Jak méně sladit, proč je dnes všechno přeslazené a jak nám cukr škodí?

Současné stravování je zbytečně a nezdravě přeslazené. Každodenní potraviny jsou slazené, aby si lidé jejich chuť oblíbili a svou závislost na cukru prohlubovali. 

Přesně proto v Česku máme obezitu, vysoký krevní tlak a nemoci srdce, rakovinu, diabetes a zkažené zuby. Cílem je proto sladit méně, ideálně vůbec.

Čerstvé a pestré potraviny jsou přeci tak chutné i bez přidaného cukru a sladidel. Přirozený cukr již obsahují.

Nebezpečné jsou přidané cukry. Mnohonásobně překročené denní doporučené dávky, kterými si ničíme zdraví.

Spotřeba přidaného cukru v Česku jsou 3 KILOGRAMY měsíčně, což je smrtících 33 KILOGRAMŮ ROČNĚ a téměř 100 g denně. V roce 2017 se vyrobilo v Česku nejvíce cukru za posledních 30 let a všechno jsme již stihli sníst.

Přitom doporučená denní dávka je 25 g. Znamená to, že průměrný Čech denně čtyřnásobně překročí doporučenou spotřebu cukru. Tato čísla nejsou alarmující, ale vysloveně životu nebezpečné.

Abychom zachránili vaše zdraví, zde je 14 tipů, jak sladit méně a konečně se stravovat i s ohledem na zdraví, nejenom na své nezodpovědné a dětské chutě.

Průměrný Čech denně překročí doporučenou spotřebu cukru čtyřnásobně.

jak méně sladit

Omezit cukr je jednoduché. Musíte si pouze zvyknout na přirozenou chuť potravin.

Přestaňte pít slazené nápoje

limonády s vysokým obsahem tuku
Jedy a zcela zbytečné nápoje bez jediného užitku. Nic, co by mělo místo v jídelníčku dospělé osoby.

Máte žízeň? Natočte si vodu. Raději něco teplého? Uvařte si čaj. Něco sladšího? Nalijte si mléko. Něco ostřejšího? Sklenka červeného vína.

Není jediný důvod nakupovat limonády nebo přeslazené džusy. Cukr v nápojích tvoří až 44 % objemu přidaného cukru v jídelníčku. Přitom úplně zbytečně. Tyto nápoje nemají jediné pozitivum.

Problémem je, že nápoje člověka nezasytí tak, jako potraviny. Kvůli tomu člověk vypije více slazeného nápoje a přijme tak mnohem více cukru, než ve slazených potravinách.

Nikdo nejí méně, aby mohl více pít, a tak se cukrem předávkujeme klidně hned během snídaně a zbytek dne je příjem cukru nadlimitní.

Pokud se snažíte zhubnout, omezení cukru je zásadní.

Co pít?

  • Čistou vodu z kohoutku. Nejlevnější a nejlepší nápoj dostupný pořád.
  • Domácí sodovka. Dochuťte citronem, okurkou, medovkou a mátou ze zahrady.
  • Bylinné a ovocné čaje. Pijte horké nebo jako ledový čaj. Nedochucujte. Vychutnávejte chuť čaje.

Cukrem se předávkujeme klidně hned během snídaně.

Nejezte tolik dezertů

dezerty s vysokým obsahem cukru
Zdravý dezert si uděláte doma sami. Tyto nabarvené a navoněné „prefabrikáty“ si vůbec nevšímejte.

Dezert neobsahuje žádné prospěšné živiny a je obvykle pouze o tuku, cukru a mouce. Exploze prázdných kalorií.

Tyto výrobky způsobují únavu, rychlý návrat hladu a touhu po cukru.

Koláče, koblihy, dorty a zákusky tvoří až 18 % denního příjmu nadbytečného cukru.

Pokud se nedovedete bez sladkostí obejít, nahraďte je zdravějšími a méně sladkými alternativami.

  • Čerstvé ovoce. Slaďoučké díky fruktóze, plné vlákniny, vitamínů, minerálů a antioxidantů.
  • Čistý bílý jogurt s ovocem a medem. Když už sladit, tak zdravěji a nepřehnaně.
  • Pečené ovoce s kyselou smetanou. Zdravý dezert bez přidaných cukrů.
  • Hořká vysokoprocentní čokoláda. Čím vyšší je obsah kakaa, tím nižší je obsah cukru.

I kvůli ovoci je možné přibírat, proto jezte hlavně zeleninu. Když už ale jíst sladké, tak ovoce.

Nekupujte omáčky, dressingy, dipy a zálivky

omáčky s vysokým obsahem cukru
Přirozenou chuť potravin vůbec nemusíte překrývat umělými a slazenými omáčkami. Pokud vaše jídla nechutnají dobře, pouvažujte nad kuchařskou lekcí.

Víte, jak se pozná dobrý kuchař? Umí si jídlo dochutit přirozeně. Dobrý kuchař nikdy nenakupuje hotové omáčky a další blafy ze sáčku.

Jsou totiž samá sůl (která taký škodí), cukr, konzervanty a aromata. Nevěřím, že někdo tyto „mňamky“ dobrovolně v jídle chce. 1 polévková lžíce omáček obsahuje až 4 gramy cukru.

Jak ochucovat jídla zdravěji a méně sladce?

  • Čerstvé a sušené byliny.
  • Čerstvé nebo sušené chilli papričky.
  • Hořčice.
  • Ocet, balzamikový ocet.
  • Pesto.
  • Majonéza. Pozor, sice neobsahuje cukr, ale zato hodně tuku, takže s mírou.

Dobrý kuchař nikdy nenakupuje hotové omáčky.

Jezte plnotučné potraviny. Light a polotučné nenakupujte.

light jogurt s vysokým obsahem cukru
Light výrobky jsou ošizené. Prodávají se často dráž, přitom z nich výrobce odčerpá tuk a použije jinde, takže vydělá 2x.

Tuk je nositelem chuti. Proto plnotučné mléko, smetana nebo máslo tak chutnají. Pokud se potravina odtuční, ztrácí nositele chuti a ta se nahrazuje právě cukrem.

Zároveň čím více tuku je v potravině, tím méně cukru se do objemu vejde. Tuk je navíc přirozenou součástí (nejen) mléčných výrobků a odtučňování je nepřirozené.

Tuk je potřebný i při snaze hubnout. Tuku se nelze úplně vzdát, protože je pro tělo potřebný.

Jezte celé potraviny

celé plody zeleniny
U celých plodů máte jistotu, že nejsou zpracované ani dochucené.

Platí hlavně pro zeleninu a ovoce. Celý plod není nijak zpracovaný, ochucovaný či konzervovaný. Neobsahuje přidaný cukr, konzervanty, barviva ani aromata.

Nenakupujte hotové výrobky, a tedy průmyslově zpracované polotovary, hotová jídla, konzervy, dezerty, pizze, buřty a všechny ty krásně zabalené jedy. Všechny jsou plné cukru a vůbec je nepotřebujete.

Naučte se vařit a zpracovávat reálné potraviny. Kus kuřecího masa naloženého v oleji a bylinách se salátem připravíte do 20 minut pro celou rodinu. Rozmražení a upečení pizze ze supermarketu zabere ještě více času s rozdílem, že taková pizza je plná cukru a škodlivin a je naprosto nezdravá.

Nejezte konzervy

konzerva s vysokým obsahem cukru
Potraviny jsou dostupné všude, tak proč jíst zbytky starého obarveného a navoněného masa z konzerv? Vrací se válka?

Konzervované potraviny – naprostá česká klasika. Jenomže už nejsme ve válce ani v karanténě a čerstvé potraviny máme denně k dispozici. Konzervy obsahují spousty přidaného cukru.

Sledujte etikety a třeba ovocné či zeleninové konzervy kupujte s nápisem „ve vlastní šťávě“ nebo „bez přidaného cukru„.

Každopádně opakuji, že plody je dobré jíst čerstvé a nezpracované.

„Zdravé fit tyčinky“ se zdravě pouze tváří

fit tyčinka plná cukru
Fit tyčinka = opak zdravé potraviny

Jistě znáte různé máčené a polomáčené cereální müsli tyčinky, které nesou na etiketách vznešená slova jako „fit, diet, free, light, sport“ a podobně. Samozřejmé s krásnou a vysmátou sportovkyní hned vedle zralého ovoce a obilovin.

Jenže jsou přesným opakem toho, co je zdravé. Jsou slepené cukrem, polité cukrovou polevou nebo levnou čokoládou a naprosto nevhodné pro konzumaci. 1 malá tyčinka obsahuje klidně 30 g přidaného cukru. Zbytečná položka v nákupech.

Není nic jednoduššího, než sníst hrst ořechů, jogurt, semínka, pár kusů čerstvého či sušeného ovoce, namočené vločky a jiné obiloviny.

Pořádně čtěte etikety, pokud už potřebujete balené a zpracované potraviny

čtěte etikety
Sledování podrobného složení a ignoraci nevhodných potravin by měl mít na zřeteli každý na nákupu.

Nadbytečnému slazení můžete sami zamezit, ale u hotových výrobků zůstává pořádně hlídat etikety. Cukr najdete i v potravinách, které se tváří zdravě. Reklama je dnes víc, než zájmy a zdraví spotřebitele.

POZOR: Cukr se často schovává i za jiné názvy. Navíc produkt může obsahovat různé druhy cukrů, které jsou na etiketě seřazené od obsahově nejvyššího po nejnižší. Někdy tedy budete muset sčítat.

Co všechno je přidaný cukr?

  • kukuřičný sirup
  • třtinový cukr a šťáva
  • hroznový cukr
  • řepný cukr
  • mléčný cukr
  • sladový cukr
  • dextróza
  • invertní cukr
  • rýžový sirup
  • melasa
  • karamel

Jezte tuky a bílkoviny

zdroje tuku a bílkovin
Tuk a bílkoviny zaženou hlad i chutě na sladké.

Zvýšená konzumace cukrů zvyšuje chuť k jídlu a taky váhu. Jídelníček se sníženým obsahem cukru, a naopak s vysokým obsahem tuku a bílkovin snižuje pocity hladu. Když jste sytí, nemáte chuť dále jíst.

Bílkoviny přímo snižují chuť k jídlu. Podle studie zvýšení příjmu bílkovin o 25 % snížilo chuť k jídlu až o 60 %.

Jezte proto maso, vejce, plnotučné mléčné výrobky, ořechy a hodně zeleniny.

Vyházejte cukr z domu

zbavte se cukru
K cukru se zachovejte nemilosrdně. Ve zdravé domácnosti nemá místo.

Je jasné, že pokud máte doma zásoby cukru a potraviny s jeho vysokým obsahem, někdy je sníte. Je náročné odolat, pokud je vše po ruce.

Chuť na sladké se objeví kdykoliv, ale podle studie bývá nejsilnější večer. Zbavte se tedy sladkých výrobků, zásobte se snacky v podobě oříšků a sušeného ovoce. Silnou chuť zažeňte lžičkou medu.

Na nákupy nechoďte hladoví

nenakupujte hladoví
Košík plný zbytečných potravin je vlastně prázdný košík za stovky zbytečně vyhozených korun.

Hladový člověk v potravinách hází do košíku vše, na co má aktuálně chuť a nepřemýšlí. Nakupuje více, a často nezdravé potraviny.

Experiment na 68 lidech dokázal, že:

  • lidé, kteří se před nákupem najedli nakupovali méně potravin, než hladoví
  • hladoví nakoupili více a také vysoce kalorické potraviny

Další experiment na 82 lidech potvrdil, že v čase, kdy jsou lidé více hladoví (mezi 16. a 19. hod.) nakoupili více kalorické potraviny, než ti, kteří nakupovali po obědě, a tedy mezi 14. až 16. hodinou.

Spěte vydatně a pravidelně

spěte dodatečně
Spěte dostatečně a únavu nebudete zahánět sladkým.

Špatný spánek a soustavná únava způsobují deprese, nervozitu, špatnou koncentraci a sníženou imunitu. Nedostatek spánku prokazatelně zvyšuje riziko obezity.

Unavení lidé mají tendenci dobíjet energii právě přes sladké potraviny. Studie dokládá, že únava ovlivňuje i typ potravin, které lidé jedí. Chutnají jim vysoce kalorická, slaná a sladká jídla.

V další studii lidé, kteří spali pouze část noci, jedli více nezdravých potravin a slazených limonád než ti, kteří spali nepřetržitě celou noc.

CO JSME ZJISTILI?

– přidaný a zbytečný cukr nám škodí, tloustneme z něj a jsme více nemocní (cukrovka, vysoký tlak, ucpávání tepen, obezita, nemoci srdce)

– v našich domácnostech jsou potraviny, které vůbec nepotřebujeme a je dobré je vyhodit

– cukr je skoro ve všech potravinách, ale pro nás mají smysl čerstvé a nezpracované potraviny, vlastní vaření a konzumace celých plodů

– chuť na sladké lze zahnat, stačí mít vhodnější alternativy

– polotovary, hotová a trvanlivá, konzervovaná jídla jsou zbytečná

– vše si dovedeme udělat sami a zdravě

Pokud potřebujete poradit, co dále změnit, nebo máte vlastní způsoby, jak méně a zdravěji sladit, podělte se do komentářů.

Děkuji, že nás čtete a podporujete 🙂

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..