Volné radikály, škodí nám?

Jsou terčem mnohaletých výzkumů tisíců vědců, lékařů, odborníků na výživu i jiných badatelů a každý z nás o nich již alespoň někdy slyšel. Málokdo však ví, co to volné radikály ve skutečnosti jsou a proč jsou z hlediska našeho zdraví tolik zatracované. Pokud máte potomka, který zrovna dochází na střední školu, kde je pravidelně vyučována chemie, jistě vám o volných radikálech něco málo bude schopné poreferovat. Pojďme se ale v tomto článku na volné radikály podívat z jiného úhlu pohledu, než jaký se dnes učí děti ve školách.

Varovná značka

Pro upřesnění některých pojmů nám trocha té chemie na začátek neuškodí, ba naopak. Volný radikál je z chemického hlediska jakýkoliv atom, molekula, nebo ion, který má ve svém elektronovém obalu alespoň jeden nepárový elektron, což ho činí velmi reaktivní entitou. Reaktivní volný radikál vzniká v našem organismu buď homolytickým štěpením vazeb, nebo redukcí či oxidací některých sloučenin jako jsou mastné kyseliny obsažené v tucích, aminokyseliny, proteiny nebo nukleotidy, mezi které řadíme například DNA.

Volné radikály jsou naší přirozenou součástí

Měli bychom také vědět, že i tvorba volných radikálů je v našem těle zcela přirozeným dějem, protože pokud se tvorba těchto látek patologicky nezvrhne, jsou volné radikály součástí mnoha fyziologických mechanismů v našem organismu. Volné radikály jsou totiž důležitými prostředníky při přenosu energie, ale účastní se i některých imunitních pochodů, které jsou pro naše tělo zcela nezbytné.

TIP: očistěte své tělo od toxínů pomocí nápoje prodetox!

Volné radikály dokáží přenášet mnoho vnitro i mezibuněčných signálů, které následně regulují mimo jiné například výstavbu kostí, ničení kancerogenních buněk či pouhé oplodnění vajíčka. Volné radikály jsou v podstatě reaktivní formy kyslíku, o kterém by spousta z nás asi nikdy neřekla, že může být i toxický. Pokud veškeré metabolické děje v našem organismu probíhají harmonicky, volné radikály pro nás nebezpečí neznamenají, ale v některých případech začne být kyslík mnohem reaktivnější než obvykle, čímž způsobuje nadměrnou a patologickou oxidaci buněk.

Velkou roli hraje životní styl

Zvýšená a patologická oxidace buněk se nazývá oxidační stres, což je všeobecně velmi známý pojem. Naše tělo se do oxidačního stresu může dostat z různých příčin. Vliv má celkový životní styl, abusus alkoholu, kouření, zvýšená tělesná zátěž, ale i obyčejný psychický stres, na který naše tělo také vnitřně reaguje. Pokud pak nadbytek oxidační stresu nekompenzujeme dostatkem antioxidantů, naše tělo trpí. Postupně se poškozuje a mnohem rychleji pak také stárneme.

Kouření podporuje vznik volných radikálů

Jelikož škodlivé volné radikály obsahují vždy alespoň jeden nepárový elektron, snaží se ho za každou cenu získat zpátky, čímž je dána i jejich reaktivita. Zdrojem elektronu, který volné radikály vyžadují, se potom může stát některá část naši vlastní buňky, což způsobí její nenávratné poškození nebo zničení.

Právě tomuto ději v našem organismu zabraňují antioxidanty, které jistě všichni dobře známe. Jak již název napovídá, antioxidanty zabraňují oxidaci buněčných membrán či jiných buněčných kompartementů a tím zachraňují naše tkáně od poškození volnými radikály. Děje se to jednoduše tak, že antioxidanty jsou schopné poskytnout volným radikálům chybějící elektron, čímž naruší jejich reaktivitu a tím i patologický vliv na náš organismus.

Kde antioxidanty najdeme?

Antioxidanty jistě zná každý mnohem více než jejich největší protivníky, volné radikály. Antioxidanty, jak již bylo řečeno, bojují proti oxidačnímu stresu a tím brání patologickým pochodům v lidském těle. Mezi antioxidanty řadíme vitamíny, stopové prvky ale i jiné látky, které se přirozeně vyskytují v potravinách a proto hlavně zdravou životosprávou můžeme tvorbě volných radikálů v našem těle účinně zabránit.

Jezte dostatek ovoce

Vitamín C

Vitamín C je asi nejznámější ze všech vitamínů a proto není třeba ho nějak dlouze představovat. Najdeme ho především ovoci a zelenině. Málokdo ale například ví, že za nejvýznamnější zdroj jsou považovány brambory. Vitamín C je kromě antioxidační schopnosti důležitý i pro správnou tvorbu kolagenního vaziva nebo různých hormonů.

Vitamín C se také účastní metabolismu mědi nebo železa, které je nezbytné pro dostatečnou a správnou krvetvorbu. Díky dostatečné konzumaci vitamínu C si také posilujeme imunitu, proto bychom jeho příjem měli hlídat hlavně při zvýšeném stresu či v chladných deštivých dnech. Nebojte se nadměrné dávky, vitamín C je rozpustný ve vodě a proto jeho přebytečné množství lehce vyloučíme.

Jako prevence proti karcinogenům výborně slouží zelené superpotraviny. Blendea je směs rovnou 4 nejsilnějších – řasy chlorella a spirulina + zelený ječmen a mladá pšenice. 

detoxikační směs

„Blendea SUPERGREENS detoxikuje tělo, působí jako silný antioxidant, dodává tělu široké spektrum vitamínů, minerálů a pomáhá vám cítit se skvěle.“ Peter Chodelka, MSc – certifikovaný výživový poradce

Vitamín E

Vitamín E, neboli tokoferol, je dalším z významných antioxidantů zabraňujících oxidačnímu stresu v organismu. Vitamín E najdeme zejména v rostlinných olejích a oříškách, proto si každý den dopřejte hrst této pochoutky. Vitamín E působí protizánětlivě, čímž napomáhá například snižovat bolesti u osob trpících revmatizmem.

Zinek a Selen

Tyto prvky pro vás v roli antioxidantů budou možná novinkou, avšak jejich vliv na zmírnění oxidačního stresu je nezanedbatelný. Zinek je důležitým kofaktorem některých enzymů, posiluje naši imunitu a pomáhá nám udržovat zdravou kůži vlasy i nehty. Najdeme ho například ve vnitřnostech, ovesných vločkách, vejcích nebo dýňových semínkách. Proteiny a dieta

V našich zeměpisných šířkách bohužel mnoho selenu z potravy nezískáme, na nedostatek by si měli dávat pozor i vegetariáni. Selen má rovněž pozitivní efekt na naši imunitu, zpomaluje stárnutí a chrání nás před kardiovaskulárními chorobami.

Flavonoidy

Jsou to látky, které se přirozeně vyskytují v malých množstvích v zelenině, ovoci, květech, ale i například v čaji. Flavonoidy patří chemicky mezi polyfenoly a mají prokazatelně antioxidační a protizánětlivý účinek, dokáží dokonce obnovovat přirozený stav našich buněk. Tyto látky najdeme i v červeném víně a kromě jiného napomáhají zachovat pružnost našich cév.

Lykopen

Tato látka obsažená v rajčatech je oslavována za její protirakovinotvorné účinky, což dokazuje i její antioxidační schopnost. Pokud si rajčata uvaříte, nemusíte se bát, že by se lykopen varem zničil. Naopak, lykopen je v teplé formě ještě mnohem účinnější než za syrova!

Rajčata obsahují lykopen

Katechiny

Tyto antioxidanty patří do stejné skupiny jako výše zmiňované flavonoidy a společně s nimi se ve vysoké koncentraci vyskytují třeba v zeleném čaji. Někteří odborníci nedají na zelený čaj dopustit, jelikož podle nich jsou jeho antioxidační účinky naprosto bezkonkurenční. Stejně tak jako ostatní antioxidanty nás katechiny chrání před nejrůznějšími infekcemi a zabraňují vzniku srdečně-cévních příhod.

Sáček zeleného čaje nabitý antioxidanty

Dostatečný přísun antioxidantů ve stravě může být skvělou prevencí před kardiovaskulárními příhodami z toho důvodu, že antioxidanty blokují volné radikály, které jinak oxidují LDL – lipoproteiny o nízké hustotě. Pokud jsou LDL oxidovány, vzniká tím základ pro vznik patologického procesu ucpávání našich cév, na jejichž podkladě se do budoucna může vyvinout arterioskleróza, nebo dokonce infarkt myokardu.

Výčet těchto nejzákladnějších antioxidantů jistě není konečný, pro popsání všech zabijáků volných radikálů by byl potřeba mnohem větší seznam. Zamyslete se nad tím, v jakém množství konzumuje potraviny bohaté na antioxidanty a jak často si dopřáváte třeba smažené pokrmy, ve kterých se volné radikály množí jako na páse. Uvědomte si, že zdraví máte jen jedno a jestli pro sebe chcete udělat velkou věc, změňte od základu svoje stravovací návyky. Pokud totiž opravdu chceme, není nic složitého přijímat v dostatečné míře vše co naše tělo potřebuje a chránit ho před tím, čím si škodíme.

Volné radikály, škodí nám?
5 (100%) 4 hlasov

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *