Šetřící dieta – jídelníček a potraviny, které ozdraví nemocnou trávící soustavu

Článek vás naučí stravovat se správně a bezpečně během šetřící diety. Najdete seznam doporučených a zakázaných potravin, díky kterému urychlíte léčbu nemocí trávícího traktu. Článek přečtete za 6 minut.

šetřící dieta

Šetřící dieta je lékařská dieta a není určena pro hubnoucí účely.

Jelikož během ní dochází k vyřazení některých tučných a energeticky vydatných jídel, jistý úbytek na váze lze očekávat.

Šetřící dieta se doporučuje při problémech a nemocech zažívacího traktu. Spadá pod tzv. dietu č. 2.

Při kterých nemocech vám předepíší šetřící dietu?

důvody pro šetřící dietu

Cílem diety je nedráždit orgány zažívacího traktu a nezatěžovat je těžce stravitelnými potravinami.

Podává se při:

  • nemocech žaludku,
  • dyspepsiích,
  • gastritidě,
  • vředových nemocech,
  • nemocech tenkého a tlustého střeva,
  • nemocech jater,
  • žlučníku a slinivky, také po odstranění žlučníku a pankreatitidě,
  • ale i po prodělaném infarktu myokardu a některých hořečnatých onemocněních.

Jak dlouho musím dietu držet?

Dietu lze držet krátkodobě pro uzdravení (zhruba 3 měsíce) i dlouhodobě, pokud jsou problémy chronické. Dieta je energeticky a výživově dostatečná.

Potraviny a jejich úprava jsou šetřící ve smyslu, že šetří orgány trávícího ústrojí a nevystavují je přílišné zátěži.

Díky šetrné úpravě potravin se ale šetří i potraviny samotné. Nepřepalují se ani nepečou „do mrtva“.

Principem šetřící diety je konzumovat dobře stravitelné potraviny vhodné konzistence, přičemž se pacient nevzdá důležitých živin.

Jedna doporučená porce stravy má objem do 200 ml, který tlumí sekreci žaludečních šťáv.

Vhodné je rozdělit si denní jídelníček na víc menších dávek. Pacientovi nesmí být těžko z velikých porcí. Nesmí se přejídat ani hladovět.

DIETA PRO ÚSPĚŠNÉ ZHUBNUTÍ:

Pokud hledáte dietu určenou pro rychlé a cílené hubnutí, je pro vás vhodná česká nízkosacharidová dieta KetoMix.

Pokrmy připravíte za minutku, nebudete hladovět a cenově se vejdete do útraty za běžnou stravu.

Klikněte na tlačítko níže. Dostanete se přímo na stránky KetoMix k podrobným účinkům.
Produkty si můžete ihned vložit do košíku. Zásilku dostanete do 2 pracovních dnů.

Doporučené výživové hodnoty šetřící diety

Základní doporučení:Nemocniční dieta:Lázeňská dieta:
Energetická hodnota:9500 kJ12000 kJ13000 kJ
Bílkoviny:80 g105 g115 g
Tuky:70 g90 g90 g
Sacharidy:320 g400 g440 g
Vitamín C:90 mg90 mg120 mg
Uvedené hodnoty jsou pouze orientační a mohou se lišit v závislosti na věku, váze, konkrétních nemocech a stravovacích preferencích pacienta.

3 typy šetření

Mechanické šetření

Cílem je co nejjednodušší průchod potravy zažívacím traktem, bezproblémové trávení potravy a vstřebání živin.

Strava nesmí dráždit poškozené a nemocné sliznice. Neměla by způsobovat přílišný pohyb střev (střevní peristaltika).

Termické (teplotní) šetření

Sliznice trávícího traktu nesmí dráždit příliš teplá nebo studená strava.

Ideální teplota nápojů a jídel je mezi 55 až 65 °C.

Chemické šetření

Cílem je co možná nejmenší podráždění poškozených sliznic a zmírnění vylučování žaludečních šťáv.

Proto jsou zakázané výrazné, chuťově intenzivní a dráždivé potraviny.

Jak správně a šetrně zpracovávat potraviny?

vaření během šetřící diety

Veškeré potraviny se musejí zpracovat doměkka. Ideální způsoby jsou dušení a vaření (papiňák, parní hrnec), metoda souis vide, pečení ve vodní lázni.

Šlachovité maso se musí vařit dlouho, aby se šlachy a chrupavky rozpustily. Pokud šetříme čas, maso se musí ořezat a umlít.

Trdá, opečená kůrka na mase, křupavá kůrčička nebo střívka na uzeninách jsou nevhodné. Nebude se tedy ani smažit ani prudce grilovat.

Zeleninu a ovoce s tuhou slupkou (třeba paprika, lilek nebo rajčata) musíme před zpracováním oloupat.

Zároveň je zbavujeme tuhých a dřevnatých částí. Košťály z brokolice a květáku, vlákna z řapíkatého celeru nebo jádřince jablek musí pryč.

Před dušením je vhodné maso opéct nasucho, aby se zatáhlo a uchovala se v něm šťáva.

Vaření je nejlepší metoda. Doměkka uvařená strava je dobře stravitelná a nemá intenzivní, dráždivé chutě.

Během pečení se na mase snažíme nevytvořit tvrdou kůrku (krustu). Proto maso často podléváme, obracíme a pečeme zakryté, aby se povrch neopékal.

Pokrmy můžeme zahušťovat nasucho opraženou moukou rozmíchanou ve vodě a povařenou, případně strouhanou bramborou, strouhaným starým bílým pečivem nebo solamilem.

Jaké tuky používat?

máslo a olivový olej během šetřící diety
Doporučené jsou jednodruhové rostlinné tuky. Ze živočišných tuků pouze máslo. Tuky se přidávají až do hotových pokrmů.

Omezení příjmu tuků je nejdůležitější omezení šetřící diety.

Šetřící dieta totiž zakazuje přepalované tuky, a tedy tuky zpracované pod vysokými teplotami.

Fritování a smažení je nepřípustné. Tuky se přidávají až do již hotových jídel. Potraviny se na rozpáleném tuku nepřipravují.

Povolené je pouze máslo a rostlinné tuky či oleje, samozřejmě bez úpravy ve vysokých teplotách.

Nápoje by neměli přesahovat teplotu 65 °C, jídla 55 °C. Příliš horká nebo naopak studená jídla dráždí trávící trakt.

Jak pokrmy ochucovat?

bylinky během šetřící diety
Většina koření a ochucovadel je zakázaná. Pořád ale zůstávají čerstvé bylinky a natě. Nezapomeňte na ně.

Koření může dráždit trávící trakt, takže vyřadíme intenzivní chutě koření.

Nevhodné je chilli, pepř, česnek, zázvor, kmín i muškátový oříšek, bujony a maggi.

Je vhodné uspokojit se s přirozenou chutí potravin, protože většina koření je nevhodná.

Povolený je kmín, bobkový list a vývar z nich, nové koření, vývar z hub a cibule, špetka mleté sladké papriky, skořice, špetka vegety, majoránka a čerstvé nebo sušené natě a bylinky.

Použít lze i čerstvou petrželovou nať nebo šnytlík, citronovou nebo pomerančovou šťávu a zředěný ocet.

Solíme pouze mírně a jídla výrazně nesladíme ani nekyselíme.

Sladit lze přiměřeně cukrem či medem.

Doporučené a zakázané potraviny šetřící diety

Mléčné výrobky

mléčné výrobky během šetřící diety

Vhodné jsou light výrobky s nízkým obsahem tuku. Nevhodné jsou zrající a výrazné, pikantní sýry.

Nízkotučné mléko, čerstvé měkké sýry (cottage, žervé, Lučina), tvrdé sýry s maximálně 30 % tuku (eidam). Termix, pribinák, měkký i tvrdý tvaroh.

Dále pak zdraví velice prospěšné zakysané mléčné výrobky (kefír, podmáslí, syrovátka, acidofilní mléka s obsahem probiotik). Jsou vhodné i pro lidi s laktózovou intolerancí.

Pozor, sýry se nesmějí tepelně zpracovávat.

Maso a masné výrobky

maso během šetřící diety
Maso musí být dietní a libové, zbavené šlach, chrupavek a velkých kusů tuku.

Maso není vhodné zcela vynechat. Je důležité pro příjem bílkovin, které rostlinné zdroje nenahradí.

Výborné je odleželé nebo stářené maso. Zaměřte se na libové maso bez velkých částí tuku a šlach.

Z vnitřností jsou vhodná játra.

Hovězí (zadní, svíčkovice), telecí, vepřová kýta a panenka, kuřecí a slepičí, krůtí, pštrosí, králík a ryby s nízkým obsahem tuku (treska, štika, pstruh, kar, cejn, lín).

Nevhodné jsou uzené a kyselé mastné ryby (uzenáč, ryby naložené v octu nebo oleji, zavináče, kaviár, sardelová očka).

Z uzenin je vhodná dietní kuřecí, krůtí nebo vepřová šunka a debrecínka. Obsah masa by měl být aspoň 92 %, takže si hlídejte etikety. Vyhněte se párkům, buřtům a salámům. Nevhodná je zvěřina.

Pečivo

pečivo během šetřící diety
Vhodné je starší bílé pečivo s nízkým obsahem vlákniny.

Ideálně starší bílé pečivo (rohlíky, housky, veka, knedlík, vánočka, mazanec, suchary a loupačka bez máku).

Nevhodné jsou smažené druhy pečiva jako vdolky, koblihy a lístkové těsto.

Z moučníků můžete jemná piškotová těsta.

S vlákninou opatrně. Její příjem je sice prospěšný, ale v rámci šetřící diety je nadbytek vlákniny nežádoucí. Tělo ji dlouze tráví.

Přílohy

Knedlíky, brambory a bramborová kaše, rýže, těstoviny, noky, halušky.

Ovoce a zelenina

ovoce během šetřící diety
Ovoce vybírejte bez tvrdých slupek a dřevnatých částí

Ovoce a zeleninu s tuhou slupkou nebo košťálem je potřeba oloupat a zbavit dřevnatých částí.

Švestky, višně a třešně, banány, jablka bez jádřince a slupky, pomeranče, pomelo a mandarinky, hrozny, ananas bez dřevnaté části, broskve a nektarinky, meruňky, meloun, jahody a maliny, borůvky.

Vhodné jsou i kompoty bez přidaného cukru, mražené a sušené ovoce. Ne kandované ovoce.

Pozor na brusinky, angrešty, rybíz, hrušky, kdoule, jeřabiny, datle, fíky, kokos, ořechy, mandle a mák.

Ze zeleniny je vhodná listová zelenina mrkev, celer, petržel, pastiňák, špenát, sterilizovaná fazolka, hrášek, hlávkový salát, čínské zelí, květák, brokolice, červená řepa, rajčata a rajčatový protlak, kedlubna, kukuřice, cuketa, dýně, lilek, patison.

Tvrdá zelenina (mrkev, kedlubna, fazolky, řepa) se musí uvařit.

Nevhodné jsou okurky, paprika, ředkvička, zelí a kapusta, česnek a cibule s nadýmavým účinkem.

Nevhodné jsou také všechny druhy luštěnin a ořechů.

Vhodné potraviny:Nevhodné potraviny:
– mléčné výrobky se sníženým obsahem tuku,
– zakysané mléčné výrobky
– ovoce a zelenina s tuhou slupkou, košťálem nebo jádřincem, dráždivá a nadýmavá zelenina (česnek a cibule, syrový květák a brokolice, zelí a kapusta, okurka a paprika)
– libové maso bez větších částí tuku a šlach, ryby, dietní šunky,
– vejce jako součást receptů (knedlíky, nákypy, pomazánky), maximálně 2 kusy denně
– šlachovité a tučné maso, smažené a přepálené potraviny (bůček, žebra, kachnička, paštika)
– uzené maso (tlačenka, buřty, párky)
– zvěřina
– rostlinné tuky (Rama, Flora)– výrazné, dráždivé koření
– bílé pečivo, starší rohlíky a housky– silné vývary, masové šťávy, omáčky (zejména ty pikantní)
– brambory a bramborová kaše
– rýže
– těstoviny
– alkohol, sycené nápoje, příliš slané, sladké nebo kyselé nápoje, šťávy a džusy, silná černá káva, horké nebo studené nápoje
– ovoce a zelenina bez tuhých slupek, košťálů a jádřinců, pecek– tučné, smažené, přepalované pečivo (koblihy, vdolky), lístkové těsto, křehké a tučné těsto, droždí
– všechny druhy luštěnin a ořechů
– výrazné a tučné omáčky typu hořčice
Seznam povolených potravin je široký a nedá se tedy mluvit o drastickém omezování potravin.

Jídelníček a recepty šetřící diety – co dobrého si připravit na 3 dny?

Jak vidíte, seznam povolených potravin je skutečně dlouhý a nemusíte se obávat, že by byla jídla monotónní a opakovaly se.

Hladoví rozhodně nebudete:

První den:

  • Snídaně: neslazený čaj s mlékem, 10 g másla, dietní šunka a bílé pečivo
  • Svačina: pomeranč
  • Oběd: polévka z droždí, dušená kuřecí prsa, rýže, listový salát s olivovým olejem
  • Svačina: bílý jogurt s medem
  • Večeře: těstoviny s rajčatovou omáčkou

Druhý den:

  • Snídaně: neslazený bylinkový čaj, máslo, nízkotučný sýr
  • Svačina: banán
  • Oběd: krémová bramborová polévka, rizoto s chudým vepřovým masem a zeleninou
  • Svačina: kyselé mléko s borůvkami (smoothie)
  • Večeře: vepřový přírodní steak, dušená brokolice, bramborová kaše

Třetí den:

  • Snídaně: bílá káva, máslo, čerstvý sýr typu Lučina
  • Svačina: jablko
  • Oběd: krupicová polévka se zeleninou, rajská omáčka s chudým hovězím masem, libovolné těstoviny
  • Svačina: piškotový dezert s ovocným džemem
  • Večeře: zeleninový karbanátek, bramborová kaše a třešňový kompot

Tohle je pouze příklad jídel, které připravíte za pár desítek minut.

Seznam povolených potravin je široký, proto věřím, že pro vás bude jednoduché dodržet všechny zásady a ještě si pochutnat.

Výhody a nevýhody šetřící diety

S dietou se tedy setkáte při pobytu v nemocnici, případně při lázeňských ozdravných pobytech. Doporučený jídelníček vám předepíší i na doma.

VÝHODY:NEVÝHODY:
– šetří a ozdravuje trávící trakt
– omezuje se příjem tuku, takže lze i zhubnout
– vyvážená a plnohodnotná strava
– dostatek energie
– nechybějí důležité nutrienty
– lze jí držet i pokud jste zdravý
– konzumace málo zpracovaných potravin
– šetrná úprava potravin
– pro lidi, kteří jsou zvyklí hodné solit, kořenit, pálit a smažit může být ze začátku bez chuti
– zákaz oblíbených (ale nezdravých) pokrmů
Výhody jasně převažují nevýhody. Dieta je tedy bezpečná, prospěšná a dlouhodobě udržitelná.

Jak se mohu bezpečně vrátit k běžné a oblíbené stravě?

Někomu se může šetřící dieta zalíbit natolik, že u ní zůstane i po předepsané době.

Vždy poslechněte doporučení svého lékaře, který vám doporučí trvání diety i návrat k běžné stravě.

Mějte ale na mysli i to, že sice možná chutná, ale nezdravá strava stojí za většinou vyjmenovaných trávících těžkostí.

Bylo by nerozumné léčit komplikace dietou a pak se vrátit ke stravě, která je způsobila. Zde je potřebná jak motivace, tak zdravý selský rozum. „Co mi jasně škodí, to nedělám„.

K jídelníčku se vracejte opatrně a pomalu. Postupně zvyšujte příjem tuků a vlákniny. Pozorujte se a hlídejte si, zda vám některá potravina nedělá špatně.

Ke starému jídelníčku se propracujete přibližně po měsíci, ale doba může být i delší.

Mohu šetřící dietu držet i pokud jsem zdravý a netrpím zažívacími potížemi?

Ano, šetřící dieta splňuje zásady zdravého a racionálního stravování a zdravé úpravy potravin.

Zdravý člověk se ale nemusí vyhýbat potravinám s vysokým obsahem vlákniny a nemusí ani loupat tuhé slupky, takže tato „povinnost“ odpadá.

ketomix dieta
Pokud hledáte dietu pro snížení váhy, podívejte se na českou nízkosacharidovou dietu KetoMix. Klikněte na tlačítko výše a prohlédněte si všechny účinky a výsledky.

Co jsme tedy zjistili?

Lukáš Chládek, redaktor Slimming.cz
Lukáš Chládek, autor článku a redaktor blogu Slimming.cz
  • šetřící dieta pomáhá uzdravení trávícího traktu a rychlejšímu hojení po operacích
  • principem je co nejméně dráždit orgány trávícího traktu
  • potraviny musí být co nejlépe stravitelné
  • dieta není určena na hubnutí, ale při dodržení doporučeného jídelníčku lze malý úbytek váhy očekávat díky snížení příjmu tuků
  • dietu lze bezpečně držet i v rámci prevence a očisty jídelníčku i pokud jste zdraví

Cokoliv jste v článku nenašli, zeptejte se v komentáři. Rád pro vás dohledám relevantní odpovědi 🙂

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY O DIETÁCH A METODÁCH HUBNUTÍ

TOP 3 nejlepší a bezpečné diety, se kterými opravdu zhubnete
Nízkosacharidová dieta – jedna z mála chutných a bezpečných + ROZHOVOR s dietoložkou
Dieta podle Mačingové – přísná, ale rychlá a účinná
Bezezbytková dieta – střevo zůstává čisté + 8 RECEPTŮ
Dieta před kolonoskopií ulehčí celé vyšetření
Jaterní dieta zrevitalizuje oslabená játra
Dieta při průjmu – zbavte žaludek nepohodlí rychle + ROZHOVOR s dietoložkou
Ketonová dieta – zhubněte rychle pomocí KETÓZY
Dieta podle krevních skupin – sběratelé, pěstitelé a lovci

Použité zdroje:

Při psaní článku jsem za vás prostudoval tyto odborné zdroje:

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..