10 chytrých důvodů, proč jíst červenou čočku

Čočka je úžasným zdrojem vitamínů, minerálů a také bílkovin. Směle jí můžete nahradit maso a svému zdraví tím jedině prospějete. Avšak není čočka jako čočka.

Pokud si doma stále připravujete starou známou čočku na kyselo nebo tradiční čočkovou polévku, zbystřete. Na výběr totiž máte nejen zelenou čočku, ale dalších více než 50 různých druhů! Mezi nimi i stále oblíbenější červenou čočku.

luštěniny

Do zdravého a vyváženého jídelníčku patří i ostatní druhy luštěnin

PROČ BYCHOM MĚLI JÍST LUŠTĚNINY? Ve zdravém jídelníčku by luštěniny v žádném případě neměly chybět, ať už se jedná o čočku, fazole, hrách, sóju, cizrnu a další druhy. Obsahují cenné vitamíny, minerály a další látky důležité pro zdravý a fungující organismus. Vyzdvihované jsou také díky vysokému obsahu vlákniny a bílkovin, díky čemuž jsou luštěniny plnohodnotnou náhražkou živočišných výrobků.

 

Červená čočka – zázračná luštěnina pro zdraví i linii

Na českých talířích se čočka objevuje zejména první den v roce. Náš národ totiž věří, nebo alespoň se říká, že novoroční čočka přináší peníze. Nejen na Nový rok bychom si však měli čočku dopřávat.

Pokud ji dáme šanci také v průběhu celého roku, přinese nám nejen lepší zdraví, ale také podpoří snahu zhubnout.

Proč bychom se měli vedle klasické zelené čočky zásobit červenou čočkou, která je stále populárnější? Červená čočka je nejen stejně zdravá a plná hodnotných látek, navíc má pár výhod, kvůli kterým si ji oblíbíte také. Pojďme nyní k 10 důvodům, proč bychom měli červenou čočku zařadit do našeho zdravého jídelníčku.

červená čočka

Hlavní výhodou červené čočky je rychlá příprava

TIP NA ZDRAVĚJŠÍ VAŘENÍ: V české kuchyni se hodně používá jíška z másla a mouky k zahuštění polévek a omáček. Pokud nemůžete bílou mouku nebo se prostě jen snažíte vařit zdravěji, použijte k zahuštění hrst proprané červené čočky. Do pokrmy ji vsypte cca 10 až 15 před dovařením. Červená čočka se krásně rozvaří a polévku či omáčku dokonale zahustí.

 

1: Rychlá příprava bez namáčení

Luštěniny bychom měli na talíři daleko častěji, kdybychom je nemuseli namáčet dlouhé hodiny předem. Pokud tedy dáváme přednost nekonzervovaným luštěninám, které jsou zcela určitě zdravější a výživově hodnotnější. To však neplatí pro červenou čočku, kterou není nutné namáčet den předem a uvařená je za 15 minut.

2: Je důležitým zdrojem bílkovin

Jako všechny druhy luštěniny je i červená čočka bohatá na bílkoviny. Jeden šálek čočky obsahuje cca 18 gramů bílkovin. Hodí se jak do zdravého jídelníčku, tak i pro vegetariána a vegany, kteří se vyhýbají masu a živočišným produktům.

3: Obsahuje vitamíny a minerály

Kromě vápníku, selenu, zinku, draslíku, hořčíku, manganu a fosforu obsahuje červená čočka významné množství železa (1 šálek = 37 % DDD). Proto by tato luštěnina neměla chybět v jídelníčku osob trpících chudokrevností.

4: Obsahuje vlákninu

Hledáte-li kvalitní zdroj vlákniny, jste na správné stopě. Jeden šálek čočky obsahuje cca 16 gramů vlákniny, přičemž denní doporučená dávka je 30 gramů. Červená čočka je na vlákninu velmi bohatá – zasytí a upraví trávení.

5: Je zdrojem vitamínu B6

Červená čočka obsahuje důležité vitamíny skupiny B a zejména vitamín B6 neboli pyridoxin. Tento vitamín prokazatelné zlepšuje náladu a odstraňuje deprese, má pozitivní vliv na mozkové funkce a kvalitu kůže. Vhodný je zejména pro těhotné ženy, u nichž zmírňuje stavy ranních nevolností.

VÍTE, JAK NEJLÉPE ČERVENOU ČOČKU OCHUTÍTE? Červené čočce sluší české chutě jako majoránka, kmín, česnek a cibule. Chybu rozhodně neuděláte, použijete-li papriku, pepř, skořici, kari koření, kurkumu či římský kmín. Červenou čočku klidně osolte na začátku vaření, změkne i tak. Jak ochutit čočku se dozvíte v článku Červená čočka na talíři: návod, jak se jí nebát a jak ji zařadit do jídelníčku.

6: Luštěnina, která nenadýmá

Většina luštěnin našemu trávení způsobuje jeden nepříjemný a nežádoucí projev – nadýmá. To však není případ červené čočky.

7: Má nízký glykemický index

Červená čočka má velmi nízký glykemický index okolo hodnoty 30. Dokáže regulovat hladinu krevního cukru a zpomaluje vyprazdňování žaludku. Člověk se cítí mnohem déle zasycený, což je důležité při redukčních dietách a pro diabetiky.

8: Je lehce stravitelná

Červená čočka má ze všech druhů luštěnin nejlepší stravitelnost, a proto je vhodná i pro malé děti, těhotné ženy, maminky i osoby držící redukční dietu. Zlepšuje činnost střev, je skvělou prevencí proti zácpě a vůbec prospívá celému trávícímu systému.

9: Je vhodná pro malé děti, těhotné i kojící maminky

U těhotných žen zmírňuje červená čočka nevolnosti. Prospěšná je však také pro maminky a malé děti – je lehce stravitelná, obsahuje železo a hlavně nenadýmá. U dětí od 9. měsíce věku může být červená čočka podávána jako zdroj bílkovin.

10: Červenou čočku není nutné pasírovat

Červená čočka se perfektně rozvaří až na hebkou kaši, proto ji není nutné pasírovat.

VIDEO: Červená čočka v kuchyni

Recepty z červené čočky

Červená čočka je úžasná luštěnina. Připravit z ní můžete rozmanité pokrmy od pomazánek, přes polévky, omáčky, karbanátky a placičky až po svěží saláty. Její příprava je jednoduchá a velmi rychlá.

Při vaření myslete na tohle:

  • Červenou čočku nikdy nenamáčíme!
  • Čočku důkladně propláchněte pod studenou vodu a vsypte do hrnce.
  • Zalijte vodou – na 300 g čočky je doporučeno 550 ml vody a necelá lžička soli (sůl přidejte později, ale brzké osolení není zásadní chybou).
  • Přiveďte k varu, sundejte pokličku a vařte cca 5 minut.
  • Osolte, ztlumte žár na minimum nebo plotýnku vypněte. Přikryjte a nechte čočku “dojet” dalších 10 minut.

PIKANTNÍ POLÉVKA Z ČERVENÉ ČOČKY A MRKVE

Suroviny:

  • 150 g červené čočky
  • 500 g nastrouhané mrkve
  • zeleninový vývar
  • 1 lžička kmínu
  • hrst drcených chilli papriček
  • olej
  • sůl a pepř

V hrnci rozpálíme olej, přidáme kmín, chilli papričky a lehce opečeme. Vsypeme červenou čočku a na drobnou nakrájenou mrkev, krátce opečeme a zalijeme dostatečným množstvím zeleninového vývaru. Přivedeme k varu a vaříme 10 minut. Hotovou polévku důkladně rozmixujeme, dochutíme solí a pepřem a můžeme podávat.

Z červené čočky lze uvařit velmi chutnou, vydatnou a jemnou polévku krémové konzistence

OSVĚŽUJÍCÍ SALÁT Z ČERVENÉ ČOČKY A LISTOVÉHO SALÁTU

Suroviny:

  • 400 g červené čočky
  • 300 g salátové směsi (ledový salát, římský salát, čekanka)
  • 1 mrkev
  • 1 citrón
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • sůl a pepř
  • petržel

Červenou čočku uvaříme dle výše uvedeného návodu a přidáme trochu citrónové šťávy, která čočce uchová výraznou barvu. Mezitím si připravíme dresink z olivového oleje, citrónové šťávy a kůry z bio citrónu, medu, hořčice a koření. Uvařenou čočku promícháme se salátovou směsí, nastrouhanou mrkví a dresinkem.

VIDEO: Červená čočka se sýrem feta a bylinkami

Klíčem k úspěšnému hubnutí je pestrý a vyvážený jídelníček s luštěninami

Zdravý jídelníček by měl být především pestrý a vyvážený. Jezte vše, co máte rádi. Není nutné se příliš omezovat. Myslete však na to, že důležitá je kvalita surovin, nikoliv kvantita.

Dopřejte si dostatek zeleniny a ovoce, celozrnných výrobků, obilovin, masa a samozřejmě i luštěnin. Nebojte se zapojit fantazii, nejen z červené čočky ale i dalších druhů luštěnin vytvoříte úžasné pokrmy, které zachutnají celé rodině.

Luštěninová jídla jsou navíc velmi zdravá a výživná, a jejich konzumací prospějete svému zdraví i linii.

DÁLE ČŤĚTE O CIZRNĚ: Je stejně skvělá, jako čočka. Naučte se zdravé recepty!

10 chytrých důvodů, proč jíst červenou čočku
5 (100%) 1 hlasov

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *