Éčka v potravinách – které škodí a které ne?

Člověk je tvor líný a pohodlný. Má rád hezké věci, které dlouho vydrží. A to platí i pro potravinový průmysl, který se jenom hemží krásnými barvičkami, výraznou chutí a dlouhou trvanlivostí.

Za “vylepšenými” vlastnostmi potravin stojí přídatné látky, které podle počátečního písmene jejich označení “E” lidově nazýváme éčka.

I syntetická barviva se řadí mezi éčka. Většina z je škodlivá

O éčkách se mluví neustále a velmi často jsou házeny do jednoho pytle jako škodlivé a jedovaté látky, které negativně ovlivňují lidské zdraví. To však není úplně pravda. Éčka jsou látky, jejichž účelem je vylepšit různé vlastnosti potravin (barvu, chuť, trvanlivost apod.). Ne všechna éčka jsou škodlivá. Některá však ano.

Co znamená písmeno E? Písmeno E, kterým označení éček začíná, bývá obvykle považováno za počáteční písmeno slova emulgátory. Není to pravda. Ve skutečnosti se jedná o zkratku pro Evropu. Následný číselný kód je stanovený evropskou legislativou pro snazší určení.

Jsou všechna éčka v potravinách škodlivá?

Není pochyby o tom, že některé látky jsou vysoce nebezpečné. Při hledání informací na internetu není problém narazit na extrémní názory, které odmítají konzumovat potraviny obsahující jakákoliv éčka.

Na jedné straně tak stojí výrobci, kteří vám budou s úsměvem na tváři tvrdit, že éčka jsou “v pohodě”. Na straně druhé se nachází spotřebitelé, kteří všechna éčka bez výjimky považují doslova za “pekelný produkt”.

TIP NA UŽITEČNÉ STRÁNKY: V rámci činnosti Informačního centra pro bezpečnost potraviny (ICBP) a pod záštitou ministerstva zemědělství jsou provozovány stránky bezpečnostpotravin.cz obsahující řadu užitečných a zajímavých informací včetně problematiky éček. Doporučit vám můžeme i stránky potravinynapranýři.cz.

Přírodní a umělá éčka

Éčka jsou přídavné látky – aditiva, jejichž původ může být čistě přírodní i syntetický (uměle vyrobený). Používají se proto, aby potraviny vypadaly lépe, lépe chutnaly a voněly a déle vydržely.

Pro výrobce má však použití chemické náhražky další zásadní důvod – výroba je o dost levnější a jednodušší, než kdyby použili zdravé přírodní suroviny.

Éčka přírodního původu jsou bezpečná. Jsou přirozenou součástí potravin a zdraví nijak nepoškozují. Může jít o plyny, jako je kyslík a dusík, či přírodní látky kyselinu jablečnou získanou z jablek, včelí vosk. Do této skupiny lze zařadit i látky, která jsou přírodního původu, ale získávána jsou umělou cestu, jelikož je to levnější.

karmín červené barvivo

Tenhle brouček se běžně vyskytuje v jogurtech, lízátkách a jiných dobrotách červené barvy. Jde o přírodní barvivo, i když se nezískává z rostlin

Druhou skupinou jsou éčka vyrobené čistě chemicky. Nejsou bezproblémové, ale ani zcela bezpečná. Nejčastěji se jedná o látky vyrobené z ropy, dehtu a dalších surovin. Problematické jsou tyto látky zejména pro alergiky, astmatiky, děti a osoby citlivé na některé chemické složky.

Podrobný seznam éček v potravinách a jejich původu, vlastností a účinky najdete na stránkách Zdravápotravina.cz. Kromě seznamu se dočtete veškeré informace včetně škodlivých účinků zdraví nebezpečných a zakázaných látek. Dozvíte se, které látky mají živočišný původ, které jsou nevhodné pro děti nebo mohou způsobit alergickou reakci. V databázi potravin najdete 19 547 prodávaných potravin. Stačí zadat potravinu a ihned se dozvíte, co obsahuje, a zda se jí vyhnout.

TIP PRO DETOXIKACI: 5 produktů pro rychlou očistu organismu od škodlivých toxinů. 

 

Nebezpečná a škodlivá éčka v potravinách

Samotnou kapitolou jsou vysoce riziková éčka, která mohou negativně ovlivnit lidské zdraví a vyvolat alergie, astma, hyperaktivitu, zažívací potíže, kožní nemoci a jiné nemoci či dokonce rakovinu.

Nejnebezpečnější jsou takové látky, u kterých byly negativní účinky prokázány, a proto bylo jejich použití omezeno, nebo dokonce zakázáno. Bohužel i přes zákaz na ně lze při troše pozornosti narazit. Taková éčka se vyplatí zapamatovat.

Typickým příkladem jsou barviva, ne však přírodního, ale chemického původu. Stačí si vybavit výrazně barvy limonád, která bez obav kupujeme svým dětem. Jedná se zejména o látky E104, E110, E122, E129, E132, E133 a E210. Podívejme se na některé z nich:

  • E110 – žluť (FCF Orange, Sunset Yellow) – žluto-oranžové barvivo se používá při dobarvování nealkoholických nápojů, sladkostí, hořčic a instantních polévek. Způsobuje alergické a astmatické reakce, dětskou hyperaktivitu, průjem i zvracení. Zatímco v USA je zakázaná, u nás je zatím povolená.
  • E132 – indigotin (potravínářská modř)děti ji mají rádi, protože potraviny jsou “krásně” modré. Toto barvivo se přidává do žvýkaček, pudinků, čokoládových tyčinek a dalších sladkostí. Nadměrné užívání může vyvolat nevolnost, vyrážky a alergické reakce.
  • E133 – brilantní modř FCFopět se nachází v sladkostech a také džusech. Za následek může mít hyperaktivitu u dětí a hovoří se také o možných karcinogenních účincích (bylo potvrzeno na zvířatech).
škodlivá éčka v potravinách

Zejména děti milují zmrzliny, ty hodně barevné jim však mohou uškodit

 

  • E210 – kyselina benzoová – tento konzervant se nachází i v přírodě, obsahují ji například brusinky a švestky. Používá se nejen v potravinářství, kde se přidává například do kečupů, ale také kosmetickém a farmaceutickém průmyslu. U citlivých osob může vyvolat kopřivku a výjimečně i anafylaktický šok.

KLIKNĚTE PRO VIDEO: Riziková éčka v potravinách- čemu se navěky vyhýbat? 

 

Klíčem je zlatá střední cesta

Se zdravým životním stylem a hubnutím souvisí také správný výběr potravin, který zdravím prospívá, nikoliv ubližuje. Ideální jsou samozřejmě co nejvíce čerstvé potraviny přírodního původu a bez chemických přídatných látek, žádné polotovary.

Čím méně éček je ve složení potraviny uvedeno, tím více je potravina původní a čerstvá. Jenomže lidé jsou zaneprázdnění a líní a čas se snaží ušetřit na nesprávném místě. Než aby si uvařili ze zdravých a čerstvých surovin, dají přednost oblíbeným polotovarům.

TIP NA ZÍTŘEK: Co snídat pro zdravé hubnutí bez éček?  

Také nemáte čas na své zdraví? Řekněme si to upřímně. Každý máme na tomto světě vyměřený čas a je pouze na nás, jak jej využijeme. Můžeme je zkrátit, ale i prodloužit a zhodnotit.

Můžeme si jej užít na 100 % ve zdraví a v dobré fyzické i psychické kondici nebo jej prožít unavení, nemocní a v bolestech. Zajímat se o to, co jíme, nezabere příliš času, a stojí rozhodně méně než ztracené zdraví.

STÁHNĚTE SI APLIKACI DO MOBILU! Éček jsou stovky a jejich seznam je opravdu rozsáhlý. Není možné si je všechny zapamatovat, a proto se vyplatí znát ty velmi nebezpečné. Skvělým pomocníkem je tato šikovná mobilní aplikace, kterou si jednoduše nainstalujete do telefonu. Jakmile se nebudete složením potraviny jistí, stačí ji naklikat do aplikace, a hned budete mít jasno.

 

VIDEO: Krátký dokument ČT o kontroverzních éčkách

 

Éčka v potravinách – které škodí a které ne?
5 (100%) 1 hlasov

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *