Řapíkatý celer – křupavý přítel vaší linie

Zatímco ve Středomoří a Americe je celer velmi populární a je součástí mnoha zdravých receptů, u nás jej vnímáme spíše jako nutnou “polévkovou” zeleninu. Přitom tato na první pohled nenápadná zelenina obsahuje až osmdesát různých vitamínů, minerálů a důležitých stopových prvků. A navíc působí i jako afrodiziakum.

Kořenová zelenina je velmi cenným zdrojem vitamínů. Přesto bývá v běžném jídelníčku často opomíjená. Typickým příkladem je celer řapíkatý. U nás je přidáván do polévek a omáček a bývá součástí neoblíbených redukčních diet. Lidé jej jednoduše neumí připravit a v obyčejné syrové podobě jim příliš nechutná. Naši předkové přitom celer pužívali celer jako léčivou rostlinu.

Léčivá i posvátná bylina

Zatímco pro nás je celer zcela obyčejná a nezajímavá rostlina, naši předkové sdíleli opačný názor. Antičtí Řekové jej považovali za léčivou, a dokonce posvátnou bylinu. Celer byl tradičně doporučován na uklidnění a paradoxně i na podporu sexuálních chutí.

 

řapíkatý celer

Jako posvátná bylina byl celer spojován se smrtí a zmiňuje se o něm dokonce slavný starověký básník Homér. Římané a Korinťané jej používali při tvorbě smutečních věnců, ale také jako koření. Rovněž Evropské národy jej dlouho vnímaly jako léčivou rostlinu. Postupem času však celer upadal v zapomnění a dnes při vaření hraje roli jakéhosi “dochucovadla”.

 

Pěstování a péče o řapíkatý celer

Celer řapíkatý se sází od února až do dubna a sklízí se od půlky srpna až do prvních mrazů. Pro ideální růst vyžaduje výživnou hlinitopísčitou půdu bohatou na vláhu. Celer i s kořeny lze po nějakou dobu uskladnit ve sklepě se stálou teplotou, kde vydrží klidně až do konce roku. Jinak je to poměrně křehká zelenina, a pokud jej nakoupíte v obchodě, doma jej pečlivě zabalte do plastikové fólie či papíru a uložte do ledničky. Vydržet by měl jeden týden.

Z řapíkatého celeru se konzumuje nadzemní část, řapíky neboli žebra, které bývají dlouhé až 40 cm. Nejkřehčí částí je tzv. srdíčko, které se s oblibou používá k ozdobení jídel a nápojů. Oproti celeru bulvy má méně výrazné celerové aroma a jeho chuť je přirozeně slaná. Celer pokrmům dodá příjemně slanou chuť.

Na rozdíl od celeru bulvy je také chutnější syrový. V této podobě také obsahuje nejvíce vitamínů a minerálů. Jeho přirozená chuť však nesedí každému, a proto se “obohacuje” jinými potravinami. Přidat jej můžeme do salátů, pomazánek, polévek či omáček. Listy se mohou přidat do salátů nebo je lze zamrazit a používat v zimě jako koření. Kořen je nepoživatelný.

TIP NA DETOXIKAČNÍ NÁPOJE: Máme pro vás 5 báječných receptů. Jednoduše a rychle, i v domácích podmínkách si můžete připravit vynikající detoxikační nápoj. A jednou z použitých surovin je samozřejmě celer.

Řapíkatý celer a zdraví

A nyní se podíváme na složení řapíkatého celeru. Stejně jako my budete překvapeni, co vše řapíkatý celer obsahuje, a kolik toho může pro vaše zdraví učinit.

Celer do smoothie spolu s ovocem? Proč ne?

POMOCNÍK PŘI HUBNUTÍ: Vláknina je důležitá pro správné fungování trávícího systém. 1 hrnek celeru obsahuje 1,5 g nerozpustné vlákniny. Právě proto je celer ideálním pomocníkem při snižování tělesné váhy. Věděli jste to?

Řapíkatý celer jako lék

Zařazením celeru řapíkatého do svého jídelníčku nejen obohatíte své chutě o další zdravou potravinu, ale především prospějete svému zdraví. Co všechno takový celer zmůže?

  • Povzbuzuje metabolismus
  • Podporuje správnou funkci trávicího systému
  • Zlepšuje pohyb střev
  • Odstraňuje problémy se zácpou, nadýmáním a průjmy
  • Pomáhá vylučovat škodlivé toxiny z těla ven
  • Obsahuje flavonoid apaigenin, který brání růstu nádorů
  • Podporuje tvorbu žluče a brání vzniku žlučníkových kamenů
  • Posiluje činnost ledvin
  • Pozitivně ovlivňuje nervový systém, uklidňuje nervy a snižuje nespavost
  • Bojuje proti stresu a depresi
  • Zmírňuje bolesti hlavy – migrény
  • Je vhodný při revmatismu, dně a artritidě (odstraňuje přebytečnou kyselinu močovou, která se usazuje v kloubech)
  • Má blahodárný vliv na mužskou potenci a funguje jako afrodisiakum

Navíc je účinným pomocníkem při hubnutí, jelikož obsahuje velice málo kalorií a hodně vlákniny. Samozřejmě není nutné a ani vhodné jíst pouze celer. Doporučuje se jím obohatit zdravý jídelníček jako takový. Celer je chutný v salátech a polévkách, ale nahradí i nezdravé chipsy. Chroupat jej můžete s troškou zdravého tvarohového či jogurtového dipu.

 

TIP NA VITAMÍNOVOU BOMBU: Používáte odšťavňovač? Připravte si doma čerstvou celerovou šťávu smíchanou s čerstvou jablečnou šťávou, červenou řepou nebo mrkví. Přečtěte si, proč je celerová šťáva vynikající pro zdraví v článku 5 léčivých účinků celerové šťávy.

řapíkatý celer recepty

Společně s mrkví, jablkem nebo červenou tvoří celer opravdovou vitamínovou bombu

 

Uvařte si chutné a zdravé recepty z celeru

Smetanová polévka z řapíkatého celeru

Suroviny:

  • 250 g řapíkatého celeru
  • 1 větší cibule
  • 150 g mrkve
  • 30 g másla
  • cca 1 cm zázvoru
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1,5 dl smetany
  • muškátový oříšek
  • špetka namletého černého pepře
  • špetka petrželové nati

 

Cibuli nadrobno nasekejte a osmahněte ji na másle. Celer nakrájejte na kousky velké asi 1,5 cm a přidejte k cibuli. Mrkev nakrájejte na kolečka a přihoďte do pánve. Zeleninu krátce opečte a zalijte zeleninovým vývarem. Poté přidejte na tenké plátky pokrájený zázvor. Osolte a vařte, dokud nebude zelenina měkká. Poté mrkev a celer vyndejte a zbytek důkladně rozmixujte tyčovým mixérem společně se smetanou. Dochuťte pepřem, solí a muškátovým oříškem. Přidejte zpět zeleninu, znovu krátce prohřejte a hotovou polévku podávejte ozdobenou petrželovou natí.

Šéfkuchař Roman Paulus ukazuje, jak správně očistit a zpracovat řapíkatý celer

 

Zapečená kuřecí prsa s řapíkatým celerem

Suroviny:

  • 4 ks kuřecích prsou
  • 300 g řapíkatého celeru
  • 2 ks cibule
  • 200 g žampiónů
  • Svazek petrželky
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 250 ml drůbežího vývaru
  • 100 ml smetany
  • 100 g hermelínu
  • Sůl a pepř

 

Kuřecí prsa nakrájejte na kostky. Celer nakrájejte na proužky a žampióny na půlky nebo čtvrtky dle velikosti. Na másle osmahněte cibulku, přidejte maso a zeleninu se žampióny. Vlijte vývar, smetanu a citrónovou šťávu. Společně vše poduste asi 5 minut a poté vložte do zapékací formy. Pokryjte plátky hermelínu a při 180 °C zapékejte cca 20 minut.

 

Salát “Waldorf” s řapíkatým celerem

Suroviny:

  • 3 řapíky řapíkatého celeru
  • ½ kořenového celeru
  • 2 kyselá jablka
  • 4 hrsti vlašských ořechů
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 3 lžíce majonézy
  • Třtinový cukr
  • Citrónová šťáva
  • Sůl a mletý bílý pepř

 

Oloupaný řapíkatý celer a kořenový celer nakrájejte na nudličky. Jablka zbavte jadřinců a pokrájejte na plátky, které zastříkněte citrónovou šťávou, aby nezhnědla. Smetanu smíchejte s majonézou, citrónovou šťávou, třtinovým cukrem a ochuťte pepřem a solí. Do hotového dresinku vmíchejte zeleninu a ořechy, přidat můžete i kuličky hroznového vína. Přípravu salátu na videu můžete shlédnout zde.

salát z řapíkatého celeru

I takto může vypadat zdravý a chutný salát z řapíkatého celeru

 

 

 

Řapíkatý celer – křupavý přítel vaší linie
5 (100%) 3 hlasov

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *