Superpotraviny – 9 dárků přímo z přírody

Máte rádi borůvky nebo salát z červené řepy? Pokud ano, je to super zpráva, a to doslova. Obě zmíněné potraviny totiž patří do skupiny superfoods neboli superpotravin, jež představují potraviny výjimečné svým obsahem živin důležitých pro lidský organismus a svým působením na něj.

Tyto potraviny tak vynikají nad svými kolegy především nutriční hodnotou a blahodárným účinkem, které lidskému tělu přináší.

Nejsou to přitom ve stravování žádní nováčci. O tom, že některé potraviny jsou výjimečné a jsou tedy „super“, ví některé kultury i tisíce let. Proč se tedy superpotraviny staly dalším fenoménem v oblasti výživy teprve v posledních několika letech?

Je to jednoduché. Prsty v tom má spotřebitelský trh, který chytře spojil marketing, vědu a zdravý životní styl a naservíroval nám superpotraviny novým, konzumním způsobem. V moderním smyslu se termín poprvé objevil v časopise Nature Nutrition v roce 1998.

superpotraviny

Superpotraviny nemusí mít nutně exotický původ. V Čechách běžně roste špenát, borůvky nebo kapusta a různé byliny.

 

Neobyčejné účinky superpotravin. Čím se liší?

Mnoho ze superpotravin pochází z oblastí, kde v nepříznivých životních podmínkách sídlily starodávné civilizace. V klimatu asijských pralesů nebo třeba v pohořích Jižní Ameriky si musely tyto plodiny klestit cestu v nelehkých podmínkách a rychle se adaptovat na místní prostředí. Přežily hlavně díky tomu, že se naučily zadržovat co možná nejvíce živin.

To je také důvod, proč nalézáme v superpotravinách abnormální množství nutričních hodnot.

Superpotraviny tak zajišťují živiny v přírodní a nezpracované formě, jež je našemu tělu nejbližší a nejpřirozenější. Představují významnou zásobárnou proteinů, vitamínů, minerálů, esenciálních polysacharidů, antioxidantů, enzymů a esenciálních mastných kyselin či vlákniny.

Superpotraviny jsou nejen skvělým zdrojem živin prospěšných pro zdraví a silný imunitní systém, ale i významným pomocníkem pro detoxikaci a pro udržení acidobazické rovnováhy těla. Lidskému tělu pomáhají v boji s nespočtem nemocí, od rakoviny, přes zánět močových cest, cévní onemocnění až po onemocnění kloubů.

SUPERPOTRAVINY V DENNÍM JÍDELNÍČKU: Na zeleném blogu najdete skvělé zelené recepty na každý den. Zkusíte to ode dneška zdravěji? Klikněte!

Které potraviny patří mezi superpotraviny?

Nutriční specialisté sestavili nejeden seznam superpotravin, nešli bychom v něm mimořádné potraviny a plodiny napříč celým spektrem a kontinenty:

Za kořenovou a listovou zeleninu například sladké brambory, brokolici, mangold či kapustu, za ovoce zase jahody, borůvky nebo citrusové plody. Z bylin prospívá našemu tělu aloe vera, echinacea a kopřivy z mořských řas třeba nori, wakame, arame, dulse nebo chaluha, zapomenout nesmíme ani na včelí produkty nebo mladý ječmen.

Do VIP klubu superpotravin dále patří ořechy (například kokosové ořechy) či semena obecně, tučné ryby jako je losos, makrela či sardinky, dále řepa, některé hřiby, mnoho luštěnin (arašídy, čočka, fazole, syrové kakao). Výčet výjimečných potravin by ale mohl pokračovat. My vás seznámíme s těmi, které lze považovat za nejpopulárnější a nejvýznamnější stálice klubu vyvolených.

zelené superpotraviny

Chia – šalvěj

Chia (šalvej)Drobná šedo-černá semínka šalvěje hispánské, mají vysoký obsah bílkovin a omega-3 i omega-6 mastných kyselin, jež přispívají k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. Semínka šalvěje, původem z Mexika a Guatemaly byly populární již v dobách Aztéků, a to zejména mezi běžci, kteří díky nim mohli mnohem lépe hospodařit s energií. Semínka mají totiž ohromné hydrofilní vlastnosti.

Dokáží navázat tolik vody, že zvětší svůj objem až 12 krát. Díky nim je tělo zevnitř skvěle hydratováno, což má příznivý vliv na jakoukoliv fyzickou zátěž.

Goji – kustovnice čínskáGojis (kustovnice)

Dalším klenotem mezi superpotravinami je bezesporu kustovnice čínská – keř, jehož plody se jsou známé pod názvem goji. Kustovnice čínská se po staletí využívá v čínské medicíně. Již čínští císaři ji s oblibou pojídali, protože prokazatelně omlazovala.

Goji zlepšuje krvetvorbu, podporuje imunitu, snižuje krevní tlak a posiluje zrak. Navíc je plná bílkovin, vitaminů C, B1 a B2, stopových minerálů (především zinku, selenu a železa) a aminokyselin.

AcaiAcai

Acai jsou plody palmy, která roste především v jižní Americe. Jedna palma vyprodukuje ročně až 20 kg těchto plodů. Se zázračnými účinky plodů byli seznámeni již domorodí obyvatelé, kteří je využívali k jídlu i v medicíně.

Plody Acai mají na lidské tělo silné antioxidační účinky, jsou bohaté na minerální látky a vitamíny. Na trhu můžete koupit zpracované bobule v různých formách, jako tablety, džusy, instantní nápoje v prášku či celé ovoce.

Aloe VeraAloe Vera

Rostlinu Aloe Vera využívá mnoho vyspělých kultur a civilizací již po tisíce let. Bývá doporučována zejména pro své komplexní regenerační a detoxikační účinky, přezdívá se jí “elixír mládí.”

Látky obsažené v listech napomáhají při hojení ran a popálenin, kožních problémech jako jsou ekzémy nebo lupénka a mnohé další.

KakaoKakao (superpotravina)

Podobně i kakao eliminuje riziko onemocnění srdce tím, že snižuje krevní tlak a zvyšuje pružnost cév. To je zřejmě způsobeno vysokým obsahem flavonoidů – látek rostlinného původu. Flavonoidy díky svým chemickým vlastnostem kladně působí na lidský organismus. Stačí si v obchodě vybrat alespoň 70 % hořkou čokoládu.

České superpotraviny ze zahrádky

Jak je z výše uvedeného výčtu patrno, superpotravin existuje mnoho a většina z nich pochází pro nás z exotických krajů. Dobrou zprávou ale je, že superpotraviny rostou také na našich zahradách a polích a není jich zrovna málo. Domácí členy „superklubu“ představujeme v následujícím přehledu.

BorůvkyBorůvky superfood

Možná někoho překvapí, že to, čeho je v létě plný les a co tak rádi sbíráme, představuje onu zázračnou potravinu. Je tomu skutečně tak, borůvky patří již ke klasickým příkladům superpotravin. Ve velké míře obsahují flavonoidy, rozpustné vlákniny a silné antioxidantů (zejména anthocynaniny). Antioxidanty jsou molekuly, které chrání buňky v těle před škodlivými volnými radikály, jež pocházejí například z alkoholu nebo cigaret, vznikají však rovněž přirozenou cestou.

Příliš mnoho volných radikálů v těle má za následek oxidační stres, který pak způsobuje poškození buněk, což může vést s věkem souvisejícím chorobám, jako je rakovina, cukrovka nebo onemocnění srdce. Bylo zjištěno, že růst rakovinných buněk v tlustém střevě člověka je těmito látkami inhibován, nebo jsou tyto buňky přímo ničeny. Drobné bobulky tak představují výbornou a navíc přírodní prevenci proti těmto nemocem.

ČTĚTE TAKÉ vše o volných radikálech a jejich destruktivních vlivech na organismus. 

KadeřávekKadeřávek superfood

Víte co je kadeřávek? Jedná se o listovou zeleninu, která je příbuzná brokolici a růžičkové kapustě a v Evropě se již pěstuje od nepaměti. S kadeřávkem se to má tak, že hrnek jeho listů obsahuje celou doporučenou denní dávku vitaminu A, C a K. Je bohatý na lutein a zeaxanthin, žlutá barviva, která chrání zdravý zrak.

Nesmíme ale také opomenout, že obsahuje spoustu železa, fosforu a hořčíku. Kadeřávek navíc můžete pěstovat kdekoliv, nemá velké nároky ani na půdu, ani na živiny, navíc dobře snáší nízké teploty.

Červená řepaČervená repa superfood

Červená řepa, kterou můžeme v poslední době na našich talířích vídat stále častěji, je zase plná dusičnanů, jež se v těle přeměňují na oxid dusnatý, jenž, mimo jiné, snižuje v lidském těle krevní tlak a srážlivost krve.

Obsahuje v hojném množství betain, který brání rozvoji kornatění tepen a podporuje činnost jater. Barvivo červené řepy rozšiřuje věnčité tepny a zpevňuje stěnu vlásečnic.

Červená řepa je tedy superpotravinou zejména pro případy prevence proti srdečním onemocněním, ale to není vše! Tato rostlina, jejíž léčivé vlastnosti využívali již staří Římané, močopudné účinky, vylučuje z těla sůl, povzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči.

Kopřivy

Kopřivy mají skutečně široké pole působnosti a jsou takovým malým VIP členem superpotravinového klubu. Můžeme je využít nejen v kosmetice, ale také v kuchyni nebo jako hnojivo na zahrádce.

Tato planě rostoucí bylina je bohatá na proteiny, kterých obsahuje až 20 krát více než sójové boby, obsahuje ale také velké množství minerálů (Ca, Mg, K, P, Fe) a řadu vitamínů (C, B). Kopřiva se používá při onemocnění kloubů, při krvácivosti či chudokrevnosti.

Působí také dobře na žaludek a játra, podporuje trávení, vylučování žluči a vyprazdňování střev. Z kopřiv lze také vařit. Nejvhodnější pro gastronomii jsou mladé rostliny sbírané brzy na jaře. V kosmetice se zase využívá proti padání vlasů a na jejich posílení.

 

Moderní doba – moderní potraviny. Proč tedy ne superpotraviny?

Superfood představují potraviny vhodné pro moderní dobu a zdravý životní styl, bez přídavků hormonů, pesticidů, geneticky upravených organismů a jiných chemických složek. Tyto mimořádné potraviny tak představují skvělý nástroj, jak bojovat s civilizačními chorobami dnešní doby. Zkusíte některé?

INSPIRUJTE SE! Zdravý receptář plný receptů se zelenými superpotravinami. 

Superpotraviny – 9 dárků přímo z přírody
5 (100%) 6 hlasov

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.