Kombucha – zdravý fermentovaný čaj se může špatnou výrobou měnit na jed

Kombucha je fermentovaný čaj z rostliny Camellia sinensis, ze které se vaří také čaj zelený a černý. Lidé ji pijí už tisíce let.

Ačkoli se nápoj kombucha považuje za zdravý, nesprávná příprava může způsobit toxicitu a vyvolat dokonce i smrt.

kombucha (kombuča)

Je kombucha houba?

Kombucha se vyrábí přidáním specifických kmenů bakterií, kvasinek a cukru do černého nebo zeleného čaje. Poté se nechá alespoň týden kvasit. Při tomto procesu bakterie a droždí na hladině utvoří houbovitý film. To je důvod, proč někdy bývá kombucha chybně označována jako houba či houbový čaj.

Tato hrudka na povrchu je živá symbiotická kolonie bakterií a kvasinek (často se označuje zkratkou SCOBY a jak ji vypěstovat vám porádím na konci článku) a může se použít znova a znova pro výrobu nové kombuchy.

kombucha
Velké množství prospěšných bakterií žije také uvnitř kombuchy

Jaké má kombucha léčivé účinky?

Při fermentačním procesu vzniká řada kyselých sloučenin (například kyselina octová), o kterých se tvrdí, že přispívají ke zdraví svojí antioxidační a detoxikační schopností.

O kombuše se tvrdí také to, že prodlužuje život. Produkovány jsou také stopová množství alkoholu a plynů, díky nímž je nápoj sycený oxidem uhličitým.

Přestože je kombucha velmi populární, skutečné účinky na zdraví potvrzeny nebyly. Obsahuje více antioxidantů než jiné čaje, chybí však srovnání například s katechiny zeleného čaje a vitaminem C.

Kombucha obsahuje alkohol, ocet, vitamíny skupiny B, kofein, cukr a další látky. Hypoteticky by kombucha mohla napomáhat k detoxikaci (prostřednictvím své hlavní bioaktivní látky sacharolaktonu), na lidech to však testováno nebylo. Původ má nejspíše v Číně a Japonsku.

Nesprávná hygiena a příliš dlouhé období kvašení mohou vést k toxicitě kombuchy a to může způsobit až smrt. Smrt bývá nejčastěji způsobena špatným uvařením vlastní kombuchy doma, nebo vypití nadměrného množství (více než 0,5 litru).

Většina důkazů potvrzující potencionální benefity kombuchy byla potvrzena pouze na hlodavcích, zatímco většina jejích rizik se vztahuje na člověka. Právě z těchto důvodu není konzumace kombuchy lékaři a vědci obvykle doporučována.

složení kombuchy, bakterie a kvasinky
Symbiotická kutura kvasinek a bakterií, ze které se domácí kombucha vyrábí

Nežádoucí účinky kombuchy

Kombucha je při ústním užívání pro většinu dospělých pravděpodobně bezpečná. Nesprávně připravená má však spoustu nežádoucích účinků a může vést dokonce až ke smrti. Když je kontaminovaná, může způsobit:

  • žaludeční potíže,
  • kvasinkové infekce,
  • žloutenku,
  • nevolnost,
  • zvracení,
  • bolesti hlavy i smrt.

Kombucha (zejména ta vyráběná doma, kde je obtížné udržet prostředí bez choroboplodných zárodků) může být kontaminována houbou Aspergillus a nebezpečnými bakteriemi, jako je například anthrax. V Íránu se antraxem při konzumaci kombuchy nakazilo už přes 20 lidí.

Kombucha je spíše nebezpečná u lidí s oslabeným imunitním systémem (například u lidí s HIV/AIDS), u nichž je pravděpodobnost infekce vyšší.

Nebezpečná může být také připravovaná olovem glazované keramické nádobě. Byla hlášena také otrava olovem po požití kombuchy.

POZOR také na kombinaci s lékem Disulfiram (Antabuse), jehož účinky může konzumace kombuchy negativně ovlivňovat.

Jak kombuchu užívat?

Existuje několik zpráv o nepříznivých účincích kombuchy. Způsobovat je mohou toxiny, patogeny nebo přebytek kyseliny vzniklé nadměrnou fermentací. Kvůli tomuto možnému poškození se pravidelná konzumace kombuchy nedoporučuje.

Nežádoucí účinky jsou však vzácné, většina z nich se projevila po vypití více než 125 ml. Nedoporučuje se proto konzumovat více než 125 ml kombuchy denně, aby se pravděpodobnost nežádoucích účinků minimalizovala.

Pokud kombuchu vaříte doma, dbejte na řádnou přípravu v dezinfikovaném prostřtedí a fermentaci trvající méně než týden, aby byla její konzumace bezpečná.

Doporučená denní dávka kombuchy stanovena nebyla. Dávkování se tedy odvíjí od několika faktorů, jako je například věk a zdravotní stav člověka, který kombuchu chce užívat.

kombucha
Mějte na paměti, že “přírodní” nutně neznamená “bezpečné” a vždy důsledně dodržujte pokyny uvedené na štítcích výrobků

Na jaké zdravotní problémy se kombucha užívá?

Pamatujte, že žádné z následujících účinků věda zatím nepotvrdila.

  • Ztráta paměti, chuti k jídlu
  • Premenstruační syndrom (PMS)
  • Bolesti kloubů (revma)
  • Stárnutí
  • AIDS
  • Rakovina
  • Vysoký krevní tlak
  • Zvýšený počet bílých krvinek (T-buněk)
  • Posílení imunitního systému a metabolismu
  • Zácpa
  • Artritida
  • Růst vlasů
  • Bolest (při aplikaci na kůži)

Kdo by kombuchu užívat neměl?

  • Těhotné a kojící ženy
  • Děti (obsahuje totiž mj. alkohol a kofein)
  • Alkoholici
  • Cukrovkáři
  • Lidé trpící průjmem či IBS (syndromem dráždivého tračníku)
  • Pacienti 2 týdny před plánovanou operací
  • Lidé se slabým imunitním systémem
naložená kombucha a alkohol
Zejména doma vyrobená kombucha obsahuje alkohol, díky čemuž pro spoustu lidí vhodná není

7 TIPŮ proč kombuchu užívat:

1. Kombucha je potencionální zdroj probiotik

Přestože stále neexistuje vědecký důkaz o probiotických benefitech kombuči, obsahuje několik druhů bakterií mléčného kvašení, které probiotickou funkci mohou mít.

Probiotika do vašich střev dodají zdravé střevní bakterie. Tyto bakterie mohou zlepšit několik aspektů zdraví, včetně trávení, zánětu i podpořit hubnutí. Kombucha je tedy skvělým doplněním zdravého jídelníčku.

2. Kombucha může mít stejné výhody jako zelený čaj

Zelený čaj je jedním z nejzdravějších nápojů planety. Obsahuje totiž mnoho bioaktivních sloučenin, jako jsou polyfenoly fungující v našem těle jako silné antioxidanty.

Kombucha vyrobená ze zeleného čaje obsahuje mnoho stejných látek a zřejmě se může pochlubit i stejnými výhodami. Studie ukázaly, že pravidelné pití zeleného čaje může zvyšovat počet spálených kalorií, redukovat břišní tuk, zlepšovat hladinu cholesterolu, pomáhat s kontrolou hladiny cukru v krvi a další.

Studie tvrdí také to, že s konzumací zeleného čaje klesá riziko rakoviny prostaty, prsu i tlustého střeva.

3. Kombucha obsahuje antioxidanty

Antioxidanty jsou látky bojující s volnými radikály, reaktivními molekulami poškozujícími vaše buňky. Mnoho vědců tvrdí, že antioxidanty přirozeně získané z jídel a nápojů jsou mnohem lepší než ty z doplňků stravy.

Nejsilnější antioxidační vlastnosti má pravděpodobně kombucha připravovaná ze zeleného čaje.

Studie na hlodavcích potvrzují, že pravidelné pití kombuchy snižuje toxicitu jater způsobenou chemikáliemi často alespoň o 70 %. Přestože studie na lidech provedeny nebyly, zdá se, že kombucha může s onemocněním jater pomoci i lidem.

4. Kombucha může zabíjet bakterie

Jednou z hlavních látek produkovaných při kvašení kombuchy je kyselina octová. Hojně se vyskytuje například v octu. Podobně jako polyfenoly v čaji, kyselina octová je schopná usmrtit mnoho potenciálně škodlivých mikroorganismů.

Je vysoce pravděpodobné, že kombucha vyrobená z černého nebo zeleného čaje má silné antibakteriální vlastnosti, zejména proti bakteriím způsobujícím infekci a kvasinkám Candida.

scoby, symbiotický zdroj kvasinek
SCOBY neboli symbiotická kultura bakterií a kvasinek

5. Kombucha může snížit riziko srdečních chorob

Nejčastější příčinou smrti bývá ischemická choroba srdeční. Studie na hlodavcích ukázaly, že kombucha může výrazně zlepšit 2 markery srdečních chorob (“špatný” LDL a “dobrý “HDL” cholesterol) za pouhých 30 dní.

Ještě důležitější je, že pití čaje (zejména zeleného) chrání částice LDL cholesterolu před oxidací. Oxidace totiž může vést právě k srdečním chorobám.

6. Kombuča může pomoci s cukrovkou 2. typu

Diabetes typu 2 trápí více než 300 milionů lidí po celém světě. Charakterizuje ho vysoká hladina cukru v krvi a inzulínová rezistence.

Studie na potkanech s cukrovkou zjistila, že kombucha zpomaluje trávení sacharidů, což snižuje hladinu cukrů v krvi. Zlepšení vědci pozorovali také u funkce jater a ledvin.

Kombucha vyrobená ze zeleného čaje bude pravděpodobně ještě účinnější. Ukázalo se totiž, že hladinu cukru v krvi snižuje už samotný zelený čaj.

Revizní studie zkoumající téměř 300 000 jedinců zjistila, že pravidelní konzumenti zeleného čaje měli o 18 % nižší riziko vzniku cukrovky.

7. Kombucha může pomáhat chránit před rakovinou

Také rakovina je celosvětově jednou z nejčastějších příčin smrti. Charakteristická je buněčnou mutací a nekontrolovatelným buněčným růstem.

Ve studiích prováděných ve zkumavkách pomohla kombuča díky vysoké koncentraci čajových polyfenolů a antioxidantů zabránit růstu a rozšíření rakovinných buněk.

Není přesně známo, jak protinádorové vlastnosti čajových polyfenolů pracují. Předpokládá se však, že polyfenoly blokují genovou mutaci a růst nádorových buněk, zatímco podporují také zánik karcinomu

Z toho důvodu není žádným překvapením, že u konzumentů čaje hrozí mnohem menší riziko rakoviny různých typů.

Kombucha a antibiotika

Kombucha potlačuje růst nežádoucích bakterií a kvasinek, nemá však negativní vliv na prospěšné probiotické bakterie a kvasinky zapojené do fermentace (na rozdíl například od antibiotik). Zdravotní význam těchto antimikrobiálních vlastností zatím však zůstává skryt.

Někteří lidé tvrdí, že kombucha může nahradit antibiotika. Doporučuji s vaším lékařem raději probrat, jestli kombuchu můžete užívat jako doplněk klasické léčby.

Pokud byste se měli rozhodnout, zda kombuchu nebo antibiotika – rozhodně bych volila antibiotika.

kombucha
Faktem je, že pravidelným pitím zeleného čaje snížíte riziko vzniku srdečních chorob o 31 %. Stejné nejspíše platí také při konzumaci kombuči

Kombucha je zdravá, pokud je připravená správně

Kombuča je čaj bohatý na probiotika. Má mnoho potenciálních zdravotních přínosů. Prodává se běžně v obchodech a vyrobit si ji můžete i sami doma. Nejbezpečnější je kombuchu si koupit, ať už v obchodě kamenném či online (například MAGU KOMBUCHA). 

KDE KOMBUCHU KOUPIT? Kombuchu seženete ve zdravých výživách i běžných supermarketech, jako je například Tesco, Billa nebo Albert.

Kombucha obsahuje alkohol

Při domácí výrobě kombuči buďte však obezřetní. Kontaminovaná nebo nadměrně fermentovaná kombucha může způsobit vážné zdravotní problémy a dokonce i smrt. Doma vyráběná kombucha může také obsahovat až 3 % alkoholu.

Komerčně prodávaná lahvovaná kombuča je chutná a musí obsahovat maximálně 0,5 % alkoholu. Pozor však na nadbytek přidaného cukru.

Výroba kombuchy, čajová houba aneb kultura SCOBY

Rádi byste si kombuchu vyrobili sami doma? Potřebovat budete jenom čaj, cukr, SCOBY (zkratka pro: symbiotická kultura bakterií a kvasinek. Je to hustá, gumovitá, zakalená hmota napomáhající kvašení), sklenici a plátýnko nebo kávový filtr.

Prvním krokem je obstarání si násady SCOBY. Startovací sadu můžete koupit online nebo ve specializovaných obchodech se zdravou výživou. Kupujte pouze organickou SCOBY od renomovaného prodejce, abyste snížili riziko pesticidů a přinesli si domů opravdu kvalitní produkt.

Také si SCOBY můžete vypůjčit od přítele, který domácí kombuchu vyrábí. Další možností je připojit se k místní komunitě a najít někoho z vašeho okolí, kdo má SCOBY nazbyt.

TIP: Já sama jsem například členem této skupiny na Facebooku, kde si lidé kombuchu zadarmo předávají

I když je riziko kontaminace při správném zacházení nízké, pokud si všimnete plísní, nepříjemného zápachu či jiných známek rozkladu, SCOBY okamžitě vyhoďte.

kombucha
Protože SCOBY povyroste při každé nové dávce, můžete ji snadno rozdělit (a někomu darovat), pokud jednoduše odříznete 2,5 cm z jejího vrcholu

Kombucha recept a pěstování SCOBY

SCOBY si můžete vypěstovat také svou vlastní.

TIP: “Kombucha” do mléka se nazývá Tibetská houba a vyrobíte si z ní výborný a zdravý kefír

Ve sklenici smíchejte raw neochucenou kombuchu a 1 hrnek (250 ml) zchlazeného zeleného nebo černého čaje slazeného 1-2 lžícemi cukru (14-28 g). Nápoj poté přikryjte kávovým filtrem nebo plátýnkem.

Sklenici umístěte na teplém místě (okolo 20-30 °C) a nechte ji až 30 dní fermentovat. Jakmile se SCOBY začne tvořit, postupně zhoustne a bude méně průhledná.

Jakmile má SCOBY 2-3 cm, můžete ji použít k výrobě nové várky kombuchy pomocí zeleného nebo černého čaje a cukru.

SLOVO AUTORKY:

Marta Svačinová

Spousta lidí věří, že jim kombucha vyléčí nejrůznější zdravotní problémy. Studií o účincích kombuchy na lidi je však málo a nejsou dostatečné.

Naproti tomu však existuje spousta relevantních vědeckých důkazů o benefitech čaje a probiotik, které v kombuše najdete.

Pokud se rozhodnete vyrobit si kombuchu doma, buďte obezřetní a dejte si skutečně záležet, že postupujete správně. Kontaminovaná kombucha může způsobit více škody, než užitku.

Hlavní zdroje:

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..