Jakon – slaďoučká hlíza s pozitivním vlivem na zdraví

Yacon, česky jakon, je rostlina pocházející z andského pohoří Jižní Ameriky. Pěstuje se pro shluky velkých, jedlých zásobních hlíz. Hlízy yaconu jsou mírně sladké, křupavé a šťavnaté a obvykle se konzumují syrové.

Hlízy yaconu se stávají stále oblíbenější i mimo svou domovinu, zejména jako nízkokalorická potravina s vysokým obsahem nestravitelných sacharidů s pozitivním účinkem na bakteriální osídlení střev.

Hlavním exportérem Yaconu do Evropy je Peru. Na trhu jsou také k dostání nejrůznější produkty vyráběné se z hlíz yaconu, např. prášek, sirup či sušené plátky. Ani u nás však není žádný problém získat ho v čerstvé podobě a nezpracovaný. Yacon se totiž bez velkých obtíží přizpůsobí většině klimatických podmínek a je tedy snadné ho pěstovat i v našich končinách.

jakon

Yacon vytváří dva druhy hlíz. Mohutnější kořenové hlízy a konzumují, drobnější stonkové hlízy se používají k sadbě.

 

Hlízy jakonu – ovoce nebo zelenina? 

Yacon se pěstuje pro kořenové hlízy, které rostlině slouží jako zásobárna živin v nepříznivém období. Kořenové hlízy yaconu bývají ztloustlé a vytváří celé svazky po pěti až dvaceti kusech. Svým tvarem připomínají červenou řepu.

Jedna hlíza může vážit přibližně 0,2 až 0,5 kg. Mají jemnou načervenalou až šedohnědou slupku, která na vzduchu rychle tmavne. Vnitřní bílá až krémově žlutá dužnina je křehká, chutná a šťavnatá.

Hlízy se konzumují oloupané, buď syrové, vařené, smažené či grilované. Chuťově se blíží spíše ovoci než zelenině, v syrové podobě proto skvěle doplní ovocné saláty nebo snídaňové kaše. Hlízy yaconu je také možné nakrájet na plátky a sušit.

VÍTE, že směs rostlinných bílkovin Blendea SUPERPROTEIN je oslazená právě zdravým jakonem? 

blendea superprotein

 

 

Jakon podporuje zdraví střev

Čerstvě sklizený jakon má velmi nízkou kalorickou hodnotu. Tvoří ho především voda (85–90 %), menší množství proteinů (3–5 % nebo méně) a sacharidy (přibližně 12 %). Sacharidy se v hlíze yaconu nacházejí převážně ve formě tzv. fruktooligosacharidů (FOS). Ty působí jako významné prebiotikum, tedy nestravitelná složka stravy, která podporuje růst a aktivitu zdraví prospěšných střevních bakterií (probiotik).

Čerstvě sklizený yacon má asi 15kcal/64 kJ na 100 g. Po několika týdnech skladování se energetická hodnota o něco zvýší, jelikož část nestravitelných sacharidů se přemění na fruktózu. Činí pak přibližně 22 kcal/92kJ na 100 g.

Vzhledem k tomu, že je z převážné většiny tvořen vodou, není jakon nijak zvlášť bohatý na vitamíny a minerály, i když je dobrým zdrojem jak vlákniny a draslíku (180 až 290 mg na 100 gramů).

jakon květ

Yacon patří do stejné čeledi rostlin jako slunečnice a svými výraznými žlutými až oranžovými květy se jí i podobá.

 

Pomůže yacon s hubnutím?

Hlízám yaconu jsou připisovány nejrůznější pozitivní účinky na zdraví. Nejčastěji se hovoří o příznivém vlivu na redukci hmotnosti a v prevenci cukrovky. Avšak dostupnost solidních vědeckých důkazů o jeho účincích na lidský organismus jsou stále velmi omezené.

Možné pozitivní účinky na snižování hmotnosti jsou dávány převážně do souvislosti s vysokým obsahem nestravitelných fruktooligosacharidů, které pravděpodobně snižují množství zkonzumovaní energie. Extrakt z yaconu měl pozitivní efekt na hladiny cukru v krviexperimentech na zvířatech.

 

Sirup z jakonu jako přírodní nízkokalorické sladidlo

Jedním ze způsobů, jak zachovat část sklizně yaconu, je zpracování hlíz na yaconový sirup. Sirup se využívá jako přírodní a poměrně nízkokalorické sladidlo s vyšším podílem nestravitelných oligosacharidů.

Proces výroby yaconového sirupu je velmi jednoduchý. Hlízy se se nadrtí a namelou a z tohoto syrového materiálu se vytlačí šťáva. Ze vzniklé šťávy se poté nechá odpařit voda, aby se dosáhlo konečné husté koncentrace sirupu. Sirup se vaří, čímž se zbavuje některých nepříjemných příchutí a dává konečnému produktu karamelizovanou strukturu.

Sirup z hlíz jakonu obsahuje přibližně 67-75 % sacharidů (z toho 40–60 % zpravidla tvoří FOS), 2,16 % bílkovin, 0,14 % tuků, 936 mg draslíku a 84 mg sodíku. 

 

Jak poznat kvalitní jakonový sirup a kde ho koupit?

Vaření neovlivňuje obsah nestravitelných fruktooligosacharidů (FOS), pokud teplota nepřesáhne 120 °C. Jestliže se tato teplota překročí, FOS se rozkládají na jednoduchý cukr fruktózu, která přirozeně navyšuje energetickou hodnotu sirupu.

Z tohoto důvodu je dobré kontrolovat etiketu sirupů a držet se těch značek, jejichž výroba je v limitu 120 °C. Renomované značky by měly udávat informaci, při jaké teplotě bylo zpracování sirupu provedeno. Čím je vyšší teplota zpracování, tím bude mít sirup méně FOS a více volné fruktózy.

Hladina fruktózy v yaconovém sirupu s tak může pohybovat rozmezí od 7,9 % do 25,4 %. To znamená, že i sirup s nevyšším obsahem fruktózy má stále méně fruktózy většina sladidel (agáve má 30–80 %, med 40–45 %).

V obchodech a e-shopech se zdravou výživou a exotickými potravinami koupíte 250ml skleničku yaconového sirupu přibližně za cenu 350 Kč.

 

Metody zpracování jakonu – prášek nebo sušené plátky

Prášek z  yaconu se vyrábí naporcováním a sušením hlíz. Usušené hlízy se pomelou na prášek (mouku). Prášek se používá zejména jako sladidlo s prebiotickým účinkem (100 g prášku obsahuje přibližně 1000 kJ, 5 g proteinu, 80 g sacharidů).

Konzumují se také sušené plátky yaconu, které mohou nahradit různé nezdravé formy mlsání. Jsou nízkokalorické a jejich chuť se podobná sušenému ananasu nebo jablku.

 

Konzumují se i listy yaconu? 

Z rostliny se tradičně kromě kořenových hlíz využívají také listy yaconu, z kterých si můžete připravit odvar. Ten se připravuje zalitím 1–2 lžic sušených listů 700 ml studené vody, takto se přivede k varu a na mírném ohni se nechá 5 minut povařit. Odvar je třeba nechat chvíli odstát, poté scedit, lze ho popíjet kdykoliv během dne.

Avšak existuje studie prokazující, že listy yakonu mohou být toxické pro ledviny. Novější studie naopak nezjistila žádné negativní účinky při koncentracích, které by mohly být použity v čaji. Je proto pravděpodobně více než vhodné užívat sušené listy jakonu v rozumném množství a nevystavovat se případnému riziku.

 

Kde koupit hlízy jakonu?

Z internetových diskuzí je zřejmý zájem českých o pěstování yaconu. Někteří čeští zahrádkáři už tuto zajímavou a nenáročnou rostlinu objevili dávno, ale v posledních letech se stává stále populárnější. Pěstitelé si mezi sebou vyměňují tipy a postřehy ohledně správné sadby a sklizně yaconu.

Jakon pěstuji už druhý rok. Z předpěstovaných sazenic krásně roste, nesnáší přímé hnojení chlévským hnojem. Je trochu problém ho vydobýt ze země, protože má velké křehké kořeny. Jíme ho zasyrova, jen tak nakrájený na plátky.poznatky pěstitelů

Asi nejjednodušší je koupit nebo získat hlízy pro pěstování yaconu přímo od soukromého pěstitele, na které je možné narazit na některých zahrádkářských fórech. Obvyklá cena je asi 50 až 70 kč za jednu sadební hlízu.

 

Jak pěstovat jakon?

Yacon ve své domovině patří mezi vytrvalé rostliny, v našich podmínkách středoevropského klimatu ho lze pěstovat pouze jako jednoletou bylinu. Je velmi citlivý na mráz. Jakonu vyhovuje hlinitopísčitá, lehká půda. Pěstování je podobné jako u brambor. Neměl by se však sázet do čerstvě hnojené půdy. Kompost raději přidáváme při podzimní přípravě půdy.

Odborníci radí vysazovat hlízy v první polovině května. Jedlé hlízy yakonu se sklízí začátkem září. Z půdy je vyjímáme velice opatrně, abychom hlízy určené k uchovávání nepoškodili. Hlízy lze skladovat při teplotě okolo 8-10°C ve vlhkém prostředí. Jejich skladováním se chuť nevytrácí.

Kromě jedlých hlíz se těsně pod povrchem půdy vytváří drobnější stonkové hlízy, které vyrůstají ze spodní části stonku. Ty slouží krozmnožování jakonu (podobně jako např. hlízy jiřin). Zajímavé je, že pohlavní rozmnožování, tedy rozmnožování pomocí semen jakon téměř ztratil.

Rozmnožuje se tedy pouze vegetativně (nepohlavně, pomocí části těla rostliny). Stonkové hlízy jsou na povrchu zbarveny světle červeně až tmavě fialově. Nejsou vhodné ke konzumaci, slouží pouze k rozmnožování.

hlízy jakonu

DÁLE ČTĚTE: O velice cenném, a hlavně tuzemském hrachovém proteinu. Ideální pro sportující vegany.

 

 

Jakon – slaďoučká hlíza s pozitivním vlivem na zdraví
5 (100%) 1 hlasov

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.