Šmejdi v potravinách, 10. DÍL – Ošizený čaj a káva – pijete je denně, ale hlídáte si kvalitu?

Jestli pravidelně čtete náš seriál o šmejďáckých praktikách výrobců potravin, nepřekvapí vás, že dnešní 10. díl nebude o čajíčku z kvalitního sušeného ovoce přesně jako z obrázku na krabičce, ani o kávičce s bohatým aroma, chutí a nedejbože i bohatou krémovou pěnou, půl kila za stovečku, a zároveň přesně jako z vaší oblíbené kavárny.

Dnes vám povím, jak výrobci čajů a kávy zkouší trpělivost zákazníků a kontrolorů. Naučím vás, na co si v obchodě dát pozor a nenalívat se nechutnými, nezdravými výluhy.

ošizená káva a čaj

 

Ovocné čaje bez ovoce

V Česku je nejoblíbenější čaj s příchutí citrónu a lesních plodů. Ovocný čaj s krásnými plody na obale – který s daným ovocem nemá nic společného, naštve spotřebitele, zákon však neporušuje. Ovocné čaje hodné svého názvu mají danou složku (například třešně nebo zázvor) uvedenou ve složení na prvním místě. Většinou jsou však hlavní složkou laciná jablka, šípek nebo ibiškový květ.

Milujete vůni ovocného čaje po ránu? Kdybyste zkusili horkou vodou zalít opravdové sušené ovoce, zjistíte, že voní úplně jinak. Za vůni čaje můžou totiž většinou aromata.

Můžete si koupit čaj sypaný, u kterého na první pohled hned poznáte, z čeho se skládá. Neobsahuje však umělá aromata, takže nikdy nebude tak výrazný jako čaj průmyslově vyráběný. Navíc je s ním o něco víc práce, než jen hodit pytlík do hrníčku.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) pro vitalia.cz

Slovo čaj se původně používalo jen pro nápoje připravené z listů čajovníku. Dnes se označení čaj používá i pro nápoje připravené spařením sušených a rozemletých ovocných směsí či bylin. Ovocné čaje jsou k dostání sypané i porcované v sáčcích. Příprava nápoje je obdobná jako u čaje pravého.

sypaný čaj

Nejkvalitnější čaje bývají ty sypané, ze specializovaných obchodů

 

“Čaj” vymezený vyhláškou

Nenechte se ošidit a naučte se rozlišovat mezi jednotlivými typy čaje, které čajová vyhláška vymezuje. Musí být ozanačeno, o jaký čaj jde.

  • čaj ovocný – je z více než 50 % vyrobený ze sušeného ovoce. Pokud se čaj nejmenuje třeba “Jahodový”, ale “Jahoda”, 50 % hmotnosti mohou s klidem tvořit jablka

  • ovoněný čaj – čaj absorboval požadovanou vůni, čaj ovoněný například jasmínem jasmín nemusí obsahovat žádný

  • ochucený čaj – směs pravého čaje a maximálně z poloviny další povolené rostliny

  • aromatizovaný čaj – obsahuje aromatické látky

  • bylinný čaj – obsahuje alespoň 50 % bylin

bylinkový čaj

Bylinkový čaj musí být opravdu alespoň z poloviny z bylinek

 

VIDEO: Jak se vyrábí čaj?

 

Zelený čaj z pytlíku nepovzbudí

Zelený čaj je mnohem starší než čaj černý. Lístky čajovníku se pouze suší, nefermentují – díky čemuž si oproti čaji černému zachovává účinné látky.

Jaromír Horák z pražské Andělské čajovny pro tn.nova.cz

Co se týká povzbuzení a dalších pozitivních účinků čaje, tak ale musíme počítat s tím, že pokud si koupíme zelený čaj v pytlíku, všechny antioxidanty a další zdraví prospěšné látky už tam nenajdeme.

VIDEO: Podívejte se na tento díl seriálu Peklo na talíři o černém čaji v pytlících a tento díl seriálu A DOST! taktéž o černém čaji

 

Bylinné čaje plné pesticidů pro zkázu zdraví

Lidé bylinné čaje popíjí nejčastěji ve snaze utužit zdraví. Některé však mohou obsahovat pesticidy a jedovaté plevely, což vašemu tělu rozhodně neprospěje. Škodliviny spotřebitelská organizace dTest našla dokonce i v čajích pro děti.

Pesticidy jsou chemikálie, které používají zemědělci jako ochranu proti škůdcům. Mohou se dostat až do konečného výrobku a působit negativně na nervový systém. Čaj může obsahovat dokonce i pesticid DDT, který v životním prostředí přetrvává od roku 1974 – kdy byl zakázán. 

Vysoké dávky pyrrolizoidních alkaloidů (PA) můžou vést k akutnímu selhání jater. Navzdory tomu v ČR žádný zákonný limit pro PA stanoven není.

Šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová pro ekonomika.idnes.cz

Zarazilo nás, kolik zbytkových pesticidů obsahují čaje určené dětem. Nejhůře jsme ohodnotili výrobek firmy Oxalis Naše byliny Dětský čaj, ve kterém laboratoř zjistila pozůstatky 12 různých pesticidů. Ve dvou dalších čajích pro děti – Apotheke Dětský bylinný čaj pro běžné pití a Dr. Popov Zdravínek pro děti – jsme odhalili pět, respektive sedm reziduí pesticidů.

 

V našem testu jsme množství PA vztáhli k hodnotě, na které se shodují Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a německý Spolkový úřad pro vyhodnocování rizik. Německé úřady pro kontrolu potravin stahují z trhu čaje, ze kterých by dospělý člověkmohl reálně přijmout 6 µg PA za den. V našem testu překročil tuto hranici jeden výrobek, a to čaj Babička Růženka Sedmero bylin, u kterého jsme zjistili v jednom nálevovém sáčku 13,4 µg pyrrolizidinových alkaloidů.

 

Spotřebitelům doporučujeme vyhnout se čaji Tesco Mix of Herbs, ve kterém laboratoř zjistila množství atropinu 190 µg/kg a skopolaminu 98 µg/kg. Kvůli tomuto prohřešku jsme podali podnět Státní zemědělské a potravinářské inspekci.

 

Instantní čaj nebo instantní cukr?

Instantní a kvalitní čaj má s kvalitním sypaným čajem společné jen pramálo. Nese však označení “čaj” – a měl by tudíž nějaký čaj obsahovat. SZPI pravidelně naráží na případy, kdy by se instantní čaj měl nazývat spíše “instantní cukr”. Podobně je to i s čaji granulovanými a ledovými.

Nejčastěji se šidí neznačkové instantní čaje a čaje vyráběné pro obchodní řetězce (zpravidla bez bližších údajů o výrobci). Vybírejte takové, pod které se výrobce “nebojí podepsat”.

VIDEO: Podívejte se na tento díl Pekla na talíři, o tom jak vás “okrádají” výrobci baleného ledového čaje

čajové lístky

Než z čajových lístků bývá instantní čaj vyrobený spíše z cukru 

 

Káva z obchodu není káva

Nakupujete kafe v běžných obchodech? Podle odborníků je celkem jedno, po které v regálu sáhnete. Kávu tam nejčastěji potkáte rozpustnou a balenou mletou.

Instantní káva je s kvalitou čerstvě namleté kávy nesrovnatelná. Když kávu namelete, do několika minut začne oxidovat, ztrácet chuť i vůni. Instantní káva sice není moc chutná, je s ní však méně práce.

Kávě s označením “směs kávového a kávovinového” extraktu se raději vyhněte. Kapsle do espressa mají sjednocenou chuť, která nepřekvapí, ani nenadchne. Káva bývá používána kvalitní – je však připravená tak, aby měla vždy stejnou chuť.

VIDEO: Podívejte se na tento díl seriálu Peklo na talíři zaměřený ná kafe

 

VIDEO: Jak se vyrábí instantní káva?

Dvojnásobná mistryně České republiky v přípravě kávy Petra Veselá pro vitalia.cz

Instantní káva je vylouhovaný a zmražený koncentrát z upražených zrn. Zrnková káva je s kvalitou někde úplně jinde.

Spolumajitel české pražírny výběrové kávy Doubleshot Jaroslav Tuček pro vitalia.cz

Chuťově kvalitní kávu instantní nekoupíte, ale rozhodně můžete koupit instantní kávu zdravotně nezávadnou. Mají standardizovanou chuť a neublíží vám, ale velký chuťový požitek z ní mít nikdy nebudete.

 

Místo zrn kávové slupky

Káva se nejčastěji šidí levnější čekankou, cereáliemi, fíky, sladem, škrobem nebo kávovými slupkami.

Petr Cuhra, ředitel pražského inspektorátu Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) pro vitalia.cz

Ve dvou polských vzorcích jsme zjistili 80% podíl škrobu.

káva

Šizená káva může vypadat stejně jako ta kvalitní. Nejspíš si na ní ale nepochutnáte

 

Jak poznat, která káva je kvalitní?

Hlavními vodítky pro koupi opravdu dobré kávy je vůně, barva a země původu. Ta v obchodech je však často zabalená v neprůhledném hliníkovém obale, země původu neznámá. V regálech a skladech navíc obvykle leží několik měsíců, zpravidla i při špatné teplotě.

Kávové boby by měly být světle až středně hnědé. Černohnědé jsou přepražené, spálené a káva z nich bude hořká.

Spolumajitel české pražírny výběrové kávy Doubleshot Jaroslav Tuček pro vitalia.cz

V supermarketu narazíte na kávu, která je i dražší, ale kvalitativně většinou nemá šanci, tam si kupujete značku. Cena roste s kvalitou, kvalitní zrnkovou kávu koupíte od nějakých 70–80 Kč za 100 g.

VIDEO: Podívejte se na tento díl seriálu Peklo na talíři, kde Roman Vaněk vysvětluje, proč ho štve, jak se v Česku pije espresso

kávová zrna

Kávové boby kupujte světle hnědé – tmavé jsou spálené

 

Spolumajitel české pražírny výběrové kávy Doubleshot Jaroslav Tuček pro vitalia.cz

Všechna zrna by měla být podobné velikosti a v celku – káva by měla obsahovat minimum fragmentů a deformovaných, vadných zrn. Neměly by být vidět žádné oleje na povrchu zrn, jelikož ty značí přílišné vypražení, chcete-li spálení kávy během pražení.

 

Kde sehnat kvalitní kávu?

Kvalitní kávu spíše než na pultech běžných obchodů seženete v pražírnách a obchodech specializovaných.

muž a žena pijí kávu

Dobrou kávu vám neuvaří jen v kavárně. Kvalitní seženete i ve specializovaných obchodech a pražírnách

 

Dvojnásobná mistryně České republiky v přípravě kávy Petra Veselá pro vitalia.cz

Tam totiž máte informace o původu, způsobu zpracování a hlavně čerstvosti. Káva je kvalitní  pouze pár týdnů po upražení. Více než tři měsíce starou kávu nedoporučuji.

 

Spolumajitel české pražírny výběrové kávy Doubleshot Jaroslav Tuček pro vitalia.cz

Supermarketová káva je balená často i před více než rokem, to se na její chuti prostě musí podepsat.

 

DISKUSE ke článku Káva se nastavuje cereáliemi a slupkami, kakao skořápkami a čaj cukrem na vitalia.cz

diskuse šizená káva

diskuse šizená káva

Pozor na šizenou kávu i čaj

Vždy pozorně čtěte složení, nenechte se zlákat falešnou reklamou, ani přitažlivě nízkým číslem na cenovce.

Drobnější nedostatky jsou obvykle způsobeny nedodržením technologických postupů, nedostatkem zkušeností výrobce nebo špatnou kontrolou vstupních surovin či výsledného výrobku.

Nejhorším prohřeškem je záměrné používání laciných surovin nevhodných pro výrobu daného výrobku. To je vědomé podvádění spotřebitelů.

KAFÍČKO POUZE S MLÉKEM? O šizení mléka jsme psali také. Čtěte, že mléko od veselé kravky na louce je dnes spíše jenom sen.

 

Šmejdi v potravinách, 10. DÍL – Ošizený čaj a káva – pijete je denně, ale hlídáte si kvalitu?
5 (100%) 3 hlasov

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.