Ovesné vločky na snídani 5 x jinak (RECEPT)

Všichni je známe a jsme si vědomi, jak moc jsou zdravé. Někteří na ně nedají dopustit, jiní je naopak z duše nenávidí.

Ovesné vločky představují vysoce hodnotnou potravinu, ne každý ji však dokáže “zkousnout”. Výsledná chuť pokrmů z vloček závisí na samotné přípravě a použitých ingrediencích, a ta není vždy ideální. Stačí jeden špatný pokus a lidé si ovesné vločky navždy zapamatují jako něco nepoživatelného.

Nejčastěji si ovesné vločky spojujeme se zdravou výživou a redukčním jídelníčkem. Ano, ovesné vločky by měly být jednou z významných složek v jídelníčku, když se hubne. Mají minimum kalorií, nízký glykemický index a navíc obsahují cenné vitamíny a minerály.

Rovněž jsou vynikajícím zdrojem energie, zasytí rychle a na dlouho. Nejen proto se ovesné vločky nejčastěji podávají k snídaní. Jenomže ne každý umí ovesné vločky zpracovat nejen zdravě, ale také chutně.

Ovesné vločky – jedni je milují, druzí  nenávidí, každopádně pomohou všem 

 

Zdravotní benefity ovesných vloček

Ovesné vločky se získávají z ovsa, který patří k nejzdravějším obilninám vůbec. Před pár desítkami, spíše stovkami let, byl oves pokládán za plevel. Naštěstí u toho nezůstalo a dnes patří ovesné vločky k žádaným surovinám. Vyrábí se z drceného ovesného zrna a “pro” hovoří hned 5 důvodů.

 

1. Vynikající zdroj energie

Ovesné vločky tvoří pomalé sacharidy, kvalitní bílkoviny, tuky a vláknina v téměř ideálním poměru. Výživová hodnota ve 100 g:

  • sacharidy – 59,5 g
  • bílkoviny – 12,3 g
  • vláknina – 8 g
  • tuky (nenasycené mastné kyseliny) – 6,11 g
  • energie celkem – 342 kcal – vařením ve vodě však klesne na 88 kcal (!)

 

2. Lokální superpotravina

Ovesné vločky bychom mohli označit za superpotravinu, jelikož pouhý půl šálek obsahuje 191 % DDD manganu, 41 % DDD fosforu, 39 % DDD vitamínu B1, 35 % DDD hořčíku, 24 % DDD mědi, 20 % DDD železa, 20 % DDD zinku, 11 % DDD kyseliny listové, 10 % DDD vitamínu B5 a stopové množství vápníku, draslíku, vitamínu B3 a B6.

 

3. Prospívají zdraví

Ovesné vločky obsahují rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, která podporuje funkci střev a střevní mikroflóry. Díky nízkému glykemickému indexu reguluje hladinu krevního cukru. Ovesné vločky také snižují krevní tlak a působí jako antioxidant. Mají pozitivní vliv na kardiovaskulární systém a údajně snižují i riziko vzniku rakoviny.

 

4. Podporují hubnutí

Nerozpustná vláknina tzv. beta-glukan vytváří v žaludku gel zpomalující trávení. Mimoto prodlužuje pocit sytosti, který může trvat až několik hodin.

 

5. Jsou vhodné pro bezlepkovou dietu

Sami o sobě jsou ovesné vločky bezlepkové. Lepek se však do vloček může dostat v továrně, která zpracovává i jiné obilniny. Lepší je kupovat bezlepkové ovesné vločky, které se vyrábí pod přísnou kontrolou.

jídla z ovesných vloček

4 různé tváře ovesných vloček

 

Ovesné vločky na snídani – recepty

Říká se, že snídaně je nejdůležitější jídlo dne. Měla by nás postavit na nohy a dodat nám dostatek energie alespoň pro první polovinu dne. Pokud jste dočetli článek až sem, jistě víte proč zrovna ovesné vločky jsou ideální snídaňovou surovinou. Shrňme si to a zopakujme ještě jednou.

Ovesné vločky:

  • jsou bohaté na vitamíny a minerály
  • obsahují nerozpustnou vlákninu
  • mají nízký glykemický index
  • zasytí až na několik hodin

Z ovesných vloček lze připravit bezpočet snídaňových variací od ovesných kaší, až po zdravé sušenky. Míchat je můžete s vodou i mlékem, klidně i obojím. K ochucení stačí špetka soli, sladké sirupy, džem i čerstvé ovoce. Vyzkoušejte společně s námi 5 skvělých receptů.

 

OVESNÁ KAŠE Z VLOČEK V MIKROVLNCE

Nezbývá vám po ránu čas na přípravu klasické ovesné kaše? Máme pro vás jednoduchý a rychlý recept, ke kterému budete potřebovat mikrovlnku.

Suroviny (pro 1 osobu):

  • 30 g ovesných vloček
  • 200-250 ml mléka
  • špetka soli
  • kakao, vanilkový cukr, strouhané ořechy, javorový sirup, skořice, džem či ovoce na ochucení

V dostatečně velké misce ovesné vločky nejprve smíchejme se 150 ml vody a vložme do mikrovlnky. Při plném výkonu je přivedeme k varu. Jakmile ovesné vločky zpění, povaříme je ještě 5-10 sekund a vyjměte. Dolijeme zbytkem mléka a necháme chvílí odpočívat. Po 5 minutách ovesnou kaši v mikrovlnce ohřejeme na požadovanou teplotu a ochutíme dle chuti.

ovesná kaše s jahodami

K ochucení můžete použít jakékoliv ovoce a ořechy

TIP: Výživnost a zdravé účinky vloček podpoříte směsí rostlinných proteinů Blendea SUPERPROTEIN. Co to je?

Česká směs lehce stravitelných rostlinných proteinů a superpotravin Blendea SUPERPROTEIN. Posilňuje pevnost svalů, kloubů, vlasů a nehtů. Je vhodný hlavně pro vegany, ale jelikož nenadýmá, určitě zaujme i NEvegany. 

Blendea SUPERPROTEIN složení

 

OVESNÁ KAŠE PODLE DOKTORA BIRCHERA

Doktor Bircher pocházel ze Švýcarska a svým pacientům, a nejen jim, doporučoval konzumaci čerstvé zeleniny, ovoce i nevařených ovesných vloček. Nebojte, nebudeme vás nutit jíst syrové, moučné a škrobovitě chutnající ovesné vločky. Potřebovat však budete čas pro navlhnutí.

Suroviny (pro 1 osobu):

  • 20-25 g celých ovesných vloček
  • 120-150 ml mléka
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 1 jablko
  • ½ citrónu
  • 1 lžíce medu
  • ořechy a rozinky

Večer před spaním smíchejte ovesné vločky mlékem (na 20 g vloček 60 ml mléka) a uložte do lednice. Do rána vločky změknou a nabobtnají. Jablko nakrájíme na plátky (bez jadřince), zakápneme šťávou z citrónu a promícháme (jablko nezhnědne). K jablku přidáme bílý jogurt a zbytek mléka. Dochutíme medem a ozdobíme ořechy a rozinkami.

ovesné vločky s ovocem a jogurtem

Místo jablka použijte klidně pomeranč nebo grep

JAKO ALTERNATIVU LZE POUŽÍT POHANKOVÉ ČI ŠPALDOVÉ VLOČKY. Více v článku Jezte chytře, jezte zdravě. Zkuste pohankové, špaldové a ovesné vločky.

 

SUŠENKY Z OVESNÝCH VLOČEK

Pokud rádi snídáte bílý jogurt s ovocem, hodit se vám k tomu budou ovesné sušenky s medem a semínky.

Suroviny:

  • 100 g jemně mletých ovesných vloček
  • 30 g celých ovesných vloček
  • 70 g špaldové mouky
  • 70 g másla
  • 4 lžíce medu
  • rozinky, ořechy či semínka dle chuti (slunečnice, len, mák, sezam apod.)
  • ½ lžičky skořice
  • špetka pravé vanilky
  • špetka soli

Troubu předehřejeme na 180 ℃. Ze všech surovin vypracujeme těsto a vytvarujeme z něj placičky. Položíme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme cca 15 minut.

sušenky z ovesných vloček

Sušený poslouží i jako zdravý “snack” ke svačině

 

ZAPEČENÉ OŘECHOVO-KOKOSOVÉ MÜSLI

Mírně slaná chuť v troubě zapečeného müsli s ořechy a kokosem vás příjemně překvapí.

Suroviny:

  • 3 hrnky ovesných vloček
  • 1,5 hrnku nasekaných ořechů dle chuti
  • 1,5 hrnku kokosových hoblinek
  • 1 rozšlehaný bílek
  • ½ hrnku agávového sirupu
  • ¼ hrnku kokosového oleje (příp. olivový olej)
  • ¼ hrnku sezamových semen
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 1,5 lžičky soli
  • ½ lžičky mleté skořice

Troubu předehřejeme na 150 ℃. Všechny ingredience smícháme a důkladně promícháme. Vzniklou směs vysypeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme cca 40-45 minut do křupava. Podávejte samotné nebo s mlékem či jogurtem.

domácí musli z ovesných vloček

Zapečené müsli můžete uložit do sklenice na vícero dní

 

OVESNÝ KOLÁČ S JABLKY

Milujete koláče? Tento si jistě zamilujete, aniž byste si uvědomili, že obsahuje ovesné vločky.

Suroviny:

  • 200 g ovesných vloček
  • 50 g lískových ořechů
  • 50 g špaldové mouky
  • 100 ml oleje
  • 100 ml javorového sirupu
  • špetka soli

Na jablečnou náplň:

  • 600 jablek
  • 2-3 lžíce javorového sirupu
  • 203 lžíce másla či oleje

Na pudink:

  • 500 ml ovesného mléka
  • 5 lžic javorového sirupu
  • 1 sáček vanilkového pudinku

Troubu rozhřejeme na 180 ℃. Ovesné vločky a ořechy rozmixujeme na jemno a promícháme se solí a moukou. Vyšleháme olej se sirupem a vlijeme do mísy k ostatním ingrediencím. Vypracujeme těsto a vložíme do koláčové formy.

Na pánvi podusíme kostičky jablek s máslem a sirupem, aby lehce zezlátla. Rozložíme na korpus. Z ovesného mléka, sirupu a pudinkového prášku uvaříme pudink a přelijeme jím koláč. Vložíme do trouby a pečeme cca 30 minut.

koláč z ovesných vloček

“Apple pie” jinak

 

Ovesné vločky pro radost z jídla

Možná máte své vlastní osvědčené recepty z ovesných vloček. Možná je to poprvé, co jste na ně dostali chuť. Možná vás ani tento článek nepřesvědčil, abyste vyzkoušeli alespoň jeden recept.

Nevadí. Jídlo má být především o radosti, a pokud máte k ovesným vločkám odpor, nepřekonávejte se. Ovesné vločky jsou sice zdravé, ale ne jediné. Možností, jak si připravit zdravou a chutnou snídaní existují ohromné množství. Vyberte si takovou, která udělá radost právě vám.

 

VIDEO: Ovesná kaše 3x jinak

 

Pamatujte, že ve zdravém jídelníčku mají místo bohaté bílkoviny. Pokud jich ve stravě nemáte dostatek, určitě je doplňte cennými rostlinnými bílkovinami ve směsi Blendea SUPERPROTEIN

Zdravotní benefity navíc posilňují 4 superpotraviny – kořen maca, ovoce yacon a lucuma. Klouby a šlachy zpevní organická síra MSM. 

Blendea SUPERPROTEIN složení

 

10 ZDRAVÝCH POTRAVIN, O KTERÉ SE ZAJÍMÁTE NEJČASTĚJI

Cizrna a hubnutí – 3 lehounké a chutné recepty
Kefír a 5 zdravotních benefitů
Ovesné vločky ke snídani 5 x jinak
Řapíkatý celer – křupavý přítel vaší linie
10 chytrých důvodů, proč jíst červenou čočku
Jablečný ocet jako lék na hubnutí
Spirulina a její pozitivní účinky, které překvapily i vědce
Česnek – nejsilnější a nejlevnější medicína
Sushi a hubnutí: Proč Japonci netloustnou?
Zelený čaj a jeho mírná podpora metabolismu

 

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..