STOP bílým zabijákům – Sůl – škodlivá, a zároveň prospěšná. Kolik jí potřebujeme?

Vedle bílé mouky a cukru bývá jako třetí bílý zabiják označována obyčejná kuchyňská sůl. Jenomže v tomto případě není situace tak jednoznačná. Představa života bez mouky a cukru je reálná, ale bez soli? Vždyť sůl je pro lidské zdraví přece důležitá, stačí si vybavit krásnou českou pohádku Sůl nad zlato. Jak to tedy je, škodí nám sůl nebo prospívá?

Bez cukru i mouky lze žít skvěle a hlavně zdravěji. Cukr jíme, protože nám chutná a dělá nám dobře. Výrobky obsahující bílou mouku konzumujeme ze stejného důvodu. Jenomže sůl na rozdíl od cukru a mouky obsahuje dva důležité minerály sodík a chlór. Bez soli by potraviny a pokrmy chutnaly mdle. Problém tedy nespočívá v soli jako takové, ale v přijímaném množství. Jak jinak.

kuchyňská sůl

Při vaření nám chybí fantazie. Na místo používání různých druhů koření a bylinek stále častěji saháme po solničce.

 

Sůl nad zlato – pravda či nikoliv?

My lidé neznáme míru, pokud se jedná o jídlo. Milujeme tučné, sladké i slané. Denně se ládujeme šunčičkami, jitrnicemi, koláčky a buchtami i slanými dobrotami. Přitom se hájíme slovy, že člověk je živ jen jednou, že je škoda dobře se nenajíst a podobně.

No, a pak se tuze divíme, když nedopneme kalhoty a necítíme se úplně “fresh”. Kdybychom se drželi přísloví “všeho s mírou”, nelamentovali bychom teď nad škodlivostí cukru, mouky ani soli. Jenomže sůl na rozdíl od mouky a cukru hraje ve zdravé a vyvážené výživě důležitou roli.

Sůl je významným zdrojem dvou minerálů sodíku a chlóru. Sodík i chlór se společně s dalšími minerály a stopovými prvky podílí na regulaci krevního tlaku, udržování rovnováhy tělních tekutiny, pro správnou funkci je potřebuje naše srdce, nervy a vnitřní orgány. Sodík je potřebný pro každodenní práci svalů.

 

Proč je sůl nezbytná pro zdravě fungující organismus?

Pokud to však se solí přepískneme, nadbytek těchto minerálů v těle dokáže napáchat spoustu neplech. Jediné účinné řešení “solit méně” se snažíme obejít a hledáme alternativy. Vždyť zdravější alternativy existují jak u bílé mouky, tak i cukru.

U soli se najdou také, otázkou je, jestli jsou opravdu zdravější, nebo se jedná pouze o způsob, jak z lidí vytáhnout peníze. Vždyť sůl jako sůl. Ale k tomu se dostaneme později.  

 

Maximální denní dávky soli pro děti dle věku:

  • 1 až 3 roky – max. 2 gramy (0,8 g sodíku)
  • 4 až 6 roků – max. 3 gramy (1,2 g sodíku)
  • 7 až 10 roků – max. 5 gramů soli (2 g sodíku)
  • od 11 let – max. 6 g soli (2,4 g sodíku)

JAKÉ MNOŽSTVÍ SOLI JE ZDRAVÉ? Podle Světové zdravotnické organizace činí doporučená denní dávka soli 5 až 6 gramů soli, což odpovídá jedné čajové lžičce. Menší množství soli by měli přijímat malé děti až do věku 10  let. U dětí do 1 roku není vhodné více než 1 gram soli. To se však týká absolutního množství přijaté soli, nejen dochucování. Většina lidí doporučenou dávku překročí více než dvojnásobně.

denní dávka soli

 

Nadměrné solení – jaký dopad má na lidské zdraví

„Nadbytečný příjem soli nepříznivě působí na kardiovaskulární systém a poškozuje funkci ledvin. Ničí také chuťové buňky a snižuje citlivost na slanou chuť. Dalším bezděčným dosolováním se tak roztáčí začarovaný kruh,“ upozorňuje na riziko nadměrného solení Věra Boháčová z Fóra zdravé výživy (Zdroj: Bílí zabijáci v našem jídelníčku: cukr, sůl a mouka).

To je pouze pár zdravotních rizik, které s přijímáním většího množství soli, souvisí. Hodně sodíku například zvyšuje krevní tlak a způsobuje zadržování vody v organismu. Řešení existuje, stačí ubrat a méně solit. Méně soli ochrání vaše srdce před vážnými nemocemi. Rada nad zlato, že? Jenomže stejně jako u cukru a mouky, se to snáze říká, než dělá.

 

Negativní důsledky nadměrného solení na lidské zdraví:

  • narušení rovnováhy tělních tekutin – zvýšený pocit žízně, zadržování tekutin v těle a vznik otoků
  • zvýšení krevního tlaku
  • zvýšení rizika vzniku kardiovaskulárních nemocí – poškození a selhání srdce, infarkt, mrtvice
  • poškození a selhání ledvin, ledvinové kameny, cirhóza
  • vzrůstá riziko vzniku astma
  • žaludeční vředy, rakovina žaludku
  • vznik osteoporózy (příliš mnoho soli a sodíku v těle vyvolává vylučování vápníku)

VÍTE, ŽE NEZDRAVÝ JE TAKÉ NEDOSTATEK SOLI? Žádný extrém není zdravý. Platí to i pro úplné vyloučení soli z jídelníčku. Tato varianta sice není běžná, ale také ne neobvyklá. Málo soli způsobuje nedostatek sodíku, což se může projevit nadměrným pocením, nízkým krevním tlakem, dehydratací, svalovou slabostí, křečemi či depresemi. Denně bychom měli sníst alespoň lžičku soli (2400 mg sodíku).

kořeniny a sůl

Při vaření sůl patří k základním kořením, není však jediným. Zkuste experimentovat a na místo části soli používat jiné druhy koření, skvělé jsou zejména bylinky.

 

Rizikové potraviny obsahující příliš mnoho soli

Velmi často si neuvědomujeme (nebo si uvědomovat spíše nechceme), že kritika vysokého příjmu soli se netýká pouze toho, kolik soli si do jídla přisypeme navíc v průběhu dne. Sůl totiž obsahují téměř všechny potraviny.

Rozdíl je množství obsažené soli, některé potraviny obsahují soli méně, jiné více a některé hodně hodně moc. Sůl obsahuje pečivo, těstoviny a vůbec všechny průmyslově zpracované potraviny.

VÍTE, ŽE téměř 75 % denní doporučené soli obsahují průmyslově zpracované potraviny? Není divu, že doporučené množství soli 5 g překročíme tak snadno, stačí se podívat na to, co běžně jíme.

Nejvíce rizikové potraviny obsahují větší množství soli, než je doporučená denní dávka. Některé potraviny mohou obsahovat skrytý sodík a sodík se může nacházet i v lécích. Pozor si také dávejte na označení “low salted” a “salt free” a raději si důkladně přečtěte etikety na potravinách. Výrobci potravin sůl používají nejen k vylepšení chuti, ale i ke konzervování jídel.

 

Seznam rizikových potravin obsahujících větší než malé množství soli:

  1. CEREÁLIE

Také si k snídani dopřáváte “zdravé” cereálie? Dávejte si velký pozor na jejich složení. Cereálie často obsahují nejen větší množství cukru, ale také sodíku. Přednost proto dávejte cereáliím s nízkým obsahem sodíku. Nejlepší jsou samozřejmě snídaně připravené z neupravených surovin (např. ovesné kaše s ovocem).

  1. HOTOVÁ MRAŽENÁ JÍDLA

Jejich příprava je snadná. Stačí vyndat z mrazáku, hodit na pánev nebo fritovacího hrnce a oběd či večeře je hotová. Vyšší obsah tuku není jediným problémem těchto hotovek. Mražená jídla obsahují až polovinu denní dávky soli.

  1. POLOTOVARY, POLÉVKY ZE SÁČKU, HOTOVÉ OMÁČKY

Veškeré polotovary a jídla ze sáčku obsahují více soli, než je zdravé. Jednou za čas vám to asi neublíží, ale domácí polévka bude vždy nejlepším řešení. Pozor, o mnoho lépe na tom nebývají ani polévky v restauracích. I ty velmi často obsahují příliš mnoho soli.

  1. STERILOVANÁ ZELENINA

Nakládané okurky, hrášek, kukuřice a další druhy zeleniny jsou u nás hodně oblíbené. Nelze o nich vyložené říci, že jsou nezdravé. Není nutné na ně úplně zanevřít. Při jejich přípravě se však používá hodně soli, a proto dávejte přednost čerstvé zelenině.

  1. SLANÉ DOBROTY

Zde nejsou o množství soli žádné pochyby. Všechny ty tyčinky, brambůrky, krekry, solené arašídy jsou doslova bombou nabitou solí.

  1. FAST FOOD OBČERSTVENÍ

Samostatnou kapitolu představují stánky a restaurace s rychlým občerstvením. Vše, co nabízí, obsahuje buď hodně tuku nebo soli, ale spíše obojí. Na mysli mám hamburgery, cheeseburgery, hranolky, hot dogy apod. Naštěstí se rozšiřují i fast foody se zdravými pokrmy.

nezdravé solené chipsy

Vezmete si jeden, pak další a nakonec je sáček prázdný. Umíte si alespoň trochu představit, kolik jste právě do sebe dostali soli?

 

Zdravé solení – tipy, jak na to

V první řadě bychom se měli uvědomit, kolik soli sníme den co den. Už žádné mlžení, buďte k sobě alespoň jednou upřímní. Vaše zdraví se vám odvděčí. Jíte hodně polotovarů, máte rádi smažená jídla, navštěvujete často rychlé občerstvení, přisolujete si polévku v restauraci i doma více než ostatní, milujete slané brambůrky?

Stačí pár základních opatření, abyste množství přijaté soli snížili i polovinu. V chuti jídel snížení soli nepostřehnete, ale pro vaše zdraví to bude ohromný krok.

  • Snižte spotřebu průmyslově zpracovaných jídel – zkuste se zbavit polotovarů a výrobků a jezte co nejvíce čerstvých potravin. Různé paštiky, konzervy, uzeniny i šunky jsou příliš bohatým zdrojem soli. Nebo si paštiku vyrobte domácí. Nejenže bude zdravější, ale také chutnější.
  • Vařte si samipokud si myslíte, že jediným problémy jsou fast foody, jste na omylu. Se solí se nešetří ani v běžných restaurací. Doma však přesně víte, jaké suroviny jste použili. To platí i pro množství soli.
  • Používejte méně dochucovadelvelké množství obsahují také oblíbené kečupy, hořčice, majonézy, dipy a omáčky. Opět platí, raději si připravte vlastní domácí verze omáček a dipů.
  • Ochucujete jinak než solí a pepřemnabízí se nespočet druhů koření, bylinek, ale i zeleniny (cibule, česnek, pórek, kořenová zelenina, křen, atd.).

Sůl zdaleka není jediná, co dává jídlům báječnou chuť. Podstatnou část soli nahradí čerstvé i sušené bylinky. Do základní výbavy patří petrželka, pažitka, libeček, medvědí česnek, bazalka, oregano, kopr, majoránka, rozmarýn, máta, meduňka a zázvor.

Například libeček nahradí bujón a maggi, tymián skvělé ochutí omáčky a zeleninové saláty, kopr je úžasný do bramborového salátu a tvarohových pomazánek.

TIP NA ČLÁNEK: O tom, které bylinky používat a do jakých jídel se dočtete v článku 3 tipy, čím a jak v kuchyni nahradit sůl!

bylinková sůl

Méně soli a více bylinek prospěje vašemu zdraví a vylepší vaše kuchařské umění.

 

Sůl a její (ne)zdravé alternativy

Stejně jako u cukru a mouky se tu a tam objeví druhy soli, které jsou údajně zdravější. Jako například himalájská sůl, uzená sůl, Fleur de Sel neboli solný květ, lávová sůl a spousta dalších. Velmi často se dočtete, že tyto “luxusní” druhy solí jsou zdravější a obyčejná sůl je “fuj”.

Výživoví odborníci se ale shodují, že sůl je sůl, a je jedno, odkud pochází. Zdravé je solit méně. To však neznamená, že tyto alternativy nemůžete používat. Pravdou ale je, že na zdraví žádný výjimečný účinek tyto soli nemají. My ale nebudeme jednostranně zaměření a podíváme se i na dražší druhy soli.

  • Mořská sůlnení o moc dražší než rafinovaná sůl, a tak se vedle ní používá nejčastěji. Mořská sůl se vyrábí odpařováním mořské vody, stolní sůl z podzemních solných ložisek a jejich výživové hodnoty jsou stejné.
  • Himalájská sůl – narůžovělá sůl pochází z himalájského předhůří. Píšou se o ní samé hezké věci, ve skutečnosti se ale od kamenné soli neliší ničím jiným než barvou a vyšší cenou.
  • Uzená sůlnetradiční chuť má sůl uzená kouřem na dřevě. Její výhodou je prý intenzivnější chuť, takže můžete solit méně.
  • Fleur de Selneboli solný květ bývá označován za královnu mezi solemi. Je to prostě takový luxusní výrobek pro fajnšmejkry. Je totiž velmi vzácná a sbírá se ručně. 100 gramů stojí až 150 Kč.
  • Lávová sůl – vzniká odpařování soli z mořské vody, má neobvyklé červenou či černou barvu a pochází z Havajských ostrovů. Jinak je to prostě sůl.
  • Epsomská sůl – používá se do koupelí a napomáhá uvolňovaní svalstva. Ve vlasové kosmetice odstraňuje zvýšenou produkci mazu.
  • Sůl z mrtvého moře – sůl z mrtvého moře je velmi známá také, ale nepoužívá se do jídla, ale při léčbě zdravotních problémů (např. akné, ekzémy, lupénka, bolesti kloubů, gynekologické potíže apod.)

TIPY NA DALŠÍ DRUHY SOLI: O dalších druzích solí se dočtete v článku Proč nepoužívat nejlevnější druh soli, ale její dražší alternativy?

 

Obsah minerálů v různých solí – jak je vidět, rozdíly jsou minimální:

Vápník Draslík Hořčík Železo Sodík
Stolní sůl 0,03% 0,09% <0,01% <0,01% 39,1%
Himalájská sůl 0,16% 0,28% 0,1% 0,0004% 36,8%
Keltská sůl 0,17% 0,16% 0,3% 0,014% 33,8%

Zdroj: Types of Salt: Himalayan vs Kosher vs Regular vs Sea Salt

růžová sůl

Himalájská sůl je prostě sůl. Nehledejte v ní nic zázračného.

Zdravé je solit méně

Když se zabývám tématem bílých zabijáků v jídelníčku, nemohu si pomoci, ale neustále si vybavuji přísloví “proč to dělat jednoduše, když to jde složitě”. U soli to platí dvojnásob. Na místo toho, abychom prostě přestali méně solit a více si všímat složení potravin, hledáme nejrůznější alternativy, jako je právě himalájská sůl.

Klidně za ně utratíme majlant hlavně, když se nebudeme muset nějak omezovat. Inu, zdraví máme jen jedno, a je na každém z nás, jak o něj pečuje 😉

DÁLE ČTĚTE: Čím zdravě nahradit cukr, netloustnout, ale mít pořád dostatek energie?

STOP bílým zabijákům – Sůl – škodlivá, a zároveň prospěšná. Kolik jí potřebujeme?
5 (100%) 1 hlasov

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.