Nachlazení a preventivní potraviny pro každý den

Něco na vás leze? Venku se ochladilo a vy už zase po kapsách hledáte kapesníky a pokašláváte. Pro jednou zapomeňte na vitamínové tablety a prášky a zkuste léčbu jídlem. Místo lékárny zavítejte do obyčejného obchodu s potravinami a nakupte si do zásoby takové potraviny, které umí více, než jen zasytit a potěšit chuťové pohárky.

Je to vlastně takové dejavu. O zdravé stravě slýcháváme každý den. Výživoví poradci a energií kypící sportovci se na nás usmívají z televize, časopisů i internetu. Ačkoliv je dnes zdravá výživa tak velký byznys, víme, že bychom se o svůj jídelníček měli zajímat více a dbát na to, co každý den vkládáme do úst. Málokdo však tento vtíravý pocit “měl bych jíst zdravěji” dovede do reálného života.

Zdravé stravování je však více, než si tu a sem dopřát celozrnné pečivo nebo zeleninový salát. K dispozici je tolik zdravých potravin, které nám dodávají nejen vitamíny, minerály, stopové látky, aminokyseliny a další důležité látky, ale mohou mít i téměř zázračný vliv na naše zdraví. A to platí právě teď, kdy nastává období nachlazení a chřipek. Které potraviny nám mohou pomoci?

ZNÁTE ROZDÍL MEZI NACHLAZENÍM A CHŘIPKOU? Plný nos a kašel nemusí být známkou chřipky. Často se jedná o nepříjemné nachlazení. Chřipku doprovází horečka, bolesti kloubů a svalů, nevolnost, malátnost, únava a nechutenství. Pomůže především klid na lůžku, pitný režim a správná strava. Když ztratíte hlas, pomůže vám teplá Vincentka nebo cibulový sirup.

Vysvětlení vzniku nachlazení 

Ovesná kaše k snídani posílí imunitu

Obiloviny jsou více než pšenice a žito. Například oves obsahuje přírodní látky beta-glukany, které posilují imunitu a podporují tak boj s nemocemi. Zároveň působí jako antioxidanty. Ovesnou kaši si připravujte vždy z obyčejných ovesných vloček, převařené a ochucené instantní kaše nechte v regálech.

TIP NA ZDRAVOU SNÍDANI S VLOČKAMI: Inspirujte se a vyzkoušejte alespoň jeden ze tří chutných receptů v článku Ovesné vločky ve třech báječných podobách k snídani.

nachlazení

Ovesná kaše může být nejen chutnou snídaní, ale i účinným bojovníkem proti nemocem

Univerzální lék v podobě cibule a česneku

Cibule ani česnek nesmí chybět v žádné kuchyni, jelikož jsou součástí mnoha receptů. Věděli jste ale také, že skvěle pomáhají při nachlazení, a především proti následnému kašli? Jak cibule, tak česnek obsahují řadu důležitých látek. V obou oblíbených “docucovadlech” najdeme bohatý zdroj vitamínů B, C a E, vápníku, sodíku, draslíku či kyselinu listovou. Také mají antibakteriální účinky.

Pro nás je však stěžejní látkou allicin, přírodní antibiotikum, díky kterému jsou česnek a cibule doslova specialistou na léčbu nemocí dýchacích cest. Alicin pomáhá ničit škodlivé mikroorganismy v těle. Česnek pročisťuje dýchací cesty a usnadňuje odkašlávání, stejně tak cibule. Ideální je pochroupat si stroužek česneku večer před spaním hezky začerstva.

Říká se, že s chřipkou si prý nejlépe poradí polévka z padesáti stroužků česneku, uvařit si ale můžete i dobrý cibulový čaj. Dvě cibule pokrájejte nadrobno a povařte cca 5 minut ve 200 ml vroucí vody. Poté nechte vylouhovat 10 minut, sceďte a oslaďte medem. Čaj sice nevoní, ale zato zažene bacily.

VÍTE, ŽE právě kombinace cibule a medu pomáhá rozpustit hleny usazené v dýchacích cestách. Med zmírní chuť cibule a organismu navíc dodá potřebné vitamíny.

Ostrý křen pro pevné zdraví

Čerstvý pořádně pálivý křen je účinným pomocníkem právě při léčbě nachlazení, chřipky či angíny. Obsahuje velké množství důležitých živin, posiluje obranyschopnost organismus a má antibiotické účinky. Nejdůležitější jsou však silice obsažené v křenu, které pomáhají rozpustit hleny usazené v nosních dutinách, na plicích i průduškách. Dostatečné množství silic poznáte hned, jak se pustíte do krájení či strouhání křenu. Vyvolávají slzení podobně jako cibule.

Křen s medem uvolňuje dýchací cesty. Dvě lžíce nastrouhané křenu smíchejte se lžící medu a 3x denně si dopřejte čajovou lžičku tohoto lektvaru (dětem stačí poloviční dávka). Brzy pocítíte, že se vám lépe dýchá, smrká i kašle.

Vývar jako od maminky

Žádné povídačky, babské rady, ale holá pravda. Kuřecí nebo slepičí vývar je jedním z nejlepších bojovníků proti nachlazení. Samotné kuřecí maso obsahuje aminokyselinu cystein, která pomáhá uvolnit zahleněné dýchací cesty. Horký vývar zase brání dehydrataci organismu a udržuje vlhké nosní sliznice.

Lepší než vývar z kuřat je údajně vývar uvařený ze slepice, který kromě jiného zvyšuje schopnost drobných chloupků v nosní sliznice (cilia) chránit před viry a bakteriemi. TIP NA VÝTEČNOU SLEPIČÍ POLEVKU.

kuřecí vývar se zeleninou

Nejen během nemoci zdraví podpoří pořádný slepičí i kuřecí vývar

Zelenina a ovoce je základem zdravého jídelníčku

Bez čerstvého ovoce a zeleniny to opravdu nepůjde. Během chladného zimního období sáhněte po tzv. zahřívacích druzích. Ty vám dodají nejen dostatek vitamínů a minerálů, ale také mají schopnost organismus zahřát, což je v zimě žádoucí.

Z ovoce jsou vhodné broskve, maliny, třešně a datle. Ze zeleniny sáhněte po veškeré kořenové zelenina, jako je mrkev, petržel, celer, cibule, česnek, pórek, křen a další, výborné je také zelí, kapusta, červená řep, špenát, brambory, brokolice, dýně a další.

Zeleninu se nebojte tepelně upravit. Ideální je vaření, dušení a grilování. Nemusíte se bát, že zelenina přijde o cenné látky, právě naopak. A tepelně upravená je pro organismus lépe stravitelné. Jste-li nachlazení, dopřejte si především husté zeleninové polévky.

OCHLAZOVACÍ VERSUS ZAHŘÍVACÍ POTRAVINY. Více informací najdete v článku Zahřívací (jang) a chladící (jin) potraviny.

Bylinky na nachlazení

Jednu z hlavních roli ve zdravé výživy hrají bylinky. Obsahují ohromné množství všech látek, které organismus potřebuje, a to zejména v době kýchání, smrkání a kašlání. Na rýmu, kašel a všechny nemoci dýchacích cest je skvělá šalvěj lékařská. Populární zázvor posiluje imunitu a ničí záněty. Máta peprná uvolňuje ucpaný nos a přináší úlevu při zánět průdušek. Průdušky pomáhá léčit divizna velkokvětá. Bez černý snižuje horečku, uvolňuje hleny a zmírňuje kašel. V mnoha sirupech se nachází jitrocel kopinatý, který usnadňuje odkašlávání a pomáhá při chronických zánětech průdušek a astmatu.

jitrocel

Jitrocel kopinatý pomáhá především při kašli

 

PRAVDA NEBO MÝTUS? Mléčné výrobky údajně podporují tvorbu hlenu, a proto by se při nachlazení neměly konzumovat. Neexistuje však žádná vědecká studie, která by tento mýtus potvrzovala. Naopak mléčné výrobky jsou důležitým zdrojem vápníku, a bílkovin. Kysané mléčné výrobky navíc obsahují prospěšné bakterie mléčného kvašení.

Nachlazení v těhotenství

Zvláštní kapitolou jsou těhotné ženy a malé děti. Nachlazení u nich bývá komplikovanější a odlišná bývá i léčba. Těhotné ženy by měly používat léky na přírodní bázi. Hlavní však je, a to platí pro těhotné ženy i malé děti, až do úplného vyléčení důsledně dbát na:

  • odpočinek a klid na lůžku
  • dostatečný pitný režim
  • zdravou a lehkou stravu bohatou na vitamíny a minerály
  • vyvětranou místnost (pozor na průvan!)

DOBRÁ RADA PRO TĚHOTNÉ: Těhotné ženy by se měly dávat pozor na bylinky. Některé totiž mohou způsobovat potrat nebo předčasný porod. Proto by se měly vždy poradit s lékařem, které bylinky jsou nezávadné.

Zdravé děti nepotřebují zbytečnou chemii, aby se vyléčily a byly zdravé. Běžné nemoci jim neuškodí. Potřebují pouze správnou péči, čas a pomůže i příroda v podobě bylinek, ovoce, zeleniny a zdravé výživy jako takové. Nezapomeňte jim proto do školy jako výbornou prevenci připravit chutnou a výživnou svačinu, která posílí jejich imunitní systém a ochrání je před nemocemi. Aby byly svačiny stále pestré, využít můžete svačinový tahák.

 

 

Nachlazení a preventivní potraviny pro každý den
5 (100%) 3 hlasov

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *