Vánoce 2016: Stejně chutné, ale zdravější!

Rok se s rokem sešel a opět jsou tu Vánoce. A co nás kromě dárků a vánočního stromečku ještě čeká? Dobré jídlo. Jednou v roce se stoly doslova prohýbají pod talíři s cukrovím, bramborovým salátem s řízky, chlebíčky a dalšími chuťovkami. Odolat všem těm vánočním dobrotám je nemožné. Proč si tedy letos neuvařit stejně chutně, ale zdravěji?

V článku Zdravé vánoční cukroví – letos bez tloustnutí! jsme se zaměřili na vánoční cukroví. V tomto článku nepůjde o sladké, ale o tradiční jídla patřící na štědrovečerní stůl, která obvykle bývají plná tuků, cukrů, mouky, majonézy a dalších ne zrovna zdravých surovin. Přitom česká kuchyně umí být daleko zdravější a rozmanitější!

Stará dobrá česká kuchyně

Během uplynulých let jsme se doslova projedli ke “svíčkové s deseti”. Byť je připravovaná z kořenové zeleniny, přidaná mouka, cukr a hustá smetana nijak přínosné nejsou. Ani knedlíky, jediná možná příloha ke svíčkové, nepatří mezi nejzdravější přílohy. Ovšem, pokud jich nespořádáme deset, náš organismus jednou za čas svíčkovou jistě zvládne bez újmy na zdraví.

A vůbec není nutné hned všechny recepty házet do koše. Záleží na způsobu přípravy a použitých surovinách. V zimním období tělo potřebuje vydatnější stravu, aby získalo dostatek energie pro chladné dny. A tradiční česká kuchyně vydatná je. Není nutné vyhýbat se polévkám a omáčkám. Stačí upravit způsob přípravy, což platí i pro tradiční vánoční jídla, jako jsou řízky, bramborový salát i kachnu na svatého Štěpána.

Některé vánoční pokrmy jsou dokonce zdravé samy o sobě – rybí polévka, houbový kuba, čočková polévka a další.

 5 tipů, jak na Vánoce vařit zdravěji

  • K zahuštění štědrovečerní polévky použijte místo jíšky uvařené brambory či rozmixovanou zeleninu
  • Majonézu v bramborovém salátu nahraďte bílým jogurtem. Celou nebo zčásti, pokud se nechcete úplně vzdát majonézové chuti
  • Do bramborového salátu použijte čerstvou vařenou zeleninu
  • Přebytečný olej z čerstvě usmažených řízků vysajte pomocí ubrousků
  • Řízky lze připravit i bez vajíček a bílé mouky (viz. recept níže)

dušená mrkev brambory

Dejte na čerstvé suroviny a výsledkem budete mile překvapeni

Štědrovečerní menu chutně a zdravě

Nemá smysl si nic nalhávat. Během vánočních svátků prochází náš zažívací systém zatěžkávací zkouškou a běžné vánoční pokrmy představují pro žaludky nemalou zátěž. Zakázané ovoce nejvíce chutná, a proto je lepší nezakazovat, ale raději udělat pár drobných změn.

Mezi tradiční štědrovečerní pokrmy patří rybí polévka, vánoční kuba, smažený kapr či smažený řízek z kuřecího či vepřového masa a samozřejmě bramborový salát. Některá jídla jsou zdravá sama o sobě, jiná si zaslouží menší “ozdravění”. Tak se podívejme na konkrétní recepty, ať víte, jak na to.

Vánoční houbový kuba

Tradiční bezmasé jídlo, které se jedlo na Štědrý večer k obědu. Dnes se na toto jídlo zapomíná a je to velká škoda. Kuba je totiž zdravý.

Suroviny:

  • 400 g krup
  • 100 g vepřového sádla (kvalitního)
  • 1 větší cibule (nebo 2 menší)
  • 100 g sušených hub
  • 1 palička česneku
  • majoránka
  • kmín
  • pepř

Kroupy propláchneme vodou, osolíme, okmínujeme a povaříme. Sušené houby namočíme. Cibuli nakrájíme na drobno, česnek rozmačkáme. Na vepřovém sádle osmahneme cibulku a houby. Smícháme s uvařenými kroupami, česnekem a dochutíme. Směs vložíme do pekáče a pečeme cca 15 minut. Ideální “přílohou” jsou domácí zavařené okurky.

Rybí polévka

Rybí polévka je sama o sobě velmi zdravá. Obzvláště tehdy, pokud ji “nezkazíte” zahuštěním pomocí másla a mouky.

Suroviny:

  • 3 rybí hlavy
  • rybí jikry a mlíčí
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 petržel (kořen)
  • 1 celer
  • kukuřiční jíška nebo rozmixovaná rýže na zahuštění
  • pepř
  • sůl
  • housky

Rybí hlavy, jikry a kořenovou zeleninu zalijeme 1,5 litrem studené vody a přivedeme k varu. Povaříme do měkka, trvá to cca 45 minut. Poté vývar scedíme. Ryby a zeleninu nakrájíme na drobno a vrátíme zpět do vývaru. K zahuštění použijeme kukuřičnou jíšku nebo rozmixovanou rýži. Polévku posypeme (ale nemusíme) osmahnutými kousky housek (pomocí ubrousku je zbavte přebytečného tuku) a čerstvou petrželkou.

Bramborový salát bez majonézy

I bramborový salát může být zdravější. Stačí majonézu, nebo alespoň její část, nahradit bílým jogurtem či veganskou sojanézou. Její chuť je prý od vaječné majonézy nerozeznatelná. Sojanézu si dokonce můžete připravit doma.

Suroviny:

  • 2 kg brambor (typ A)
  • 3 větší mrkve
  • 2 petržele
  • 1 menší celer
  • 5 kyselých okurek
  • hrášek
  • 1 větší cibule
  • 2 sojanézy (majonéza bez vajec) nebo bílý jogurt (možno kombinovat s majonézou)
  • hořčice
  • sůl
  • pepř
  • lák z okurek

Celé brambory ve šlupce uvaříme do měkka. Kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky a uvaříme v páře. Vajíčka uvaříme na tvrdo. Vše necháme vychladnout. Ostatní suroviny promícháme a přidáme nakrájené brambory, zeleninu a vajíčka. Vše důkladně ale opatrně promícháme a zdravější bramborový salát je na světě!

bramborový salát bez majonézy

Bramborový salát bez majonézy je nejen zdravý, ale tak chutný

MŮJ TIP: Sama do salátu dávám pouze jogurt, ale když čekám návštěvu, přidám majonézu. A všichni si pochutnáme. Vyzkoušet můžete také některý z receptů na bramborový salát od nejlepších českých šefkuchařů.

 

Dokonalé křehké a šťavnaté řízky

Tradiční řízky z kapra nechutnají každému, a tak je v mnoha domácnostech nahradí řízky z vepřového či kuřecího masa. Maso by mělo být vždy kvalitní a libové. My použijeme libové maso z kuřecích prsou.

Suroviny:

  • 4 kusy kuřecích prsou
  • 250 ml acidofilního mléka
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička sušené majoránky
  • ½ lžičky soli
  • olej na smažení
  • strouhanka na obalování

Maso očistíme od viditelného tuku, zbytku šlach a kostí a nakrájíme na stejně vysoké kusy. Není nutné je naklepávat. Smícháme sůl s majoránkou, rozetřeným česnekem a acidofilním mlékem. Do marinády naložíme maso a necháme odpočívat jeden až dva dny. Žádné obavy mít nemusíme, řízky nebudou mít nakyslou příchuť, ale budou neuvěřitelně křehké.

TIP NA ČLÁNEK: Smažení je nejvýraznější, nejjednodušší, nejzábavnější a bohužel nejméně zdravý druh vaření. Přečtěte si článek Vše o smažení.

Až nastane čas přípravy štědrovečerní večeře, maso vyndejte a nechte jej lehce okapat. Poté řízky obalte ve strouhance. Rozpalte pánev a začněte smažit. Ke smažení použijte kvalitní sádlo či olej pouze v nutném množství, není nutné řízky v oleji “vykoupat”. Po osmažení na řízky přilože ubrousek a vysajte přebytečný tuk.

chicken-cutlet-1351331_960_720

Bez řízků by to nebyly ty pravé Vánoce

TIP NA DOKONALÉ SMAŽENÍ: Smažit můžete na pánvi nebo ve fritovacím hrnci. Ve fritovacím hrnci se řízky osmaží rovnoměrněji a po okapání jsou méně nasáklé olejem než na pánvi. Možné je také osmažit řízky do světlé zlaté barvy, a poté je nechat dopéct v troubě při nízké teplotě.

Vánoce v pohodě a ve zdraví

Jak vidno, i na Vánoce lze vařit zdravěji. Důležité je používat kvalitní a čerstvé suroviny, vynechat polotovary a používat s mírou cukr, mouku či majonézu. Na stole by také nemělo chybět čerstvé, ale i sušené ovoce, jako jsou rozinky, meruňky, švestky, brusinky, fíky, datle, papája a další. Nejenže sladce chutnají, aniž byste je doslazovali, ale na vánočním stole skvěle vypadají.

Usušte si ovoce podle receptů našich babiček. Ovoce spaříte horkou vodou, okořeníte dle chuti skořicí, hřebíčkem, anýzem či badyánem, oslaďte medem a citrónem a uvařte do změknutí. Sušte zeleninu a ovoce snadno a rychle.

VIDEO: Vyzkoušejte Vídeňský bramborový salát. Je jiný než “ten náš”, ale stejně dobrý.

 

 

 

 

 

 

Vánoce 2016: Stejně chutné, ale zdravější!
5 (100%) 3 hlasov

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *