Chlorella a Spirulina: zázračná řasa a sinice

Možná patříte k těm, kdo už o Chlorelle a Spirulině slyšeli, anebo vám při čtení těchto názvů na mysli vyvstává spíše choroba, která v minulosti decimovala lidstvo. Ať je to tak či tak, o sladkovodní řase Chlorelle a sinici Spirulíně se vyplatí vědět více, protože jsou zázračné.

Řasy a sinice představují dvě zcela rozdílné skupiny organismů. Sinice patří mezi prokaryota, jsou tedy příbuzné spíše s bakteriemi, zatímco řasy jsou primitivními rostlinami. To však nic nemění na tom, že mají tyto dvě skupiny mnoho společného. Je to zejména způsob života, neboť obě skupiny získávají energii pomocí fotosyntézy, obsahují podobná barviva a jsou si podobné také zevnějškem. Sinice, jednobuněčným řasy a trávy označujeme kvůli zastoupení zeleného chlorofylu jako „zelené potraviny.“

Spirulina

Spirulina

Řasy, latinsky Algae, se na zemi vyskytují již miliardy let. Vděčíme jim za hodně, podílely se totiž do značné míry na vzniku zemské atmosféry. Někdy je tvoří jedna buňka, jindy ale vytváří i jednoduché organismy s mnoha buňkami, mohou být oku neviditelné nebo jak je tomu v případě mořských řas – chaluh – dosahovat až 70 metrů s denním přírůstkem i 50 centimetrů. Sinice se vyskytují jako jednotlivé buňky, shluky buněk v koloniích nebo jako vlákna.

Řasy i sinice se objevují všude na zemi, v mořích, řekách a jezerech, v půdě, na skalách, ale také v extrémních podmínkách, jako jsou pouště či polární oblasti. Počet druhů řas odhadují odborníci na 1 až 10 milion. Ovšem jen pár desítek z nich je jedlých a ještě méně druhů jsou člověku přímo prospěšné, právě však chlorella mezi ně rozhodně patří.

Chlorella

Chlorella

Řasy na talíři ale také ve farmacii

Kde všude se s řasami setkáme? Co se týká rostlin, patří mořské řasy k nejvýznamnějším pokladům oceánu, protože jsou prokazatelně nejbohatším zdrojem organických minerálů na planetě. Jejich kořeny se nalézají často až 7000 metrů pod mořskou hladinou, na dně oceánu, v půdě, která je považována za nejúrodnější na světě. Patrně nejznámější z mořských řas je, minimálně mezi milovníky sushi, asi řasa Nori, jež se používá k přípravě této japonské delikatesy. Tato řasa se sbírá ručně a suší se na slunci na tenkých listech papíru. Nori je bohatá na bílkoviny a vitamíny A, B a C.

S řasami ale také hojně pracuje farmaceutický a kosmetický průmysl. Řasy mají totiž řadu léčivých vlastností  – čistí organismus od toxických látek, ale také od radioaktivity a zlepšují průchodnost cév, dále se vyznačují omlazujícími účinky a mnohám dalším. Řasy se rovněž využívají v zemědělství jako hnojiva. Obsahují široké spektrum živin a minerálů, které se jen zřídka nacházejí v suchozemských rostlinách.

Sladkovodní řasa Chlorella

Mezi nejvýživnější řasy však patří Chlorella, a proto se jí zde budeme převážně věnovat. Chlorella (název je odvozen z řeckého slova chloros – tedy zelený), původem z Taiwanu je jednobuněčná sytě zelená mikrořasa, která roste v asijských a australských sladkovodních vodách. Obsahuje celou řadu vitamínů a minerálů, jež naše tělo potřebuje. Je doslova nabitá živinami: po usušení obsahuje asi 45 % bílkovin, 20 % tuku, 20 % sacharidů, 5 % vlákniny a 10 % minerálních látek a vitamínů. Právem ji mnozí odborníci považují za superpotravinu – tedy potravinu výjimečnou svým obsahem živin důležitých pro lidský organismus.

Chlorella tablety

Využití této sladkovodní řasy, jež objevil v roce 1980 holandský mikrobiolog Beijerinckem, je skutečně obrovské. Díky širokému spektru enzymů usnadňuje trávení, podporuje zažívání a udržuje zažívací trakt zdravý.

Funguje jako přírodní detoxifikátor, posiluje imunitní systém, vyrovnává hladiny estrogenu, stabilizuje krevní cukr a upravuje cholesterol. Navíc je plná antioxidantů a pomáhá při nadměrném působení toxinů a těžkých kovů.

Západní medicína přitom Chlorellu dlouho opomíjela. Nejnovější japonský výzkum ale odhalil, že tato orientální řasa by mohla pomoci bojovat proti hlavním civilizačním chorobám současnosti, jako jsou deprese, obezita či srdeční onemocnění.

blendea

 

VÍTE, ŽE chlorella se spirulinou tvoří třetinu směsi blendea SUPERGREENS? Zbytek je zelený ječmen a mladá pšenice.

Vše zdravé, zelené a v prvotřídní BIO kvalitě!

 

 

 

Chlorella stimuluje růst, hojí a zpomaluje stárnutí

Jednou z nejdůležitějších složek, které chlorela obsahuje je růstový faktor CGF. Jedná se o směs DNA, RNA, aminokyselin, vitaminů a dalších látek, jež výrazně podporuje buněčný růst. Díky tomu nejen napomáhá celkovému posílení a omlazení organismu, ale rovněž působí „prebioticky”, to znamená, že zvyšuje rychlost hojení ran, regeneraci jaterní tkáně a růst prospěšné střevní a vaginální mikroflóry.

Látka, která dala jméno Chlorelle, tedy chlorofyl zase zlepšuje krevní obraz, také urychluje hojení ran a brání zánětům. Rovněž zlepšuje okysličení organismu, čímž brání vzniku infekčního prostředí. Chlorella obsahuje aminokyselinu tryptofan, ze které se tvoří serotonin, hormon radosti a štěstí. S poklesem hodnoty serotoninu přijde deprese a únava. Večer tělo přeměňuje serotonin na melatonin a my lépe usínáme.

Další významnou látkou, jež je ukryta v této sladkovodní řase je chlorellin. Chlorellin je přírodní antibiotikum, podobně antibioticky působí v česneku látky allicin a ajoen. Na rozdíl od chemických antibiotik působí chlorellin pouze proti patogenním organismům bez poškození trávicí mikroflory.

Antioxidant v boji proti těžkým kovům

Chlorella patří mezi špičku potravin, které absorbují jedovaté kovy díky obsahu vlákniny. Chlorella i Spirulina váže toxický odpad ze stravy, který se ukládá v těle, a odvádí ho z ven. Zároveň tím podporuje vyprazdňování. Může za to zejména látka Sporopollein a Betakaroten, jež z Chlorelly dělá významný antioxidant. V kombinaci s chlorofylem, na nějž jsou zelené potraviny extrémně bohaté, je potom využitelnost B etakatorenu ještě vyšší. Chlorofyl totiž pomáhá v těle aktivovat enzymy, které produkují vitamín E a K a ty dále podporují přeměnu karotenů na vitamín A.

Chlorella pročišťuje trávicí trakt, japonští vědci ji doporučují jíst ke každému jídlu, které může obsahovat těžké kovy, jako jsou například pokrmy z ryb, protože se díky antioxidačním vlastnostem dostanou přirozenou cestou z těla ven. Řasa se rovněž osvědčila při zákroku odstraňování zubních plomb obsahujících rtuť.

Chlorela se ale také může pochlubit vysoce kvalitním spektrem bílkovin se všemi 8 esenciálními aminokyselinami a 10 aminokyselinami neesenciálními. Existuje totiž 8 esenciálních aminokyselin, které si lidské tělo nedokáže vyrobit samo.

Chlorella posiluje imunitu i krvetvorbu

Výzkumy z Japonska prokazující posílení obranyschopnosti organismu díky účinkům Chlorelly až o 40 % proti sezónním virům a potlačení nemocí z důsledků oslabené imunity ( jako jsou záněty středouší či pneumokok). Mezi hlavní důvody patří pravděpodobně to, že Chlorella výrazně podporuje střevní peristaltiku, střevní mikroflóru a probiotické kultury. Železo je základním prvkem při krvetvorbě, jeho nedostatek vede k chudokrevnosti. Sytě zelená řasa strčí do kapsy třeba pivovarské kvasnice nebo hovězí játra. Chlorella pročišťuje také krevní řečiště a udržuje správné počty červených a bílých krvinek.

Pokud se rozhodnete Chlorellu zařadit do svého jídelníčku, můžete ji jemně rozemletou přidávat téměř ke všem pokrmům. Lze ji také povařit s luštěninami, se kterými se chuťově velmi dobře doplňuje. Vodní vitaminovou bombu ale lze také konzumovat v tabletkách či prášku jako doplněk stravy, na trhu již existuje řada výrobců.

Sinice (Spirulina) – prevence rakoviny i lákadlo pro biotechnoligie

Většina z nás zná sinice jako nepřítele koupání. Odborníci ale už dávno vědí, že sinice obsahují i mnoho cenných látek, jež lze využívat například v lékařství. A to jak při prevenci před zhoubnými nádory či v oblasti kosmetiky jako součást opalovacích přípravků, a u některých druhů dokonce jako zdroj potravy. Zvláštní pozornost si zaslouží karotenoidy, které se v těchto mikroorganismech vyskytují. Tyto barviva mají široké uplatnění díky své schopnosti „vychytávat“ volné kyslíkové radikály, jež vznikají jako vedlejší produkty buněčného metabolismu a mohou výrazně poškodit buněčný aparát, což může vést k náhodnému dělení vedoucímu až ke vzniku zhoubných nádorů. Předností karotenoidů získaných ze sinic je jejich vyšší účinnost než u synteticky vyráběných vitamínů a látek, jejichž vstřebatelnost je v porovnání s přírodními látkami nízká.

Sinice ale také produkují širokou škálu využitelných látek, jako jsou oligosacharidy, organické kyseliny, karotenoidy, hormony, enzymy nebo antibiotika, což z nich dělá velmi atraktivní oblast výzkumu. Kultivace a využití řas a sinic pro biotechnologie se tak stává oblíbeným a perspektivním odvětvím, jak pro možnost dalšího výzkumu, tak i pro využití v průmyslové sféře.

Spirulina jako zásobárna proteinu

Tato modrozelená sinice je bohatá na rostlinné bílkoviny, železo, betakaroten, vitamín B12 a vzácnou esenciální mastnou kyselinu GLA. Spirulina složila již před několika staletími jako potravina Aztéků, kteří ji konzumovali ve formě sušenek a dodnes nabízí pozoruhodnou škálu vitamínů, minerálů a živin. Mikroskopická vlákna jsou stočena do levotočivé šroubovice, maličké spirály, odtud je odvozen i její název. Existují dva druhy Spiruliny – Arthrospira platensis a Arthrospira.

Spirulina - tablety

Sušená Spirulina obsahuje přibližně 60% proteinů, jejich škála sice není kompletní, obsah esenciálního methioninu, cyteinu a lysinu je poměrně nízký, nicméně tento deficit se dá lehce vyrovnat kombinací s obilninami a luštěninami. Výhodou těchto rostlinných bílkovin je, že jsou mnohem snadněji stravitelné, než bílkoviny z masa. Stejně jako Chlorella je také Spirulina plná chlorofylu, který dává rostlinám zelenou barvu a je důležitý při růstu a obnově tkání, má antioxidační vlastnosti a pomáhá tělu vstřebat minerály a vitamíny.

Zázračný betakaroten a vitamin A

Téměř všude se můžete dočíst, že Spirulina představuje jeden z nejbohatších zdrojů vitamínu B12 (kobalaminu), který se jinak vyskytuje víceméně jen v živočišných potravinách. Nicméně se mezi odbornou veřejností vedou diskuze,  zda se jedná o takzvanou pseudoformu, jež naše tělo neumí vstřebat. A tak přestože vysoký obsah vitamínu B12 slouží jako dobrý marketingový tahač, není stále jasné, jak to s ním u téhle sinice vlastně je. Poměrně jasnější je to s betakarotenem, který je stejně jako v Chlorellině hojně obsažen.

Betakaroten v kombinaci s chlorofylem podporuje přeměnu na vitamin A, jež je součástí metabolismu bílkovin, podporuje imunitu, posiluje zrak, zdraví pokožky (akné je často důsledkem jeho nedostatku), pomáhá s obnovou kostí, zubů, vlasů, nehtů.

Aby toho nebylo málo, obsahuje Spirulina také značné množství omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Tuto vodní sinici lze konzumovat ve formě tablet nebo prášku jako potravinový doplněk.

Chlorella versus Spirulina

Chlorellina i Spirulina mají hodně společného. Když kombinujeme Chlorellu a Spirulinu, dostáváme do těla kompletní sortiment aminokyselin, ze kterých si pak naše tělo buduje vlastní bílkoviny. V tomto případě hraje prim Chlorella, Spirulina je však jejím vítaným doplňkem. Kdo potřebuje dát do pořádku střeva a jejich bakteriální obsah, měl by dávat přednost Chlorelle. Kdo chce budovat figuru, či ten, komu schází energie, a necítí se zrovna fit, ať sáhne po Spirulině. Mnoho odborníků však zastává názor, že je zbytečné se rozhodnout pro jeden tábor, obě látky se totiž skvěle doplňují.

Chlorella a Spirulina: zázračná řasa a sinice
5 (100%) 9 hlasov

3 komentáře

  1. Dominik Skupina 3.12.2014
  2. Marcela Rolingerová 12.12.2014
  3. Veronika 8.8.2017

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *