Šmejdi v potravinách, 1. DÍL – Mléko, máslo, jogurty a sýry

“Veselý farmář dojící šťastnou kravičku která se pase v nádherné vysokohorské krajince abyste si i vy mohli pochutnat na čerstvém mlíčku, sýru a poctivém másle, jogurt překypující vitamíny z právě utrženého šťavnatého ovoce…” To musí být ale lahůdka. 

Sliny se vám sbíhají a už si lahůdku s vymazlenou etiketou vesele nesete domů, kde se z dobrůtky vyklube jen ošizená atrapa. To se snad museli splést!

Chlapeček v reklamě by se určitě tolik neusmíval, kdyby rozbalil tohle. A výrobce si jen mne ruce, jak krásně mu obchod s šizenými “potravinami” kvete a kolik mu jedna hezká reklama vynáší.

Stalo se někdy i vám, že jste se v dobré víře nechali napálit krásnou etiketou a domů si donesli nezdravý nedobrý šunt? Smějte se příště vy. Nenechte se krmit klamavou reklamou ani nekvalitním odpadem. V dněšním premiérovém dílu seriálu šizených potravin vás naučím, jak atrapy mléka, sýrů, másel a jogurtů rozpoznat hned na první pohled.

Zejména u mléka a mléčných výrobků se říká, že nejsou co bývávaly. Přečtěte si, jak je to dnes doopravdy, jak výrobcům prodávající šizené potraviny nenaletět a kde vlastně poznat kvalitní český mléčný výrobek.

Šmejdi v potravinách 1 - mléko, sýry, jogurty

 

14 bleskových zásad na úvod aneb Jak poznat skutečně kvalitní mléčný výrobek?

  1. Mléko je v produktu zastoupeno nejvíce. Najdete jej tedy ve složení na prvním místě.
  2. Čím méně položek ve složení, tím lépe.
  3. Kvalitní české máslo poznáte podle toho, že váží 250 g a má aspoň 82 % tuku.
  4. Mléko je ideální plnotučné s aspoň 3,5 % tuku.
  5. Sýr by měl obsahovat co nejméně soli.
  6. Jogurty jsou nejlepší plnotučné (přes 3 % tuku).
  7. Čím méně zahušťovadel v jogurtu, tím lépe.
  8. Pravý mléčný výrobek obsahuje skutečný mléčný tuk, nikoli ten rostlinný.
  9. Přírodní aromata a barviva nejsou nic špatného – na rozdíl od těch chemických.
  10. “Jahodový jogurt” jahody obsahovat musí. “Jogurt s jahodovou příchutí” nikoli.
  11. I když se jogurt jmenuje “jahodový”, nezaručuje to, kolik jahod skutečně obsahuje.
  12. Každý výrobek živočišného původu musí obsahovat oválnou veterinární značku zdravotní nezávadnosti.
  13. Pokud výrobek splňuje náročná kritéria na svou kvalitu, může dostat logo se značkou kvality. Mezi nejznámější patří například Klasa a Regionální potravina.
  14. Mléčné výrobky obsahují určité procento přirozeně se vyskytujícího cukru. Pozor však na cukr přidaný (klasický cukr nebo glukózovo-fruktózový sirup), který najdete typicky v ochuceném mléku, jogurtech, nápojích a dezertech.
  15. NEJDŮLEŽITĚJŠÍ BOD: Výrobky nikdy nesuďte podle líbivé etikety nebo reklamy – ale VŽDY PODLE SLOŽENÍ.

 

Jak výrobci běžně šidí mléko a mléčné výrobky?

Průzkum Českého ministerstva zemědělství v červenci 2017 ukázal, že stejné výrobky mají v pěti různých zemích EU různé vlastnosti, objem i kvalitu. Vybrané potraviny z Německa a Rakouska z tvarohu a smetany vážily o 20 g více měly vyšší obsah bílkovin a tuků než v Česku, Slovensku a Maďarsku.

Tehdejší ministr zemědělství Marian Jurečka pro zprávy.idnes.cz

Nemůžeme se tvářit, že si to spotřebitel má sám přečíst a zapamatovat. Je obtížné identifikovat, pro který trh by měl výrobek být určen. Všichni obyvatelé EU by měli mít nárok na stejnou kvalitu.

 

Pozor na podvodníky, kteří své výrobky označují jako BIO, i když bio nejsou. Co BIO skutečně znamená a jak ho poznám?

Zde si můžete přečíst plné znění zákona o ekologickém zemědělství č. 242/2000 Sb

Biopotraviny jsou zboží, které pochází z ekologického zemědělství. Jsou vyrobeny z rostlin, živočichů a jejich produktů pěstovaných, chovaných a zpracovaných podle zákona o ekologickém zemědělství č. 242/2000 Sb. a nařízení Rady (ES) č. 834/2007.
národní bio značka_zebra

Biopotraviny vyrobené v Česku poznáte podle národní bio značky – zelené zebry

evropská bio značka

Biopotraviny z EU nesou tuto evropskou bioznačku – zelený list z hvězdiček

 

Mléko nebo bílá voda bez nutričních hodnot?

Kde jsou ty časy, kdy se z kupovaného mléka dal vyrobit tvaroh či sýr a plnotučné mléko obsahovalo smetanu. Ještě v 80. letech 20. století mělo polotučné mléko 2 % tuku, dnes jsme na 1,5 %.

 

Jak přesně se mléko šidí?

Potraviny se však šidily vždy. Už v 19. století se mléko ředilo vodou, zdobilo umělou parádou (tuhá pěna po přidání hydrogenuhličitanu sodného neboli jedlé sody) a proti kysání se do něj přidávala kyselina salicylová nebo benzoová.

Kvalita mléka v českých obchodech obecně za moc nestojí. Čeští spotřebitelé se navíc často spokojí s levným trvanlivým krabicovým mlékem, které je sice levné, ale jeho kvalita nestojí ani za těch pár korun. Například v některých severských zemích si jeho “kvalitu” uvědomují zřejmě o něco lépe – v obchodech ho nenajdete v oddělení mléčných výrobků, nýbrž mezi konzervami.

Když se z mléka odstředí mléčný tuk, rázem se z něj stane pouze “bílá voda” bez nutriční hodnoty. Důležité minerály a vitamíny se totiž vážou právě na něj.

dojení

Mléko je bez mléčného tuku pouze bílou vodou bez prospěšných živin

 

Kde seženete mléko opravdu kvalitní?

Redaktoři FérPotravina.cz radí: 

Pokud si chcete dopřát kvalitní, chuťově lahodné a máslově voňavé mléko, zavítejte k mlékomatu. Za zmínku také stojí čerstvé mléko v bio kvalitě, běžně dostupné v obchodech.

 

DISKUZE: Co si o šizení mléka myslí čtenáři FérPotravina.cz?

diskuze mléko

diskuze mléko

 

Lékař David Frej doporučuje: 

Mléko by mělo být v bio kvalitě a nejlépe nehomogenizované: Přiveďte ho k varu a vypijte teplé. Do mléka můžete přidat sladké sušené ovoce (datle, hrozinky) a cereálie.

 

Jogurt nebo kelímek nezdravých aditiv?

Jakmile stát začátkem 90. let zrušil závazné normy, podíl cenné sušiny v jogurtech klesl na polovinu (z 16 na 8 %). Bílý jogurt by měl správně obsahovat pouze mléko a živou jogurtovou kulturu – dnes se do nich však často přidává i škrob.

 

SROVNÁNÍ: Český a německý Kaufland Bílý jogurt podle testu ministerstva zemědělství (zdroj: ekonomika.idnes.cz)

test kaufland bílý jogurt

 

K senzorickým výsledkům jogurtu Kaufland Bílý v průzkumu ministerstva zemědělství téhož produktu v různých zemích mluvčí řetězce Kaufland Renata Maierl (převzato z ekonomika.idnes.cz)

Množství mikroorganismů je výhoda, neboť mikroorganismy jsou tím, co činí jogurty cennými. Měření VŠCHT zjistilo, že hodnoty těchto bakterií jsou vyšší u českého jogurtu, což je pro konzumenta pozitivní.

 

“Ovoce” v ovocných jogurtech

Do ovocných jogurtů se přidává také ovocná složka. Pokud jste dost odvážní, zkuste si však pročíst její složení. V meruňkovém jogurtu rozhodně nečekejte hrst čerstvých meruněk s láskou nasbíraných.

Najdete v něm pravděpodobně “lahodné a zdravé” aditiva: cukr, kukuřičný škrob, gumu guar, citráty sodné a vápenaté, pektin, paprikový extrakt, betakaroten, kyselinu citronovou, želatinu a podobně. V levnějších jogurtech bude část ovoce navíc nahrazená pouze levnějšími jablky.

Pokud bych vám tato aditiva vyskládala na talíř, pravděpodobně by vám přišlo špatně a ani byste se na ně nepodívali.

jahodový jogurt

Podobně například jogurt jahodový by se podle složení měl jmenovat spíše “řepný” nebo “mrkvový”. Hrst česrtvě natrhaných jahod z etikety v něm spíše nehledejte.

 

SROVNÁNÍ: Danone Activia jahoda v Maďarsku a v Německu podle testu ministerstva zemědělství (zdroj: ekonomika.idnes.cz)

test activia jahoda

 

Pro ekonomika.idnes.cz k rozdílným senzorickým výsledkům jogurtu Activia v průzkumu ministerstva zemědělství téhož produktu v různých zemích mluvčí společnosti Danone Agáta Duřtová:

Jakýkoliv takový rozdíl může být způsoben tím, že se jogurty testovaly v odlišném stáří výrobku.

 

Jsou light yogurty opravdu zdravé?

Poslední roky Česko zachvátil mléčný hit, rádoby “zdravé” light jogurty. Žádnou hitparádu v jejich složení nadupaném umělými sladidly však nečekejte.

Light jogurty jsou light, protože mají snížený obsah tuků. Zejména pro ty, kdo se snaží hubnout, může tento fakt znít velice přitažlivě. Až se příště budete v obchodě s vidinou vypracovaného sexy tělíčka natahovat pro podobnou light hrůzu, vzpomeňte si prosím, že mléčný tuk váže vitamíny i minerály a snižuje glykemický index.

Protože ho v light verzi mnoho nenajdete, budete mít hlad dříve než po snědení jogurtu “obyčejného”.

V light jogurtech sice chybí mléčný tuk, najdeme v nich za to ale běžně želatinu a škrob, po kterých se tloustne daleko víc.

 

Jak je šizení jogurtů ošetřené (čti tolerované) zákonem?

V zahraničních zemích s přísnějšími pravidly nesmí být cokoliv obsahující škroby či želatinu nazýváno “jogurtem”, ale “jogurtový krém” nebo “jogurtový dezert”. U nás však nad zákazníkem vítězí výrobci “levných” šmejdů s přídatnými látkami.

Podle legislativy ČR musí být ve výrobku nazývaném jogurt nejméně 10 milionů zárodků živé jogurtové mikroflóry na gram, což respektují všichni čeští výrobci. Důležitý je také symbiotický poměr laktobacilů a streptokoků 1:1, 1:2 nebo 2:1. To znamená, že jogurt ve skle není ten jediný “pravý a poctivý” a že by řidší jogurty byly šizené.

Do bílého přírodního jogurtu se přídatné látky (neboli éčka) přidávat nesmí, je tedy nejčistší. Ovocné a jinak dochucené jogurty mohou obsahovat také sacharidy, sladidla a stabilizátory (barviva, sladidla, aromata a další). Konzervanty se používat nesmějí.

 

Máslo nebo staré zbytky ze západních zemí?

Čerstvé máslo je staré maximálně 20 dní. V obchodech častěji však najdete másla bez tohoto označení, což znamená, že byla skladována déle. Zamrazená při -18 °C mohou být skladována až 2 roky. Máslo bývá levné z toho důvodu, že se k nám vozí staré máslo ze zásob západních zemí EU, které na to dostávají vývozní dotace.

Dalším legálním podvodem je i takzvané máslíčko”, vyrobené z rostlinného tuku – které s máslem nemá společného zhola nic.

chleba s máslem

Fíglem mazaných výrobců levnějších másel bývá i to, že kostka neváží obvyklých 250 g ale jen 200

 

Máslo výrobci šidí odjakživa

V 19. století bylo právě máslo nejšizenější potravinou. Podobně jako dnes se do něj i tehdy přidávala voda, mouka, bramborový škrob, margarín či jiný laciný tuk. Mrkvovou šťávou, šafránem, květy měsíčku či kurkumou se pro větší atraktivitu barvilo na žluto. V Německu se k barvení používala barviva jedovaté – chromová žluť a dinitrokresol.

Do másla se přidávala chutí i vzhledem velmi podobná látka oleomargarin, sádlo, palmový tuk, kamenec či vodní sklo. Technický pokrok nám sice umožňuje nekalé praktiky snáze odhalit, ale výrobcům másla také lépe podvádět.

 

Jak vypadá poctivé máslo?

Kvalitní české máslo poznáte podle toho, že váží 250 g a má 82 % tuku.

VĚDĚLI JSTE, ŽE Rama není máslo, ale margarín, neboli upravený rostlinný tuk?

 

VIDEO: Experiment RAMA versus MÁSLO

 

Sýr nebo prapodivná rostlinná alternativa?

Nabídka sýrů je dnes nepřeberná, jejich kvalita však už není, co bývala. Ekonomické tlaky nutí výrobce zkracovat dobu zrání, vyzrálé sýry tak z pultů obchodů pomalu mizí.

sýry

Na mléčných výrobcích se šetřit nevyplácí. Musíte ale znát vlastnosti dobrého sýru. 

 

S tavenými “sýry” je to ještě horší

Tavené sýry by se správně měly vyrábět z mletého přírodního sýru, který se taví vysokým tlakem při teplotách 120 °C a přidávají se do něj tavící soli. Díky dnešním moderním technologiím mají však výrobci skvělé možnosti, jak tavený sýr jednoduše ošidit.

Pořád můžete koupit i ty, které mají správně na prvním místě složení sýr. Ve většině případů tam objevíte však spíše syrovátku, odstředěné mléko nebo dokonce obyčejnou vodu, které se smíchají se sýrem, škrobem a zahustí zahušťovadlem (nejčastěji karagenan E407 nebo karubinem E410).

tvrdý zrající sýr

Tento farmářský sýr vodou nastavený rozhodně není

 

SROVNÁNÍ: České a německé Kiri z tvarohu a smetany podle testu ministerstva zemědělství (zdroj: ekonomika.idnes.cz). Vítězí Německo a Rakousko. 

test Kiri z tvarohu a smetany

Podivné praktiky výrobců alternativních sýrů

Úplným propadákem moderních výdobytků jsou pak “alternativní sýry”, v nichž je mléčný tuk nahrazován rostlinným. Jako “sýry” být označovány sice nesmí, ale mezi sýry je běžně najdeme a obaly působí na první pohled tak, jako by se o sýr skutečně jednalo.

Někdy se dokonce jedná o výrobky, které sýry dříve byly, krabičku mají stejnou, ale ve složení nyní najdete právě rostlinný tuk.

 

VIDEO: Vím, co jím – sýry

 

Jak tedy poznám opravdu kvalitní a zdravé mléčné výrobky?

Na mléku, másle, jogurtech i sýrů si můžete pochutnávat dál. Zaměřte se však na kvalitu a kupujte výrobky bez přidaných cukrů (které si můžete podle chuti dochutit sami – například čerstvým ovocem, medem nebo džemem).

VĚDĚLI JSTE, ŽE klasický ovocný jogurt může obsahovat až 5 kostek přidaného cukru, ovocný cukr se sladidly 2 kostky a bílý jogurt žádnou? Vábivá reklama třeba na Activiu od šmejďácké firmy Danone doslova lže, pokud píše o bílém jogurtu. Do bílého jogurtu se ze zákona cukr nepřidává. 

 

DISKUZE o cukru v mléce a mléčných výrobcích u článku na StobKlub.cz:

cukr v mléčných výrobcích

cukr v mléčných výrobcích

cukr v mléčných výrobcích

cukr v mléčných výrobcích

cukr v mléčných výrobcích

 

NA ZÁVĚR DOKUMENT z STV2: Lež o mléku

 

Šmejdi v potravinách, 1. DÍL – Mléko, máslo, jogurty a sýry
5 (100%) 1 hlasov

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.