Kefír a 5 přínosů tohoto nápoje

Kvašený mléčný nápoj, který známe pod názvem kefír, nejen, že velmi dobře chutná, osvěží, ale je i velmi zdravý! To věděli i obyvatelé Kavkazu a Tibetu, kteří si své tekuté bílé zlato velmi dlouhou dobu před okolním světem střežili. Dnes, chvála Bohu, jsou kefírová houba i zrna po světě velmi rozšířena, můžete je jak zakoupit, tak získat darem od svých známých popíječů kefíru, kterým se tibetská houba (i krystaly) množí jako ty naše české houby po dešti.

Kefírové mléko

Kefír vzniká z reakce kefírového zrna (vyváženého množství kvasinek a bakterií) s mlékem, nejčastěji však kozím, kravským nebo ovčím. Je až neuvěřitelné, jak snadno lze přeměnit obyčejné mléko během pouhých 24 hodin na probiotickou superpotravinu!

Kefír je fermentovaný mléčný nápoj, který obsahuje Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum, prospěšné kvasinky a bakterie mléčného kvašení.

Jak je všeobecně velmi dobře známo, fermentované mléko je pro člověka velmi dobře stravitelné, ba dokonce zdraví prospěšné, což na počátku 20. století potvrdil ukrajinský lékař a laureát Nobelovy ceny Ilja Iljič Mečnikov ve své teorii dlouhověkosti. Jeho hypotéza se zakládala na tom, že stárnutí je vlastně otravou člověka střevní flórou, respektive zdánlivě neškodnými bakteriemi, které trvale osidlují naše střeva a dopomáhají trávení. Stal se proto propagátorem požívání fermentovaných mléčných výrobků.

Existuje hned několik táborů, které se přou o to, zda konzumovat mléko, potažmo mléčné produkty, či nikoli a proč tak činit či nečinit, zda je zdraví škodlivé anebo je jeho konzumace spíše neetická. Zajímá-li vás problematika požívání mléka, přečtěte si tento přínosný článek o pití mléka. Já se po krátké odbočce k mléku vrátím zase zpátky k jeho rodině fermentovaných mléčných produktů.

Možná vás trochu matou názvy jednotlivých fermentovaných produktů, tedy jaký je přesně rozdíl mezi kefírem, zákysem či podmáslím?

  • Kefír je kvašený nápoj, který je výsledným produktem z reakce mléka a kefírových zrn.
  • Zákys vzniká kysáním mléka a smetanové kultury.
  • Podmáslí je vedlejším produktem, který vzniká při tvorbě másla.

Jaké blahodárné účinky pro nás tedy kefír má?

1. Účinně bojuje proti nádorovým onemocněním

Testy na myších prokázaly, že konzumace fermentovaných produktů zabíjí hned několik rozdílných typů rakovinových nádorů. Bylo tak potvrzeno, že pravidelná konzumace kefíru pomáhá zastavit růst rakoviny prsu. Je všeobecně známo, že se záludným onemocněním, jakým rakovina bezesporu je, se bojuje nejlépe a nejúčinněji s čistým štítem, proto je detoxikace organismu tak důležitá!

Kefír velmi mocně podporuje celkovou detoxikaci organismu díky bakteriím mléčného kvašení, které zabíjí aflatoxiny (jeden z nejsilnějších známých karcinogenů) a další zdraví škodlivé houby.

2. Kefír je mocnější než jogurt

Některé mikroorganismy mohou mít po požití blahodárné účinky na lidské zdraví. Za tyto mikroorganismy jsou považována probiotika, která ovlivňují vaše zdraví mnoha způsoby, včetně zažívání,Jogurt regulace váhy a psychického zdraví.

Jogurt je snad nejznámější probiotickou potravinou, avšak je to kefír, který je ve skutečnosti na probiotika o mnoho bohatším zdrojem. Kefírová zrna obsahují přibližně 30 kmenů bakterií a kvasinek, zatímco jogurt maximálně 7 prospěšných bakterií a žádné kvasinky.

Kvasinky jsou velmi důležité, protože pomáhají udržet choroboplodné kvasinky, jako je například candida, na uzdě. Probiotika kefírového mléka, na rozdíl od jogurtu, váš střevní trakt osídlí, namísto aby jím pouze prošla.

3. Kefír a antibiotika

Kefír je velmi mocný, ničí nepřátelské bakterie léčí vnitřní i vnější záněty a dokonce produkuje vlastní antibiotika. Co se těch antibiotik týče, je ještě mocnější ve spojení s nimi. Dle jednoho čtrnáctidenního pokusu byly zkoumány účinky třech mocných antibiotik (amoxicilin, clarithomycin, lansoprazol), přičemž jedné skupině byl společně s nimi podáván právě kefír a druhé skupině placebo, v tomto případě mléko. Každý den pacienti obou skupin dostali 250 ml kefíru, případně placeba dvakrát denně. Když se pacienti vrátili k testům po 45 dnech, dotazníky, močové a dechové testy ukázaly, že ti pacienti, kteří pili kefír společně s antibiotiky, dosáhli účinnějšího vymýcení H. pyroli a to celými 78,2 %, zatímco u těch, kteří pili mléko, zaznamenali úspěšnost pouze 50 %. Dotazníky navíc odhalily, že u té skupiny, která pila kefír, se potýkala s menším počtem vedlejších účinků.

Avšak pozor, užívání antibiotik a probiotik může mít určité nepříznivé interakce, proto uvažujete-li o kombinaci antibiotik a probiotik, měli byste se poradit se svým ošetřujícím lékařem. Tomuto se však dá vyhnout, konzumujete-li probiotika s dostatečným časovým odstupem od konzumace antibiotik.

probiotika při antibiotikách

Kefír je jedna z nutričně nejhodnotnějších potravin

4. Kefír prospívá vašim kostem

Studie z roku 2014 publikovaná v Journal of Osteoporosis Inernational došla k závěru, že konzumace kefíru zvyšuje hustotu kostí a snižuje riziko výskytu osteoporózy. Kefír totiž zvyšuje absorpci hlavních stavebních minerálů kostí – vápníku a hořčíku. Probiotika v kefíru nejen, že zlepšují absorpci živin, ale mléko jako takové obsahuje všechny nejdůležitější živiny pro zvýšení hustoty kostí, a to včetně fosforu, vápníku, hořčíku, vitamínu D a vitamínu K2.

Jistě je pro vás pevnost vašich kostí velmi důležitá, a proto zvažte konzumaci produktů obsahujících lepek, neboť výzkum ukázal na přímou vazbu mezi činností lepku a zdravím kostí. Jestliže jste celiakem anebo trpíte jen mírnou nesnášenlivostí lepku, vystavujete tak své kosti v nebezpečí. Nejhorší na tom všem je, že ani nemusíte vědět, že jste celiakem, neboť projevy celiakie nejsou vždy jednoznačné a trvá i několik let, než lékaři odhalí příčinu vašich zdravotních komplikací. Jde o dost nemilé zjištění, zvláště když v našich končinách je spotřeba pekárenských produktů na každodenním pořádku.

5. Zlepšuje nesnášenlivost laktózy

Zní to trochu bláznivě, viďte? Opak je však pravdou fermentované mléčné produkty, jako je mimo jiné právě kefír, skutečně pomáhají lidem s nesnášenlivostí laktózy. Fermentace je totiž takový proces, který mění chemické složení jídla a bakterie přítomné v kefíru mléčný cukr zpracují a ve střevech pomohou mléčný cukr trávit.

TEST: Jestliže se u vás vyskytla laktózová intolerance, naneste jen malou kapku kefíru na vnitřní stranu vaší paže a nechte zaschnout. Počkejte 24 hodin, zda se neobjeví nějaká zánětlivá reakce. Jestliže žádnou reakci nezaznamenáte, přidejte jednu nebo dvě kapky do vašeho nápoje nebo nějakého jídla sledujte, zda se u vás nevyskytne nějaká reakce. Jestliže bude vše v pořádku, můžete postupně zvyšovat dávkování.

Možná pro vás není novinkou, že kefír nemusí být nutně mléčného původu. Snad u vás test s alergií na mléčný kefír vyšel pozitivně, nebo jste vegani či rawfoodisteé? Mám pro vás velmi dobrou zprávu! Existují totiž i jiné druhy kefírů, které mají také vysoký podíl probiotik a stejně tak, jako kefír mléčný, přináší mnoho benefitů pro vaše zdraví a co víc! Jsou bez jakékoli stopy laktózy. Není to skvělé?

Jak to s těmi kefíry tedy je?

KokosVybrat si můžete mezi dvěma druhy:

Mléčný kefír – živočišné či kokosové mléko.

Vodní kefír – vyrábí se ze slazené nebo z kokosové vody.

Třebaže se základ kefíru liší, proces jeho výroby je neměnný a má velmi podobné blahodárné účinky na vaše zdraví. Zatímco pro výrobu mléčného kefíru se používá tibetská houba, na vytvoření vodního kefíru potřebujete tibetské krystaly.  Ať už si pro kefír zvolíte jakýkoli základ, bakterie si pro svůj růst v každém případě žádají cukr. Ve výsledku však kefír obsahuje velmi málo cukru, neboť živé aktivní kvasinky během fermentace většinu cukru spořádají.

Jak chutná mléčný kefír? Fermentovaný mléčný nápoj má nakyslou chuť, kterou se dá přirovnat k řeckému jogurtu. Velmi záleží době kvašení, čím déle necháte kefírová zrna pracovat, tím kyselejší chuť získáte. Mléčný kefír není přirozeně sladký, ale vy si jej můžete podle libosti dochutit. Nemusíte kefír pouze pít, můžete jej použít i jako základ pro polévky, omáčky, krémy, jogurty nebo buchty.

Jak chutná kokosový kefír? Kokosový kefír můžete získat buď z kokosového mléka, nebo kokosové vody. Kokosové mléko vyrobíte rozmixováním kokosové dužiny s vodou, a poté odstraníte bílou dřeň, takže vám zůstane pouze tekutina mléčné barvy. Kokosová voda je čirá tekutina, která se nachází uvnitř kokosu. Právě kokosová voda a mléko jsou perfektním základem pro výrobu kefíru díky přirozené přítomnosti cukrů. Kokosový kefír je sladší, avšak ne tolik chuťově výrazný, jako živočišné kefírové mléko.

Jak chutná vodní kefír? Vodní kefír má jemnější chuť a světlejší texturu, než mléko. Vyrábí ze slazené vody nebo ovocné šťávy.

Záleží jen na vás, jakému druhu kefíru dáte přednost. Nejlepší a zároveň nejlevnější alternativou jistě bude, seženete-li si kefírová zrna či houbu a vyrobíte si kefír vlastní. Stejně tak si kefír můžete v obchodě zakoupit, ale vlastní je zkrátka vlastní!

Nechte se také zlákat!

HvězdičkaSama jsem se rozhodla kefír vyzkoušet, konkrétně má volba padla na ten vodní. Proto vám velmi ráda zprostředkuji mé osobní postřehy o tomto zkvašeném zázraku. Velmi mile mě překvapilo, že výroba a samotné pití vodního kefíru je pro mnohé koníčkem a každodenním zpestřením dne. Na Facebooku existuje skupina kefírových nadšenců, přátelských a mimo jiné velmi dobrosrdečných a ochotných lidí, kteří vás tibi krystalky velmi rádi podarují. Krystaly jsou živé, a proto rostou a i vám se rozrostou, budete-li o ně správně pečovat. Vždy, když s někým mluvím o tibi krystalcích, uvědomím si, že o nich smýšlím jako o jakémkoli jiném živém tvorečkovi, třeba koťatech, jen s tím rozdílem, že těch koťat nebudete mít například 20 kilogramů, jako jedna slečna, která postupně začala tibetskými krystalky zásobovat celý okres!  🙂

Pojďte do toho také a vyzkoušejte v těchto parných letních dnech osvěžující třeba jablečný, bezinkový, citronový, zázvorový, jahodový, malinový kefír nebo jakýkoli jiný, který vás napadne. Jistě bude úžasný!

Nakonec trochu málo inspirace, inu nevypadají báječně?

Kefír plný přání a dobré nálady - bezinky a šalvějgoji, fíky, višně, brusinky a citron

Kefír a 5 přínosů tohoto nápoje
4.5 (90%) 8 hlasov

One Response

  1. Helena Filipová 2.4.2017

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *