Kimchi – kvašený zelný salát z Koreje pro lepší trávení a silný imunitní systém (+ 6 receptů)

Kimchi (čte se a u nás se i často píše Kimči) je národní korejské jídlo připravené z kvašené a nakládané zeleniny společně s dalšími ingrediencemi.

Jak už to u národních jídel bývá, neexistuje jeden jediný správný recept. Receptů na pikantní kimči je nespočet, každá korejská rodina má svůj vlastní. Podává se jako příloha s rýží, polévkou či jiným hlavním jídlem.

Proč ale nějakému salátu až z daleké Koreje věnujeme celý článek? Kimči totiž není obyčejný salát. Kromě neobyčejné chuti se jedná o velmi zdravé jídlo, které si našlo cestičku do různých koutů světa včetně naší naší malé krásné země. O kimči se tvrdí, že zlepšuje trávení, posiluje imunitní systém a má spoustu dalších pozitivních účinků na lidské zdraví.

kimchi salát
Ostrý korejský salát, jehož základem je pekingské zelí, se podává samostatně i jako příloha k hlavnímu jídlu.

Co je kimchi?

Národní korejský pokrm kimči je domácí kvašený salát, který Korejčané nejčastěji s rýži konzumují dennodenně už přes 2 000 let. Kvašení je přitom osvědčený celosvětově známý a používaný způsob, jak uchovat sezónní zeleninu přes celou zimu, kdy je čerstvé zeleniny nedostatek.

Kvašením si zelenina uchovává cenné vitamíny, minerály a další zdraví prospěšné látky. Však si stačí vzpomenout jenom na úplně obyčejné tradiční české kysané zelí.

Z čeho se korejské kimči připravuje a bez čeho se nikdy neobejde? Základní surovinou je pekingské zelí, ke kterému se přidávají další suroviny dle chuti.

Nejčastěji je to okurka, mrkev, ředkve, papriky, jarní cibulka a další zeleniny. O nevšední chuť tradičního salátu se postarají mleté krevetky, ústřice, rýžová kaše či pražené sezamové semínko.

Součástí receptu na kimči je samozřejmě různé koření. V kimči nesmí chybět pálivé chilli, česnek a sójová nebo rybí omáčka. Někdo přidává také zázvor nebo sekanou pažitku. Kimchi může být velmi pálivý salát, ale také jemně pikantní. Záleží, co máte rádi, a jak si pohrajete s kořením a jeho množstvím.

kimchi recept
V žádném kimchi nesmí chybět čínské zelí a ostré chilli.

Kimči – jak jíst korejské národní jídlo?

Nečekejte žádné složité rituály spojené s konzumací kimči podobně jako u sushi nebo pití zeleného čaje. Kimči se prostě jí jako salát nebo příloha k hlavnímu jídlu.

Můžete si doma nachystat klidně celé korejské menu. Ke kimchi Korejci často podávají rýži, která mírní jeho pikantní chuť. Kimchi salát si ale můžete dát například ke grilovanému masu jako chutnou a zdravou přílohu neobyčejné chuti. 

TIP PRO ZDRAVĚJŠÍ TRÁVENÍ A FUNGUJÍCÍ TRÁVÍCÍ SYSTÉM: 11 probiotických potravin, které jsou super zdravé

kimči jako příloha
Kimči je v českém podání ještě netradiční příloha k hlavnímu jídlu.

Pálivý korejský salát kimči jako nejzdravější pokrm na světě

Než se vrhneme do tipů na variace tohoto úžasného korejského salátu, povězme si něco málo o jeho pozitivních účincích na lidské zdraví.

Možná vám bude jako důvod k jeho ochutnání stačit pouze fakt, že kimchi chutná naprosto famózně. Pokud si libujete v pálivém, kimči je skvělá volba k osvěžení každého zdravého jídelníčku.

Označení salát vlastně není v případě kimči  úplně přesné. Kimči je spíše něco jako naše nakládané okurky, červená řepa a další nakládaná zelenina. V tomto konkrétním případě se jedná o kvašenou (fermentovanou) zeleninu nebo spíše směs zeleniny a koření. Procesem kvašení se likvidují žádné prospěšné látky, naopak se jejich množství v některých případech zvýší. Zdraví prospěšné kimči je navíc nízkokalorické a nízkosacharidové jídlo.

Obsah nutričních látek:

7 pozitivních účinků na zdraví

Korejský všelék kimči je doslova nadupané cennými látkami. Jeho konzumací tedy děláte dobře nejen svým chutím, ale také svému zdraví. Korejci jej berou jakou národní poklad a lék na dlouhověkost.

Zlepšuje funkce trávicího systému

Při kvašení se tvoří zdravé bakterie, které pomáhají udržovat funkční a zdravou střevní mikroflóru. Kimči tedy funguje jako probiotikum, čistí střeva od odpadů a toxinů a stimuluje lepší vstřebávání živin. Navíc obsahuje vlákninu, která stabilizuje střevní pohyby a brání vzniku zácpy.

Snižuje hladinu cholesterolu

Česnek, který se do kimči přidává, obsahuje selen a alicin. Alicin je prvek, který pomáhá snižovat hladinu špatného cholesterolu – konzumací kimči tedy můžete regulovat hladinu cholesterolu. Selen zase brání kornatění tepen. Oba prvky mají nezanedbatelný vliv na snížení rizika vzniku srdečně-cévních chorob

Má antioxidační účinky

Kimči je významný zdrojem antioxidantů, které chrání tělo před oxidačním stresem a účinky volných radikálů. To má vliv na zpomalení stárnutí a posílení imunitního systému.

Posiluje imunitní systém

Kimči obsahuje pouze potraviny jako zázvor, česnek, paprika, zelí, které samy o sobě zvyšují ochranu přirozeného imunitního systému.

Prospívá diabetikům

Některé studie naznačily, že diabetici mají po konzumaci kimči nižší hladinu glukózy. Je to tedy perfektní příloha i pro ně.

Chrání před rakovinou

Zelí obsažené v kimči obsahuje flavonoidy, o nichž se ví, že brání organismus před růstem a množením rakovinových buněk. Kimči podporuje zdraví mozku, tlustého střeva, konečníku i kůže.

Podporuje hubnutí

V žádném případě nebudeme tvrdit, že konzumací kimči zhubnete. Nicméně kimči obsahuje zdravou bakterii Lactobacillus kimchi, která zmírňuje chuť k jídlu a reguluje hladinu cukru v krvi, díky čemuž nedochází ke kolísání a vzniku tzv. vlčího hladu vedoucího k přejídání.

Negativní účinky na zdraví kimči nejsou známy. Negativem může být maximálně to, že se jedná o relativně hodně pálivé jídlo. Míru ostrosti však lze zmírnit přidáním menšího množství pálivého koření. Docílit se tak dá velmi jemné pikantní chuti. 

čili papričky jako součást kimchi
Když v roce 2008 letěl do vesmíru první korejský astronaut, letělo s ním také oblíbené kimči.

Jak připravit Kimči? 5 receptů + 1 videorecept

Najít originální recept na výrobu kimči není snadné. Takový recept totiž neexistuje. Stejně jako my máme tisíce receptů na nejchutnějších nakládané okurky či zelí, tak Korejci mají nesčetné množství receptů na to jediné pravé kimchi. 

Jak udělat kimči doma v Česku? Níže pro vás mám tipy na 5 různých receptů na výrobu kimči doma, z nichž každý je trochu odlišný, co se týče použitých ingrediencí.

TIP: Sehnat jednotlivé ingredience není náročné. Většinu jich seženete v běžných obchodech nebo si můžete pro originál zaskočit do speciálního obchodu s asijskými surovinami. Skvělá je například pražská SAPA, kde seženete úplně vše. Vyzkoušejte klidně všechny recepty a najděte si vlastní recept na kimči 🙂

Kimči podle blogerky Koko (Menudomu.cz)

Suroviny na 4 až 5 porcí:

  • 1 kg pekingského zelí
  • 5 lžic korejské mořské soli
  • 2 lžíce prášku z chilli papriček
  • 4 stroužky česneku
  • lžička čerstvého strouhaného zázvoru
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • sezam na posypání
  • dle chuti lze přidat tenké nudličky mrkve, bílé ředkve a jarní cibulku

Zelí je nutné důkladně nasolit. Korejci to provádí za sucha 8 až 10 hodin. Poté následuje odsolení v podobě propláchnutí. Zelí ochutnávejte. Dokud bude zelí příliš slané, proplachujte stále dokola. Z česneku, zázvoru, chilli a rybí omáčky utřete pastu, kterou poté promíchejte se zelím. S ohledem na pálivé koření doporučujeme si vzít gumové rukavice. Konzumovat můžete ihned, ale lepší je nechat kimchi uležet cca 2 dny v lednici.

TIP: Proces nasolování lze urychlit tím, že zelí naložíte do solného nálevu (4 až 5 lžic soli na 1 litr studené vody) na cca 2 hodiny. Pak propláchnete a zelí je připravené na další krok.

sezam v receptu na kimchi
Na závěr kimchi posypte sezamovými semínky.

Sladko-ostrá medová variace kimči

Suroviny na 4 až 5 porcí:

  • 1 kg pekingského zelí
  • 1 na jemno nakrájená cibule
  • 1-2 svazky jarní cibulky nakrájené na 5 cm dlouhé kousky
  • tenké nudličky mrkve, bílé ředkve a jablka
  • sezam na posypání
  • 5 lžic korejské mořské soli
  • 2 lžíce prášku z chilli papriček (nebo 5 lžic drcených čerstvých korejských feferonek)
  • 4 stroužky utřeného česneku
  • 1 lžička čerstvého strouhaného zázvoru
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce medu

Zelí nasolíme a propláchneme dle prvního receptu. Připravené zelí smícháme s ostatní zeleninou a nakonec důkladně avšak jemně promícháme s medovou zálivkou. Na závěr posypejte sezamovými semínky. 

med pro oslazení kimchi
Do zálivky na kimči lze přidat i med, který ostrou chuť´zmírní.

Jednoduché kimči se sójovou omáčkou

Suroviny na 4 až 5 porcí:

  • 1 kg pekingského zelí
  • 3 mrkve
  • 2 šalotky
  • 1 stroužek utřeného česneku
  • 1 lžička nastrouhaného zázvoru
  • 2 lžíce chilli
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • lžička mořské soli

Nasolené a pokrájené zelí smíchejte s nakrájenou mrkví a šalotku a promíchejte s pastou s ostatních ingrediencí. Kimči vložte do nádoby, pevně uzavřete a nechte fermentovat v lednici alespoň 2 dny. Hotové kimči vám v lednici vydrží cca 1 měsíc. Do té doby jej ale určitě sníte.

Veganská verze bez rybí omáčky

Suroviny:

  • 1 kg pekingské zelí
  • 2 mrkve
  • 2 bílá ředkev daikon
  • 3 zelené šalotky

Na pastu: 

  • 2 hnědé cibule
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička mletého sušeného zázvoru
  • 1 lžíce utřeného česneku
  • 2 lžíce chilli vloček

Na zálivku: 

Nakrájené zelí smícháme s nakrájenou šalotkou. Mrkev rozmixujeme s ředkví. Zvlášť rozmixujeme surovinu na pastu a smícháme suroviny na zálivku. Nakonec vše promícháme a poté vše umístíme do sklenice a pevně uzavřeme. Necháme zrát 4 až 7 dní při pokojové teplotě. Jakmile kimči ochutnáme, skladujeme v lednici.

recept kimchi
Kimči může mít tisíce různých podob.

Kimči s krevetami a ústřicovou omáčkou

Suroviny:

  • 2 hlávky čínského zelí
  • 700 gramů hrubé soli
  • 4 litry vody
  • 1 kg ředkve
  • 100 g řeřichy
  • 200 g jarní cibulky
  • 10 dcl ústřicové omáčky
  • 10 dcl rybí omáčky
  • 130 g mletých červených chilli papriček
  • 80 g nasekaného česneku
  • 35 g nasekaného zázvoru
  • 100 g solených minikrevet

Chili smícháme s nasekanou ředkví a zbylým kořením. Promícháme s nakrájenou zeleninou a přidáme ústřicovou omáčku. Osolíme. Směsí naplníme předem prosolené zelné listy, naložíme do sklenice a zalijeme zálivkou připravenou z vody a soli.

TIP NA VIDEO RECEPT: Kimči podle Kluků v akci

kimči kluci v akci
Kimči tak, jak je připravují v pořadu Kluci v akci.

Kde koupit Kimči, když se vám nechce čekat?

Chcete ochutnat pravé kimči, ale nemáte odvahu si jej připravit doma? Kupte si jej již hotové. Navíc je pravda, že je lepší nejprve ochutnat kimči od Korejců, než se o něj pokusíte doma. Přece jen byste měli vědět, jak takové správné originální kimči má chutnat. 

3 možnosti, kde koupit pravé korejské kimči:

  • Navštivte korejskou restauraci a ochutnejte kimči i další korejské pokrmy. 
  • Zajděte do asijského obchodu, které nabízí nejen čínské, japonské, indické, vietnamské, thajské, ale také korejské suroviny a potraviny. 
  • Kimči prodej na e-shopu – objednejte si kimči on-line. Kimči mají například v e-shopu Bezobalu.cz (100 g za 27 Kč), Rohlik.cz (Noptaste Mat Kimchi 119,90 Kč za 300 g), Bionebio.cz (62,10 Kč za 200 g) a další.

SLOVO AUTORKY:

Monika Šaríková

Zdravý životní styl není nic složitého. Je to pouze o přístupu konkrétního člověka. Vymlouvat se na nedostatek času nebo peněz už dávno nefunguje. Při dnešních možnostech si lze vybrat, zda budu jíst kvalitně a zdravě či nikoliv. Hledat zázračnou potravinu nebo pokrm, který za mě vyřeší všechny problémy na těle i duši je holý nesmysl. 

To platí také pro korejský salát kimči. Zcela určitě jde o skvělý, chutný a zdravý salát. Tak ho berme a dopřávejme si ho s chutí, protože nám prostě svědčí. Neočekávejme ale, že když si ho budeme dopřávat každý den, budeme zdravější, štíhlejší, hezčí a šťastnější. To neumí žádná superpotravina. Osobně se v jídle řídím prostým “všeho s mírou” a nic mi nechybí 😉

10 ZDRAVÝCH POTRAVIN, O KTERÉ SE ZAJÍMÁTE NEJČASTĚJI

Cizrna a hubnutí – 3 lehounké a chutné recepty
Kefír a 5 zdravotních benefitů
Ovesné vločky ke snídani 5 x jinak
Řapíkatý celer – křupavý přítel vaší linie
10 chytrých důvodů, proč jíst červenou čočku
Jablečný ocet jako lék na hubnutí
Spirulina a její pozitivní účinky, které překvapily i vědce
Česnek – nejsilnější a nejlevnější medicína
Sushi a hubnutí: Proč Japonci netloustnou?
Zelený čaj a jeho mírná podpora metabolismu

8 NEJZDRAVĚJŠÍCH JÍDELNÍČKŮ A RECEPTŮ NA BLOGU

Zdravá snídaně – podpořte hubnutí hned ráno!
Dělená strava – které kombinace jsou zakázané?
Váš zdravý jídelníček pestře, chutně, zábavně
“Neošizený” dietní jídelníček na hubnutí
Proč nehubnu, i když se láduju zeleninou?
Které slané dobrůtky nepřidají na váze?
Tukožroutská polévka – žere tuk, nebo i svaly?
Zdravé vánoční cukroví – letos bez tloustnutí!

2 komentáře

  1. Lucie 11.11.2019
    • Lukáš Chládek 11.11.2019

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..