Detoxikace jater – co můžeme pro játra udělat?

Játra, jak už jsme psali v minulém článku o detoxikaci, jsou jedním z orgánů zasahujících do metabolismu základních živin a zároveň slouží jako „chemická“ továrna na odbourávání toxických látek v těle.

Detoxikace jater

Východní medicína dokonce považuje játra za jeden z hlavních zdrojů lidského zdraví i všech nemocí. V Číně třeba odvozují většinu „civilizačních onemocnění“od tzv. „stojaté krve“, což je stav, při němž nemáme dostatečně čistou a „čerstvou“ krev právě kvůli špatně pracujícím játrům.

Na to aby naše játra fungovala, jak mají, je potřeba se k nim chovat s náležitou „úctou“, konzumovat nejen potravu obsahující co nejméně toxinů, které pak játra musí „zneškodnit“, ale občas si dopřát něco, co vyloženě játrům udělá dobře.

Žlučník a problém s kameny

Než se dostaneme k samotné očistě, tak bychom si měli říct i něco málo o žlučníku, protože onemocnění jater je často spojováno se žlučovými kameny.

Žlučník je v podstatě takový vak, ve kterém se ukládá žluč tvořená v játrech. Při příjmu potravy dostane žlučník od našeho těla příkaz se stáhnout (kontrahovat) a tak vypudí žluč do žlučovodů a odtud do střeva.

Každý 10-tý člověk má žlučové kameny. Jejich tvorba souvisí hlavně se stravou. Díky špatnému životnímu stylu stoupá koncentrace žluči až 20-ti násobně.

Žluč obsahuje i některé odpadní látky z jater, které mohou vytvářet usazeniny, podle toho o jakou látku se jedná, má pak kámen tvar i barvu. Kameny mohou být např. z cholesterolu (žluté) nebo bilirubinu (tzv. pigmentové-černé) anebo třeba i z vápníku. Ženy trpí na žlučové kameny 6 x častěji než muži.

Co můžeme pro játra udělat?

Starat bychom se o svoje játra, potažmo žlučník měli celý rok – tím, že jim dopřejeme dostatek antioxidantů (ovoce a zelenina), správné typy tuků, nevyžadující tolik žluče a dostatečný pitný režim.

Pokud je ale zanedbáváme a jsme spíše jen pro jednorázová řešení jednou maximálně dvakrát do roka, tak nejlepší čas na jakoukoli očistu je sice vždycky na jaře nebo na podzim.

Určitě bychom ale neměli očistu podstupovat, pokud jsme nemocní, máme nějaký zánět či infekci, není úplně vhodná ani pro těhotné ženy.

Jak tedy na to?

Očista jater jako taková je doporučována velmi různorodá, od absolutní hladovky až pro prolévání specifickou solí či různými oleji.

V čem se ale téměř všechny tato doporučení shodují, je přípravná fáze. Během ní (14-7 dní před vlastní očistou) přestat jíst tučnou a těžkou stravu, tzn. zcela vynechat uzeniny, tučná masa a tučné mléčné výrobky, cokoli smaženého, hodně trvanlivého, hodně obarveného – prostě s velkým množstvím aditiv (E), alkohol ale i kávu nebo černý čaj.

Určit přidat vlákninu – hlavně v podobě ovoce a zeleniny (nebo ve formě detoxikačních nápojů akým je prodetox).

V dalších dnech (5-3 předem) omezit příjem i zdravých tuků (rostlinné oleje, ořechy, semínka), zvýšit příjem zeleniny a ovoce ale spíše v podobě šťáv. Šťávy by měly být čerstvé-fresh – bohužel ty v „krabicích“ bývají opět ošetřeny aditivy (E), případně obsahují přidaný cukr.

A v konečné fázi se už postupy liší. Někteří doporučují lehkou snídani s minimem tuku (ovesná kaše s ovocem nebo nějaké ovocno-zeleninové smoothie, ale zcela bez mléka, másla nebo uzenin) a pak už jen pití speciálních roztoků ze soli-oleje-střídáno s grepovým džusem nebo citrónovou šťávou případně minerálkou Zaječí.

Po takovéto očistě by se zpět k „normální“ stravě mělo vracet zase postupně stejně jako v přípravné fázi až se vrátíte ke své běžné stravě. Určitě první masa, která se pak zařazují, jsou lepší v drobě ryby a to pečených nebo dušených pod/na zelenině. Tato doporučení jsou hlavně v případě potřeby rozpouštění kamenů.

Ať už si pro očistu vyberete jakýkoli postup, určitě nezapomínejte na přípravnou a post fázi, pro fresh šťávy vybírejte ovoce a zeleninu dle aktuální sezóny – Právě to obsahuje nejvíce účinných látek, vitaminů a antioxidantů a snažte se mít co nejvíce druhů.

Při detoxikaci jezte ovoce a zeleninu!

Při detoxikaci jezte ovoce a zeleninu!

Stačí jen občasná péče?

Z mého hlediska rozhodně prospěšnější, je chovat se ke svým játrům a žlučníku ohleduplně celý rok. Co to znamená? V prvé řadě omezit uzeniny a smažená jídla. Ne zcela vyloučit, ale snažit se je maximálně omezit, a když už si je dáme, tak by měla pak játra dostat něco „za odměnu“.

V tradiční čínské medicíně, ale i našem lidovém léčitelství je pro játra velmi oblíbená rostlina ostropestřec mariánský – běžně lze sehnat semena – dají se jen tak „chroupat“ případně svařit na čaj anebo se dají koupit z něj udělané tinktury, ty ale bohužel obsahují i alkohol, což už pro játra zas tak dobré není.

Stejně tak tomu je po alkoholovém „úletu“ pak se dá taktéž játrům ulevit a pomoci v regeneraci větší dávkou ovoce a zeleniny, ale třeba i tvarohem s lněným olejem nebo rozdrceným lněným semínkem. Dalšími bylinkami pro přípravu čajů jsou: smetanka, ostropestřec, benedikt, měsíček, svízel, řebříček, klanopraška či rozrazil.

Další věc, jak játra opěčovávat po celý rok, je užívat co nejméně synteticky vyrobených věcí ať už přímo v potravinách (již zmiňovaná E) nebo v podobě různých léčiv či doplňků stravy, alkoholu a velmi přesolených jídel.

V neposlední řadě bychom neměli zapomínat na dostatečný a kvalitní spánek, během nějž totiž celé naše tělo regeneruje nejvíce a snažit se eliminovat i dlouhodobý stres. Pokud to z jakýkoliv příčin nelze, tak si alespoň najít čas a způsob účinné relaxace – ať už jen v podobě procházky, pokud si nemůžeme dovolit utrácet finance nebo masáže, koncert…prostě co komu vyhovuje, ale „antistresové“ opatření bychom měli mít všichni – a POZOR ne v podobě sklenky s alkoholem nebo cigarety.

Detoxikace jater – co můžeme pro játra udělat?
5 (100%) 7 hlasov

2 komentáře

  1. Johanuska 3.4.2016
  2. Helena 19.5.2016

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *