Šmejdi v potravinách, 2. DÍL – Tvaroh, puding a šlehačka

V 1. díle šmejďáckých potravin jsem vám ukázala, jak šmejdi mezi výrobci mléka a mléčných výrobků šidí mléko, sýry, jogurty a máslo. Dnes se blíže podíváme na zoubek dalším mléčným výrobkům: šlehačce ve spreji, zakysané smetaně, zakysaným mléčným nápojům, pudinkovým dezertům a tvarohu.

Šmejdi v potravinách 2 - tvaroh, puding, šlehačka

 

Lahodné matení zákazníka vs. tvrdá realita nekalých praktik výrobců mléčných výrobků

Šlehačka ze spreje nadýchaná jako obláčky neboli nebe v puse, božský moučník z poctivé zakysané smetany, mléčné nápoje přímo nabité zdravím, pudinkové dezerty napěchované čerstvou vanilkou a tvaroh do buchty že se srdce směje, vše samozřejmě dochucené ovocem zrovinka utrhnutým ze stromu někde na venkově.

Tak. Teď jsme si popsali reklamu. Jak ale vypadá laciné fiasko, které doma vytáhnete z lákavého obalu? Přečtete si, jak se nenechat oklamat.

 

Šlehačka ve spreji z mléka nebo z vody?

Šlehačka se správně šlehá ze smetany, z mléka. Výrobci šlehačky ve spreji však často předvedou snad až úctyhodný výkon a “vaří” z vody.

Výrobci šmejďáckých šlehaček zneužívají toho, že česká legislativa nestanovuje, co v ní má a nemá být. Šlehačka ve spreji je však často jen voda smíchaná s tukem a emulgátory. Navíc v nich obvykle najdeme velké množství přidaných cukrů.

káva se šlehačkou

Dopřát si s rozumem kvalitní šlehačku občas na kávu či dort vaší linii neuškodí. Dobře si však rozmyslete, jestli koupíte tu nejlevnější sprejovou bez mléka a s hromadou chemie, nebo si ji ušleháte doma

 

DISKUSE: Co si o šlehačce ve spreji myslí někteří čtenáři ekonomika.idnes.cz?

diskuze šlehačka

 

Kde sehnat kvalitní šlehačku?

S moderními kuchyňskými přístroji, které dnes máme v domácnosti témeř každý, není nic jednoduššího neš si poctivou šlehačku bez zbytečných přídavků ušlehat doma.

Platí že čím víc tuku ve šlehačce, tím líp. Kvalitní ušleháte ze smetany s 30 – 40 % tuku.

Výživový poradce Martin Škába pro tn.nova.cz radí:

Šlehačka ve spreji sice nahradit doma vyrobenou šlehačku může, ale otázkou zůstává za jakou cenu a kvalitu. Doma budete mít kontrolu nad jejím složením.

 

Zakysaná smetana bez tuku, zato se škrobem

Mnozí výrobci klamou spotřebitele nejen tím, že do výrobků přidávají blafy, složení často neodpovídá ani tomu, co je miniaturním písmem uvedené na obale. Podle testu časopisu dTest každá 4. zakysaná smetana z 32 testovaných obsahovala méně tuku, než bylo deklarováno na etiketě.

Vedoucí redakce dTest Daniel Pavlis pro tyden.cz:

Největším hříšníkem byl z tohoto hlediska výrobek s názvem Creme fraiche značky Bohemilk. Místo deklarovaných 38 procent ve skutečnosti obsahoval pouze 33,6 procenta tuku.

 

V mnohých smetanách kazí chuť také škrob. Jeho přítomnost žádný zákon nezakazuje, není ani předepsáno, kolik by ho ve smetaně mělo být. Podle výrobců údajně chuť nezhoršuje, a navíc brání uvolňování tekutiny. To se však podle dTestu nepotvrdilo.

jahody se smetanou a šlehačkou

Jahody se zakysanou smetanou a šlehačkou, nebo s blafem z vody, škrobu, barev a bez tuku?

 

Po jaké smetaně tedy sáhnout?

Vedoucí redakce dTest Daniel Pavlis pro tyden.cz:

Kvalitní smetana se obejde bez škrobu, což ukázal vítěz testu, jímž se stala Pochoutková smetana kysaná Olma s 16 procenty tuku.

 

7 kostek cukru v zakysaném mléčném nápoji pro lepší “zdraví”

Zakysané mléčné výrobky jsou proti běžnému mléku stravitelnější. Jsou plné vápníku a výborné pro naše zdraví.

Největším strašákem zakysaných mléčných nápojů jsou ochucené varianty – často plné cukru. Možná vás to překvapí, ale hodně sladký je například také výrobek oblíbené značky Hollandia Bio Bifi, který obsahuje 9,8 g přidaných cukrů na 100 g nápoje.

 

Lékař obezitolog Petr Hlavatý, odborný garant iniciativy Vím, co jím a piju pro supermamy.maminka.cz:

Nejvyšší naměřená hodnota mezi testovanými mléčnými nápoji byla 10,9 gramu na 100 gramů výrobku. Celý výrobek tedy obsahoval téměř 35 g přidaného cukru, což odpovídá 7 kostkám cukru.

Z tohoto množství bohužel jen minimum připadá na cukr z jahod obsažených v ovocné složce. Pokud si tedy chce zákazník vybrat opravdu zdravější variantu, musí sáhnout po výrobku, do kterého bylo přidáno jen ovoce, nebo si koupit výrobek neochucený a ovoce si do něj sám přidat.

kostky cukru

Nejen Coca-Cola je plná přidaného cukru. Hromadu ho najdete také v ochucených zakysaných mléčných nápojích. Pijte kefíry, zakysanky a jezte čisté bílé jogurty.

 

4 rady, jak mléčný zakysaný nápoj vybrat:

Narazit můžete na kefír, kefírové mléko, acidofilní mléko, zákys neboli kyšku, jogurtové mléko, podmáslí, syrovátku. Čím se při výběru řídit?

  1. Kupujte jen výrobky s uzákoněným názvem. Pozor na jogurtové drinky a nápoje. Všechny výrobky s označením “jogurtový” naštěstí musí obsahovat nejméně 50 % jogurtu.
  2. Na prvním místě složení je mléko.
  3. Kefír je pro podporu trávení lepší než kefírové mléko.
  4. Sledujte obsah tuku a cukru.

 

Výživový poradce Petr Havlíček pro supermamy.maminka.cz:

U ochucených výrobků může být uvedený obsah cukru zavádějící, protože pod názvem cukry se skrývají jak cukry přidané, tak i laktóza – není ale možno určit, v jakém poměru jsou.

 

Podle testu nezávislé laboratoře ALS Czech Republic byly z 20 testovaných mléčných nápojů nejúspěšnější Madeta Fitness brusinka, Kunín – jogurt na pití bílý, Kefírové mléko nízkotučné, podmáslí kysané Moravia a jahodové podmáslí Moravia.

 

Pudinkové dezerty (pudinkové krémy, dezerty s vanilkovou příchutí, pudinky) bez mléka

Když doma vaříte pudink, rozhodně přidáte mléko. Když vaří výrobce, přidá často mléko odstředěné, mléčný tuk, mléčné bílkoviny, syrovátku… Nic, co dobrovolně chcete.

Výrobci pudinkových dezertů často šetří na mléce, a na smetaně v těch se šlehačkou. Na cukr naopak skoupí tolik nebývají.

pudinkový dezert s malinami

Dát si jednou za čas kvalitní pudinkový dezert vaší línii neuškodí

 

Na co si při nákupu pudinkového dezertu dát pozor?

  1. Pokud výrobek není označený jako mléčný, mléko v něm obsažené nemusí tvořit ani 50 %.
  2. Pudinkové krémy, dezerty s vanilkovou příchutí, pudinky a pudinkové dezerty nejsou ukotveny v zákoně.
  3. Šlehačka se často bělí titanovou bělobou E171, která je zejména pro děti nevhodná.
  4. Oproti jogurtům mají pudinkové dezerty mnohem méně bílkovin. Obsah kalorií je však ohromný.
  5. Pozor na nahrazování vanilky umělým a levnějším ethyvanilinem.
  6. “Aroma” může znamenat látky přírodní i syntetické. “Přírodní aroma” musí být přírodní.
  7. Výrazu “modifikovaný škrob” se neděste.

 

Rostlinné pudinkové dezerty

Já sama mléko nejím, ale i tak si na vanilkovém pudinkovém dezertu občas ráda pochutnám. Pokud jste na tom podobně jako já, nejspíš jste si všimli sójových pudinkových dezertů již profláklé značky Alpro, která nabízí hned několik sladkých variant (například čokoládový, vanilkový, karamelový nebo kokosový).

Naštěstí je malinký (125 g) – je totiž plný cukrů. Patří však k několika málo sójovým dezertům, které jsem měla možnost ochutnat, bez typické sójové pachuti.

Stejný belgický výrobce nabízí také značku Provamel, která není tak běžně v supermarketech k dostání, a někomu tolik nechutná – je však v bio kvalitě a bez bílého cukru.

Bezlaktózový i klasický pudinkový dezert si můžete udělat vcelku rychle i snadno sami doma – a mnohem zdravěji. Stačí uvařit oblíbený pudink (v kravském či rostlinném mléce) a mixérem pořádně rozmixovat dohladka.

 

Čím více tuku, tím je tvaroh lepší

Tvaroh patří k jedné z mála šizené potravině. Šidí se však i zde. Pečlivě studujte složení zejména u ochucených variant.

tvarohový koláč s malinami

Co může být lepšího než domácí tvarohový koláč s čerstvým ovocem ze zahrádky?

 

Specialista na gastronomii Vladislav Stuparič pro tn.nova.cz:

Měkké tvarohy dělíme do čtyř kategorií. Odtučněné mají méně než 5 % tuku v sušině, nízkotučný, který má okolo 15 %, polotučný má 15 až 25 % tuku v sušině a tučný, který má 38 % tuku v sušině. Čím je v tvarohu více tuku, tím je chuť výraznější.

 

Tvaroh v alobalu nebo ve vaničce?

Dříve platilo, že byl tvaroh v alobalu kvalitnější, než ten ve vaničce. Dnes se však musíte řídit spíše informacemi na obalech a nakupovat od osvědčených výrobků. Vždy záleží výrobce od výrobce a obecně nelze říct, jestli je kvalitnější tvaroh v alobalu či vaničce.

Jiřina Ostrowská z mlékáren Madeta, kde vyrábějí jak „alobal“, tak „vaničku“ pro vitalia.cz:

Tvaroh ve vaničkách je z nutričního hlediska lepší, protože kromě kaseinových bílkovin obsahuje i syrovátkové bílkoviny. Má však nižší obsah sušiny, protože syrovátkové bílkoviny vážou vodu.

Nelze jej tedy dolisovat. Jeho konzistence je jemnější, ale je vlhčí. Z toho důvodu se pro pečení hodí více kostka (Madeta ji vyrábí pod názvem Jihočeský tradiční tvaroh na pečení), neboli tvaroh v alobalu.

 

DISKUSE: Co si o rozdílu mezi tvarohu ve vaničce a alobalu myslí někteří čtenáři vitalia.cz?

diskuze tvaroh

diskuze tvaroh

diskuze tvaroh

 

Jak se nenechat ošidit na mléčných výrobcích?

Stejně jako u dalších potravin, tak i u mléčných výrobků bohužel platí, že výrobci šidí kde můžou. Nejúčinnější zbraní zákazníka je zde lupa na titěrné písmenka a pečlivě pročítat složení.

Nebojte se však, že studováním etiket v obchodech strávíte půlku života. Brzy chytnete grif a objevíte své oblíbené kvalitní výrobky. Zárukou kvality bývají také farmářské výrobky přímo od kraviček.

DÁLE ČTĚTE: Šmejdi v potravinách, 1. DÍL – Mléko, máslo, jogurty a sýry.

Šmejdi v potravinách, 2. DÍL – Tvaroh, puding a šlehačka
Ohodnoťte článek

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.