Lucuma – z dalekého Peru až na české stoly

Lucuma je exotické ovoce pocházející z jihoamerických And. Velmi oblíbené je zejména v oblasti Peru, kde se dokonce stalo jedním z národních symbolů. V Jižní Americe se konzumuje už několik tisíc let. Oblíbené jsou jak čerstvé plody lucumy, tak jemně mletý prášek z usušené dužniny.

Pro svou sladkou chuť se lucuma využívá jako čistě přírodní sladidlo a uznávána je i pro své jedinečné nutriční vlastnosti. Nedávné výsledky prvních studií naznačují, že díky svému složení může mít pozitivní účinky na lidské zdraví, zejména v souvislosti s cukrovkou, kardiovaskulárním zdravím či s hojením ran.

lucuma

Plod lucumy má oválný tvar o délce 8–10 cm, na povrchu je tmavě zelená slupka, která se po dozrání mění na hnědozelenou

 

Pouteria lucuma jako slaďoučké zdravé ovoce

Lucuma je plodem stále zeleného stromu s názvem Pouteria lucuma. Jeho domovinou jsou sice údolí jihoamerických And, ale na rozdíl od mnoha jiných rostlin pocházejících z této oblasti lucuma nevyžaduje tropické klima a úspěšně roste i v mírných podmínkách Střední Ameriky a části Mexika. Lucuma se pěstuje bez použití pesticidů, což zaručuje její BIO kvalitu.

Stromy Pouteria lucuma rostou do výšky 8 až 15 metrů a jsou odolné proti suchu a chladnému počasí. Vede se jim jak v nadmořské výšce 3000 m, tak při teplotách do 5 °C. Ideální jsou pro ně suché lokality s písečnou, mírně kyselou půdou a intenzivním slunečním zářením, i když dokážou tolerovat i slanou půdu. Pouteria lucuma kvete po celý rok a vytváří žlutozelené květy.+

 

TIP: Květka z Blendea.cz vysvětluje všechny zdravotní benefity lucumy. 

 

Čerstvé plody lucumy

Plod lucumy vypadá podobně jako avokádo, má vejčitý tvar s tvrdým zeleným povrchem a uvnitř měkkou sušší vláknitou dužninu žluté barvy. Konzistence dužniny připomíná žloutek z natvrdo uvařeného vejce. Nasládlá chuť lucumy může připomínat karamel, dýni či sladké brambory batáty.

Ačkoliv má ovoce sladkou chuť, má nízký glykemický index (rychlost, s jakou je využit v těle obsažený cukr) a nezpůsobuje prudký nárůst hladiny cukru v krvi nebezpečný pro diabetiky.

Konzumace čerstvého plodu je populární převážně v zemích jeho původu. Ovoce lucuma se může jíst samostatně, obvykle se ale používá jako složka nejrůznější pokrmů. Přidává se do smoothie a často slouží jako ingredience jihoamerických dezertů. V Peru je lucuma oblíbenou příchutí zmrzliny.

V místech, kde se pěstuje, jsou čerstvé plody lucumy k dostání celoročně. Často se prodávají potraviny, které obsahují lucumu jako přírodní „zesilovač chuti“. Jeho lahodná chuť a jemné aroma zlepšují chuť jídel bez přímého ovlivnění nebo narušení celkové chuti receptury.

TIP NA ZDRAVÝ NÁKUP: Směs rostlinných bílkovin Blendea SUPERPROTEIN obsahuje kromě lucumy hrachový a rýžový protein. Navíc se doporučuje jejich kombinace, aby je tělo využilo co nejlépe.

blendea superprotein

 

 

Prášek z lucumy

Mimo svoji domovinu je plod lucumy rozšířen zejména v podobě prášku. Zpracování na jemný prášek (moučku) nejenže zachovává chuť a výživové hodnoty ovoce, ale umožňuje také zvýšit jeho trvanlivost. Zralé ovoce se nakrájí na malé kousky a suší se šetrným způsobem při teplotě 45 °C, aby se zachoval jeho nutriční obsah. Poté, co bylo ovoce dehydratováno, rozemele se na jemný prášek a uskladní. Chuť a živiny zůstávají takto neporušené až po dobu 2 let.

zmrzlina z lucumy

Zmrzlina s příchutí lucumy je v Peru podobně oblíbená jako čokoládová nebo vanilková zmrzlina v našich končinách.

 

Výživové hodnoty lucumy

100 g prášku z lucumy průměrně obsahuje: 

Energie 1536 kJ
Bílkoviny  7 g
Sacharidy 78 g
Cukry 26 g
Tuky 2 g
Vláknina  21 g
Glykemický index 36

 

Prášek je vlastně nejuniverzálnější formou, jak můžeme jednoduše získat všechny významné látky, které lucuma obsahuje. Lze ho přidat do mnoha nápojů a jídel, používá se jako přírodní sladidlo a dochucovadlo. Pro svou exotickou chuť je ideální přísadou při přípravě smoothie, dezertů, pudinků, k ochucení mléčných výrobků nebo zmrzliny.

Další dostupnou formou doplňky stravy v podobě kapslí. Množství vitamínů a účinných látek se může lišit v závislosti na značce, je proto vhodné pečlivě prostudovat etikety a hledat certifikované ekologické BIO produkty.

 

TIP: Pestrá smoothie bowl s lucumou. 

 

Nutričně a terapeuticky významné složení lucumy

Z pohledu výživy je lucuma dobrým zdrojem nerozpustné vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Obsahuje však také látky s prokázanými pozitivními účinky na lidské zdraví. Přestože je využití plodu lucumy rozšířené zejména v regionu Jižní Ameriky, jeho nutriční a zdravotní benefity pomalu objevuje i zbytek světa.

Nadějné jsou rovněž první vědecké důkazy o zdravotních přínosech lucumy. Pro spolehlivé potvrzení skutečných benefitů tohoto exotického ovoce však bude zapotřebí rozsáhlejších výzkumů.

 

Vitamíny a minerální látky v lucumě

Lucuma obsahuje vyšší množství betakarotenu (dodává žlutou barvu dužnině), což je látka, kterou lidské tělo potřebuje k produkci vitaminu A.

Vyšší je i obsah vitaminu B3 (niacin), který se účastní mnoha životně důležitých pochodů v organismu, a železa, které se mimo jiné podílí na transportu kyslíku v těle.

Kromě kombinace tří jednoduchých cukrů, glukózy, fruktózy a sacharózy, obsahuje také inositol. Ten patří do skupiny tzv. alkoholický cukrů, které se přirozeně vyskytují v lidském těle. Inositol hraje roli v metabolickém účinku inzulínu, čímž pomáhá regulovat hladiny glukózy v lidském těle, a hovoří se také o jeho pozitivním účinku na plodnost žen.

prášek z lucumy

Oblíbenou ingrediencí hlavně do smoothie jsou nejen čerstvé plody lucumy, ale i prášek vyrobený jemným rozemletím její usušené dužniny.

 

Protizánětlivé a antioxidační účinky lucumy

Lucuma je obzvláště bohatá na obsah polyfenolů, což jsou látky rostlinného původu s protizánětlivými a antioxidačními účinky. Napomáhají tak chránit tělo před nepříznivými účinky volných radikálů, jejichž nadměrné množství v těle je spojováno se vznikem některých chronických onemocnění.

Díky tomuto vysokému obsahu antioxidantů se předpokládá, že lucuma může hrát roli v prevenci a terapii diabetu, kardiovaskulárních onemocnění a případně i dalších chronických chorob.

  • Dihydrokaempferolové glykosidy obsažené v lucumě jsou flavonoidy (podskupina polyfenolů) s protizánětlivou aktivitou, které hrají roli při hojení ran a regeneraci kůže. Předpokládá se také, že tyto sloučeniny stimulují aktivitu inzulinu, který reguluje metabolismus glukózy, čímž pomáhá zlepšit diabetes.
  • Lucuma rovněž obsahuje kyselinu galovou, která stimuluje tvorbu nových cév, pomáhá regulovat krevní tlak a zlepšuje funkci srdce a cév, čímž podporuje kardiovaskulární zdraví.

 

Olej z jader lucumy

Olej z jader lucumy obsahuje kyselinu linolovou a kyselinu olejovou. Ukazuje se, že tyto mastné pravděpodobně vykazují terapeutický efekt u některých kožních problémů, jelikož pomáhají zmírnit svědění a vysychání pokožky.

Nedávná studie také naznačila, že olej z lucumy může účinně napomáhat při léčbě ran tím, že podporuje aktivaci faktorů hojení v kůži.

 

Možné nežádoucí účinky lucumy

Dosud nejsou k dispozici prokazatelná fakta, která by mohla spolehlivě potvrdit dlouhodobou bezpečnost nebo rizika užívání přípravků z lucumy. Stejně jako u jakékoliv jiné látky je třeba postupovat opatrně, zejména jestliže pravidelně užíváte léky na snížení vysokého tlaku nebo jiné bylinné přípravky, neboť lucuma by mohla potenciálně ovlivňovat jejich účinnost.

Jde o plodinu, takže ojediněle se mohou objevit alergické reakce.

 

Trocha historie lucumy

Lucuma byla nedílnou součástí stravy jihoamerických domorodých obyvatel dlouho před tím, než do těchto končin dorazili kolonizátoři z Evropy. Ovoce lucuma se často také nazývá „Zlato Inků“, což dokládá, že bylo významnou součástí kultury říše Inků rozkládající se od 13. století n.l. v hornatých andských oblastech na území dnešní Kolumbie, Ekvádoru a Peru.  

Nejstarší archeologické důkazy o jeho existenci však pochází již ze začátku prvního tisíciletí n.l. Pěstování lucumy se mimo původní region rozšířilo v roce 1531, kdy byl plod představen Evropanům a stal se velmi oblíbeným ve španělských koloniích ve Střední Americe a Chile. 

Dnes je velmi populární v původních lokalitách v Ekvádoru a Peru, ale pomalu získává zaslouženou pozornost i v dalších oblastech až po Střední Ameriku. Země Jižní Ameriky jsou však stále největším producentem lucumy a zároveň regionem s nejvyšší spotřebou tohoto ovoce.

DÁLE ČTĚTE: Organická síra MSM a její pozitivní vliv na kondici kloubů a vyčerpanost

 

Lucuma – z dalekého Peru až na české stoly
5 (100%) 1 hlasov

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.