Dělená strava – které kombinace jsou zakázané?

Dělená strava dosáhla vrcholu své popularity před několika lety, kdy ji vehementně podporovali známé osobnosti Lenka Kořínková a Vít Chaloupka, kteří na toto téma vydali hned několik knih.

Situace se časem změnila, neznamená to však, že by dělená strava zmizela ze scény alternativních výživových směrů. Pouze se objevily a stále objevují nové výživové trendy, které si část pozornosti stahují ve svůj prospěch.

Dělená strava není novinka ve stravování

Neexistuje jeden universální návod, jak žít lépe a zdravěji. Někdo se řídí umírněnými radami typu “všeho s mírou”, jiný se rozhodně k výraznějším změnám životního stylu. Dělená strava je jednou z nich.

Nelze ji považovat za krátkodobou dietu, jelikož dělená strava vyžaduje radiálnější změnu v přístupu ke stravování jako takovému. Podle zastánců dělená strava přispívá k lepšímu trávení a odstraňuje zažívací problémy.

VÍTE, KDO vymyslel dělenou stravu? Pokud se domníváte, že dělená strava je moderní záležitostí, mýlíte se. S teorií různého trávení přišel jako první americký lékař William Howard Hay na počátku 20. století.

hamburger

Hamburger jednoznačně není dobrým příkladem dělené stravy

 

Dělená strava “dělí” potraviny do různých skupin

Dělená strava neznamená, že si na jeden talíř naložíme vepřový řízek a na druhý bramborový salát. Hlavní princip dělené stravy spočívá v rozdělení potravin do skupin, které se spolu mohou nebo naopak nesmí kombinovat.

Základní a nejčastější dělení rozlišuje tři skupiny:

  • Bílkoviny
  • Sacharidy
  • Neutrální potraviny

Bílkoviny zahrnuje především maso a masné výrobky. Za vhodné se považuje zejména drůbeží, hovězí, telecí a skopové maso, ryby a mořské plody, sójové výrobky, vajíčka, sýry, mléko a mléčné výrobky.

VÍTE, ŽE perfektním zdrojem bílkoviny a prospěšných bakterií je obyčejný kefír

kefir

Kefír je velice výživný a zdravý

Do této skupiny patří také kyselejší druhy ovoce – pomeranč, citrón, grapefruit, kyselá jablka, hrušky, broskve, meruňky, třešně, jahody, maliny, mango, papája, ananas a ze zeleniny povařená rajčata. Z nápojů to jsou ovocné čaje, ovocná vína a suchá vína a šampaňské. U této skupiny platí pravidlo “tuky do 50 %”.

Sacharidy obsahují celozrnné obiloviny a výrobky z nich. Může jít o pšenici, žito, oves, proso, kukuřici i rýži. S výjimkou sóji můžeme do této skupiny zahrnout všechny luštěniny. Ze zeleniny sem náleží především brambory a kadeřavá kapusta, z ovoce banány, sladká jablka a hrušky, hroznové víno, fíky, datle a také sušené ovoce. Z nápojů se jedná o husté ovocné šťávy a sirupy a také pivo.

TIP NA RECEPT: Připravte si doma zdravé smoothie z pomeranče a zázvoru dle zásad dělené stravy!

Neutrální potraviny zahrnují velké množství potravin, jejichž výhodou je to, že je lze kombinovat s bílkovinami i sacharidy. Do této skupiny patří tuky, oleje, máslo, margaríny, mléko a mléčné výrobky obsahující více než 50 % tuku, většina zeleniny, ořechy, koření, bylinky, houby, semínka, výhonky, klíčky a z nápojů bylinné čaje.

Nevhodné potraviny:

  • vepřové maso
  • výrobky z bílé mouky
  • majonéza
  • arašídy
  • konzervované výrobky
  • sladkosti
  • sladidla
  • instantní jídla
  • ocet
  • tučné uzeniny
losos

Ryby jsou jsou povolené i v dělené stravě

 

Bílkovinné versus sacharidové dny

Podle dělené stravy by se neměly kombinovat bílkoviny a sacharidy. NIKDY. Důvodem je odlišný způsob trávení. Bílkoviny pro správné trávení vyžadují nízké pH a kyselé prostředí.

Sacharidy naopak potřebují vyšší pH a zásadité prostředí. Pokud se však bílkoviny a sacharidy tráví se společně, organismus není schopen ani jeden z nich strávit pořádně. Sacharidy a bílkoviny je možné kombinovat se neutrálními potravinami.

Druhou zásadou je pravidelné střídání bílkovinných a sacharidových dní. To znamená, že v jeden den kombinujete bílkoviny s neutrálními potravinami a další den sacharidy s neutrálními potravinami. Někteří zastávají názor, že stačí nekombinovat bílkoviny a sacharidy v rámci jednoho jídla. Nezbytnou součástí dělené stravy je samozřejmě pitný režim. Toto pravidlo však spojuje všechny zdravé výživové styly.

delena_strava_salat

Zeleninový salát si můžete dopřát každý den

Výhody a nevýhody dělené stravy:

  • pomáhá upravit problematické zažívání
  • odstraní problémy se zácpou, průjmem apod.
  • pročistí trávicí systém
  • nastartuje metabolismus a podporuje hubnutí

 

  • není vhodná pro diabetiky
  • po návratu k tradičnímu způsobu stravování může nastat jo-jo efekt

 

Lenka Kořínková proslavila dělenou stravu

Asi největší českou osobností propagující dělenou stravu je herečka Lenka Kořínková. O dělené stravě, jejích principech a výhodách napsala tolik knih, že s klidným svědomím můžeme hovořit o dělené stravě Lenky Kořínkové. Její dělená strava má pár specifik, ke kterým si napíšeme něco více.

Dělená strava Lenky Kořínková rozlišuje 5 skupin potraviny:

  • Zvířátková = bílkoviny
  • Kytičková = sacharidy
  • Ovoce
  • Zelenina
  • Neutrální potraviny

Podle Lenky Kořínkové není vhodná nejen kombinace bílkovin a sacharidů, ale také ovoce a zeleniny. Abyste si dělenou stravu dokázali lépe představit, přinášíme pro vás ukázku na dva dny.

Dělená strava – ukázka jídelníčku:

  • Zvířátkový (bílkovinný) den
  • Snídaně: 4 plátky šunky + vajíčko natvrdo
  • Svačina: 1 jablko
  • Oběd: Přírodní kuřecí prsa + zeleninový salát
  • Svačina: 1 bílý jogurt
  • Večeře: Zeleninový salát s tofu

Kytičkový (sacharidový den)

  • Snídaně: Ovesné vločky s medem
  • Svačina: 1 pomeranč
  • Oběd: Celozrnné těstoviny + zelenina
  • Svačina: 1 hruška
  • Večeře: Celozrnný chléb se sýrem

VIDEO: Jak vnímá dělnou stravu fitness trenérka Anna Kelišová

Dělená strava – 3 zdravé recpety

Láká vás dělená strava? Než radikálně změníte svůj jídelníček, vyzkoušejte si pár chutných receptů.

Kuskusové rizoto s uzeným tempehem

Suroviny:

  • kuskus
  • uzený tempeh
  • cibulka
  • pórek
  • červená paprika
  • trocha olivové oleje
  • sůl

Na troše olivového oleje osmahneme cibulku, přidáme pórek a červenu papriku nakrájenou na kousky. Mezitím kuskus přelijeme vroucí vodou, lehce osolíme a přidáme k zelenině. Nakonec přidáme nastrouhaný tempeh a promícháme.

Vynikající květáková polévka

Suroviny:

  • 1 větší květák
  • 1 mrkev
  • ½ celeru
  • kousek pórku
  • 1 menší cibule
  • sůl, pepř

Na troše oleje osmahneme na kostky nakrájenou cibuli, mrkev, celer a pórek. Přidáme růžičky květáku, krátce orestujeme, zalijeme dostatečným množstvím vody a vaříme do měkka. Poté vyndáme část květáku a mrkve na ozdobení, Zbytek rozmixujeme a polévku ochutíme solí a pepřem. Polévku není třeba zahušťovat, díky zelenině je hustá až až.

kvetakova_polevka_podle_babicky

Z květáku lze připravit chutná jídla nejlépe v kombinaci s další zeleninou

 

Pikantní krůtí guláš

Suroviny:

  • 500 g libového krůtího masa
  • 3 cibule
  • 2 kapie
  • 6 lžic rajčatového protlaku
  • worcesterská omáčka
  • česnek
  • olej
  • mletá sladká paprika, chilli, sůl

Maso nakrájíme na kostky a orestujeme na rozehřátém oleji cca 2 minuty. Poté přihodíme dvě nadrobno nakrájené cibule, kapie, omáčku, protlak, koření a rozetřený česnek a podusíme ještě pár minut. Poslední cibuli nakrájejte na kolečka a ozdobte jimi hotový guláš. Ideální přílohou jsou například celerové hranolky nebo květáková kaše.

Dělená strava vás naučí přemýšlet

Ať souhlasíte s dělením na bílkovinná a sacharidová jídla, jedno se dělené stravě upřít nedá. Naučí vás přemýšlet nad tím, co a kolik toho po celý den sníte. Kromě toho, že pomáhá zlepšit trávení, má také vliv i na celkovou tělesnou hmotnosti. Díky úpravě jídelníčku a vynechání nezdravých jídel, vás mile překvapí úbytek váhy.

ČTĚTE TAKÉ všechno, co potřebujete vědět o ketonové dietě.

 

Dělená strava – které kombinace jsou zakázané?
4.5 (90.77%) 13 hlasov

One Response

  1. Vlaďka 25.3.2017

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *