Ovesné vločky na snídani 5 x jinak (RECEPT)

Všichni je známe a jsme si vědomi, jak moc jsou zdravé. Někteří na ně nedají dopustit, jiní je naopak z duše nenávidí.

Ovesné vločky představují vysoce hodnotnou potravinu, ne každý ji však dokáže “zkousnout”. Výsledná chuť pokrmů z vloček závisí na samotné přípravě a použitých ingrediencích, a ta není vždy ideální. Stačí jeden špatný pokus a lidé si ovesné vločky navždy zapamatují jako něco nepoživatelného.

Nejčastěji si ovesné vločky spojujeme se zdravou výživou a redukčním jídelníčkem. Ano, ovesné vločky by měly být jednou z významných složek v jídelníčku, když se hubne. Mají minimum kalorií, nízký glykemický index a navíc obsahují cenné vitamíny a minerály.

Rovněž jsou vynikajícím zdrojem energie, zasytí rychle a na dlouho. Nejen proto se ovesné vločky nejčastěji podávají k snídaní. Jenomže ne každý umí ovesné vločky zpracovat nejen zdravě, ale také chutně.

Ovesné vločky – jedni je milují, druzí  nenávidí, každopádně pomohou všem 

 

Zdravotní benefity ovesných vloček

Ovesné vločky se získávají z ovsa, který patří k nejzdravějším obilninám vůbec. Před pár desítkami, spíše stovkami let, byl oves pokládán za plevel. Naštěstí u toho nezůstalo a dnes patří ovesné vločky k žádaným surovinám. Vyrábí se z drceného ovesného zrna a “pro” hovoří hned 5 důvodů.

1. Vynikající zdroj energie

Ovesné vločky tvoří pomalé sacharidy, kvalitní bílkoviny, tuky a vláknina v téměř ideálním poměru. Výživová hodnota ve 100 g:

  • sacharidy – 59,5 g
  • bílkoviny – 12,3 g
  • vláknina – 8 g
  • tuky (nenasycené mastné kyseliny) – 6,11 g
  • energie celkem – 342 kcal – vařením ve vodě však klesne na 88 kcal (!)

 

2. Lokální superpotravina

Ovesné vločky bychom mohli označit za superpotravinu, jelikož pouhý půl šálek obsahuje 191 % DDD manganu, 41 % DDD fosforu, 39 % DDD vitamínu B1, 35 % DDD hořčíku, 24 % DDD mědi, 20 % DDD železa, 20 % DDD zinku, 11 % DDD kyseliny listové, 10 % DDD vitamínu B5 a stopové množství vápníku, draslíku, vitamínu B3 a B6.

 

3. Prospívají zdraví

Ovesné vločky obsahují rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, která podporuje funkci střev a střevní mikroflóry. Díky nízkému glykemickému indexu reguluje hladinu krevního cukru. Ovesné vločky také snižují krevní tlak a působí jako antioxidant. Mají pozitivní vliv na kardiovaskulární systém a údajně snižují i riziko vzniku rakoviny.

 

4. Podporují hubnutí

Nerozpustná vláknina tzv. beta-glukan vytváří v žaludku gel zpomalující trávení. Mimoto prodlužuje pocit sytosti, který může trvat až několik hodin.

 

5. Jsou vhodné pro bezlepkovou dietu

Sami o sobě jsou ovesné vločky bezlepkové. Lepek se však do vloček může dostat v továrně, která zpracovává i jiné obilniny. Lepší je kupovat bezlepkové ovesné vločky, které se vyrábí pod přísnou kontrolou.

jídla z ovesných vloček

4 různé tváře ovesných vloček

 

Ovesné vločky na snídani – recepty

Říká se, že snídaně je nejdůležitější jídlo dne. Měla by nás postavit na nohy a dodat nám dostatek energie alespoň pro první polovinu dne. Pokud jste dočetli článek až sem, jistě víte proč zrovna ovesné vločky jsou ideální snídaňovou surovinou. Shrňme si to a zopakujme ještě jednou.

Ovesné vločky:

  • jsou bohaté na vitamíny a minerály
  • obsahují nerozpustnou vlákninu
  • mají nízký glykemický index
  • zasytí až na několik hodin

Z ovesných vloček lze připravit bezpočet snídaňových variací od ovesných kaší až po zdravé sušenky. Míchat je můžete s vodou i mlékem, klidně i obojím. K ochucení stačí špetka soli, sladké sirupy, džem i čerstvé ovoce. Vyzkoušejte společně s námi 5 skvělých receptů.

 

OVESNÁ KAŠE Z VLOČEK V MIKROVLNCE

Nezbývá vám po ránu čas na přípravu klasické ovesné kaše? Máme pro vás jednoduchý a rychlý recept, ke kterému budete potřebovat mikrovlnku.

Suroviny (pro 1 osobu):

  • 30 g ovesných vloček
  • 200-250 ml mléka
  • špetka soli
  • kakao, vanilkový cukr, strouhané ořechy, javorový sirup, skořice, džem či ovoce na ochucení

V dostatečně velké misce ovesné vločky nejprve smíchejme se 150 ml vody a vložme do mikrovlnky. Při plném výkonu je přivedeme k varu. Jakmile ovesné vločky zpění, povaříme je ještě 5-10 sekund a vyjměte. Dolijeme zbytkem mléka a necháme chvílí odpočívat. Po 5 minutách ovesnou kaši v mikrovlnce ohřejeme na požadovanou teplotu a ochutíme dle chuti.

ovesná kaše s jahodami

K ochucení můžete použít jakékoliv ovoce a ořechy

TIP: Zdravé účinky vloček podpoříte zelenou směsí superpotravin Blendea SUPERGREENS. Co to je? Sypká kombinace zeleného ječmene, mladé pšenice a řas chlorelly a spiruliny. Lžička Blendey ve vaší kaši nebo smoothie podpoří trávení, detoxikuje tělo a dodá soubor potřebných živin.

 

 

 

OVESNÁ KAŠE PODLE DOKTORA BIRCHERA

Doktor Bircher pocházel ze Švýcarska a svým pacientům, a nejen jim, doporučoval konzumaci čerstvé zeleniny, ovoce i nevařených ovesných vloček. Nebojte, nebudeme vás nutit jíst syrové, moučné a škrobovitě chutnající ovesné vločky. Potřebovat však budete čas pro navlhnutí.

Suroviny (pro 1 osobu):

  • 20-25 g celých ovesných vloček
  • 120-150 ml mléka
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 1 jablko
  • ½ citrónu
  • 1 lžíce medu
  • ořechy a rozinky

Večer před spaním smíchejte ovesné vločky mlékem (na 20 g vloček 60 ml mléka) a uložte do lednice. Do rána vločky změknou a nabobtnají. Jablko nakrájíme na plátky (bez jadřince), zakápneme šťávou z citrónu a promícháme (jablko nezhnědne). K jablku přidáme bílý jogurt a zbytek mléka. Dochutíme medem a ozdobíme ořechy a rozinkami.

ovesné vločky s ovocem a jogurtem

Místo jablka použijte klidně pomeranč nebo grep

JAKO ALTERNATIVU LZE POUŽÍT POHANKOVÉ ČI ŠPALDOVÉ VLOČKY. Více v článku Jezte chytře, jezte zdravě. Zkuste pohankové, špaldové a ovesné vločky.

 

SUŠENKY Z OVESNÝCH VLOČEK

Pokud rádi snídáte bílý jogurt s ovocem, hodit se vám k tomu budou ovesné sušenky s medem a semínky.

Suroviny:

  • 100 g jemně mletých ovesných vloček
  • 30 g celých ovesných vloček
  • 70 g špaldové mouky
  • 70 g másla
  • 4 lžíce medu
  • rozinky, ořechy či semínka dle chuti (slunečnice, len, mák, sezam apod.)
  • ½ lžičky skořice
  • špetka pravé vanilky
  • špetka soli

Troubu předehřejeme na 180 ℃. Ze všech surovin vypracujeme těsto a vytvarujeme z něj placičky. Položíme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme cca 15 minut.

 

sušenky z ovesných vloček

Sušený poslouží i jako zdravý “snack” ke svačině

 

ZAPEČENÉ OŘECHOVO-KOKOSOVÉ MÜSLI

Mírně slaná chuť v troubě zapečeného müsli s ořechy a kokosem vás příjemně překvapí.

Suroviny:

  • 3 hrnky ovesných vloček
  • 1,5 hrnku nasekaných ořechů dle chuti
  • 1,5 hrnku kokosových hoblinek
  • 1 rozšlehaný bílek
  • ½ hrnku agávového sirupu
  • ¼ hrnku kokosového oleje (příp. olivový olej)
  • ¼ hrnku sezamových semen
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 1,5 lžičky soli
  • ½ lžičky mleté skořice

Troubu předehřejeme na 150 ℃. Všechny ingredience smícháme a důkladně promícháme. Vzniklou směs vysypeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme cca 40-45 minut do křupava. Podávejte samotné nebo s mlékem či jogurtem.

domácí musli z ovesných vloček

Zapečené müsli můžete uložit do sklenice na vícero dní

 

OVESNÝ KOLÁČ S JABLKY

Milujete koláče? Tento si jistě zamilujete, aniž byste si uvědomili, že obsahuje ovesné vločky.

Suroviny:

  • 200 g ovesných vloček
  • 50 g lískových ořechů
  • 50 g špaldové mouky
  • 100 ml oleje
  • 100 ml javorového sirupu
  • špetka soli

Na jablečnou náplň:

  • 600 jablek
  • 2-3 lžíce javorového sirupu
  • 203 lžíce másla či oleje

Na pudink:

  • 500 ml ovesného mléka
  • 5 lžic javorového sirupu
  • 1 sáček vanilkového pudinku

Troubu rozhřejeme na 180 ℃. Ovesné vločky a ořechy rozmixujeme na jemno a promícháme se solí a moukou. Vyšleháme olej se sirupem a vlijeme do mísy k ostatním ingrediencím. Vypracujeme těsto a vložíme do koláčové formy.

Na pánvi podusíme kostičky jablek s máslem a sirupem, aby lehce zezlátla. Rozložíme na korpus. Z ovesného mléka, sirupu a pudinkového prášku uvaříme pudink a přelijeme jím koláč. Vložíme do trouby a pečeme cca 30 minut.

 

koláč z ovesných vloček

“Apple pie” jinak

 

Ovesné vločky pro radost z jídla

Možná máte své vlastní osvědčené recepty z ovesných vloček. Možná je to poprvé, co jste na ně dostali chuť. Možná vás ani tento článek nepřesvědčil, abyste vyzkoušeli alespoň jeden recept.

Nevadí. Jídlo má být především o radosti, a pokud máte k ovesným vločkám odpor, nepřekonávejte se. Ovesné vločky jsou sice zdravé, ale ne jediné. Možností, jak si připravit zdravou a chutnou snídaní existují ohromné množství. Vyberte si takovou, která udělá radost právě vám.

VIDEO: Ovesná kaše 3x jinak

DÁLE ČTĚTE: Naše domácí recepty na lahodné a hlavně zdravé smoothies. 

Ovesné vločky na snídani 5 x jinak (RECEPT)
5 (100%) 1 hlasov

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *