Zdravé vánoční cukroví – letos bez tloustnutí!

K Vánocům patří nejen dárky, ale také dobré jídlo a pití. Všude se peče, vaří a smaží a kuchyněmi se nese podmanivá vůně vánočního cukroví. Přemíra sladkého však našemu zdraví neprospívá. Přitom při troše snahy si tyto krásné dny můžeme užít bez újmy na zdraví i štíhlé linii, aniž bychom se o vánoční dobroty ochudili.

Mnoho lidí si pečlivě hlídá linii po celý rok až do chvíle, kdy na dveře zaklepou Vánoce. V tu chvíli jdou všechny zásady o zdravé výživě stranou, na kuchařky se zdravými recepty sedá prach a špajzky se začnou plnit neuvěřitelnými dobrotami v podobě sladkého a hlavně vynikajícího vánočního cukroví.

Může se zdát, že nám takový drobný prohřešek jednou za rok neuškodí, avšak opak je pravdou. Klasické cukroví obsahuje “tuny” másla, bílého cukru a mouky. Pár kousků by nám opravdu neublížilo, jenomže realita je jiná. Pevné předsevzetí “letos se nebudu přejídat” se ztratí v čase v okamžiku, když se na stole objeví první talíře. Jediným řešením je péct zdravěji, a že to jde.

raw cukroví

Že zdravé cukroví nevypadá lákavě? A jak teprve chutná!

 

Jak na zdravé pečení? Použijte alternativní suroviny

Co takhle jednou prožít Vánoce bez výčitek a dopřát si cukroví dle libosti a především bez nežádoucích kil navíc. Nebudeme vám radit, abyste se letošní rok cukroví vyhnuli, protože vánoční cukroví k těmto svátků patří. Poradíme vám, jak vánoční cukroví upéci tentokrát jinak. I z kalorické bomby totiž lze udělat zdravou a chutnou dobrotu.

Hlavním problémem vánočního cukroví je vysoký obsah bílého cukru. Řešením je snížit množství cukru nebo použít zdravější alternativy. Lepší než třtinový cukr jsou přírodní sirupy, jako je javorový, kukuřičný, rýžový, pšeničný, agávový sirup či ječmenná sladěnka. Použít se dá také sladká voda z namočených rozinek, fruktóza či stévie.

vanocni cukrovi

Bílý cukr lze nahradit a není to tak těžké

ZNÁTE VÝHODY PŘÍRODNÍCH SLADIDEL? Kromě toho, že mají nízký glykemický index, obsahují důležité minerály a neohrožují imunitní systém tolik jako bílý cukr. Přečtěte si více v článku Agáve, med a další přírodní sladidla: Jsou skutečně tak zdravá?

Další významnou a bohužel ne zdravou složkou je bílá mouka, která neobsahuje žádné vitamíny, minerály, vlákninu či jiné cenné látky. Navíc zhoršuje trávení a překyseluje organismus. V kombinaci s cukrem zvyšuje glykemický index a tedy i chuť na sladké. Naštěstí existují zdravější alternativy v podobě špaldové, grahamové, pohankové či celorznné pšeničné mouky.

Máslo obsahuje nasycené tuky, které ohrožují nejen linii, ale především kardiovaskulární systém a zvyšují riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění a nádorů. Lepší volbou jsou rostlinné tuky. Jejich znehodnocení předejdete krátkou dobou pečení nebo ještě lépe nepečeným vánočním cukrovím.

Další tipy na zdravé pečení:

  • Vajíčka plně nahradí rostlinná náhrada vajahit s minimálním množstvím cholesterolu.
  • Kypřicí prášek nahradí kypřicí prášek bez fosfátů, jedlá soda nebo vinný kámen.
  • Tučné krémy nahradí karobová pomazánka s ořechy a rozinkami.
  • Neobalujte cukroví v moučkovém cukru, ale vyzkoušejte sušené ovesné mléko s jemně nasládlou chutí.

ZNÁTE VAJAHIT? Náhrada za vejce obsahuje nejen málo cholesterolu, ale i tuku. Pomáhá tedy při hubnutí. Použít jej lze při pečení cukroví, koláčů, do palačinek i na obalení řízků. Ve složení vajahitu najdete sóju, syrovátka, škrob, kukuřičnou mouku a lecitin.

 

Recepty na bezlepkové, dia a nepečené vánoční cukroví

Můžeme si donekonečna opakovat zásady zdravé výživy a vzájemně si sdělovat tipy, jak péct zdravěji. Nejlepší motivací jsou však ověřené recepty, které si budou moci dopřát i lidé trpící cukrovkou nebo celiakií.

Bezlepkové vanilkové rohlíčky bez mléka a vajec

Připravte si:

  • 280 g bezlepkové mouky
  • 210 g bezmléčného tuku
  • 100 g mletých oříšku
  • 80 g sušeného ovesného mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • kapku rumu pro vůni
  • trochu čerstvé citrónové kůry

Troubu předehřejte na 180 ℃. Suroviny smíchejte a vytvarujte těsto, které nechte pár minut odležet v chladu. Z těsta vytvarujte menší rohlíčky a pečte, dokud nezískají béžovou barvu. Hotové rohlíčky obalte v sušeném ovesném mléku.

Bezlepkové pomerančové jazýčky

Připravte si:

  • 200 g rýžové mouky
  • 100 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • čerstvou šťávu a kůru z pomeranče
  • čokoládovou polevu na ozdobení

Troubu předehřejte na 170 ℃. Smíchejte všechny suroviny a vypracujte těsto, které rozválejte. Pomocí vykrájovátek vykrojte různé tvary. Pečte cca 10 minut a hotové placičky střídmě polejte čokoládou.

Dia linecké cukroví

Připravte si:

  • 200 g hladké mouky
  • 50 g sójové mouky
  • 150 g másla
  • 80 g krystalické fruktózy
  • 2 žloutky
  • čerstvě nastrouhanou citrónovou kůru
  • dia marmeládu

Troubu předehřejte na 170 ℃. Z mouky, másla, cukru, žloutků a kůry vypracujte hladké těsto, které nechte odležet nejméně jednu hodinu v chladu. Nejlepší je připravit si těsto den dopředu. Z těsta vyválejte placky, z nichž postupně vykrajujte různé tvary. Upečte a vždy dva kousky slepíme marmeládou k sobě. Skvělá je například domácí rybízová marmeláda bez cukru.

Dia rozinková srdíčka

Připravte si:

  • 50 g mouky (může být jiná než bílá)
  • 160 g rozinek
  • 140 g nasekaných vlašských ořechů
  • 100 ml čerstvé citrónové šťávy
  • 2 lžíce medu
  • 1 bílek
  • nasekané mandle

Troubu předehřejte na 180 ℃. Rozinky spařte a pomelte. Poté je smíchejte s moukou, ořechy, medem a citrónovou šťávou a vypracujte těsto. Z vyváleného těsto vykrojte srdíčka, potřete je bílkem, posypte mandlemi a pečte cca 10 minut.

Velkým hitem je nepečené cukroví, při jehož přípravě se obejdete bez mouky, bílého cukru i dlouhého postávání u trouby. Nepečené a dnes velice žádané raw cukroví obsahuje především semínka, sušené ovoce, oříšku a čokoládu.

vlašské ořechy

Ořechy jsou jednou ze základních surovin pro nepečené cukroví

Nepečené (raw) kokosové kuličky

Připravte si:

  • 1 hrnek kokosového másla
  • ½ hrnku kešu ořechů
  • ¾ hrnku nastrouhaného kokosu
  • ½ hrnku světlého agáve sirupu
  • nastrouhaný kokos na obalení

Kokosové máslo si připravíte snadno doma. Do robotu nasypte cca 3 hrnky nastrouhaného kokosu a mixujte jej, dokud se neuvolní tuk a nevznikne téměř tekuté máslo. Kešu ořechu rozmixujte na jemno. Poté smíchejte máslo, kešu ořechy, kokos a agáve sirup a promíchejte. Z těsta vytvarujte kuličku a obalte je v kokosu. Uchovávejte v ledničce.

Nepečené (raw) fíkové polštářky

Připravte si:

  • ½ hrnku ovesných vloček
  • ½ hrnku nastrouhaného kokosu
  • ¾ hrnku datlí
  • skořici
  • pomerančovou kůru
  • fíky

Ovesné vločky rozmixujte na jemnou mouku a přidejte kokos, datle, skořici a pomerančovou kůru. Rozmixujte do vláčného těsto a vyválejte na plačku. Fíky namočte do vody a nechte je změknout a poté je rozmixujte s pomerančovou kůrou. Směs naneste na placku, přehněte ji a nakrájejte na podélné polštářky.

A jako bonus pro vás máme video s receptem na vynikající nepečené datlové cukroví

 

Zdravé vánoční cukroví – letos bez tloustnutí!
4.8 (96%) 5 hlasov

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.