Alergie na jod – přestaneme ode dneška solit?

Seriál o nejrůznějších alergiích se nám rozrůstá o další zajímavý díl. Tentokrát se zaměříme na méně častou alergii na jod. Ačkoliv se vlastně nejedná o opravdovou alergii, protože jod nepatří mezi obvyklé alergeny. Pravá příčina spočívá někde trochu jinde. Zdá se vám to zmatené? Vše si postupně vysvětlím na následujících řádcích.

Jod je stopový prvek, který najdeme v lidském těle. Je jeho přirozenou a velmi důležitou součástí. Bez jodu by byl ohrožený zdravý vývoj lidského plodu. Jako základní stavební kámen tyroxinu, hormonu štítné žlázy, se významnou měrou podílí na správném vývoji nervového systému a mozku dítěte. U dospělých má zase zásadní vliv na fungování metabolismu. Jak to tedy s tou alergií na jod vlastně je?

Mořské ryby a plody jsou jedním z hlavních zdrojů jodu. Proto bývá alergie na jod někdy zaměňována s alergií na ryby a naopak.

 

Alergie na jod – příčiny

Hned na začátku jsme si řekli, že jod je důležitou součástí každého lidského organismu. Pro vývoj zdravého organismu je naprosto nepostradatelný. Největší vliv má na funkci štítné žlázy, která reguluje teplotu těla, udržuje tepovou frekvenci a podílí se na správném vývoji mozku u dětí.

U dětí je nedostatek jódu velmi vážnou poruchou a může způsobit opožděný vývoj a vznik mentální poruchy – kretenismu. U dospělých osob může nedostatek jódu vést až k celkovému kolapsu organismu.

 

Denní doporučená dávka jodu dle věku:

  • narození – 6 měsíců – 110 mikrogramů
  • 7 – 12 měsíců – 130 mikrogramů
  • 1 rok – 8 let – 90 mikrogramů
  • 9 – 13 let – 120 mikrogramů
  • 14 – 18 let – 150 mikrogramů
  • 18 let a více – 150 mikrogramů
  • těhotné ženy – 220 mikrogramů
  • kojící ženy – 290 mikrogramů

Jak by tedy na něj mohl být někdo alergický? Člověk ve skutečnosti nebývá alergický na jod jako takový, ale problémy způsobuje nějaká jiná sloučenina obsahující jod. Opravdová alergie na jod je vzácný jev a ve většině případů se klade “vina” jodu neprávem. Za potíže často může jiná látka.

 

Nežádoucí reakce organismu může vyvolat jod v různých podobách:

  • Léky obsahující jodidy (např. jodid draselný)
  • Jodové kontrastní látky, barviva, které se používají například při rentgenové diagnostice
  • Dermatologické přípravky obsahující jod (antiseptika)
  • Potraviny – mořské ryby a plody (krevety, řasy, sépie a další)

 

Seznam konkrétních přípravků, které mohou být příčinou alergie na jod:

  • Povidon-jod (betadin) – běžně používaný desinfekční roztok. Může vyvolat vyrážku v místě použití. Příčinou ale nemusí být jód, ale povidon.
  • Jodované kontrastní barvivorentgenové radiokontrastní barvivo se používá v injekcích do krevních cév, kdy pomáhají odhalit problém. U lidí, kteří vykazují nepřiměřenou reakci na jód se podávají kortikosteroidy nebo lze použít jinou kontrastní látku.
  • Amiodaron (Pacerone, Cordarone)lék užívaný při srdečních chorobách. Riziko alergické reakce je minimální, ale je. Lékaři by měli být opatrní zejména u lidí, kteří mají potíže s přípravky obsahující jod.

PROČ SE JÓD PŘIDÁVÁ DO SOLI? Zdravý člověk by měl denně přijmout 100 až 150 mikrogramů jódu. Spotřeba se zvyšuje u těhotných žen a to na 250 mikrogramů. Aby se předešlo riziku vzniku nedostatku jódu a tím chorobám štítné žlázy, od dob 2. světové války se přidává jód do soli.

Vedle toho se jód přidává také do mléčných výrobků, které jsou hodně podávané dětem. Díky tomu mají i malé děti zajištěný dostatečný přísun tohoto cenného stopového prvku.

jodizovaná mořská sůl

Při vaření je doporučeno používat mořskou sůl obohacenou o jód. Ke zdraví a spokojenosti nám stačí pouze 150 mikrogramů jodu denně.

 

Alergie na jód se vyskytuje samostatně a někdy může být součástí jiného onemocnění. V případě alergie na jód se nejčastěji jedná o tzv. Duhringovu nemoc. Duhringova choroba je kožní projev nesnášenlivosti lepku a postihuje cca 5 až 10 % pacient s celiakií.

Nejedná se o komplikaci alergie na lepek, ale o samostatný projev. Může se projevit společně se střevní celiakií i zvlášť. Projevuje se silně svědícímí puchýřky na loktech, kolenou, zádech, hlavě a hýždích.

Pacienti, kteří tímto nepříjemným onemocněním trpí, mívají rovněž nežádoucí reakce na jód, respektive na stravu obsahující jód nebo jodové preparáty. Souvislost mezi Duhringovou nemocí a přecitlivělostí na jód nebyla dosud vědecky objasněna.

 

Alergie na jod – příznaky

Pokud je člověk alergický na jód, může si příznaky splést s kožními problémy. Alergie nebo přecitlivělost na jód se totiž nejčastěji projevuje vznikem vyrážky na pokožce. Může jít o slabý ekzém, v nejhorších případech hrozí i životu nebezpečný anafylaktický šok.

 

Nejčastější příznaky alergie na jód:

  • Kopřivka
  • Podráždění (poleptání)
  • Svědění
  • Kontaktní alergický ekzém
  • Anafylaktický šok (příznaky anafylaxe – bolesti břicha, nevolnosti, zvracení, průjem, zmatek, závrať, kopřivka, dýchací obtíže, bušení srdce, rychlý puls, nízký krevní tlak)

POZOR: V případě problémů je nutné odhalit pravého viníka. Vyhýbání se jódu bez potvrzení diagnózy odborníkem a nastavení správného režimu může vyvolat nedostatek jodu v organismu a tím i poškození funkce štítné žlázy. Při určování diagnózy se používá kožní test.

 

Alergie na jod – léčba a prevence

Léčba je v případě alergií nevhodné slovo. Lék na alergii dosud vynalezený nebyl. Používají se pouze léky, které zmírňují projevy alergické reakce. Nejvíce ale pomáhá eliminace kontaktu s látkou způsobující alergii. V tomto případě se jedná o jod. Zde bychom si měli uvědomit, že jod potřebujeme pro správné fungování metabolismu. Úplné vyloučení jodu proto není vhodné.

CO JE HYPOTHYREÓZA? Jedná se o onemocnění štítné žlázy, které může být vyvolané nedostatečným příjmem jodu. Štítná žláza se zvětší a projeví se vznikem strumy (vole). Mezi další příznaky patří pocit tlaku v krku, únava, deprese, suchá pokožka, zpomalené pohyby, přibírání na váze. Více informací v článku Snížená funkce štítné žlázy – hypothyreóza.

Naštěstí nevhodné reakce způsobují zejména zdravotnické přípravky. Obecně lze říci, že by lidé s alergii na jód měli dávat přednost potravinám s přírodním zdrojem jódu (mořské ryby, mořské plody, mořská sůl). Méně vhodné jsou suroviny s uměle přidaným jódem (sůl, jogurty, multivitamíny atd.). Úplně by se měli vyhýbat aplikaci dermatologických nebo jiných zdravotnických přípravků.

Chystáte-li se do nemocnice a máte alergii na jod, nezapomeňte na svůj problém upozornit lékaře a personál. V nemocnicích se běžné používá jod při dezinfekci ran nebo jako kontrastní látka při vyšetření. Lékaři v takovém případě musí navrhnout vhodnější způsob.

zdravé zdroje jodu

Nejlepší zdroje jodu jsou ty přírodní. Dopřejte si mořské ryby a plody, solte mořskou solí a o nedostatek jodu v těle se nemusíte strachovat.

 

Jod a hubnutí – nedostatek jodu může způsobovat přibírání

Nedostatek jodu může mít za následek ještě jeden negativní efekt – přibírání na váze. To bude zajímat zejména ženy. Možná jíte zdravě a pravidelně cvičíte, a přesto se vám nedaří poslední dobou zhubnout ani deko.

Příčinou může být příliš nízké množství jodu. Ten podporuje tvorbu hormonu tyroxinu nutného pro funkci štítné žlázy, která reguluje metabolismus. Pokud štítná žláza nefunguje správně, tělo funguje v jakémsi zpomaleném režimu. To znamená, že nehubnete, naopak můžete spíše přibírat.

VÍTE, KDY SE SLAVÍ DEN JÓDU? Letos už jej oslavit nestihnete. Nepostradatelnému stopovému prvku je věnován jeden vlastní den a to 6. března. Nejedná se přímo o oslavy, ale o osvětu. Hlavním cílem světového dne jódu je šíření povědomí o tom, jak je důležitý a upozornit na problémy související s jeho (ne)příjmem.

 

Nejlepší přírodní zdroje jodu:

  • Mořské řasy – nori, wakame, kombu, hijiki, arame, chlorella
  • Mořské ryby – losos, tuňák, sardinky, makrela, filé, treska
  • Mořské plody – krevety, sépie, chobotnice, kalamáry
  • Rybí olej
  • Minerální voda Vincentka (stačí 25 ml denně)
  • Ovoce, zelenina a semínka – višně, maliny, rybíz, červené jeřabiny, citróny, česnek, cibule, lněná semínka, bazalka

TIP: Cenným zdrojem jodu je i řasa chlorella, kterou obsahuje směs zelených superpotravin Blendea SUPERGREENS

blendea supergreens

 

 

Potravina Obsah jódu 100 mg DDD 200mg v %
Makrela uzená 145 73
Rybí filé mražené 21 – 77 11 – 39
Losos 200 100
Hanácká kyselka 16 8
Vincentka 659 330
Mléko plnotučné 5 – 19 2 – 9
Eidam 11 5
Bílý jogurt smetanový 9 4
Chléb 31 16
Vejce 18 9

*DDD = denní doporučená dávka

zdroj jodu sushi

Sushi je díky řasám a rybám skvělým zdrojem jodu. A chuťově je vynikající.

 

Při odhalování alergie buďte opatrní

Získáte-li podezření na alergii na jód, vždy navštivte lékaře. Může jít o úplně jiný problém a rozhodně nemá smysl riskovat další zdravotní potíže způsobené bezdůvodným nedostatkem jodu. Ten je velmi důležitý zejména u nenarozených a malých dětí.

Budoucí maminky a kojící ženy by naopak měly přijímat jodu více než ostatní lidé. Jód je velmi důležitý stopový prvek a alergie na jód je spíše ojedinělý problém, myslete na to.

DÁLE ČTĚTE: O velice rozšířené alergii na roztoče, kteří bohužel žijí v každé české domácnosti. 

Alergie na jod – přestaneme ode dneška solit?
5 (100%) 1 hlasov

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.