Češi milují pivní mixy, co o nich ale možná neví?

Nealkoholické ochucené pivo se stalo trendem posledních let. Producentů ochuceného (nealko) piva stále přibývá a reklamy cílí už i na teenagery. Ať už je to příslib více energie, štěstí, nebo pohody, od roku 2012 se konzumace ochuceného piva stále zvyšuje. Na co je třeba ale dát pozor je jejich zvýšené pití.

 

U některých variant přesáhneme už po vypití 1 plechovky (500 ml) maximální doporučenou denní dávku cukru pro dospělé, kterou WHO stanovilo na 25g/den. Lékařka Státního zdravotního ústavu Marie Nejedlá k tomu říká: „Lehce pracující člověk by měl denně sníst maximálně 48 gramů takzvaných jednoduchých cukrů, mezi které patří nejen obyčejné sladidlo, ale také med nebo sirupy. To odpovídá asi dvanácti kostkám cukru. U dětí by měla být dávka poloviční.” Problémem ale je, že průměrný Čech nebo Češka konzumuje běžně až 26 kostek denně. Vystavují se tím obrovskému nebezpečí.

 

Často se už u mladých lidí vytvoří závislost na cukru, s výkyvy energie i nálad (deprese, úzkosti), riziko kardiovaskulárních nemocí a cukrovky. Právě mladí jsou totiž zvyklí pít několik piv za sebou, což se u slazených drinků nemusí vyplatit. Mnozí Češi věří, že pivo (včetně jeho ochucených variant) obsahuje důležité živiny a vitamíny, a je mnohem zdravější než limonády. Profesorka Ascension Marcos, z Dutch Beer Institute zmiňuje, že  „příjemný sedativní účinek piva i stopové množství vitamínů byly prokázány jak v nealko pivu, tak v alkoholickém pivu a tinkturách z chmele. Tyto benefity se ale ztrácejí v případě přislazování piva.” Mnohé studie vUSA ukázaly, že cukr je silná droga a může už u dětí způsobit zánět jater podobně jako alkohol.

Navíc přijem celé dávky cukru v krátkém časovém intervalu přináší spoustu dalších negativních aspektů. Jedním z nich je narušení zubní skloviny, dále vznik zubního kamene, a v pozdních stádiích i vypadávání zubů. Při konzumaci více drinků za sebou se navíc cukr uvolní do krve rychle, čímž se rychle zvedne jeho hladina a dojde k výkyvu glykémie. Pivní mixy jsou nejčastěji doslazovány bílým cukrem nebo fruktózou, což vytváří rychlou závislost a potřebu pravidelného doplňování, aby nedocházelo k výkyvům nálad i energie, k nespavosti, agresivitě a podrážděnosti. Nakonec vyšší spotřeba cukru vede i k nadváze a obezitě, protože tělo začne s příjmem cukru rychle ukládat tuky, a i hladina krevního cukru je pak dlouhodobě vyšší. S obezitou a nadváhou (kterými trpí v dospělé české populaci přes 40 let už téměř každý druhý) je spojeno riziko infarktu, mozkových příhod, ztráta zraku, selhání ledvin a diabetu.

V nedávných výzkumech  (viz výzkum s 1000 účastníky CVVM z roku 2018, kdy 31 procent mužů a 29 procent žen občas nealko pivo pijí a 5 procent žen a 3 procenta mužů ho pijí pravidelně, nebo náš výzkum Healthy Eating: Utopia or a Contemporary Must, sponzorovaný EEA/Norway grants, s výsledky na http://reskata.cz/455-2/ ) se zjistilo, říká Dr. Maderová, že více než 30 procent Čechů ochucené pivo pije občas nebo často a cítí se po něm “v pohodě a šťastně”. Ačkoli vědecké studie relaxační ani euforizující efekt cukru na jedince nepotvrdily, reklamy na ochucené pivo i na limonády tyto účinky stále dokola zdůrazňují. Mnozí si proto neuvědomují, že některé pivní mixy obsahují tak vysoké množství cukru, že jsou srovnatelné s Coca-colou (s 14 kostkami cukru na 500 ml) a vedou k mnoha psychickým i fyzickým neduhům. „Jednoduché cukry jsou jen zdrojem prázdné energie. Žádný užitek pro tělo nemají. Naopak. Způsobují řadu zdravotních komplikací a mohou vést ke zvětšení a ztučnění jater. Kromě toho zatěžují slinivku a navozují stále větší pocit hladu, takže lidé tloustnou,” říká expertka ze zdravotního ústavu Nejedlá. Podle Státního zdravotnického ústavu obsahuje půllitr běžného pivního ležáku dvě až tři kostky cukru. Takovou energii člověk spálí 38minutovou procházkou. U ochucených variant už v 500 ml ale zkonzumujeme až 11 kostek cukru. K jeho spálení už bychom museli více než 30 minut běžet anebo přibližně hodinu svižnou chůzí jít.

Úspěšný trend nebo sladká past?

Barevná balení obsahují velké množství cukrů, u některých variant jsou přítomna i umělá sladidla nebo přírodní sladidlo stévie. Marketingové strategie výrobců často zdůrazňují přírodní složky (jako je ovocná šťáva, fruktóza, steviol), které dotváří sladkou ovocnou chuť a dělají nápoj zdravější než cukrem slazené limonády. O čem už ale nemluví jsou skryté cukry, které nealko pivní mixy obsahují – ať už je to ječný slad, fruktóza a další. Jedna plechovka (500 ml) průměrného cukrem a sladem ochuceného pivního mixu obsahuje 31 gramů cukru. Některé značky proto začaly používat stévii v kombinaci s fruktózou, takže jejich 500 ml obsahuje pouze 21 gramů cukru. Nicméně jiné značky – obzvláště tmavá piva – dávají do svých ochucených variant dokonce 43 gramů cukru, což je asi 11 kostek cukru. Po jedné plechovce jsme tak už maximální dávku podle doktorky Nejedlé téměř překročili. A podle Světové zdravotnické organizace WHO už jsme ji překročili téměř dvakrát.

 

Pivo i cukr jako kulturní symboly

Co naplat, česká kultura si obou složek -– piva i cukru – velmi váží. Češi si zakládají na kvalitě českého piva i jeho mezinárodní oblíbenosti. A byli to právě ti, kteří vymysleli kostku cukru a jejichž cukrovarnictví bylo v 19. století světoznámé. Není tudíž divu, že spotřeba pivních mixů v této zemi stále stoupá. V roce 2018 vzrostla o 42,5 procent, čili na 429 000 hektolitrů, a dokonce i v roce 2020 vzrostla spotřeba nealko pivních mixů o 12 procent. Komu za tento “úspěch” vděčíme? Důvodů zvýšené spotřeby může být, mimo kulturních aspektů, hned několik. Stejně jako limonády se ochucená piva v Čechách pijí hlavně na společenských událostech jako jsou oslavy, společné obědy a večeře, a to hlavně s přáteli a příbuznými. Navíc marketing ochucených piv používá k nalákání zákazníků silné kulturní symboly jako je pohoda, pivo jako zdroj vitamínů a živin, přírodních složek a přírody všeobecně a zábavy s přáteli včetně obrazů chataření, vodáctví, hudebních festivalů a dalších oblíbených českých aktivit. Ačkoli je nyní pití ochucených piv módní záležitostí, nepřispívají nijak k zdravému životímu stylu. Obsahují často téměř stejně cukru jako Coca-cola či Sprite a jejich sladká chuť zastírá malé množství alkoholu, což může vést k oddálení pocitu opilosti. Pročteme-li si navíc etikety, uvidíme, že k přírodnímu složení mají pivní mixy ve většině případů daleko.

5/5 - (5 votes)

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..