Bezlepková dieta: Zdravěji a lépe bez lepku

RýžeÚVOD: Potraviny bez lepku

Bezlepkové potraviny dělíme na dvě skupiny, a to na potraviny přirozeně bezlepkové a bezlepkové potraviny. Zatímco se přirozeně bezlepkové potraviny skládají pouze ze surovin neobsahující obiloviny a hodnota lepku ve finálním výrobku nepřevyšuje 1 mg na 100 g sušiny, bezlepkové potraviny mohou obsahovat složky z pšenice, žita, ječmene, ovsa či špaldy, nicméně hodnota lepku ve finální potravině nesmí převýšit 10 mg na 100 g sušiny.

U nealkoholických nápojů (jako jsou například džusy)  je situace obdobná, kdy lepku nesmí být více než 10 mg na 100 ml tekutiny. Dodržování právních předpisů souvisejících s problematikou bezlepkových potravin a jejich označování u výrobců se u nás zabývá Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Možná si život bez pečiva či těstovin neumíte ani představit, a proto vás napadne nahradit tradiční pekárenské produkty či těstoviny obsahující lepek bezlepkovou alternativou. Je to dobré řešení? Ano, i ne.

V bezlepkových potravinách není žádná věda. Jednoduše se pšeničná mouka nahradí kukuřičným, rýžovým, bramborovým či maniokovým škrobem. Třebaže například bezlepkové pečivo nespouští stejné imunitní a neurologické reakce, jako pšenice, i nadále dochází ke glukózo-inzulínové reakci, v důsledku které tloustnete.

Plánujete-li tedy ztratit nějaké to kilo tím, že ze své stravy vyloučíte lepek, rozhodně nesahejte po bezlepkové alternativě v podobě pečiva, neboť škroby nahrazující pšeničnou mouku zvedají krevní cukr dokonce ještě více.

Komerční bezlepkové produkty navíc obsahují škroby, emulgátory a jiné příměsi, takže není radno to s nimi příliš přehánět. Jestliže se vám podaří vysadit potraviny zvyšující krevní cukr a spouštějící inzulínové reakce, zakrátko se vám tím podaří zrušit cyklus hladu a krátkodobé nasycenosti. Nebudete potřebovat jíst ani tolik, jak jste byli zvyklí.

Proč však něčím suplovat pšeničnou mouku, když se dají pokrmy hodné královské tabule připravit z přirozeně bezlepkových potravin? Fantazii se meze nekladou, oprostěte se jednou pro vždy od pekárenských produktů a vyzkoušejte potraviny jako je sója, proso, jáhly, pohanka, rýže, brambory, luštěniny či amarant.

Bezlepkové pečivo

Jestliže se však pečiva zuby nehty držíte, potom vám nezbývá nic jiného, než investovat do relativně drahého bezlepkového pečiva či mouky, které si v dnešní době můžete koupit již v řadě obchodů, a to nejen v těch se zaměřením na zdravou stravu.

Bezlepkové pečivo si můžete zakoupit již hotové anebo si jej upéct sami doma. Zakoupit můžete již připravenou směs, ze které podle návodu pečivo upečete, anebo můžete zvolit o něco levnější variantu, kdy si koupíte různé druhy bezlepkové mouky (můžete samozřejmě koupit jen jeden druh, ale chléb z více druhů mouky má zajímavější chuť) a chléb si upečete sami dle osvědčených receptů, kterých je na internetu opravdu mnoho.

Pečení bezlepkového pečiva znamená, zejména pro začátečníky, velké dobrodružství, chce to zkoušet, zkoušet a zkoušet, dokud si nenajdete ten svůj “top” osvědčený recept.

Práci vám mohou usnadnit různí kuchyňští pomocníci, pro názornou ukázku volím jeden, který mě zvlášť zaujal, nebojím se říci, přímo okouzlil. Jmenuje se Thermomix. Umí téměř všechno, škoda jen, že peníze tisknout nedokáže, což je velká škoda, neboť by se tím odstranila jeho jediná moucha, tedy jeho cena, vyjde vás na téměř 30 000 korun.

Cena je však v tomto případě relativní, zvládne totiž práci za 12 kuchyňských přístrojů. Jeho uživatelé si jej v diskuzích nemohou vynachválit. Dokáže připravit velmi zdravá jídla, má v sobě zabudovanou  kuchařku, takže stačí jen zmáčknout “čudlík” a už to jede. Co vás však asi zajímá nejvíce, je že dokáže i mouku umlít, takže si svůj vlastní bezlepkový chléb můžete připravit od A až do Z, potažmo od B až po Z, jestliže tedy nemáte v plánu si suroviny na pečivo i sklízet. Takto by vás bezlepkové pečení vyšlo jen na pár korun.

Thermomix vám chleba i upeče. Má také například regulovaný ohřev, což zejména bezlepkáři z řad vitariánů ocení. Neumí ale bohužel odšťavňovat, zato na trhu jsou k dostání šnekové odšťavňovače, které mimo šťávy, zvládají velmi zdatně i mlít, udělat zmrzlinu či těstoviny – všechno samozřejmě bezlepkově.

Thermomix na vaření

Bezlepková mouka z odpadu kávy

Dužina a skořápky kávových zrn již nebudou nikdy více považovány za odpad hodný afrických skládek či jako biopalivo.Káva Namísto toho si najdou snad již v letoším roce cestu na prodejní pulty. Třebaže je slovo „odpad“ poněkud odrazujícího charakteru, nenechte se, zatím jde pouze o pracovní název.

Tento zázrak nechutná jako káva, třebaže byste to nejspíše čekali. Chuťově připomíná sladké sušené ovoce a ani s obsahem kofeinu to není až tak horké. Museli byste sníst najednou alespoň 16 plátků chleba s obsahem 20 % kávové mouky, aby se toto množství kofeinu vyrovnalo jednomu šálku kávy. Mouka obsahuje 55 % vlákniny – tedy pětkrát více vlákniny než jakákoli celozrnná mouka, má třikrát víc bílkovin  na gram než kapusta či třikrát více železa než špenát.

A jakého fiškuse vlastně tato idea napadla? Inu, člověka kávy znalého a zkušenostmi v kávovém průmyslu tesaného – Daniela Belliveaua, někdejšího technického ředitele největšího řetězce kaváren na světě a výrobce kávy Starbucks.

JablíčkaZdraví je živé

Zřejmě jste již možná něco slyšeli o živé stravě, neboli raw food, tedy konzumaci potravin, které neprošly tepelnou úpravou. Zpravidla se jedná o ovoce, zeleninu, luštěniny (které je nutné nechat naklíčit), ořechy (které je vhodné namočit) nebo také například pohanku, která se doporučuje konzumovat také s klíčky. Českou republiku i Slovensko tento fenomén již zasáhl a na sociálních sítích vznikají různé skupiny sdružující vyznavače tohoto kultu, z nichž nejpočetnější na Facebooku je RAW FOOD CZ & SK čítající téměř 28 tisíc členů – ve valné většině veganů, nebo alespoň snažící se o to vegany být.

Živá strava je, jednoduše řečeno, plná života, čili enzymů, které se však ničí při teplotě vyšší než 45 °C. Z tohoto důvodu vitariáni, jak se vyznavačům raw food říká, používají sporáky či mikrovlnné trouby akorát tak k uskladnění, nádobí či ovoce a zeleniny. Co je však na raw food nejlepší? Jde o naprosto bezlepkovou alternativu stravování. Ačkoli se vám může zdát konzumace syrového ovoce a zeleniny poněkud fádní a nudná, opak je pravdou. Fantazii se zde meze nekladou a během pár minut zvládnete připravit, chuťovým buňkám i oku lahodící dorty plné vitamínů a minerálů, například s ořechovo-datlovým korpusem a kakaovou polevou ze zralého avokáda.

Z kešu si dokážete připravit raw majonézu, bezkonkurenční je například avokádové guacamole nebo chléb z různých druhů semínek (který ale musíte usušit, je tedy nezbytná buď sušička anebo parný letní den).

Třebaže trendem raw food je co možná nejužší návrat k přírodě, což je velmi chválihodné, každý by se měl stravovat tak, jak mu vyhovuje nejvíce. Jestliže tedy máte chuť na teplou dýňovou polévku, uvařte si ji, není-li vám po chuti připravená dle principů raw food.

Alkoholické nápoje

Existují diskuze, zda celiaky ohrožuje alkohol na zdraví více, než zdravé jedince. Velké množství alkoholu nečiní dobře jak osobám nepotýkajícím se s celiakií, tak těm kterým do života zasahuje.

Pivo

Bezlepkové pivoKlasické pivo není příliš vhodné, může totiž obsahovat pozůstatky lepku. Milovníci piva, nezoufejte si. Už jste slyšeli o bezlepkovém pivu Celia vyráběné Žateckým pivovarem? Jedná se o 11% světlý ležák s obsahem lepku méně než 0,5 mg/ 100 ml a s obsahem alkoholu jen 4,5 %, skvělá zpráva, viďte?

Celia nese znaky typického českého ležáku – bohatá bílá pěna, zlatavá barva, příjemná pivní vůně a harmonie chutí, kdy zpočátku cítíte sladkost a potom kýženou hořkost. Na internetu jsem však zaznamenala, že Celia může někomu způsobovat problémy. Existují i jiná bezlepková piva, například nizozemské Mongozo, které je zvláště citlivými jedinci snášeno lépe.

Víno

Víno je přirozeně bezlepkový produkt, stejně tak šampaňské a ostatní perlivá vína. Avšak kvůli obsahu siřičitanů, které víno konzervují, nemusí někteří vína snášet, bez ohledu na to, zda se jedná o celiaka či nikoli. Grappa (velmi silné destilované víno) také neobsahuje lepek, avšak možná až příliš alkoholu.

Destiláty

Některé destiláty mohou lepek obsahovat, a to především v případech, kdy jsou dobarvovány. Destiláty, jako je například koňak, teqiula, whisky či vodka lepek neobsahují.

Celé je to velmi jednoduché

Stačí jen vysadit pšenici a půjde to samo – ubude výkyvů krevního cukru, žádná nezřízená chuť k jídlu, budete pouze pociťovat potřebu živin, sníží se příjem kalorií a útrobní tuk se rozpustí. Nezapomeňte svůj jídelníček obohatit o syrovou zeleninu a ovoce, tedy o zásadité potraviny, které by svým podílem na vaší stravě měly předčit potraviny kyselé, což jsou potraviny jako například pečivo, masné výrobky apod.

Za každou cenu bojujte proti překyselení organismu konzumací ovoce a zeleniny, neboť tělo samo se mermomocí snaží o udržení normálního pH, a to i klidně za cenu částečné sebedestrukce, kdy je ochotno obětovat i zdraví kostí, aby zachovalo pH v normě, tedy na hodnotě 7,4.

Poslouchejte své tělo a vaše tělo bude naslouchat vám. Je-li lepek vaším úhlavním nepřítelem, nezoufejte si, není přítelem nikoho, to jen vy stojíte v tomto boji v první lajně. Řada ostatních lidí se jej dobrovolně vzdala, třebaže v zásadě ani nemusela. Život bez lepku je lepší, a také se tak cítíte, život jako by vás více bavil.

Smysl života totiž není v jídle a kdo jej v něm přece jen hledá, pravděpodobně jej nikdy nenajde.

Věděli jste žeVěděli jste že…

  • Výskyt celiakie se během druhé světové války povážlivě snížil v důsledku nedostatku chleba, nicméně po skončení války opět stoupl.
  • Dne 17. května se slaví Mezinárodní den celiakie.
  • Americký národní den celiakie byl stanoven na 13. září. V tento den je v USA šířeno všeobecné povědomí o celiakii.
  • Dokonce něco tak malinkého, jako je drobek rohlíku, může osobě, zvlášť citlivé na lepek, velmi poškodit střeva – toto je důvod, proč je křížová kontaminace tak důležitá.
  • Jestliže má jen jeden člověk v rodině celiakii, zvláště pak jedná-li se o příbuzného prvního stupně (rodiče, sourozenci, či děti), měl by bezpodmínečně podstoupit testy na celiakii.
  • Nejbližší příbuzní celiaka by se měli nechat testovat na celiakii každé 3 až 4 roky, neboť celiakie se může vyvinout kdykoli.
  • Mnoho lidí se domnívá, že lepek se nachází pouze v jídle. Nicméně,není tomu tak. Používá se k výrobě mnoha produktů, jako jsou například léky, vitamíny, kosmetika a jiné.
  • Dětem, kterým byl do jídelníčku zaveden lepek už prvních třech měsících života, jsou vystaveny až pětkrát vyššímu riziku vzniku celiakie.
  • Celiakie se nejčastěji vyskytuje v Irsku.
  • Lepidlo na poštovních známkách a obálkách může obsahovat lepek.
  • Minimálně tři miliony Američanů trpí celiakií.
  • Třebaže celiakie a alergie na pšenici jsou dvě rozdílná onemocnění, mnoho lidí je nesprávně zaměňuje či dokonce spojuje. Lidé s alergií na pšenici mohou, na rozdíl od celiaků, konzumovat žito a ječmen, kdežto celiaci nikoli.
  • Třebaže je whiskey vyráběna z pšenice, ječmene či žita, tento nápoj neobsahuje lepek, neboť procesem destilace dochází k jeho odstranění.
Bezlepková dieta: Zdravěji a lépe bez lepku
4.7 (93.33%) 9 hlasov

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *