Alergie na lepek + bezlepkový jídelníček na celý týden

Lepek je v oblasti zdravé výživy jedním z nejvíce skloňovaných slov. Dokonce tak moc, až se stal strašákem i pro zdravé lidi. Stále více jich totiž ze svého jídelníčku vylučuje veškeré potraviny obsahující lepek, aniž by trpěli alergií či dokonce nesnášenlivostí na lepek. Má takové chování vůbec smysl? Je lepek pro zdravé lidí neškodný nebo bychom se v zájmu o své zdraví měli lepek vyřadit ze stravy úplně?

V souvislosti s lepkem se hovoří o dvou chorobách – alergie na lepek a intolerance lepku známá pod označením celiakie. Velmi často jsou tyto dvě nemoci zaměňovány nebo spojovány v jednu. Jedná se však o odlišná onemocnění s různými příznaky, projevy i léčbou. Méně omezení se týká alergie na lepek, celiakie vyžaduje celoživotní přísná omezení, co se stravování týče.

alergie na lepek

Lepek se nachází v pšenici, žitu, ovsu a menším množství i dalších obilovinách. Pro nemocné to znamená vyřazení velkého množství druhů potravin

 

Alergie na lepek versus celiakie

Rozdíl mezi alergií na lepek a intolerancí lepku už je patrný v označení. Alergií nazýváme zvýšenou citlivost na jakoukoliv látku, v tomto případě máme na mysli lepek. Alergie je vlastně nepřiměřená reakce imunitní systému. +

Nesnášenlivost neboli intolerance lepku je však porucha metabolismu. Člověku trpícímu celiakií chybí důležitý enzym potřebný pro zpracování lepku. Není schopen jej zpracovat a to se u něj projevuje vážnými zdravotními potížemi. Zatímco alergie na lepek může v některých případech sama od sebe odeznít, celiakie je vážný problém vyžadující celoživotní dietu.

MUDr. Petr Fojtík, Ph. D., zástupce primáře Centra péče o zažívací trakt ve Vítkovické nemocnici v Ostravě vysvětluje:

Celiakie je chronické autoimunitní onemocnění, které se vyskytuje u geneticky predisponovaných pacientů. Autoimunitní proces vede k atrofii (vyhlazení) klků sliznice tenkého střeva a v důsledku toho dochází k poruše vstřebávání živin. Genetická predispozice se nachází asi u 20 % populace, onemocní však jen 1 až 2 % celkové populace.

pečivo nevhodné pro celiatiky

Celiak se musí vyvarovat jakékoliv potraviny obsahující lepek. To je především pečivo a obiloviny.

 

Alergie na lepek – méně přísný dietní režim

Nejčastěji alergií na lepek trpí malé děti. Problémy se projevují krátce nebo jen pár hodin po požití potravin obsahující lepek. Celiakie se může projevit v každém věku od dětí až po dospělé a příznaky se objeví po delší době od konzumace potraviny s lepkem.

U dětí to může být reakce na první stravu obsahující lepek. U dospělých osob může vznik intolerance na lepek  oslabení nebo nadměrná tělesná či psychická zátěž (např. dlouhodobý stres, operace, vážná nemoc, těhotenství). U dospělých se celiakie nejčastěji objeví mezi 30. a 40. rokem.

TIP: Naprosto bezlepková je i prospěšná směs zelených superpotravin Blendea SUPERGREENS. 1 malá odměrka denně detoxikuje tělo a dodá dávku živin, srovnatelnou s 5ti porcemi zeleniny. 

blendea supergreens

 

 

Máte-li pocit, že vám lepek v potravinách vadí, nechte se důkladně vyšetřit. Alergii na lepek odhalí na alergologii z krevních či kožních imunologických testů, celiakie je diagnostikována na gastroenterologii. Obě onemocnění vyžadují různé přísnou bezlepkovou dietu.

Alergie na lepek příznaky:

  • nevolnosti a trávící potíže
  • bolesti břicha, nafouklé bříško
  • plynatost, průjem či zácpa
  • dušnost, rýma
  • kožní problémy – ekzémy, kopřivka
  • svědění v ústech a krku
  • anafylaktický šok – vzácná a život ohrožující alergická reakce
Celiakie příznaky:

  • průjem, nepříjemně zapáchající stolice
  • zvyšující se bolesti bříška, křeče
  • snížená nebo úplná ztráta chuti k jídlu
  • váhový úbytek
  • poruchy růstu u dětí
  • anémie (chudokrevnost), osteoporóza
  • bolesti kloubů
  • únava, úzkosti, deprese
  • gynekologické problémy
  • záněty a otoky kloubů
  • bolesti hlavy, migrény

NÁKUPNÍ RÁDCE: „Koňskou sílu“ pro vaše klouby zajistí i silná kloubní směs Alavis Triple Blend

O bezpečnosti a složení Alavisu jsme se bavili i přímo s výživovou specialistkou, Ing. Hanou Stříteckou, Ph.D.

Alavis Triple Blend

 

 

 

Léčba alergie na lepek: bezlepková dieta, léky mají pouze podpůrnou funkci např. antihistaminika potlačují případné alergické reakce). Pomoci může alergenová vakcinace, který obnoví toleranci organismu vůči lepku.

Léčba celiakie: celoživotní bezlepková dieta, v případě poškození tenkého střeva je zpočátku nutné vyloučit z jídelníčku také mléko, tučná jídla a těžké potraviny. Zatím neexistují léčba.

V obou případech je jediným účinným způsobem, jak se jednou pro vždy zbavit problému s lepkem, je důsledná bezlepková dieta. V případě alergie na lepek nemusíte být dieta tak přísná jako u nesnášenlivosti lepku. Záleží na vážnost alergie. Celiakie však vyžaduje úplné vyloučení potravin, které obsahují byť i velmi malé množství lepku.

lidé bez alergie na lepek

Lidi, které netrápí žádné trávicí problémy, nemají důvod vyhýbat se lepku

 

Bezlepková dieta je primárně určená pro nemocné

Bezlepková dieta je náročná po psychické i finanční stránce. Dnes už je naštěstí nabídka bezlepkových jídel opravdu bohatá. Může za to rostoucí odpor k lepku jako k něčemu špatnému a šířící se popularity bezlepkových jídel nejen mezi nemocnými, ale i zdravými lidmi.

Kvůli tomu se objevují stále nové obchody a e-shopy, které bezlepkové výrobky prodávají. Největší problémy tak mívají především děti v předškolním a školním věku, které jsou v průběhu dne nuceny stravovat se ve školních jídelnách.

Které obiloviny obsahují lepek?

  • pšenice
  • žito
  • oves
  • ječmen

Z jídelníčku je tedy nutné vyhýbat se potravinám, které obsahují tyto obiloviny. Zpočátku se to zdá nemožné, v dnešní době naštěstí existuje stále více alternativních potravin a surovin. Kromě toho, že neobsahují lepek, jsou i chutné.

Seznam zakázaných potravin při alergii či nesnášenlivosti lepku:

  • výrobky vyrobené z výše uvedených obilovin
  • výrobky vyrobené  mouky – pečivo, chléb, těstoviny, knedlíky, sladkosti a cukrovinky
  • ovesné vločky, krupice, kuskus, kroupy, krupky, otruby, naklíčené obilí
  • potraviny obsahující skrytý lepek, v nichž je mouka užitá jako přídavek (může být v podstatě cokoliv)
  • rostlinné maso seitan

Seznam bezlepkových potravin:

  • veškeré maso s výjimkou uzeniny
  • veškeré luštěniny
  • veškeré ořechy a olejnatá semínka
  • veškeré ovoce
  • veškerá zelenina
  • veškeré houby
  • vejce
  • mléko a některé mléčné výrobky
  • brambory
  • rýže
  • pohanka
  • amarant (laskavec)
  • jáhly (vyloupané proso)
  • quinoa

 

Lepek však mohou obsahovat i potraviny, které se obilovinami nemají na první pohled nic společného. Lepek se může nacházet například v:

  • uzeninách
  • instantních potravinách
  • dochucovadlech (kečup, majonéza, sójové omáčky atd.)
  • cukrovinkách
  • jogurtech a dezertech zahuštěných škobem
  • pivu, alkoholu
  • lécích, potravinových doplňcích obsahujících škrob

Jídelníček bezlepkové diety by měl být založený na přirozeně bezlepkových potravinách, který lze doplnit bezlepkovými variantami “normálních potravin (např. bezlepkové uzeniny, pečivo, těstoviny, speciální směsi muk, pomazánky a saláty).

bezlepkové pohankové těstoviny

Z pohanky lze upéct bezlepkový chléb i vyrobit těstoviny

 

Vzorový bezlepkový jídelníček na týden

Potraviny obsahující lepek jíme v podstatě každý den. Většina lidí si bez pečiva, těstovin a uzenin nedokáže představit normální den. Lidé, kteří trpí alergií nebo intolerancí, prostě musí. Ukážeme si, jak by takový jídelníček měl vypadat.

Pondělí

  • Snídaně: Jáhlová kaše s banánem a skořicí
  • Svačina: Kukuřičné suchary se sýrem
  • Oběd: Treska se zeleninou a vařené brambory, dip ze zakysané smetany
  • Svačina: Acidofilní mléko
  • Večeře: Quinoa s grilovanou zeleninou

Úterý

Středa

Čtvrtek

  • Snídaně: Slané avokádové lívance
  • Svačina: Banán
  • Oběd: Krémová batátová polévka s fetou
  • Svačina: Kefírové mléko (může být i ovocné)
  • Večeře: Sendvič z bezlepkové mouky s gervais, cuketou a goudou

Pátek

  • Snídaně: Chia pudink s oblíbeným ovocem
  • Svačina: Pohankové sušenky s karobem
  • Oběd: Pohankové těstoviny s kuřecími kousky a rajčatovou omáčkou
  • Svačina: Ovocný citrusový salát s bílým tvarohem
  • Večeře: Salát s pečenými rajčaty, tuňákem a mozzarellou

Sobota

Neděle

Quinoa by v bezlepkové dietě rozhodně neměla chybět. Připravit ji můžete na slano i na sladko

NEVÍTE, JAK PŘIPRAVOVAT QUINOU? Postup hezky krok za krokem najdete v krásně napsaném článku Quinoa po nesmělé anebo quinoa krok za krokem.

Ananasové smoothie obsahuje velké množství vitamínů

Cizrnový salát s avokádem si jistě oblíbíte

K obědu či večeři si můžete upéct celé kuře nebo oblíbené části. Ideální přílohou jsou brambory, bramborová kaše, rýže či jednoduchý zeleninový salát

 

TIP NA RECEPTY: Úžasné recepty na chutná bezlepková jídla najdete na stránkách Cooking with Šůša.

 

Alergie na lepek a celiakie – nejčastěji kladené otázky

Je alergie na lepek vyléčitelná?

Na rozdíl od celiakie může alergie na lepek sama od sebe odeznít. Pomoci může také alergenová léčba. Celiakii bohužel vyléčit nelze a postižení musí bezlepkovou dietu dodržovat po celý život.

Je nutné vyřadit veškeré potraviny obsahující lepek?

V případě celiakie ano. U alergie na lepek se vyplatí vyzkoušet citlivost na různé produkty. Pacient může například zjistit, že mu problémy způsobuje pouze pšenice a výrobky z ní. Tento postup samozřejmě vyžaduje trpělivost.

Postihuje celiakie pouze děti?

Ne. Celiakie postihuje všechny lidi bez ohledu na pohlaví i věk. Objevit se může u malého miminka i dospělého člověka, který nedávno oslavil třicetiny.

Měli by ze svého jídelníčku vyřadit lepek i zdraví jedinci?

Dnes je bezlepková dieta moderní a hovoří se o ní i  v souvislosti s hubnutím. Neexistují ale žádné důkazy, proč by zdraví lidé neměli jíst lepek. Naopak se ke své škodí připravují o velké skupiny obilovin, které obsahují spousty důležitých živin.

Lze ochránit dítě před vznikem celiakie?

Některé maminky svým dětem odmítají dávat potraviny obsahující lepek ve snaze jej chránit před celiakií. Docílí tím ale pravého opaku. Dítě, které nepřijde v brzkém věku do kontaktu s lepkem, si spíše vytvoří nesnášenlivost než naopak.

 

Nevyhýbejte se lepku, není-li to bezpodmínečně nutné

Stále více lidí přemýšlí o tom, co jí. Studují složení výrobky a snaží se dávat přednost čerstvým a zdravým potravinám. Do hledáčku se tak dostal lepek, který občas bývá označován za metlu lidstva. Spousta naprosto zdravých lidí tak podléhá trendům a bezdůvodně drží bezlepkovou dietu.

Na rozdíl od lidí, kteří nemají na výběr, ale tuto hodně přísnou dietu držet nemusí. Buďte vděční za to, že jste zdraví, a že můžete jíst cokoliv. Užívejte si to!

DÁLE ČTĚTE: O alergii na laktózu a zatracovaném mléku. Musíme se ho skutečně zbavit nebo je prospěšné

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..