Zimní polévky – vydatné a zdravé, které zahřejí

Při odchodu z vyhřátého domova se halíme do teplých kabátů. Přes chundelaté čepice a šály nám pomalu není vidět do obličeje a bez rukavic by nám křehly prsty u rukou. Taková je zima. Sychravá, nevlídná a tuze chladná. Na duši nás tu a sem zahřejí jemné sluneční paprsky a pohled na bílou sněhovou pokrývku na horách. Ohřát se však můžeme pomocí vydatných polévek.

 

Proč bychom vůbec měli jíst polévky a další teplá jídla?

Stejně jako se v létě a zimě rozdílně oblékáme, měli bychom se také jinak stravovat. Zatímco letní jídelníček by měl být založený na ochlazujících potravinách, ten zimní by měly tvořit především zahřívací potraviny. A důvod? Nejen podle staré východní kultury mají potraviny termický vliv na lidský organismus. To znamená, že potraviny mají schopnost vyvolat pocit tepla nebo chladu.

CO ZPŮSOBUJE TERMICKÝ VLIV POTRAVIN? Za touto vlastností stojí odlišné složení potravin, obsah bílkovin, různé fytochemické látky či úroveň stravitelnosti té či oné potraviny. A právě pro strávení potraviny souvisí vynaložená energie organismu. Uveďme si srozumitelný příklad. Konzumací “chladných potravin” je organismus nucen spotřebovávat více energie, aby se zahřál. Tím však oslabuje svůj imunitní systém, a proto jsou v chladném období vhodnější zahřívací potraviny.

Schopnost rozlišit, které potraviny jsou vhodné a které nikoliv, máme podvědomě zakódováno v sobě. Zatímco v létě nás “odrazují” teplá a těžší jídla, v zimě po nich naopak toužíme. Bohužel ne vždy se tím smyslem řídíme a často za to může i dobrý úmysl hlídat si zdravý jídelníček. Poctivě si připravujeme zeleninové saláty a pijeme šťávy z čerstvého ovoce a zeleniny, aniž bychom tušili, že tím oslabujeme imunitní systém.

 

Zahřívací potraviny a hubnutí

V zimě bychom měli dávat přednost potravinám se zahřívacím účinkem, které organismus neoslabují, a naopak mu prospívají. Patří sem vydatné zeleninové a luštěninové polévky, vývary, tepelně upravená zelenina a maso za použití vhodného koření a bylinek. Jako názorný příklad si uveďme pár příkladů potravin, které jsou vhodné, které neublíží a kterým bychom se měli v vyhnout. A ze kterých připravíme skvělé zimní polévky!

Zahřívací potraviny:

  • Kuřecí, jehněčí, kozí, srnčí a kančí maso, kachna a krůta, vnitřnosti, bažant, pstruh, úhoř, tuňák, humr, losos, slávky
  • Kozí sýr a mléko
  • Mrkev, cibule, sladké brambory, pórek, křen, pažitka, dýně
  • Meruňky, broskve, jahody, mango, papája, třešně, hroznové víno
  • Pohanka, oves, rýže, jáhly, sója
  • Vlašské ořechy, piniová semínka, mák
  • Fenykl, bazalka, kopr, badyán, zázvor, česnek, oregano, rozmarýn, vanilka, tymián, hořčice, muškátový oříšek, hřebíček, skořice, pepř, chilli

PRO KOHO JSOU ZAHŘÍVACÍ POTRAVINY NEVHODNÉ? Na pozoru by se měli mít lidé trpící vysokým krevním tlakem či sklony k migrénám a nervozitě. Opatrné by měly být také ženy v menopauze a hyperaktivní lidé, které mohou tyto potraviny podněcovat k větší aktivitě.

Neutrální potraviny:

  • Hovězí a telecí maso, kapr
  • Vejce, máslo, tvaroh
  • Zelená, listová a kořenová zeleniny (brambory, kedlubny, červená řepa, růžičková kapusta, květák, zelí)
  • Avokádo, švestky, fíky, ananas, datle
  • Proso, pšenice, žito, červená sója, rýže
  • Cizrna, čočka, fazole, hrách, arašídy
  • Lískové oříšky, mandle, sezamová semínka
  • Šafrán, med, lékořice

Ochlazující potraviny:

  • Mléko
  • Syrová zelenina (rajčata, okurky, papriky, čekanka, chřest, celer, cuketa a další)
  • Tropické a subtropické ovoce
  • Studené zeleninové a ovocné šťávy

Zahřívací potraviny mají ještě jeden pozitivní účinek. Některé z nich dokáží zrychlit metabolismus údajně až o 15 %! To znamená, že tyto potraviny pozitivně působí při hubnutí. Jedná se zejména o ostřejší druhy koření (např. skořice, zázvor, kari, paprika, pepř a další). Pokud však člověk konzumuje studené zeleninové a ovocné saláty, organismus se musí ohřát sám a to tak, že si začne ukládat tuky. Zeleninu tedy poduste, povařte nebo ji osmahněte na trošce olivového oleje.

 

Dýňová polévka zaručeně zachutná a příjemně ohřeje

A nyní k samotným polévkám aneb jak říká staré české přísloví: “Polévka je grunt, kdo ji nejí, je špunt”. Již naši předkové si polévky dopřávali den co den. Jejich příprava byla a je jednoduchá a nenáročná na suroviny. Husté a vydatné zimní polévky nejen zahřejí, tělu dodají potřebné tekutiny, vitamíny, minerály a další látky. A jelikož zelenina obsahuje málo kalorií, své linii rozhodně neublížíte, právě naopak.

A proto si nyní řekneme pár receptů na vydatné a zdravé polévky, které nám v zimě dodají tolik potřebnou energii. Základem je nejen sezónní zelenina, ale také luštěniny a brambory. Mezi nejoblíbenější polévky patří dýňová polévka, čočková polévka, hrachová polévka, fazolová polévka, květáková polévka či brokolicová polévka. Chybu však neuděláte ani s polévkou z červené řepy či mrkve.

TIP NA VÁNOČNÍ RYBÍ POLÉVKU: Vánoce se blíží a k tradiční štědrovečerním pokrmům patří právě rybí polévka. Recept na ní a další “zdravější” vánoční recepty najdete v našem článku Vánoce 2016: Stejně chutné, ale zdravější!

 

Vynikající dýňová polévka s chilli

Dýně je bezpochyby velmi oblíbenou surovinou na podzim a v zimě. Lze z ní připravit opravdové dobroty včetně skvělé dýňové polévky. A když do ní přidáme chilli, bude pořádně pikantní! A navíc, jak víme, má chilli dobrý vliv na hubnutí.

Suroviny:

  • 800 g dužiny z dýně (bez semínek)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 karotka
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce kari
  • 1 lžička třtinového cukru
  • hrst opražených dýňových semínek
  • 1 chilli paprička
  • 1 lžíce dýňového oleje
  • sůl a pepř
  • 200 ml kokosového mléka

Na rozehřátém másle zpěníme na jemno nakrájenou cibuli a nasekaný česnek. Vložíme nakrájenou dužinu z dýně a pár minut opékáme. Poté přidáme pokrájenou karotku, kari, třtinový cukr a zalijeme vývarem. Přivedeme k varu a vaříme cca 15 min do změknutí zeleniny. Osolíme, opepříme a vsypeme nasekanou chilli papričku. Vlijeme kokosové mléko. Stáhneme z ohně a důkladně rozmixujeme, až získáme jemný krém. Polévku ozdobíme dýňovým semínky a pár kapkami dýňového oleje.

dýňová polévka hokkaido

Báječná, chutná a výživná dýňová polévka

 

VIDEO: Recept na dýňovou polévku s chilli trochu jinak

 

Tradiční čočková polévka pro celou rodinu

Čočková polévka patří ke stálicím mezi českými tradičními polévkami. Základní surovinou je čočka, ale potřebovat budeme také zeleninu a chybět samozřejmě nesmí kvalitní klobása, která polévce dodá ten správný říz.

Suroviny:

  • ¾ – 1 hrnek čočky
  • 3 šalotky
  • 1 mrkev, petržel a kousek celeru
  • 2-3 stroužky česneku
  • 2 brambory
  • 1 klobása
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 2 lžíce olivového nebo slunečnicového oleje
  • sůl a pepř
  • hladkolistá petrželka

Čočku vsypeme do hrnce a zalijeme vodou. Necháme stát minimálně hodinu, nejlépe přes noc. Na troše oleje zpěníme na drobno nakrájené šalotky a kořenovou zeleninu. Po chvilce přidáme nakrájenou klobásu a nakonec i scezenou čočku a brambory. Promícháme, zalijeme zeleninovým vývarem, osolíme, opepříme, přidáme česnek a majoránku a vaříme cca 45 minut. Ozdobíme nasekanou petrželkou.

luštěniny

Vydatnou zimní polévku lze připravit z různých druhů čočky

 

Polévka z červené řepy s balzamikovým octem

Červená řepa je úžasnou potravinou plnou všech důležitých a zdraví prospěšných látek, jako je vitamín C, kyselina listová, draslík, křemík či selen. Má pozitivní vliv na trávicí systém, posiluje imunitu a působí jako silný antioxidant. Kromě oblíbeného boršče si doma můžete připravit polévku s jemnou sladkokyselou chutí.

Suroviny:

  • 4 středně velké řepy
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 1 cibule
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 1 stroužek česneku
  • 1 bílý jogurt (zakysaná smetana)
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • sůl, pepř
  • 3 lžíce olivového oleje
  • pažitka

Na kostičky nakrájenou červenou řepu osolíme a povaříme ve vodě do měkka (cca 45 minut). Na olivovém oleji zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme uvařenou řepu a lehce orestujeme. Poté přidáme rajčata, zalijeme vývarem a ještě pár minut povaříme. Polévku rozmixujeme na hladký krém a ochutíme česnekem, solí, pepřem, balzamikovým octem a případně tymiánem. Na talíři polévku ozdobíme bílým jogurtem či smetanou a čerstvou pažitkou.

polévka z řepy

Červená řepa by ve zdravém jídelníčku rozhodně neměla chybět

TIPY NA CHUTNÉ A ZDRAVÉ RECEPTY Z ČERVENÉ ŘEPY aneb připravte si červenou řepu 14x jinak!

Lahodná krémová květáková polévka s rozmarýnovými krutóny

A na závěr si dovolím dát prostor mému osobnímu polévkovému favoritu. Když chci porušit zdravou výživu, dopřeji si smažený květák. Mám jej ráda od dětství a nedám na něj dopustit. Jako dospělá jsem přišla na to, že z květáku lze uvařit i jiná jídla. Třeba krémovou květákovou polévku.

Suroviny:

  • 1 menší květák
  • 1 brambora
  • 1 pórek (bílá část)
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku
  • sůl a pepř
  • olej
  • chleba a rozmarýn na krutóny

Květák rozebereme na růžičky, bramboru oloupeme a nakrájíme na kostičky a pórek na kolečka. Na másle osmahneme kolečka pórku, zalijeme vývarem a přidáme květák s bramborou. Zelenina by měla být ponořená. Uvaříme do měkka (cca 10 – 15 minut). Poté vyjmeme pár růžiček květáku a zbytek polévky rozmixujeme na hladký krém. Osolíme, opepříme a dochutíme muškátovým oříškem. Znovu krátce povaříme a vrátíme celé růžičky. Mezitím kostky chleba promícháme s olejem a rozmarýnem a upečeme v troubě při 200 °C do zlatova.

květáková polévka

Z květáku lze připravit opravdovou vitamínovou bombu

Zimní polévky – vydatné a zdravé, které zahřejí
5 (100%) 3 hlasov

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.