Sušené maso – spousta bílkovin, žádné tuky a trvanlivost přes rok + RECEPTY na domácí výrobu

suěné maso a jerky MyKeto

Nepatříte-li mezi zaryté odpůrce masa (což nepovažujeme za nic špatného nebo divného, pro vegetariány a vegany však tento článek rozhodně nebude), pravděpodobně už jste sušené maso (jerky) někdy ochutnali.

Pokud ne, možná vás odradila vysoká cena. Zhruba 20 gramů sušeného masa vychází na 60 Kč i více.

Říkáte si, že sušené maso je zatraceně drahá pochoutka? Máte samozřejmě pravdu, levné rozhodně není. Pokud však zjistíte, co se za pravým sušeným masem ukrývá, jaké jsou jeho výživové hodnoty a přínosy, uvědomíte si, že je to naprosto férová cena.

Navíc máte možnost připravit si sušené maso doma s našimi recepty. Ke všemu se dostaneme hezky postupně 🙂

sušené maso jerky

Sušené maso jako koncentrovaný zdroj bílkovin

Jakkoliv sušené maso působí jako gurmánská novinka a výživový trend posledních let, není tomu tak.

Různé druhy masa se na evropském kontinentu suší a konzumují už přes tři tisíce let. Sušení masa je ověřený způsob, jak získat vysoce kvalitní zdroj bílkovin s velmi dlouhou trvanlivostí.

V Česku sušení masa nemá nijak zvlášť velkou historii a to vyvolává dojem oné “novoty”. Ale takoví indiáni dovedli sušení masa k naprosté dokonalosti 😉

sušené hovězí maso, sušené jerky
Sušené maso se často prodává pod označením “jerky”.

Sušené maso je sice drahé, ale je třeba si uvědomit, o co vlastně jde. Na rozdíl od trvanlivých uzenin obsahuje výrazně větší množství kvalitních živočišných bílkovin (v případě hovězího masa až 64 %, u krůtího dokonce až 74 %), ale přitom neobsahuje téměř žádný tuk. 

Tence nakrájené plátky libového masa se nejprve marinují a pak suší.

Sušení masa probíhá při teplotě cca 70 až 80 stupňů a je to několik hodin trvající proces, při kterém z velkého množství syrového masa získáte pouze zlomek masa sušeného.

Úbytek váhy jde na úkor ztráty vody, které syrové maso obsahuje. Ale jelikož sušené maso neobsahuje tuk, který způsobuje žluknutí, vydrží vám v případě dodržení pravidel skladování déle než půl roku. 

trvanlivost sušeného masa
Sušené maso je neskutečná lahůdka plná bílkovin a dalších důležitých živin.

Složení a nutriční hodnoty jerky

Proč bychom vlastně měly utrácet nehorázné sumy za sušené maso, když v našich končinách nemáme nouzi o čerstvé maso a ani o možnosti jeho uskladnění?

Na sušené maso je potřeba změnit úhel pohledu. Sušení masa totiž patří k vůbec nejzdravějším způsobům úprav masa, které existují.

Ano, 25 gramů sušeného masa stojí klidně i 100 korun, ale tato dávka obsahuje potřebné množství bílkovin na celý den.

Sušené maso má naprosto bezkonkurenční výživové hodnoty. Zhruba 25 g sušeného masa odpovídá 60 gramům syrového masa.

Sušeného masa je výrazně méně, je lehčí a menší, ale živin je v něm stejné množství.

Kalorická hodnota u 25 gramů jerky se pohybuje kolem 250 kJ, což z něj dělá ideální dietní jídlo. Pro sušení se hodí hovězí, vepřové, krůtí i kuřecí maso, ale i zvěřina, ryby a mořské plody. Nejrozšířenější je však sušené hovězí maso.

7 hlavních výhod sušeného masa:

  1. vysoký obsah bílkovin
  2. nízký obsah tuků a sacharidů
  3. vynikají zdroj energie
  4. neobsahuje lepek
  5. nevyžaduje tepelnou úpravu
  6. lze jej ihned jíst
  7. skvělé chutná

Při hledání nutričních hodnot jsme si na pomoc vzali výrobce sušeného masa MyKETO, které má své nabídce sušené hovězí, vepřové maso a krůtí maso.

Nutriční hodnoty ve 100 g sušeného masa jerky (jedna porce obsahuje cca 23 g):

Druh masaTukySacharidyBílkovinyEnergieSůl
Hovězí maso3,4 g0 g56 g1167 kJ/279 kcal3,5 g
Vepřové maso5,3 g0 g49,4 g1080 kJ/258 kcal4 g
Krůtí maso1,7 g0 g49 g945 kJ/226 kcal3,2 g
suěné maso a jerky MyKeto
Jedna porce (23 g) jerky od MyKETO stojí 59 Kč.

3 věci, na které si dejte pozor při koupi sušeného masa

Na konci článku se podíváme, jak si maso jednoduše usušíte v domácích podmínkách. Pokud už ale teď s jistotou víte, že na takové “domácí kuchtění” prostě nejste ta správná osoba, poradím vám, jak si v obchodě vybrat a koupit kvalitní sušené maso.

  • Původ masa – než sušené maso hodíte do skutečného nebo virtuálního košíku, zajímejte se o původ masa. Chybu rozhodně neuděláte s výše uvedenou značkou MyKETO, která používá vysoce kvalitní maso z českého chovu. 
  • Složení sušeného masaprostudujte si obsah a vyhněte se výrobkům, které obsahují chemii, konzervanty, éčka apod.
  • Chuť a příchuť koupit si lze jak neochucené, tak i sušené maso s příchutí (např. s pepřem). Důležité je, aby vám maso opravdu chutnalo, nešlo o tuhou “žvýkačku” a rozplývalo se na jazyku. 
jerky z českého masa
Když chcete ohromit návštěvu, sušené maso je pravá volba 🙂

Jerky – ideální na výlety i do extrémních situací

Dnes je běžnou součástí každé domácnosti lednička s mrazákem, ve které lze uchovávat všechny čerstvé potraviny včetně masa. Tak tomu ale nebylo vždy, a pokud se čerstvé maso nesnědlo co nejdříve, prostě se zkazilo.

Maso se tedy sušilo zejména proto, aby vydrželo co nejdéle. Proč tedy znovu objevujeme kouzlo sušeného masa?

Sušení masa je ideální způsob, jak získat opravdu výživné jídlo s mimořádně dlouhou dobou trvanlivosti a nízkou kazivostí.

Sušené maso si přitom zachovává obsah živin a energetickou hodnotu, ale jeho váha se přitom sníží na minimum. Jerky je energeticky vydatná a zdravá svačinka bez tuků pro děti i dospělé. 

„V dnešní hektické době je náročné udržet si pravidelné intervaly mezi jídly, je to jen jeden z prohřešků klientů, způsobený jejich hektickým životním stylem, se kterým se v našem centru setkáváme a proto s nimi pracujeme na zlepšení pravidelnosti v příjmu kvalitního jídla.

Sušené maso je ideální doplněk, kdy nestíháte jíst, zároveň si chcete dát něco chutného a hodnotného.

Podle mého názoru by sušené maso mělo být bez jakékoliv chemie, chutnat jako maso a mít obsah bílkovin vyšší než 65 %.“

Ing. Petr Havlíček, konzultant vrcholových sportovců a majitel výživového centra.

Jerky je ideální potravina do extrémních podmínek, kde není dostupné běžné stravování. To je také důvod, proč si sušené maso oblíbili milovníci outdoorových sportů – dálkoví a horští turisté, alpinisté, horolezci, cyklisté a všichni, kteří se často a dlouho pohybují mimo civilizaci. 

K základní výbavě dálkového turisty patří dostatek výživného jídla o minimální váze. Nikdo přece nechce na zádech táhnout veškerou outdoorovou výbavu, potřebné oblečení a k tomu navrch kilo smažených řízků a další obvyklé pochutiny 😉 

Kdy zařadit sušené maso do jídelníčku? Když…

  • si přejete zhubnout a hledáte kvalitní zdroj bílkovin bez tuků
  • často a intenzivně sportujete
  • na cestách a při sportu potřebujete lehké, neobjemné, nekazící se výživné jídlo (dálkoví turisté, alpinisté, horolezci, běžci, cyklisté, vodáci a další)
  • nesmíte jíst lepek
  • chcete obohatit zdravý a vyvážený jídelníček
  • chcete nahradit mlsání jako sladkosti, tučné a slané dobroty
  • plánujete zdravé a luxusní občerstvení pro návštěvu
jerky na výlety
Jerky jsou prostě ideálním zdrojem bílkovin na jakékoliv cesty.

3 důležité kroky, jak udělat sušené maso

Výše jsme si uvedli, proč sušené maso patří do zdravého jídelníčku. Pokud vás stále děsí vysoká cena za miniaturní balení, připravila jsem pro vás podrobný návod, jak si vynikající sušené maso připravíte doma za méně peněz. 

Usušit lze vlastně cokoliv. To však neznamená, že z mrazáku vytáhnete jakékoliv maso.

Dobrý výsledek závisí na vybraném kousku masa. Rozdíly v kvalitě sušeného masa mohou být značné. Myslete ekonomicky 😉

Výběr masa vhodného na sušení

Nejčastěji se suší hovězí maso. Použít však můžete také vepřové, krůtu, kuře, zvěřinu, klokana, prostě téměř jakékoliv zvíře.

Důležité je, aby maso bylo co nejvíce libové a obsahovalo co nejméně tuku, pojiv, šlach, žilek a tepen (ideálně žádné).

Jednoduše řečeno, všechno bílé musí z masa určeného na sušení nekompromisně pryč.

  • Hovězí maso – svíčková a zadní kýta
  • Vepřové maso – ořech a panenka
  • Krůtí maso – prsa, medailonky

Příprava masa na sušení

Než se pustíte do samotného sušení, budete potřebovat kromě masa také:

  • ostrý nůž
  • uzavíratelnou mísa na marinování
  • troubu s horkým vzduchem nebo sušičku (může být i sušička na ovoce)
  • jablečný ocet
  • sůl a různé koření

Maso nejprve důkladně očistěte ode všeho “bílého” a nakrájejte na tenké plátky. Většinou se krájí na sousta, které se po usušení dají jíst. Navíc sušení menších kousků je snazší.

Maso můžete před krájením vložit na hodinu až hodinu a půl do mrazáku. Bude se vám mnohem lépe krájet. 

V míse promíchejte koření. Nezapomeňte na sůl, protože hotové sušené maso už nelze dosolit a nedosolené maso prostě není dobré.

Na 1 kilogram syrového masa je doporučováno 50 až 60 gramů koření. Maso promíchejte s kořením a prolijte jablečným octem, který maso konzervuje.

Díky octu není maso po usušení příliš tvrdé. Uzavřete a nechte marinovat nejméně 12 hodin.

Sušení masa

Po uplynutí 12 hodin maso vyjměte z mísy a nechte okapat. Buď maso vložte do sušičky nebo je rozprostřete na plechy.

Jednotlivé kousky masa by se neměly vzájemně dotýkat. Ano, sušení masa vyžaduje poměrně velkou trpělivost. Hlavně, když ho děláte hodně 🙂

Troubu předehřejte cca na 70 až 80 stupňů a plech s marinovaným masem umístěte co nejvýše to jde. Dvířka nechte pootevřená.

Takto nechte maso sušit cca 3 hodiny, poté jej otočte a sušte další 3 hodiny.

To, že je jerky hotové, poznáte snadno. Maso by mělo jít lehce ulomit, ne však zlomit. To by už bylo přesušené.

Hotové jerky nechte několik hodin odpočinout a teprve poté jej vložte do uzavíratelné a vzduchotěsné nádoby.

Jak dlouho sušené maso vydrží? Vydržet by mělo nejméně 6 měsíců, někdo říká déle než rok.

domácí jerky
A takhle vypadá výsledek domácího sušení 🙂

Recepty na výrobu domácího jerky

Barbecue marináda na sušené maso

  • 1 hrnek sladkého jablečného octa
  • ½ hrnku balsamica
  • ¼ hrnku dijonské hořčice
  • ¼ hrnku nepasterizovaného medu
  • 2 lžíce uzené papriky
  • 2 lžíce tekutého kouře
  • 1 lžíce černého pepře
  • 3 lžíce česnekového prášku
  • 1 lžíce cibulového prášku
  • 1 lžíce soli
  • 3 lžíce sezamového oleje
  • 2 lžíce chilli 
  • 2 sušené papričky chipotle
  • ¼ lžičky mletého hřebíčku

Pepřová marináda na domácí jerky

  • 180 ml sojové omáčky
  • 180 ml worcesterové omáčky
  • 1 lžíce tekuté kouře
  • 1 lžíce sladké uzené papriky
  • 1 lžíce medu
  • 1/2 lžíce čerstvě drceného černého pepře
  • 1/3 lžíce kajenského pepře
  • 1/3 lžíce chilli
  • česnek
  • cibule
koření na jerky
Při dochucování masa se používá zejména pepř. Výběru koření se ale meze nekladou. Záleží na chuti.

Jak skladovat sušené maso, aby vydrželo co nejdéle?

Velkou výhodou sušeného masa je kromě vysokých výživových hodnot a dlouhé trvanlivosti rovněž nenáročné skladování.

Nepotřebujete žádnou ledničku, mrazák ani chladný a tmavý sklep.

Sušené maso lze skladovat při pokojové teplotě od 5 až do 30 stupňů, aniž by se zkazilo. Právě proto se jerky hodí na výlety i na dlouhé cesty.

Jak jíst sušené maso?

Žádné návody, jak správně jíst sušené maso, neexistují. Sušené maso může fungovat jako výživné jídlo na dlouhé cesty, ale i jako svačina do školy či do práce.

Sušené maso se hodí jako luxusní občerstvení pro návštěvu. Lidé na dietě zase ocení rekordní výživové hodnoty, vysoký obsah bílkovin a žádný tuk.

Máte-li tendenci večer “mlsat”, vyměňte brambůrky a různé sladkosti za sušené maso.

10 tipů, jak jíst sušené maso:

  • Jako doplněk stravy máte problém dostat do těla denní dávku proteinů? Slupněte jeden sáček jerky a máte po problému.
  • Při sportu při jakékoliv aktivitě vám jerky dodá energii a vaše výkony budou mnohem lepší.
  • Na cestyzapomeňte na tatranky, sušené maso je ta správná energie sbalená na jakékoliv cesty. Je lehké, malé a nekazí se.
  • Jako svačinku sušené maso poslouží i jako výživná dopolední či odpolední svačina, je vhodná také pro děti.
  • K pivu a vínu – ke sklence dobrého vína či půllitru vychlazeného českého piva patří dobré české sušené maso.
  • Do letadlakdyž vám v letadle nechutná nebo cestujete low-cost bez nároku na jídlo, přibalte si nic nevážící jerky.
  • Na kolojerky se vejde i do malého batohu nebo kapsičky na dresu. Při jízdě dávku energie a proteinů jistě oceníte.
  • Do auta i na motorkunejezděte hladoví, únava za volantem je nebezpečná. Pár balení jistě uvezete.
  • Na golf sušené maso si při hře prý dopřává i hvězda světového golfu Tiger Woods 🙂
  • K filmu i na rande dost bylo brambůrků, tyčinek, popcornu a sušenek, dejte si raději kvalitní sušené maso.
sušené maso k vínu
Se sušeným masem oslníte i na rande 😉

VÍTE, CO JE REHYDRATACE SUŠENÉHO MASA? Pokud jste na cestách dlouho a sušené maso vám doslova leze krkem, můžete jej přeměnit téměř v čerstvé maso.

Stačí jej vložit do hrnce, zalít vodou a přidat třeba bujón. Sušené maso nasaje vodu a lehce nabude na objemu a váš cestovní jídelníček dostane úplně nové grády 😉

SLOVO AUTORKY:

Monika Šaríková

Spousta lidí, dle mého názoru, opakovaně dělá zásadní chybu – hledají jeden univerzální návod, radu a doporučení platící na všechno a na všechny.

Jenomže tak jednoduše to v životě nefunguje. Každý člověk je individuální a na každého působí něco úplně jiného. Chvilku přitom trvá, než přijdete na to, jak je tomu u vás. 

Proč to píšu? Maso je předmětem vášnivých diskusí, co se zdravé výživy týče. Na jedné straně stojí zarytí zastánci masa a živočišných bílkovin, na straně druhé nekompromisní odpůrci.

Nenechte se ovlivňovat názory jiných, a pokud je maso důležitou součástí vašeho jídelníčku, neměňte to. Pokud se však bez něj obejdete, snažte se akorát, aby vaše strava vždy obsahovala všechny důležité bílkoviny.

suěné maso a jerky MyKeto
Jedna porce (23 g) jerky od MyKETO stojí 59 Kč.

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..