Šmejdi v potravinách, 5. DÍL – Pivo a víno

Krásně vychlazené pivíčko, které má ten správný říz, jako odměna po náročném výstupu na samém vrcholku kopce. A pro klidné večery a pokec s kamarádkami příjemné uvolnění v podobě sklenky červeného. V dnešním 5. dílu šmejďáckých potravin vám poradím, jaké víno a pivo kupovat, aby tyto slavnostní okamžiky neskončily fiaskem.

Šmejdi v potravinách 5

 

České pivo je celosvětově proslulý pojem

Zejména největší české pivovary, spadající pod nadnárodní společnosti, se snaží šetřit. Tradiční výrobní postupy jsou pod nadvládou nadnárodních společností za účelem vyšších zisků za každou cenu nemilosrdně měněny a kvalita piva rapidně klesá. Nemálo pivařů zažilo po otevření svého oblíbeného kousku náramné zklamání.

V řetězcích můžete narazit také na ty nejlacinější patoky z dovozu. V těchto případech snad ani není překvapením, proč je takové “pivo” levnější než voda.

sklenice piva

I chlouba české gastronomie se řadí mezi šizené potraviny vyráběné z levnějších náhražek. 

 

Výzkumný ústav pivovarský a sladařský se po letech rozepří zhodl s Českým svazem pivovarů a sladoven,  že chráněným výrazem České pivo může být označováno to pivo, které se mimo jiné pyšní unikátní vlastností – je pitelné.

To znamená, že každé napití pobízí chuť na další. Pod ekonomickým diktátem nadnárodních společností však tato vlastnost mizí. Mladina a slad neprojdou lidskýma rukama, pivo nemá charakter, nenese v sobě rys místa, kde vzniklo, a je jedno, jak se ten rok urodilo.

VIDEO: Klikněte a podívejte se na toto srovnání českého a zahraničního piva v seriálu A DOST!

Výrobci zkracují dobu zrání piva, snižují hořkost, zvyšují teplotu hlavního kvašení a pivo namísto v otevřené kádi neboli spilce dozrává v nerezovém uzavřeném tanku nebo tanku cylindro-konickém (klasická doba výroby je 60 dní, v tanku maximálně 14).

Aby se dohnalo to, co dřív zajistila delší doba zrání a schovaly se nedostatky při výrobě (ošizené suroviny nebo technologický postup), přidá se do něj nakonec oxid uhličitý, zvýší hořkost a barva upraví při filtraci.

Vše se ekonomizuje, spoří se na energii i surovinách a výroba se intenzifikuje. Někteří výrobci používají suroviny pro pivo českého typu netradiční – například maltózový sirup nebo kukuřici, slad nevyrábí z ječmeneale třeba z cukru. Zaváděním jednotných receptur a technologií se stírá rozmanitost a jedinečnost ve světovém měřítku.

chmel

Někteří výrobci chmelový granulátem nahrazují tradiční chmelové extrakty

 

Tytam jsou časy, kdy se pivo vařilo na určitou stupňovitost neboli extrakt mladiny, jako je například desítka nebo dvanáctka. Často (zejména u levných piv) se ho vyrobí velké množství v mnohem silnější koncentraci a ta se pak dle potřeby jen zředí vodou, jako když si děláte šťávu ze sirupu.

 

VIDEO: Jak se vyrábí pivo

 

Vše pro to, aby se piva uvařilo ce nejvíc, co nejrychleji a samozřejmě co nejlevněji. Někteří výrobci piva snižují jeho stupňovitost, takže si místo původní desítky pošmáknete třeba na osmičce. Jiní snižují množství alkoholu a další pěnu šlehají uměle (látkou tetrahop). Navíc mnohdy obsahuje to, co v “tekutém chlebu” opravdu nemá co dělat.

pivo z láhve

Umělá látka tetrahop šlehá pivní pěnu uměle

 

Jak sehnat pivo opravdu kvalitní?

VIDEO: Podívejte se na tento díl seriálu Peklo na talíři, kde se jeho autoři zaměřují na kvalitu laciných piv.

Milovníci piva, nezoufejte. Především v některých malých pivovarech se na kvalitu stále dbá. I v obřím tanku se však dá udělat dobré pivo. Vždy záleží na filosofii celé firmy, od vrchního managementu až po sládka.

 

Vrchní sládek Staropramenu Zdeněk Lux pro idnes.cz

Modernizace provozu je dnes u pivovarů nezbytností. Vedle zefektivnění výroby s sebou přináší také lepší pracovní podmínky zaměstnanců a zajišťuje trvalou a neměnnou kvalitu piva.

 

Bývalý ředitel pivovaru Černá Hora a prezident Českého svazu malých nezávislých pivovarů Jiří Fusek pro idnes.cz

Největší problém ale vidím v tom, když se uvaří pivo v podobě “šestnáctky” či “osmnáctky” a ve finále se naředí na potřebnou stupňovitost. To považuji za extrémní necitlivost k pivu – vždyť je to totéž, jako když si děláte šťávu a ředíte vodou sirup. V 15. století byly za ředění piva vodou vynášeny přísné tresty, dnes je to velmi ekonomický postup, kterým velkovýrobci ušetří značnou část nákladů. Nepovažuji to ale za férovou hru, spotřebitel by měl být o využití této technologie informován na etiketách. V Česku neexistuje žádná statistika, jaké množství piva je vyrobeno za pomoci této HGB technologie. I když nechci být úplný pesimista, odhadoval bych, že to bude až 40 procent všech piv.

 

Starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka pro idnes.cz

Známe mýtus, že exportní třetinky Pilsner Urquell chutnají lépe než produkt balený pro domácí trh. Přitom rozdíl je jen ve tvaru lahve, která se dá na pás plniče. Ale taková už je česká nátura – o pivu ví každý sváteční piják více než ten, kdo ho třicet let denně vaří.

 

Při nákupu kvalitního piva vám může napovědět také již zmiňovaný termín “České pivo”, zeměpisné označení udělené Evropskou unií. Nejvýznamnějším pivem českého typu je Plzeňský prazdroj. Typickým představitelem je plná, hořká “světlá dvanáctka” nebo “světlá výčepní desítka”, které splňují řadu přísných kritérií.

české pivo

Pokud na pivu najdete toto logo, držíte kvalitní produkt

pivo

“České pivo” musí mít také například smetanově hustou, čistě bílou pěnu, lehce ulpívající na skle

 

Zaručuje dokonce i nižší kocovinu, než je tomu u piv jiných typů. Ale i při výrobě “Českého piva” je výrobci dovoleno ředění vodou a sladovnický ječmen z 20 % nahradit jinými surovinami. Kvalitní pivo však v obchodech stále je. Jen je třeba více hledat, vybírat si konkrétní značky i výrobce.

Rada na závěr: čárový kód piv vyrobených v Česku začíná čísly 859.

VĚDĚLI JSTE, že například v Anglii schválně čepují pivo bez pěny?

 

Falešné moravské víno

Označení “Kvalitní moravské víno” v obchodě mnohdy najdete na vínech, která s Moravou nesdílí ani sídlo firmy. Jedná se totiž často o dovezený šunt, který na Moravě pouze slili do láhve.

muž a žena pijí červené víno

Kvalitní víno je téměř nezbytností pro romantické rande i sedánek s kamarádkami

 

Ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec pro byznys.ihned.cz

Je to vážná situace. To, že někteří prodejci vydávají dovezené víno za některou z našich moravských značek, bezesporu souvisí i s růstem popularity našich vín u spotřebitelů. Bohužel někteří na tom parazitují. Ale určitě bychom nemohli říct, že kvůli tomu klesá prestiž moravských vín.

Nelze říci, odkud je víno nejkvalitnější a kde naopak vyrábí ty nejhorší šunty. Vína prapodivné kvality zkrátka najdeme mezi víny všech oblastí a států.

Podobně jako jiní šmejďáčtí výrobci, se ani ti z řad vinařů neštítí patok neznámého původu přelepit nějakým vznešeným jménem, jako je například Modrý Portugal. Spíše než přední stranu, kde se víno může tvářit třeba jako moravské a mít uvedenou i firmu z Moravy – dejte pozor na tu zadní, kde může být drobným písmem napsáno, že je úplně odjinud. Víno může být přesto kvalitní, důvěru to však nebudí.

Manažer pro strategický rozvoj ve společnosti Bohemia Sekt Bedřich Tauš pro byznys.ihned.cz

Pokud označíte víno jako frankovku z nějaké moravské vinařské oblasti, všichni to znají a kupují. Pokud by tam prodejce napsal, že ve skutečnosti obsahuje značku Kekfrancos, moc lidí ji nezná a nekoupí. A jde přitom o dovoz velmi podobného vína.

Dalším problémem bývá pančování vodou a dobarvování. Siřičitany spolehlivě vyhubí všechny mikroorganismy i lahodnou chuť vína.

Ředitel Vinařství Víno Hort Jiří Hort pro vitalia.cz

Pokud uvidíte v lahvi vinný kámen, neznamená to, že víno je zkažené, jde o jeho přirozený sediment. Více můžete poznat u bílých vín. Když je barva nahnědlá, tak se ve většině případů jedná o zoxidované víno. U růžových vín výrazná barva a nahnědlý odstín může být známkou zestárlého vína, ale neplatí to stoprocentně.

 

Nekvalitní krabicové víno

Zvláštní kategorii tvoří laciné “krabičáky” nebo podezřele levné víno v plastu. Když na některém stojí nápis “nápoj vinného typu”, o víno se nejedná. Kvalitní víno však mezi těmito patoky nehledejte v žádném případě. Jde o odpad, nekvalitní stolní vína, která se zvesela doslazují řepným cukrem a můžou být smíchaná dokonce i z vín z různých zemí.

VIDEO: Klikněte a podívejte se na tento díl seriálu Peklo na talíři o kvalitě těch nejlacinějších vín. Hostem je uznávaný mezinárodní degustátor Luboš Bárta.

žena pije víno

Kvalitní víno mezi “krabičáky” a stolními víny nehledejte

 

Nepravý burčák

Specifická situace je u burčáku, který je pravým burčákem pouhou hodinu. Pokud si v ten správný moment nemůžete zajít přímo k vinaři, ptejte se ve vinotékách, kdy budou burčák navážet. Poté se totiž prodejce snaží udržovat jeho kvašení cukrem, což může mít za následek nepříjemnou kocovinu a bolest hlavy. Nelegální fintou je ředění burčáku vodou.

Špatný burčák je hnědý, bez bublinek, kvasinky jsou usazeny u dna, jsou v něm shluky nečistot nebo zapáchá.

červené hrozny

Burčák se může dělat z červených i bílých hroznů. Určitě ale ne třeba z jablek

 

Narazíte li na prodej u silnic a různých stánků, jedná se pravděpodobně o burčák jablečný, který s tím hroznovým nemá společné zhola nic. Burčák ze zahraničních hroznů musí být označený jako “částečně zkvašený hroznový mošt”.

Právnička ze Sdružení na obranu spotřebitelů Eva Strnadová pro vitalia.cz

Za burčák lze podle ustanovení § 15 odst. 1 zákona č. 321/2004Sb. o vinohradnictví a vinařství, v platném znění, považovat částečně zkvašený hroznový mošt, jestliže pochází výlučně z vinných hroznů, které byly sklizeny a zpracovány na území České republiky.

 

Jak koupit víno kvalitní?

Obecně platí, že čím je víno dražší, tím bude i kvalitnější. Podobně však jako u jiných výrobků, pravidlem to rozhodně není.

 

VIDEO: Jak se vyrábí víno?

 

K nákupu vína doporučuji vinotéky nebo ještě lépe vinné sklípky. Nejen, že tam můžete objevit klenot doslova za pár kaček, víno můžete před zakoupením první ochutnat. Ochutnávka je skvělou zbraní také proti šmejdům z řad burčáků.

VĚDĚLI JSTE, ŽE šampaňské, sekt, šumivé a perlivé víno rozhodně neznamená to samé? Champagne bývá nejkvalitnější, perlivé víno nejméně.

vinný sklípek

To nejkvalitnější víno nejspíš najdete ve vinném sklípku přímo u vinaře

 

Šéf vinařství Nové Vinařství Marek Špalek pro ihned.cz

Většina spotřeby, skoro sedmdesát procent, se dováží. Většina dovozových vín jsou vína levná a cenově se přibližují víc zákazníkům. Dobré moravské víno ale nemůže být levné. Je trochu extrém pěstovat révu tak blízko pólu. Ale když to vinař umí, tak dokáže vyrobit skvělé víno, nad kterým žasnou všichni ve světě. Náklady jsou ale vysoké. Když někdo kupuje “levné moravské víno”, tak bych se zamyslel nad tím, zda je skutečně z Moravy. Levně je totiž možné víno vyrobit jen tam, kde jsou na to dobré klimatické podmínky.

bílé víno

Občas není nad skleničku vína jako relax po práci

 

Ministerstvo zemědělství spustilo webový portál puvodvina.cz, kde si můžete správnost a věrohodnost údajů na etiketě ověřit. Nejkvalitnější jsou vína přívlastková, jejichž kvalitu prověřuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Ať už v běžných supermarketech nebo specializovaných vinařstvích, výběr vín různých kvalit a ze všech koutů světa u nás najdete přehršel. Každý si tedy může najít tu svoji značku a oblíbenou odrůdu.

DÁLE ČTĚTE: Pití piva při hubnutí: jak to doopravdy je?

Šmejdi v potravinách, 5. DÍL – Pivo a víno
5 (100%) 1 hlasov

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.