“Organizmus je zvyklý lépe využívat přírodní vitamíny než syntetické.” – rozhovor s Matejem Hroncem

Dobrou zprávou je, že žít zdravě je žhavý trend. Lidé se zajímají nejen o to, jak vypadají navenek, ale také to, jak se cítí uvnitř. Uvědomují si, že hned vedle fyzické aktivity hraje stěžejní roli kvalitní jídelníček obsahující všechny důležité živiny a látky jako například vitamíny, na které jsme se zaměřili v několika posledních článcích.

Nejen proto jsme byli potěšeni, že naši žádost o rozhovor přijal sympatický lékárník PharmDr. Matej Hronec, odborný zástupce, vedoucí lékárny a obchodní ředitel Ekolékárny s.r.o., který s vitamíny pracuje každý den.

PharmDr. Matej Hronec

V lékárně vám vždy dobře poradí jak s výběrem vhodných léků a doplňků, tak se zásadami zdravé životosprávy

 

Obsah článku:

Neustále slýcháváme, jak je důležité přijímat dostatek vitamínů. Jak to vidíte vy? Stačí vitamíny přijaté ze stravy, nebo je nutné přijímat vitamíny v podobě doplňků?

Dostatečný příjem vitamínu je klíčový, protože náš organizmus si je nedokáže sám syntetizovat (výjimkou jsou vitamin D a vitamín K). Podstatné pro dostatečný příjem vitamínů je vědět, o koho konkrétně se jedná. Jiné potřeby má kojící žena, jiné zase sportovec. Klíčové je také složení běžného jídelníčku (např. dieta).

 

Které vitamíny lidem obvykle chybí nejvíce? Setkáváte se i s opačným problémem předávkování vitamíny?

V současnosti nejčastěji řešíme nedostatek vitamínu B12 u vegetariánů a veganů a hypovitaminózu vitamínu D u starších lidi, která bývá spojená se sníženou imunitou a zvýšeným nebezpečím vzniku osteoporózy. Nedostatkem vitamínů jsou ohroženi také starší nebo chronicky nemocní lidé, ženy v období těhotenství a kojení, děti v období dospívání a růstu, ale i alkoholici a kuřáci nebo pacienti s poruchou absorpci tuků.

Naopak riziko předávkování hrozí zejména u skupiny vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E, K), které se ukládají v organizmu. Základem je proto pestrý jídelníček bohatý na ovoce, zeleninu, ryby a omezení fast-food stravování.

 

Proč je zrovna vitamín B12 tak důležitý? Dočetla jsem se také, že hodně lidí jej obtížně vstřebává.

Vitamin B12 (kobalamin) je spolu s kyselinou listovou důležitý pro tvorbu červených krvinek (erytrocytů). Velká množství vitaminu B12 se nachází v živočišné stravě, hlavně ve vejcích, v játrech a v jiných vnitřnostech, proto právě vegetariáni a vegani často trpí chudokrevností – anémií.

V současnosti se často vyskytuje porucha vstřebávání vitamínu B12 trávicím traktem v důsledku zánětu žaludeční sliznice. Sliznice žaludku totiž produkuje speciální sloučeninu zvanou vnitřní faktor, která je nutná pro správné vstřebávání kobalaminu. Chronickým zánětem narušená sliznice žaludku toho není schopná.

 

Kdy už jsme u vitamínu B12, jeho nadbytek údajně zvyšuje riziko vzniku rakoviny u mužů. Je to fáma nebo na tom něco je?

Souvislost mezi zvýšeným rizikem vzniku rakoviny plic u mužů a nadužíváním vitamínu B12 (příp. v kombinaci s vitamínem B6 a kyseliny listové) je bohužel potvrzený fakt (odborná studie byla také publikována v Journal of Clinical Oncology). Zatím ještě není jasné, proč se tak děje právě u mužů, ale je zde potvrzená souvislost také s kouřením.

 

Většina lidí si důležitost vitamínů uvědomuje. Je vůbec možné ohlídat přísun dostatečného množství v normální stravě bez doplňků?

Platí staré známé pravidlo „Pestrá strava – základ zdraví“, tedy ovoce a zelenina, ale i maso a ryby by měly být dostačujícím faktorem. Organizmus si potřebné vitamíny z potravy absorbuje a současně nám může pomoct s indikací nedostatku některých vitamínů.

Nějaké detailnější analýzy jsou relativně složité, protože potřeba vitamínů se neustále mění jak s věkem, tak se zdravotním stavem organizmu a jeho schopností vitamíny využít.

 

Lze to nějak kontrolovat a měřit? Máte nějaký tip, jak se pojistit, že tělu dodáváme všechny potřebné vitamíny?

Nejlepším indikátorem je to, jak se cítíme. Pokud bojujeme denně se zvýšenou únavou, jsme neustále nachlazení, trpíme zvýšeným vypadáváním vlasů a lámavostí nehtů, anémii a dalšími příznaky, trpíme s nejvyšší pravděpodobností nedostatkem některých vitaminů.

Velmi často se tyto potíže objevuji na jaře, protože příjem ovoce a zeleniny je v zimě omezený. To platí také pro přísun UV záření. Samozřejmě existuje možnost laboratorního vyšetření krve s analýzou hladin jednotlivých vitaminů.

 

Velkým hitem jsou superpotraviny, které údajně obsahují mnohem více vitamínů než “obyčejné” potraviny. Jaký zastáváte názor vy? Které ze superpotravin považujete za prospěšné, a které jsou podle vás pouze marketingovou záležitostí?

Myslím si, že superpotraviny a filozofie konzumace čerstvých a tepelně neupravených plodin jsou cesta správným směrem, ale ve většině případů se jedná o marketing. Více přikláním k lokálním potravinám, takže preferuji raději borůvky a mladý ječmen než goji nebo chia semínka.

Pro zpestření jídelníčku jsou určitě dobrou volbou, ale pokud bychom je považovali za všelék nahrazující zdravý životní styl, jsme na omylu.

TIP: Zpestřete a ozdravte si jídelníček pomocí zelené směsi superpotravin Blendea SUPERGREENS (klikněte na podrobnou recenzi). 

Blendea SUPERGREENS obsahuje kromě mladého ječmene i kvalitní BIO zelenou pšenici, spirulinu, chlorellu a špetku máty

 

Povězte nám, je lepší obyčejné české jablko nebo exotické ovoce dovezené z opačného konce světa?

Náš organizmus je již geneticky adaptován na lokální plodiny a má vyšší schopnost využití díky lepší enzymatické výbavě apod., takže jablko z vlastní bio-zahrádky má pro nás větší užitek než drahé exotické ovoce.

ČTĚTE TAKÉ: Podrobný článek o rozdílech mezi dováženými a lokálními surovinami. 

 

Nedostatek vitamínů ze stravy lidé často nahrazují vitamínovými doplňky. Jsou uměle vyrobené vitamíny stejně hodnotné?

Vitamíny ze stravy jsou a vždy budou hodnotnější než syntetické, protože je náš organizmus dokáže lépe využít. Přírodní vitamíny se vyskytují v potravě spolu s dalšími látkami (např. flavonoidy, vlákninou, minerálními látkami apod.), které pomáhají k jejich lepšímu vstřebávání a využití. Významnou roli hraje také evoluční aspekt – náš organizmus je zvyklý lépe využívat přírodní látky než syntetické. Ty jsou na trhu jen pár desítek let.

Bohužel však musíme také přiznat, že ovoce ani zelenina dnes zdaleka neobsahují takové množství vitaminů a živin jako v minulosti vlivem chemických postřiků a hnojiv, kvůli hydroponické formě pěstování, sběru plodin před jejich dozráním kvůli globální logistice apod.

 

Pokud se tedy rozhodneme vitamínové doplňky užívat, jak poznáme ty kvalitní?

Již i samotná cena nám mnohé napoví, protože není možné chtít kvalitní komplexní multivitamin za pár korun. Všeobecně platí, že preparát od farmaceutické firmy bude kvalitnější, protože jeho výroba je spojena i s klinickým výzkumem a optimalizovaným složením. V lékárnách lze zakoupit i vitamínové preparáty registrované jako léčivé přípravky.

PharmDr. Matej Hronec,

“Není možné chtít kvalitní komplexní multivitamin za pár korun”, říká Matej Hronec.

 

Doporučil byste vitamínové doplňky zdravému člověku?

Nejdříve musíme definovat, kdo je zdravý člověk, a uvědomit si přitom, že se jedná o velmi relativní stav organizmu. Naše tělo dennodenně čelí rozličným změnám (např. změny počasí, hormonální změny, cirkadiánní cyklus, stresy ekologického nebo psychologického charakteru, stárnutí organizmu, fyzická zátěž apod.).

Pokud se pohybuji v prostředí nemocných lidí (např. práce, MHD, škola), nebo nemám v zimě dostatečný příjem vitaminů z přírodních zdrojů, je potřebné pomoct imunitnímu systému vhodnými vitamínovými přípravky. Také v těhotenství nebo při kojení dochází k zvýšené spotřebě vitaminů.

TIP NA ČLÁNEK: Přečtěte si, jaké vitamíny potřebují nastávající maminky – Vitamíny pro těhotné – silná maminka a zdravé miminko.

 

Měli by sportovci přijímat více vitamínů? Které jsou pro ně nejdůležitější a proč?

Organismus vystavený vysoké fyzické aktivitě vyžaduje speciální výživu s vyšším podílem vitamínů a minerálů kvůli jejich zvýšené spotřebě a taky pro zlepšení výkonnosti a rychlou regeneraci svalů.

Nejdůležitější jsou vitamíny klíčové pro energetický metabolismus buněk (riboflavin, biotin, kyselina listová, niacin, biotin a kyselina pantothenová), antioxidační účinek (vitamin E), ale i pro správnou mineralizaci kostí (vitamin D), syntézu kolagenu a regeneraci buněk (vitamin C). Velmi vhodné jsou různé iontové nápoje doplňující jednotlivé minerální složky, ale i vitaminy a vybrané aminokyseliny.

 

Trochu odbočím. Velmi často narážím na vitamínové doplňky, které obsahují rakytník řešetlákový nebo hlívu ústřičnou. Co si myslíte vy o těchto potravinách (bylinách)? Mají opravdu takový efekt, jaký slibují?

Plody rakytníku jsou ceněny pro velký obsah vitamínů C, v menším množství taky vitamínů A, B, E, F, D, K, a rutinu (vitamín P). Díky tomu rakytník podporuje přirozenou obranyschopnost organismu a přispívá ke správné činnosti zažívacího traktu.

Já osobně preferuji hlívu ústřičnou, která obsahuje betaglukany a vitamíny B, D, C a K. Glukany aktivují imunitní buňky a odstraňují škodlivé látky z těla. Současně se uvolňují aktivní látky a postupně dochází k aktivaci obranných mechanismů v celém organismu. Klinické zkoušky navíc prokázaly pozitivní účinky betaglukanu u onkologických pacientů.

ČTĚTE TAKÉ: Hlíva ústřičná na komplexní posílení imunity.

 

Často se řeší zdravá výživa u dětí. Jak v jejich případě zajistit, aby měli dostatek vitamínů ve stravě?

Základem je rodičovský příklad zdravé výživy. Pokud se rodiče často stravují ve fast-foodech, jen těžko naučí své děti jíst zdravě. Chuťové preference se vytváří od raného dětství, takže je potřebné přidávat ovoce a zeleninu, protože pestrá strava s dostatkem živin je pro děti klíčová.

 

Některé děti však odmítají zeleninu, mléčné výrobky nebo maso. Jak jim dodat potřebné vitamíny?

Pokud dítě odmítá zeleninu, může jako můstek sloužit ovoce, které je díky zvýšenému podílu cukru pro dítě chutnější, podobně ryby můžou být pro dítě přijatelnější než maso, ale za určitých okolností je správné nasazení vitaminových přípravků (sirupy, želatinové bonbony apod.).

Zvýšený příjem vitaminů skupiny B může výrazně zlepšit nechutenství, a tak lze postupně se zlepšeným příjmem pestřejší stravy vitamínové přípravky postupně vysadit.

 

Děti ale nemají rády tablety. Co si myslíte o želatinových dětských multivitamínech? Opravdu doplní vitamíny? Nejsou to jen utracené peníze za drahé želatinové bonbony?

 Želatinové dětské multivitaminy jsou plnohodnotnou náhradou jiných lékových forem a představují velkou pomoc u pacientů, kteří mají problém s polykáním tablet (nejen děti, ale také třeba starší pacienti). Želatina navíc současně slouží jako zdroj kolagenu.

PharmDr. Matej Hronec

Naše poděkování patří Mateji Hroncovi z Ekolékárny, který nám věnoval svůj čas 🙂

DÁLE ČTĚTE: Které vitamíny jsou důležité pro pevnost, lesk a pružnost vlasů

“Organizmus je zvyklý lépe využívat přírodní vitamíny než syntetické.” – rozhovor s Matejem Hroncem
4.9 (98.46%) 13 hlasov

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.