Lyofilizované ovoce: Zdravé jako čerstvé, lepší než sušené a kandované

Lyofilizované ovoce (mrazem sušené) je velice zdravou a výživnou alternativou čerstvého. Vzhledem k tomu, že se v supermarketech běžně prodává nezralé ovoce nízké kvality, ve kterém se obsah prospěšných látek nestíhá vytvořit, lyofilizované ovoce může být někdy ještě lepší. Proč? Protože výrobci suší mrazem plně zralé plody, které mají nejvyšší obsah nutričních složek.

Jistě vás zajímá,

  • co vše lze mrazem sušit,
  • zda lze lyofilizovat i doma,
  • jak se mrazem sušené potraviny liší od dehydratovaných, kandovaných a čerstvých,
  • a samozřejmě kde nakoupit s nejširším výběrem za nejlepší ceny 🙂 Rád se vším poradím.
lyofilizované ovoce

PRO POCHOPENÍ: V článku zmiňuji hlavně ovoce, protože jej na internetu vyhledáváte nejčastěji (přes 4000 vyhledávání měsíčně). Lyofilizovat ale lze bezpečně i zeleninu, tekutiny, mléčné výrobky, a dokonce i maso, ryby a mořské plody, pokud byly před sušením mrazem tepelně upravené.

Jste si již jistí, že chcete nakupovat? Pokud ano, doporučuji český e-shop NaMaximum.cz s nejširším výběrem lyofilizovaného ovoce a zeleniny na českém internetu 🙂

Klikněte na tlačítko. Dostanete se přímo k výběru produktů. Objednaný balíček dostanete do 2 pracovních dnů.

Lyofilizovaný ananas, višně, mandarinky a mnohé další najdete přímo na e-shopu za výborné ceny.

Co je lyofilizace ovoce?

lyofilizované maliny
Lyofilizované ovoce si udržuje tvar, chuť, vůni a nutriční hodnoty

Jde o konzervační techniku s maximálním zachováním původních živin. Sušení mrazem prodlužuje trvanlivost potravin až na 25 let s cílem co nejmenší ztráty prospěšných látek, nutričních hodnot, chuti a vůně. Metoda má kořeny v chladných oblastech Evropy, Asie a Jižní Ameriky. Moderní průmyslová lyofilizace potravin je dostupná pár desítek let.

Nízké teploty umožňují velmi rychlé usušení potravin bez ohrožení bakteriemi, plísněmi a škůdci, kteří v mrazu přirozeně nepřežijí. Metoda vystřídala klasické sušení ovoce na slunci, při kterém je problematické z potraviny vysušit všechnu vodu. Zároveň se mohou potraviny rychle kazit a znehodnotit. Teplo a vlhko prospívá šíření bakterií a plísní, a pravě sušení mrazem tyto negativní aspekty zcela vylučuje.

Lyofilizace tedy oproti běžnému sušení (dehydratace) zbaví potravinu vody úplně. Ovoce a zelenina zůstávají křupavé a přirozeně sladké. Běžné sušení potravin je zbaví pouze 1 až 2 třetin vody, takže plísně a bakterie mají šanci množit se a ovoce nakonec zcela znehodnotit. Lyofilizovaná potravina se po namočení dostane do téměř původního stavu, klasicky sušená nikoliv.

Sušení ovoce a dalších potravin mrazem není úplně prácička na doma, i když se můžete lyofilizaci pokusit „nasimulovat“ ve vlastním mrazáku (postup najdete níže). Lyofilizátory (sušičky) jsou několika sta-tisícovou investicí, takže jde spíše o odborné a průmyslové zpracování potravin adekvátní technikou.

Lyofilizovat lze kromě potravin i květiny, léky a kosmetiku nebo archivovat vzácné knihy a dokumenty.

TOHLE VŠECHNO LZE LYOFILIZOVAT: meruňky, acai, pomeranče, aronie, banány, borůvky, ostružiny, citrony, goji, granátové jablko, guava, rakytník, maliny, bezové květiny a bezinky, zázvor, jahody, třešně, višně, mango, moruše, maracuju, rebarboru, černý rybíz, angrešty, brusinky, jablka, maliny, meruňky, broskve, meloun, hrozny, ananas a tak dále.

Ze zeleniny se nejčastěji lyofilizuje řepa, mrkev, špenát, kukuřice, rajčata, listová zelenina, brambory, batáty, mořské řasy a další sladší druhy.

Jak probíhá výroba lyofilizovaného ovoce a zeleniny?

lyofilizované meruňky
Výhodou je nízká hmotnost a dobrá skladovatelnost

Proces lyofilizace potravin má 3 části:

  • Ovoce nebo zelenina se sbírají ve nejzralejším stavu. Poté se důkladně očistí a zamrazí.
  • Zmražené suroviny se následně vloží do vakuové komory s nízkou teplotou. Zde se zmrzlá voda mění na páru a odpařuje.
  • Dále se plody opětovně suší na vyšší teplotě a šetrně se tak zbavují posledních molekul vody.
  • Hotové lyofilizované ovoce se následně balí do obalů naplněných ochrannou atmosférou, která je chrání před zkažením.

Nakupujete tedy sušené plody dokonale zbavené vody a ne mražené plody se zmrzlou vodou. Někteří výrobci kromě celých plodů a kusů vyrábí i prášek z lyofilizovaného ovoce.

lyofilizované borůvky, banány a mango
Lyofilizované borůvky, banány a mango nakoupíte přes e-shop NaMaximum.cz. Klikněte a vyberte si 🙂

Jaký je rozdíl mezi sušením mrazem a dehydratací?

lyofilizovaný banán
Lyofilizované ovoce je krásně křupavé a chutná i dětem

Sušení mrazem (lyofilizace) odstraňuje až 98% veškeré vody. Zůstává pouze pevná hmota. Naproti tomu dehydratované potraviny si uchovají až 25% vody. Lyofilizované produkty tak vydrží až neuvěřitelných 25 let, pokud se skladují v chladu, suchu a temnu. Dehydratované potraviny vydrží maximálně 5 let.

Tím nejdůležitějším rozdílem, ve kterém lyofilizace opět vítězí, je uchování nutričních hodnot. Ovoce a potraviny neprocházejí vysokými teplotami, které by živiny zničily, a díky tomu si uchovávají téměř původní množství živin. U dehydrovaného ovoce je to pouze kolem 50% živin nebo méně.

Zároveň si udrží přirozenou chuť a vůni, co se o dehydratovaném ovoci říct nedá. Nikdy nebude chutnat jako předtím.

Pro koho jsou lyofilizované potraviny nejvhodnější?

Jelikož jde pouze o vysušenou verzi klasických potravin, které musíme jíst všichni, tvrdím, že jsou mrazem sušené potraviny vhodné pro každého 🙂 Najděte se v těchto skupinách konzumentů:

  • Lidé, kteří chtějí mlsat zdravě a milují ovoce i zeleninu.
  • Turisté, horalové, horolezci, sportovci, výletníci: Je rozdíl táhnout sebou v baťohu kilo ovoce a zeleniny nebo pouze vysušených 100 gramů. To samé na trénink, do posiloven, na kolo nebo na jakýkoliv krátký výlet. Lyofilizované potraviny obsahují 0% vody, takže všechna její váha jde pryč.
  • Výletníci si stravu i vaří a lyofilizovanou potravinu uvaříte (uvedete do původní podoby) až 4x rychleji, než dehydratovanou potravinou. Turista tak ušetří čas na přípravu a také plyn ve vařiči.
  • Vegani a vegetariáni, lidé s alergií na lepek, laktózu atd. Dále lidé vyhýbající se Éčkům, a tedy konzervantům, barvivám, ochucovadlám, aromatům a všem látkám, které zdravá potravina nesmí obsahovat.
  • Zmíním i různé vojáky, myslivce, houbaře, výzkumníky, paintballisty a army příznivce, kteří tráví v přírodě celé dny a potřebují odlehčit výbavě.
  • Díky nízké váze a až 25-leté trvanlivosti se hodí na chaty a chalupy, na dovolenky, do různých skladů, potravinových bank, bunkrů, zásobáren a podobně.

Výživové hodnoty lyofilizovaného ovoce

lyofilizované mango
Mrazem lze sušit téměř všechno ovoce i zeleninu

Mrazem lze sušit skoro každé ovoce, takže nutriční hodnoty vždy odrážejí základní surovinu. Za 1 porci považujme 10 g lyofilizovaných plodů:

Zhruba lze tvrdit následovné:

  • nízký obsah kalorií – 1 porce (10 g) obsahuje pouhých 55 až 40 kalorií. Pro srovnání toto množství obsahuje 100 g čerstvé mrkve, jahod nebo borůvek
  • vysoký obsah vlákniny – 1 porce obsahuje kolem 2 g vlákniny
  • bohaté na antioxidanty – pomáhají tělu bojovat s nemocemi a tlumí jejich rozvoj (nemoci srdce a cév, některé druhy rakoviny, zpomalení stárnutí atd.), snižují volné radikály
  • pouze přirozený cukr – do lyofilizovaného ovoce se žádný cukr nepřidává ani se nijak jinak nedoslazuje
  • obsah živin srovnatelný se zralým čerstvým ovocem – malé množství cenných látek se lyofilizací zničí, pořád ale zůstává vysoký podíl vitamínu A, C, železa nebo draslíku (chrání imunitu, okysličují krev, regulují krevní tlak)

Čerstvé ovoce i zeleninu lze tedy kdykoliv bezpečně nahradit mrazem sušenou verzí.

Hlavní výhody ovoce sušeného mrazem

lyofilizované švestky
Použití ovoce je úplně stejné, jako použití čerstvého
  • zdravá potravina
  • uchovává si většinu prospěšných živin
  • sbírají se plné zralé plody bohaté na živiny
  • uchovává si chuť i vůni
  • uchovává si křupavost a přirozenou sladkost
  • vysoký obsah vlákniny
  • bez přidaného cukru a sladidel
  • bez konzervantů, aromat, barviv a ochucovadel, obvykle bez éček (čtěte vždy etikety)
  • široké použití jak ve vysušeném, tak v re-hydratovaném stavu
  • dlouhá doba trvanlivosti až 25 let
  • nemusí se skladovat v lednici ani v mrazáku
  • mrazem lze sušit i zeleninu, předvařené maso i některá hotová jídla

Co vědět ještě před nákupem? (často kladené otázky)

Proč je lyofilizované ovoce tak drahé?

Ano, mrazem sušené ovoce je drahé. Vyžaduje více času na výrobu, proces zpracování spotřebuje více energie, takže produkt může až 2x dražší, než běžné sušené (dehydratované) ovoce. Bohužel nemůže být lyofilizované ovoce levné 🙁

Mohu vyrobit lyofilizované ovoce doma sama?

Ano, lyofilizátory již existují i pro domácí sušení mrazem. Jsou ale poměrně drahé, protože jde o složitá profesionální zařízení. Proto je nakupuji zatím spíše výrobci a prodejci lyofilizovaných potravin.
V Česku lyofilizátory vyrábí třeba značka AMARU, přístroje ale stojí řádově desítky až stovky tisíc korun.

Lze lyofilizované ovoce vařit a tepelně upravovat?

Ano, lze. Lidé jej jedí jak vysušené, tak rehydratované (namočené). Ovoce zalité vodou nabude téměř původní vzhled, objem, šťavnatost, chuť i vůni.
Příprava je ale rychlejší. Čerstvé suroviny, které se uvaří za cca. 20 minut jsou v případě mrazem sušených surovin hotové za 5 až 10 minut. Při vaření tedy ušetří čas i energii.

Lyofilizuje se pouze ovoce?

Vůbec ne, lyofilizovat lze téměř všechno od ovoce přes zeleninu, mléčné výrobky, nápoje a tekutiny až po maso, pokud se před sušením uvaří.

Musím lyofylizované ovoce vždy namáčet?

Nemusíte. Můžete jej jíst samotné, v jogurtech, snídaňových kaších, jako zdravý snack a všude tam, kde běžně používáte čerstvé nebo dehydratované ovoce.
Pokud byste ale z nějakého důvodu jedli pouze lyofilizované potraviny, vždy dbejte na dostatečný pitný režim, protože vysušené potraviny by vás mohly dehydrovat.
Pokud jimi pouze doplňujete jídelníček a konzumujete i čerstvé potraviny, jezte a pijte tak, jak jste zvyklí.

Musím lyofilizované potraviny nějak speciálně čistit, loupat nebo jinak upravovat?

Ne, ovoce i další potraviny jsou určeny k přímé konzumaci.

Uchovává si ovoce sušené mrazem nutriční hodnoty?

Ano. Zpracování probíhá na nízkém ohřevu, které nezničí výživné látky. Plody se zbavují pouze čisté vody, všechny ostatní složky v nich zůstávají.
Navíc ovoce určené pro lyofilizaci se sbírá a zpracovává v sezoně nejvyšší zralosti, a tedy v čase, kdy obsahuje nejvíce živin.
Naproti tomu mnohé čerstvé plody se často sbírají ještě nezralé a dozrávají na cestě do obchodů nebo ve skladech. Takové ovoce a zelenina ani zdaleka nedosahuje svého nutričního maxima. Dejte pozor na to, co nakupujete.

Jak dlouho lze ovoce sušené mrazem skladovat?

Prakticky neomezeně. Balíčky uchovávejte na chladném, suchém místě bez slunečního záření. Díky ochranné atmosféře balení bez přítomnosti vody a vzduchu vydrží léta.
Je ale tak chutné, že jej sníte mnohem dříve 🙂

Je lyofilizované ovoce zdravé?

Ano, sušení mrazem uchovává téměř všechny živiny. K malým ztrátám ale dochází, hlavně u vitamínu C.
Jelikož neobsahuje vodu, můžete jej sníst více než čerstvého ovoce.
Lidé, kteří konzumují ovoce a zeleninu často, mají díky rostlinným fenolům nižší riziko onemocnění srdce a cév, cukrovky, nemocí mozku a některých druhů rakoviny.
Nezapomeňte ale, že tak přijmete i více energie a cukru.
Pamatujte, že jíst se má s mírou, pestře a střídmě a platí to i pro lyofilizované ovoce.

Jaké je použití ovoce sušeného mrazem?

Vše je na vaší fantazii. Použití je univerzální, třeba:
– palačinky, lívance a muffiny s hrstí lyofilizovaného ovoce
– různé polevy a dekorace, omáčky k masu
– ovocné smoothies
– s jogurtem, do obilných kaší a snídaňových směsí
– jako křupavý element do salátů
– jako zdravý snack místo chipsů a bonbonů

Mohu zeleninu a ovoce sušit mrazem i doma?

Výsledek sice nebude takový, jako u profesionálně a strojově lyofilizovaných potravin, ale pokusit se můžete. Bohužel se vám zřejmě nepovede odstranit 100% vody, takže proces nebude kompletní.
Vyberte dobře zralé plody oblíbeného ovoce nebo zeleniny, očistěte a případně oloupejte.
Nakrájejte na menší části, plátky či sousta a drobné plody nechte vcelku.
Uložte je na pečící papír na podložku, která se vám vejde do mrazáku. Mezi jednotlivými kousky nechte prostor. Kusy nesmí být slepené.
Mrazák nastavte na nejnižší teplotu.
Nechte mrazit minimálně 24 až 36 hodin, ale klidně i déle.
To, zda jste plody pouze zamrazili nebo skutečně lyofilizovali poznáte tak, že plody vyjmete z mrazáku a necháte roztát při pokojové teplotě. Pokud začne tmavnout a černat, nepovedlo se to. Pokud si uchová barvu, původní tvar, vůni a chuť, lyofilizace byla úspěšná.
Hotový výrobek uzavřete do vzduchotěsné nádoby a skladujte v suchu, chladu a temnu.

Které ovoce je pro lyofilizaci nejvhodnější?

Prakticky každé. Velké ovoce s tuhou slupkou se musí oloupat a nakrájet na menší sousta (meloun, ananas, mango, citrusy, banány). Menší plody s jemnou slupkou pouze opláchněte. Loupat je nemusíte (jablko, meruňky a broskve, jahody, maliny, borůvky, lesní plody, hrozny).
Lyofilizovat lze za stejných podmínek rovněž zeleninu, předvařené nebo pečené maso, a dokonce vejce a kávová zrna.

Je sušené ovoce tak zdravé jako čerstvé ovoce?

Jakékoliv sušené ovoce je velice výživné a vydatné. Jeden kus sušeného ovoce obsahuje přibližně stejné množství živin jako kus čerstvého ovoce. Všechno je ale zhuštěné do menší hmotnosti. Stejná hmotnost sušeného ovoce obsahuje až 3,5x více vlákniny, než čerstvé ovoce.

Musím lyofilizované ovoce namáčet?

Pokud mrazem sušené ovoce namočíte, za cca. 5 minut bude vypadat jako čerstvé. Navíc vsáknutá voda bude i chutnat jako ovocná šťáva a plody nevyplní „zbytečně“. Pokud máte rádi sušené ovoce, plody nemusíte namáčet vůbec.

Je lepší ovoce sušit mrazem nebo dehydratovat?

Sušit mrazem. Dehydratované potraviny pořád obsahují asi třetinu původní hmotnosti vody, takže rychleji podléhají kažení a mají kratší trvanlivost.

Které potraviny nejsou vhodné pro sušení mrazem?

Všechny, které si pro svou použitelnost potřebují uchovat aspoň nějakou vlhkost. Na lyofilizaci proto není vhodné máslo a jeho alternativy, čokoláda, med, sirupy, džemy ani marmelády.

Mohu lyofilizovat i tekutiny?

Ano, je to možné a sušení mrazem se využívá pro výrobu instantních polévek, sušených mléčných výrobků, a dokonce kávy, která je nejčastějším lyofilizovaným nápojem. Pro sušení mrazem nejsou vhodné potraviny a tekutiny s vysokým obsahem tuku, protože tuk obaluje jemné součástky lyofilizátoru.

Obsahuje lyofilizované ovoce více cukru, než ovoce sušené jinou metodou?

Ne. Obsahuje pouze svoje přirozený obsah cukru. Žádný další cukr se nepřidává.

Kde lze koupit lyofilizované ovoce?

Výborné ceny a široký výběr nabízí e-shop NaMaximum.cz s doručením do 2 dnů. Jinak ovoce seženete v obchodech se zdravou stravou, drogeriích a na dalších e-shopech (DM drogerie, Albert, Kaufland, Lidl, Billa, Globus, Makro, Tesco).

Je lyofilizované ovoce vhodné pro děti?

Samozřejmě ano. Mohou jej jíst stejně jako dospěláci a budou za něj rády, protože je chutné a křupavé 🙂

Může ovoce sušené mrazem ztratit křupavost, změknout a zgumovatět?

Pokud jej budete mít déle otevřené a dostane se k němu vzdušní vlhkost nebo i pár kapek vody, bohužel se to stane. Své ovoce mějte vždy dobře uzavřené.

NEZAPOMEŇTE, že široký výběr ovoce a zeleniny, výhodné ceny, rychlé doručení a milý zákaznický servis najdete na e-shopu NaMaximum.cz 🙂

Klikněte, vyberte si, objednejte a můžete mlsat zdravě, chutně a bez výčitek.
lyofilizovaný rybíz, maliny v bílé čokoládě a dračí ovoce
Lyofilizovaný rybíz, maliny v bílé čokoládě a draćí ovoce najdete přímo na e-shopu za výborné ceny.
Lyofilizované ovoce a zelenina z NaMaximum.cz
  • 90%
    Výživnost - téměř jako čerstvé ovoce a zelenina - 90%
  • 100%
    Trvanlivost - až 25 let - 100%
  • 100%
    Váha - nízká, dobře přenosná a skladovatelná - 100%
  • 100%
    Výběr produktů - široký - 100%
  • 65%
    Cena - vyšší, než sušené a kandované ovoce a zelenina - 65%
  • 100%
    Vhodné pro - každého - 100%
  • 100%
    Bez éček (konzervanty, barviva, aromata, oochucovadla) - ano - 100%
  • 100%
    Zkušenosti - výborné, zachutná každému - 100%
94%

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..