii.“

Zkušenosti uživatelů macy jsou různorodé, převládají však pozitivní nebo neutrální reakce. Jeho účinky zkouší i ženy v přechodu

„Produkt Maca jsem si zakoupila z toho důvodu, že jsem v klimakteriu, bolí mě klouby a mám nedostatek energie. Užívám s menší přestávkou už druhé balení. Nemohu říct, že by se stal zázrak a všechny problémy vymizely, ale určitě se cítím lépe.“  

Uživatelé upřednostňují spíše užívání surového prášku před kapslemi, avšak u prášku lidem často vadí nepříjemná nahořklá chuť.

 

ANGLICKÉ VIDEO: 10 zdravotních benefitů macy. Je vidět, že v Čechách je maca stále málo známá a její prodeje se teprve rozbíhají. Na internetu české video prakticky nenajdete. 

 

Rostlina maca peruánská

Správný český botanický název pro macu peruánskou je řeřicha peruánská (latinsky Lepidium meyenii). Někdy se jí také říká „peruánský ženšen“. Jedná se o dvouletou bylinu, která roste v tvrdých vysokohorských podmínkách jihoamerických peruánských And. Maca je velmi snášenlivá vůči mrazu, což umožňuje její pěstování v nadmořské výšce 3 800 až 4 800 m nad mořem, kde obvykle přežívají jen ty nejodolnější rostliny.

Nadzemní část rostliny maca tvoří přízemní růžice 12 až 20 listů. Konzumuje se podzemní část rostliny. To, co se obecně považuje za kořen maca, je z botanického hlediska vlastně zdužnatělá dolní část stonku – bulva, která rostlině slouží k ukládání zásobních látek nezbytných pro její přežití (podobně jako v našich končinách např. bulva řepy).

Kořen má 10 až 14 cm na délku a 3 až 5 cm na šířku. Existuje několik botanických odrůd, které se navzájem liší zabarvením kořene. Můžeme se tak setkat s červenou, fialovou, krémovou, žlutou nebo černou barvou bulvy. Kořen rostliny má štiplavou nasládlou chuť. Červená maca je nejsladší a nejemnější. Žlutá maca je nejvíce hořká a černá maca je chuťově na pomezí obou druhů.

Maca peruánská vytváří krémově květy. Její plody obsahující drobná, vejčitá, oranžová nebo hnědá semena velká přibližně jako semena mrkve. Semena smíchaná s pískem se vysévají na konci zimy nebo počátkem jara, kdy končí mrazy a začíná období dešťů (od září do listopadu). Během osmi až devíti měsíců vyrostou listy i bulvy. Maca se sklízí v květnu až červenci.

 

Tradiční použití kořene maca

Nejstarší důkazy o pěstování macy pochází přibližně z doby před 1 300 až 2 000 lety. Domorodé obyvatelstvo jihoamerických And ji využívalo nejen pro její skvělou nutriční hodnotu jako důležitou potravinu, ale také k léčbě mnoha zdravotních potíží. V období slavné říše Inků se dokonce maca stala potravinou privilegovaných tříd a často sloužila jako odměna úspěšným bojovníkům.

Ve své domovině se kořen maca konzumuje syrový i vařený nebo pečený v popelu. Může se také nastrouhat a sušit. V této podobě se kořen maca může skladovat i několik let, aniž by došlo vážnějšímu narušení jeho nutričních vlastností.

Usušený kořen se rozvaří ve vodě nebo mléku na kaši. Vyrábí se z něj také kvašený napoj „maca chicha“. Smícháním s medem nebo ovocem slouží k přípravě šťáv, vyrábí se z něj džemy, pudinky či alkoholické nápoje.

DÁLE ČŤĚTE: Slaďoučké ovoce lucuma s vysokým obsahem bílkovin pomáhá zdraví

 

Maca peruánská – mocný zdroj živin a posílení libida
5 (100%) 1 hlasov

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.