Jablečný ocet jako lék na hubnutí

Jablečný a další druhy octů se používají jako dochucovadla. Jejich účinky však sahají dále, než jen k našim chuťovým pohárkům. Pokud jste dosud neslyšeli o pozitivních účincích jablečného octu, možná budete velmi překvapeni.

Jablečný ocet jako dochucovadlo i přírodní lék

Vyrábět jej začali staří Babyloňané před 10 000 lety, kteří věřili v jeho rozsáhlé léčivé účinky. Hippokratés jej prý využíval jako přírodní antibiotikum a pro japonské samuraje představoval ocet zdroj zdraví, síly a moci. Co se o jablečném octu a jeho účincích říká dnes?

Zastánci jablečného octu tvrdí, že je skvělým pomocníkem při mnoha zdravotních obtížích. Údajně léčí artritidu, chrání před osteoporózou a působí jako prevence rakoviny. Také snižuje krevní tlak a cholesterol v krvi, ničí infekce a záněty. Jablečný ocet prý zlepšuje paměť a chrání mysl před stárnutím. Rovněž má zlepšovat trávení a odbourávání tuků, čímž prý pomáhá i při hubnutí.

KDO A KDY ZAČAL VYRÁBĚT OCET JAKO PRVNÍ? První zmínky o octu jsou staré 10 000 let, kdy kyselou tekutinu získali procesem kvašení starověcí Babyloňané. K výrobě octu používali i hrozny, fíky a datlové palmy. Samotné slovo “ocet” je novější a pochází z francouzského slova označující kyselé víno. Vyrábí se působením kvasinek a bakterií na ovocné šťávy a také obílí. Ocet se nazývá podle základní suroviny – jablečný ocet, vinný ocet, lihový ocet apod.

jablečný ocet

Jablečný ocet údajně pomůže při řadě zdravotních obtíží

Zdravotní benefity jablečného octu

Konkrétně jablečný ocet se vyrábí drcením jablek z jejich šťávy. Nejprve se vyrobí jablečné víno, do kterého se přidá cukr a kvasnice. Během fermentace se cukry změní na kyselinu octovou, jenž octu dává výraznou kyselou chuť.

Neupravovaný (nepasterizovaný) jablečný ocet obsahuje vitamíny, minerály i stopové prvky – vitamíny skupiny B, niacin, fotin, vitamín C, draslík, fosfor, fluor, křemík, jablečný pektin a přírodní enzymy. Chemická úprava však ocet zbavuje prospěšných látek. Chceme-li jablečný užívat pro jeho pozitivní účinky, vždy sáhneme po co nejvíce přírodním jablečném octu v bio kvalitě.

  • pomáhá očistit organismus
  • podporuje funkci ledvin
  • posiluje imunitní systém
  • prospívá pokožce i vlasům
  • má dezinfekční účinky
  • podporuje metabolismus
  • upravuje narušenou střevní mikroflóru
  • snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • je prospěšný pro cévní systém
  • navozuje pocit sytosti a potlačuje hlad
  • zlepšuje a usnadňuje trávení
  • podporuje zdravou tvorbu slin
  • léčí infekční onemocnění močových cest

Současná doba nepřisuzuje octu tolik zázračný účinků, ale určitě jej ani neopomíjí. Zázračný lék to není, ale přírodní jablečný ocet určitě pomůže při čištění rány, obklad při pohmožděninách, jako kloktadlo při nachlazení či za účelem zlepšení trávení.

BIO jablka na ocet

Jablečný ocet se vyrábí z kvalitních jablek

Výroba domácího jablečného octu

JAK SI VYROBIT DOMÁCÍ JABLEČNÝ OCET? Omytá jablka zbavíme stopek a jádřinců. Nastrouháme jablka i se slupkou a vložíme do nádoby o objemu 5 litrů. Zalijeme studenou vodou tak, aby byla jablka ponořená.

Zakryjeme poklicí a necháme stát poblíž zdroje tepla. Třikrát denně jablka promícháme. Kvasný proces ukončíme cca po 8 až 10 dnech. Jablka přecedíme a šťávu vlijeme do jiné nádoby. Přikryjeme a uložíme na chladné a tmavé místo po dobu 3 týdnů. Hotový jablečný ocet poznáme podle tmavší žlutohnědé barvy. Opět jej přecedíme a slijeme do menších lahví. Skladujeme v chladu po dobu 1 roku.

Jak užívat jablečný ocet?

Doma obvykle míváme jeden, nejvýše dva druhy octů, které používáme k dochucení pokrmů. Nejčastěji se používá ocet vyrobený z lihu, méně pak vinné a ovocné octy. Přitom existuje mnohem více druhů octů, které nabízí mnohem nápaditější a zajímavější ochucování.

Ocet používáme především k dochucování zeleninových salátů a v malém množství také do tradičních českých omáček a jídel, použít se však dají i při ochucení obyčejné pitné vody.

Konkrétně jablečný ocet se hodí různých marinád, na zeleninové saláty, do omáček, na ochucení drůbeže, divočiny i čerstvých sýrů.

salát s octovou zálivkou

Ocet perfektně dochutí každý salát

Velmi oblíbené jsou také ochucené octy. Používají se zejména bylinky, díky kterým ocet nejen krásně voní, ale také vytváří pěkný dekorativní prvek na jídelním stole.

Do octa se přidávají bylinky jako bazalka, bobkový list, hořčičné semínko, hřebíček, meduňka, kmín, kopr, nové koření, oregano, rozmarýn, pažitka, tymián, šalvěj, ale i zelenina a ovoce. Oblíbené jsou hrušky se skořicí, zázvor s pomerančovou šťávou, chilli papričky, česnek s bobkovým listem a pepřem.

NAUČTE SE POUŽÍVAT OCET. Popisy různých druhů octů a tipy na jejich používání najdete v článku Dobrý ocet z dobrého alkoholu; historie, kvašení, význam pro zdraví.

Jablečný ocet a hubnutí

O jablečném octu se také hodně hovoří v souvislosti s hubnutím. Podle některých vědců dokáže jablečný ocet snížit množství uloženého tuku až o 10 %. Kyselina octová navíc podporuje spalování tuků a povzbuzuje metabolismus. Někteří zastánci jablečného octa doporučují vypít polévkovou lžíci ráno nebo před každým jídlem.

Sám ocet je však hodně kyselý a některým lidem po něm není dobře. Zředit jej mohou vodou. Pokud vám jablečný ocet “nevoní” vůbec, nahradit jej lze tabletami s obsahem octa, které prodávají v lékárnách. Jablečný ocet mohou užívat i těhotné a kojící ženy, ne však za účelem snižování váhy.

Výhody a nevýhody diety s jablečným octem:

  • rychlejší spalování přijatých tuků
  • urychluje metabolismu
  • zlepšuje trávení
  • navozuje pocit sytosti
  • potlačuje chuť na sladké
  • dlouhodobé užívání jablečného octa způsobuje zažívací potíže a trpí sliznice žaludku
  • dlouhodobé užívání octa má špatný vliv na zubní sklovinu
  • není vhodný pro osoby s častými žaludečními problémy, žaludečním vředy nebo pálením záhy

 

POZOR! Jablečný ocet je zdravý, ale pozor si dávejte při dlouhodobém užívání. V neředěném stavu je jablečný ocet kyselina, která může poleptat sliznici žaludku a zničit zubní sklovinu.

zkušenosti s jablečným octem

Zkušenosti s jablečným octem jsou různorodé

VÍTE, ŽE OCET FUNGUJE I JAKO DOMÁCÍ ČISTIDLO? Britští námořníci prý ocet používali k čištění lodní paluby. Dnes bývá ocet používán k odstranění vodního kamene a prodlužuje životnost spotřebičů a nádobí navrací lesk. Rovněž dokáže uvolnit zanesená síta vodovodních kohoutků a octová voda zmírňuje nepříjemné pachy. Proto se používá například při čištění ledničky.

Jablečný ocet na hubnutí – ano či ne?

Jablečný ocet může být účinným pomocníkem při zlepšování celkového zdraví a potažmo i hubnutí. Nejedná se však o žádný všelék. Pokud se budete ládovat nezdravými, tučnými a sladkými potravinami každý den, ani sklenka jablečného octa vás v žádném případě nespasí. Při dlouhodobém užívání octu si naopak můžete ublížit.

Důležitý je přístup jako takový – bez zdravého jídelníčku a fyzické aktivity, kila sami dolů nepůjdou. Užívání přírodních produktů, jako je jablečný ocet, vaši snahu pouze podpoří. Nejlepší cestou ke štíhlé linií je zdravá a vyvážená strava a pohyb, nikoliv pití litrů kyselého octa denně.

DÁLE ČTĚTE: Hubnoucí stravovací plán na celý rok. 

Jablečný ocet jako lék na hubnutí
Ohodnoťte článek

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *