Šmejdi v potravinách, 9. DÍL – Ošizená čokoláda

V obchodech se na vás směje nepřeberné množství čokolád, čokoládových tyčinek, čokoládových výrobků a pochutin s čokoládovou polevou. Teď před Vánoci obchody začínají pomalu ale jistě přetékat navíc i čokoládovými adventními kalendáři a čokoládovými figurkami Mikuláše a jeho pomocníků.

Skoro každý si místo složení přečte raději nějakou hezkou knížku, nebaví ho a to a nemá na to čas. Bláhově tedy jen spoléhá na to, že čokoláda je prostě čokoláda, a v obchodě bere co mu pod ruce přijde, ideálně co nejlevněji. V dnešním 9. díle šmejďáckých praktik výrobců potravin vás naučím, jak se při nákupu nenechat napálit a vychutnat si čokoládu opravdu kvalitní.

Šmejdi v potravinách 9 - čokoláda

Kvalitní čokoládu v obchodech najdete hned vedle té šmejďácké. Víte, jak je od sebe rozeznat?

 

Hezký obal hezké složení neznamená

Při nákupu potravin by pro vás neměla být rozhodující nízká cena ani atraktivní obal. Kdo se tím neřídí, často sáhne po výrobku hrubě nesplňujícím to, co od něj čeká.

Až půjdete příště nakupovat, nepospíchejte a pozorně čtěte složení – abyste později nemuseli litovat. Mnohdy to však není jen tak.

Ivana Picková ze Sdružení ochrany spotřebitelů pro ekonomika.idnes.cz

Jinde jsme se zase setkali se zajícem, kde bylo složení a další povinné informace napsané asi půl milimetrovým písmem na sytě červeném podkladu.

 

VIDEO: Jak se vyrábí mléčná čokoláda?

 

Když nešidí výrobce, dožene to prodejce

Levnější náhražky čokolády nesmí být jako čokoláda označeny. Hned z obalu musí být jasné, že jde o náhražku. Výrobci je většinou označují správně – klamavým způsobem je nabízí až prodejci.

Potravinové náhražky obchodníci lstivě nastraží zpravidla do stejných regálů jako zboží kvalitní –  i když se prodejce touto praktikou dopouští klamání spotřebitele. Vedle sebe stojí cukrovinky z rostlinného tuku a cukru a skutečné čokoládové pamlsky s nejméně 30 % kakaového prášku. 

Nikdo však velikonoční slepičku ani vánočního Mikuláše neobrátí vzhůru nohama a neprostuduje složení. Od nákupu ubohé atrapy vás pak dělí už jen nenaletět “výhodné” ceně a líbivému obalu.

Ivana Picková ze Sdružení ochrany spotřebitelů pro ekonomika.idnes.cz

Tím, že obchodníci umísťují výrobky obsahující množství náhražek vedle skutečné čokolády, se dopouštějí klamání spotřebitele.

 

Ta hnědá sladká hmota opravdu není čokoláda

Kakaové máslo se nahrazuje rostlinnými tuky a mléko syrovátkou nebo laktózou. Jako “příjemně sladkou” zákazníci v našich zeměpisných šířkách označují i čokoládu se 45 % cukru.

I pravá čokoláda renomovaného výrobce bývá proto v českých obchodech většinou pouhou směsí kakaového prášku a rostlinných tuků.

VIDEO: Podívejte se na tento díl seriálu Peklo na talíři o čokoládových figurkách

 

Skutečné čokoládové výrobky se musí řídit vyhláškou podle směrnice EU. Hořká čokoláda musí mít nejméně 35 % kakaové sušiny, mléčná 25 %, bílá 20 % a čokoládová poleva minimálně 16 % tukuprosté kakaové sušiny.

Většina výrobků v českých obchodech jsou však jen čokoládové náhražky, které mají v tom lepším případě 5 – 10 % kakaa. Ty už však v kategorii čokoládových výrobků opravdu nemají co dělat.

hořká, mléčná a bílá čokoláda

Hořká čokoláda musí ze zákona kakové sušiny obsahovat nejvíc, potom mléčná, bílá a úplně nejméně čokoládová poleva

 

Krmivo pro velbloudy neboli čokoláda

Kakao výrobci někdy úplně nahradí karabovým práškem – ten se vyrábí semletím svatojánského chleba, kterým se ve Středozemí krmí velbloudi a ovce. Po tomto laciném švindlu sahají nejčastěji malí bezejmenní výrobci z Česka nebo Slovenska, kteří se pomocí nízké ceny snaží protlačit do velkých supermarketů. Na obale většinou nenajdete původ ani jméno výrobce, uvedeno bývá pouze strohé sdělení – vyrobeno v EU.

Karabový prášek škodlivý není, spíše naopak – je to totiž vláknina. Nedostatkové kakao se karabovým práškem běžně nahrazovalo v 70. letech. Je to však podvod na zákazníky, kteří karabový prášek kupují v dobré víře, že se jedná o čokoládu.

čokoláda

Uhlí je drahé, zlobivé děti letos od Mikuláše dostanou krmivo pro velbloudy

 

Čokoládové výrobky obsahují mnoho tuků – navíc často se špatným složením

Že čokoláda obsahuje cukr, tuší každý. Víte však, že obsahuje i spoustu tuku? Tuky z čokoládových náhražek obsahují často kvanta nasycených mastných a transmastných kyselin, kyseliny myristové, i cukru.

Čokoládové náhražky jsou sice zdravotně nezávadné, rozhodně však nejsou zdravé. Nasycené mastné a transmastné kyseliny například zvyšují hladinu cholesterolu v krvi, kyselina myristová způsobuje kornatění tepen a aterosklerózu.

Na děti mají tyto “potraviny” ještě horší dopady a kromě nadváhy jim hrozí potíže se srdcem a cévami.

Hana Kubíčková ze společnosti TÜV SÜD, která se zabývá inspekcí, certifikací a testováním systému, procesů, výrobků a služeb pro denik.cz:

Při výrobě ztužených rostlinných tuků vznikají trans mastné kyseliny, které mají horší účinek na organismus. Zvyšují hladinu cholesterolu v krvi a zvyšují hladinu triglyceridů. Toto pak zvyšuje riziko srdečně cévních onemocnění, jako je například infarkt myokardu nebo cévní mozková příhoda.

 

Název “čokoláda” byste na náhražce čokolády podle předpisů správně najít neměli. Výrobci čokoládových náhražek se proto obvykle uchylují k názvu “pochoutka”, “kakaová hmota”, “pamlsek”, “pochutina”, “nečokoládová pochoutka”, “kakaová poleva” či třeba “dutá figurka s kakaovou příchutí”. Prodejci se s tím však často nepářou a umístit podivné věci z rostlinných tuků umístit pod ceduli “čokolády” se nezdráhají.

čokoládová srdíčka

Srdíčko z nekvalitní čokolády – z lásky, nebo spíš z nenávisti?

 

Místo kakaa levné tuky a barviva

Často se čokoládově alespoň tváří. Nejčastěji na náhražky narazíte mezi vánočními kolekcemi, velikonočními figurkami a u výrobků s polevou.

Nejedna müsli tyčinka se tváří jako zdravá pochoutka, nicméně svou “čokoládovou” polevou vašemu tělu uškodí několikanásobně víc, než prospěje. Často totiž obsahují málo zdraví prospěšných polynasycených kyselin (ty pomáhají snižovat hladinu cholesterolu i riziko krevních sraženin), za to však požehnaně těch nezdravých nenasycených mastných.

 

Pokud si čokoládu neodpustíte, vybírejte ty kvalitní

Zaměřte se na vyšší množství kakaa, nízký glykemický index a obsah nevhodných tuků, nižší obsah cukru a čokolády s vyšším obsahem vlákniny – tedy především tmavé, hořké a čokolády s oříšky a ovocem.

čokoládová figurka

Levným a nezdravým čokoládovým pochoutkám se vyhněte velkým obloukem

 

Při každém nákupu byste měli pečlivě číst obaly jednotlivých výrobků a nakupovat jedině potraviny kvalitní, s platnou lhůtou konzumace. Kvalitní čokoláda obsahuje dokonce několik látek působících preventivně proti onemocnění srdce a cév.

VĚDĚLI JSTE, ŽE do čokolád nesmí být přidávány ty aromatické látky, které napodobují chuť čokolády nebo mléčného tuku?

 

Rostlinný tuk znamená šetření

Při nákupu čokolády dejte pozor na rostlinné tuky (označení “vedle kakaového másla obsahuje i rostlinné tuky”), které nesmí přesáhnout více než 5 %. Tuk to může být například z palmového oleje, z jader manga, salu nebo z oleje máslovníku (bambucký tuk).

Obsah rostlinných tuků naznačuje, že se výrobce snažil ušetřit. Pokud je složení nečitelné nebo něco chybí, zpozorněte. Kvalitní čokoláda se svým složením ráda pochlubí, šunt taktně mlčí.

SPRÁVNÁ ČOKOLÁDA by měla obsahovat pouze kakaovou hmotu, kakaové máslo a cukr.

 

Jak kvalitní čokoládu rozpoznat?

Kvalitní čokoládové sladkosti se pomaleji rozpouští, při zlomení slyšitelně křupnou, mají čitelný obal, velké logo výrobce a výrazné datum minimální trvanlivosti. Šizené čokolády se vám samy od sebe na jazyku nerozplynou, rozpouští se hůř a pomaleji.

Potraviny s obsahem ztužených rostlinných tuků neberte a závadné výrobky se nebojte reklamovat.

Dlouholetý technolog ve výrobě čokolády Jan Tůma pro ekonomika.idnes.cz

Přiložte prst na povrch, a pokud se hmota nezačne hned rozpouštět, je čokoláda dobrá. Rozdíl je také při zlomení, pravá čokoláda křupne, má pevnější lom.

rozdrcená čokoláda

Dobrá čokoláda se vám rozplyne na jazyku

 

Reklamace nekvalitních čokoládových výrobků

Pokud vám však prodávající vyslověně netvrdil, že je čokoládový zajíček, kterého reklamujete, z čokolády, s vrácením peněz z důvodu nekvalitního složení nepočítejte.

Například velikonoční a vánoční čokoládové výrobky šizené i pravé se od sebe cenou až tak neliší, rozdíl v kvalitě je však obrovský.

Jan Štěpánek, spolumajitel firmy Rupa, která vyrábí čokoládové výrobky pro ekonomika.idnes.cz

Obchodníci si často přidají takové marže, že se ceny vyšplhají tak vysoko, že ani nekvalitní výrobky nejsou levnější.

čokoláda

Kvalitní nutně nemusí znamenat dražší

 

Rozhodně si nemyslete, že opravdu kvalitní čokoládu seženete za pár kaček. Můžete si být jistí, že v čokoládovém vajíčku za pět korun najdete především cukr, ztužený rostlinný tuk, sušenou syrovátku, emulgátory lecitin a E476, aromata a mikroskopické množství kakaového prášku – přesně tolik, aby to vajíčko obarvilo na hnědo, jako by bylo z pravé čokolády.

Mluvčí SZPI Pavel Kopřiva pro zpravy.aktualne.cz

Velmi často chybí údaje v češtině. Výrobky ale také klamou spotřebitele tím, že nemají takové složení, jaké má čokoláda mít, přitom jsou zařazeny mezi čokoládové zboží. Etiketa musí vždy obsahovat název výrobce, dovozce nebo obchodníka, datum minimální trvanlivosti, hmotnost, složení a informace o obsahu kakaové sušiny. Musí tam také být informace, o jakou čokoládu jde.

 

DÁLE ČTĚTE: Čokoládová smoothie bowl s kokosem (RECEPT)

Šmejdi v potravinách, 9. DÍL – Ošizená čokoláda
5 (100%) 1 hlasov

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.