Šmejdi v potravinách, 3. DÍL – Polotovary a hotová jídla

Nikdo si snad nenalháváme, že by hotová jídla byla plná vitamínů a že by mohla být dlouhodobě zdravá. Jednou za čas ale přece uškodit snad nemůžou. Gastronebe v puse to sice není, ale občas se vám prostě nechce vařit, občas vyrazíte mimo civilizaci, občas na nic jiného nemáte čas a ani peníze …

Nebo vám a vašemu tělu snad škodí i v malém množství? V dnešním 3. díle šmejďáckých potravin se podíváme na polotovary a hotová jídla, jedny z nejhorších záporáků zdravého stravování.

Přečtěte si, jak například při stanování neumřít hlady, a zároveň se však ani nepřiotrávit nekvalitním jídlem.

Šmejdi v potravinách 3

 

Někdy se říká, že zdravé znamená ne moc dobré. Hotovky a polotovary jsou většinou hnusné a ještě navíc nezdravé.

Přesolené “lahůdky” plné konzervantů, chemie a barviv, trvanlivé neboli dávno mrtvé “jídlo” či lépe snad hnus v balíčku. Pro ty, kdo se hotovkami a polotovary rozhodli šetřit na vlastním zdraví mám špatnou zprávu – takové “jídlo” vás totiž nevyjde o nic levněji.

Zkuste se zamyslet nad rozdílem mezi párky s čočkou v konzervě a čerstvou čočkou s dobrým párkem – která je asi chutnější a za stejné peníze si jí za pár minut uvaříte víc? Představte si také to, kolik vody obsahují mražené hotovky – a kolik let je toto “jídlo” asi už staré a mrtvé.

Například milovníci klasické zabijačky a kvalitní domácí jitrnice v pravém střívku nad takovým “jelítkovým prejtem” v plechovce jistě zapláčou – podobně jako ti, kdo se byť jen letmo zajímají o zdravou výživu.

 

Nevěřte obrázkům, etiketám ani podmanivým sloganům

Nenechte se napálit a ohrožovat vaše zdraví závadným, nekvalitním jídlem plným chemického svinstva. Obsah vás jistě neokouzlí, proto výrobci sází na matoucí pojmy vyvolávající v zákaznících pocity, že kupují tradiční kvalitní potraviny.

To, co je na etiketě napsáno a zobrazeno, je však většinou bohužel naprostý opak toho, co se v obalu skrývá. Výrobci musí uvádět přesné složení, obrázek na obale ale až tak pravdivý být nemusí. Stačí, když ho výrobce šikovně doplní textem “ilustrační foto”, “tip na konzumaci” nebo “doporučená úprava”.

Milý pojem “staročeský” sice evokuje zašlé staré časy, kdy mělo i jídlo svůj řád a kvalitu, rozhodně však chuť ani vůni nezaručuje. Překvapit vás může hnus připomínající něco umělého vyrobeného z ropy. Opravdu staročeské pošušňáníčko 🙂

nekvalitní masová konzerva

Kvalitní konzerva jendou za čas nikomu neuškodí. Je však třeba pečlivě číst složení a nenaletět šmejďáckým výrobcům. Zde vidíte peclivě ošizený poměr maso (minimální procento), tuk (pro vláčnost) a kůže (pro objem).

 

Čím neprůhledněji zabaleno, tím hůř aneb konzervy pochybného obsahu

Při otevírání konzerv nebo polotovarů snad nikdo žádnou hitparádu nečeká. Je výjimečným zázrakem, jedná li se o poživatelnou potravinu, která je nedejbože i chutná nebo voní.

Překvapením naopak není, když konzerva slibující lahodné “hovězí ve vlastní šťávě” ukrývá akorát tak hromadu vepřové kůže a kuřecí separáty. “Moravskou klobásu” v leču nehledejte, vyskočí na vás totiž nejspíš možná tak odpudivý sojový nebo moučný buřt.

VIDEO: Klikněte na tento odkaz a mrkněte na video o vepřových konzervách seriálu Peklo na talíři, které jeho autoři označují jako “výsledek nejstrašidelnějšího natáčení”.

peklo na talíři

 

Co konzervy obsahují?

V masové konzervě nečekejte víc než kůži s vodou, drůbežím separátem, moukou, sójou, šlachy, sádlo, lůj a škrob. Pokud masovou konzervu ohřejete a zchladíte, můžete její obsah často použít třeba “místo lepidla.

Některé konzervy jsou snad horší než šlichta pro válečné vězně v zajateckých táborech z minulosti. A to mluvím o běžných konzervách pro lidi, nikoli o nějaké nejlevnější psí.

Tehdejší šéfredaktorka časopisu dTest Ida Rozová pro vitalia.cz (red. zkráceno a upraveno)

Vždy je lepší orientovat se na výrobky, u kterých budete mít od výrobce co nejvíce konkrétních informací. Dobrou zprávou pro spotřebitele je, že i přes řadu zjištěných nedostatků je na trhu kvalitních tuňáků dostatek. Také mezi drcenými tuňáky lze nalézt dobré výrobky, ačkoliv obecně platí, že se kvalitou pohybují o třídu níž.

 

VIDEO: Rozeznají ochutnávači konzervu kočičí od té pro lidi?

 

VÍTE, ŽE kůže by v konzervě chybět neměla? Tvoří se z ní jemně slaný jantarový rosol typický pro konzervované maso.

Prof. RNDr. Zdeněk Opatrný z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze pro vitalia.cz (red. upraveno a zkráceno)

Je to tragické, ale pokud byste si upekli a snědli kočku, která se živila bio žrádlem, uděláte pro své zdraví více, než když budete jíst lidské masové konzervy.

 

Jak koupit kvalitní konzervu?

Že nevidíte rozdíl mezi konzervou s označením “Vepřové maso ve vlastní šťávě” a “Vepřové ve vlastní šťávě”? Z té první opravdu skutečné vepřové maso vyklopíte. Druhá bude sice asi levnější, ale objevíte v ní mazlavou hmotu z vody a separátů.

Konzervy, které se nazývají Vepřové/Hovězí maso ve vlastní šťávě ze zákona musí obsahovat alespoň 70 % pravého masa – tedy ne separáty.

Separáty nejsou zdravotně závadné, jsou však méně kvalitní. Je to vlastně prolisovaný mix zbytků mas, ne skutečný kus svaloviny, který zákazník chce doopravdy.

Jan Kučera ze Státního veterinárního ústavu v Praze, který obsah konzerv pro test MF DNES posuzoval smyslově (red. upraveno a zkráceno)

Hovězí konzervy byly všechny špatné, maso nevypadalo ani nechutnalo jako hovězí. Všechny vypadaly spíš jako drůbeží paštika, někde byl separát cítit i v chuti.
POZOR: Na 1 konzervu s paštikou připadá klidně 10 přídatných látek. Za to v nich ale najdete minimum masa.

 

Polotovary aneb je to ještě vůbec jídlo?

Utopenci bez buřtů

Kdo si chce pochutnat na utopencích, nechť pečlivě čte složení a pravé buřty z masa si raději naloží sám nebo navštíví nějakou ověřenou hospodu, kde buřty naložil hospodský. Zaplakat by totiž jinak mohl nad podprůměrnými sojovými buřty v prapodivném láku.

utopenci

Pokud si chcete pokutnat na poctivých utopencích, není nic snadnějšího, než si je připravit doma

 

Kuřecí separát není kuřecí maso

Zákazník si často v dobré víře a s myšlenkami na vosí pas koupí kuřecí hamburger nebo kuřecí konzervu. Kuře je přece zdravé a dietní, ne? Domů si však donese kuřecí separát a vepřovou kůži, které v jeho těle zase takovou parádu nenadělají.

černý hamburger

Pochutnáte si raději na pravém mletém masíčku v hamburgeru nebo na tom z vepřových kůží?

 

Šunková pizza bez šunky

Podobně na tom jsou i mražené pizzy, které rozhodně nechutnají jako z pravé italské restaurace. Podvodníkům mezi výrobci nahrává fakt, že k nazývání pizzy jako “šunková” stačí, že v ní někde najdete celá 0,2 % procenta šunky.

To si na té šunčičce rozhodně pochutnáte a třeba jí alespoň jednou zacítíte na jazyku. Že na jejím povrchu vidíte něco, co přece musí být šunka? Omyl. Jedná se o nejpodřadnější “výrobní salám.

Výrobní salám nejen, že odpudivě zní, ještě hůř taky chutná. Vyrobený je z laciných separátů, mouky, vody, zahušťovadel a chemie, která směsi dodá onu růžovoučkou barvičku.

šuknová pizza

Je pizza a pizza. Ta opravdická šunková by ve složení rozhodně neměla jen 0,2 % šunky nebo výrobáku

 

VIDEO: Klikněte na tento odkaz a podívejte se na video o mražené pizze, kde vám mimo jiné poradí, jak rozeznat šunku od výrobního salámu.

falešná pizza

 

Luncheon-meat podivné konzistence

Někteří možná pamatují opékaní luncheon-meatu nad ohněm za časů trampování někdy před 25 lety, dnešní “lančmíty” z nekvalitního masa a kůží se nad ohněm maximálně tak rozpliznou.

 

Mražené výrobky

Speciální kategorií jsou zamražené polotovary, které hospodyňkám ladně ušetří čas i námahu. Ani zde se však nenechte ošálit líbivou etiketou ani zvučným názvem a pečlivě studujte miniaturní složení.

Nespoléhejte se na označení “rybí prsty”, které zkrátka ne vždy označuje kusy ryb obalené ve strouhance a připravené na smažení. Ryb v nich často nenajdete ani ⅙. Zbytek tvoří strouhanka, rostlinný olej, škrob a opět nějaké zbytečky ryb.

smažené rybí prsty

Smažené rybí prsty by se mohli skoro nazývat rostlinné

 

Václav Beneš ze sdružení dTest pro novinky.cz (red. upraveno a zkráceno)

Například ve výrobku Spar jsme nalezli pouhých 14 procent rybího masa, deklarováno bylo 22 procent, což je samo o sobě velmi málo.

 

Lečo aneb šmejdi nejsou výsadou výhradně živočišných produktů

Ani ten, kdo zrovna maso nekupuje, nechť se příliš neraduje. Šidí se i konzervy a zavařeniny z ovoce a zeleniny. Pamatujete na časy, kdy zeleninové lečo znamenalo zavařovačku naducanou paprikou a cibulí, zalité chutnou vodou s rajčatovým protlakem a dalšími přísadami?

Dnes zeleninové lečo znamená spíš vodu obarvenou crcancem kečupu a hrstička zeleniny. Jedna taková, od známého českého výrobce, má v 0,7 l sklenici podíl pevných částí jen dvě deka. I zde doporučím lečo udělat raz dva po domácku jako kdysi.

 

DISKUSE: Co si o kvalitě potravin myslí někteří čtenáři na stránce kritik.estranky.cz?

 

Sehnat kvalitní konzervu nebo zavařeninu je uměním

Na lajdácké výrobce platí jediné: pečlivě číst složení. Přesvědčení, že vyšší cena zaručuje kvalitnější potravinu bohužel neplatí a studování ingrediencí snadno neobejdete tím, že si připlatíte. I když maso je drahá potravina a za kvalitu si u něj samozřejmě budete muset trochu připlatit.

Nenechte se ošálit ani názvem, a už vůbec ne líbivou etiketou. Doporučuji opravdu vždy pročíst si to, z čeho se výrobek skládá. Pozor také na výrobky, které mají sice stejnou značku jako před 15 lety, ale jejich kvalita je teď někde úplně jinde. Náklady se snižují pořád, poptávka ale existuje, takže tyto výrobky může vymýtit vlastně jenom sám spotřebitel.

steak

Takto si masový derivát ze složení na konzervě rozhodně nepředstavujte

 

VĚDĚLI JSTE, ŽE výhrou rozhodně není ani stravování ve fastfoodech, kde hotovky používají snad ještě v horší variantě? Hamburger z McDonald v experimentu nezplesnivěl ani po 137 dnech. Co se s ním asi děje v našem žaludku?

 

DISKUSE: Co si o kvalitě konzerv myslí někteří čtenáři článku na modnipeklo.cz?

 

Máte nějaké osvědčené hotovky či polotvar, které vás zachraňují před hladem třeba v přírodě nebo na výletech? Podělte se s dalšími čtenáři v komentářích.

ČTĚTE TAKÉ: Zejména lidé s histaminovou alergií by se polotovarům a hotovkám měli vyhnout velkým obloukem. O alergii na histamin si můžete přečíst v článku Alergie – megapřehled pro obranu před alergeny.

Šmejdi v potravinách, 3. DÍL – Polotovary a hotová jídla
5 (100%) 6 hlasov

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.