STOP bílým zabijákům – Živočišné mléko – je pro člověka bezpečné a užitečné?

Čím déle toto choulostivé téma studuji, tím více mi přísný termín “bílí zabijáci” připadá přehnaný. Nedá se mu ale upřít, že přitahuje pozornost, o kterou nám jde. V žádném případě vám nehodlám nařizovat, co byste měli nebo neměli jíst. Pokud se však trochu zajímáte o zdravou výživu, jistě uvítáte zajímavé a objektivní informace týkající se prospěšnosti a užitečnosti živočišného mléka.

Ať už jsme se bavili o bílé mouce, bílém cukru či soli, došli jsme k jednotnému společnému závěru. Žádný z bílých zabijáků není sám o sobě škodlivý, našemu zdraví škodí pouze a jen nadměrný příjem těchto surovin. Bez mouky a cukru se přitom bez problémů obejdeme, sůl je ve správném množství pro zdravý lidský organismus velmi důležitá. Jak je na tom mléko? Pít či nepít?

živočišné mléko

NÁVOD JAK ZHUBNOUT
Už se nepokoušejte zhubnout metodou „pokus-omyl“. Cesta za vysněnou postavou vede jedině přes kalorický deficit. Jednoduše musíte více kalorií ze sebe vydat než přijmout. K tomu vám výrazně dopomohou keto/low carb potraviny ve spojitosti se zdravým životním stylem.
Keto / Low carb manuálJak začítKolik potřebujete zhubnout
Chci zhubnoutDo 5 kgDo 10 kgDo 15 kgNad 15 kg
Keto dieta odMix & SlimKetoMixKetoDietChia Shake
Dietní jídlaNa snídaniNa obědK večeřiDezertyKoktejly
Low carb potravinyTěstovinyPečivoKáva a čajRýžePlackyTortillaSladidlaSlanéSladkostiDresinkyBylinkyVíno
Ne každý má čas a chuť si připravovat nízkosacharidová jídla sám. V tom případě si vyberte low carb/keto program u některého prodejce krabičkové diety. Levné to nebude, ale pomocí pilulek na hubnutí nezhubnete. Ty totiž mají jen podpůrnou funkci a samy nic nezmohou.
Krabičková dieta odZdravé stravování
Prášky na hubnutíHunger BlockereSlimGarsinApetit Stop

Zastánci si nedokáží představit den bez sklenice mléka, jogurtu či jiného mléčného výrobku. Odpůrci mléka a mléčných výrobků tvrdí, že dospělému člověku nijak neprospívá. Kdo má pravdu a má ji vůbec někdo?

Mléko není nepřítel. Nebo ano?

Dostatek dostupných informací o jakémkoliv tématu má své výhody i nevýhody. Je samozřejmě skvělé, že nám internet umožňuje vyhledat všechny informace, které nás zajímají. Je ale velmi obtížné z obdržených informací získat objektivní odpověď na všechny naše otázky.

Ne vždy objektivní odpověď chceme vidět. V mnoha případech toužíme jenom potvrdit svůj názor, a to není v dnešní době vůbec nic těžkého. Mnohem náročnější je přijmout různé názory a být schopen vytvořit si nezaujatý úsudek.

TIP: Vyrobte si domácí rostlinné mléko pohodlně díky těmto sáčkům

Casa Organica Sáček na výrobu ořechového nebo rostlinného mléka

Je to vidět i u zdravé výživy, kdy si nelze nevšimnout velmi odlišných postojů k tomu, co je zdravé a co škodlivé. Z mého pohledu je například ideální vyvážený postoj, který nic nezakazuje, ale také nic nepřikazuje. Postoj, který říká, nauč se používat selský rozum. Máme tu ale (bohužel) také postoj, který velmi striktně říká, že mléko je jed. Jenomže člověk mléko pije téměř odjakživa a evidentně přežil. Pojďme se tedy podívat na důvody, proč mléko pít, i proč bychom se mu měli vyhýbat.

Říká se, že člověk jako jediný pije mléko jiného savce. Já tedy nevím, ale mléko milují také kočky, psi, fretky a další domácí mazlíčci. Sami se mléko nevyrobí ani nevyndají z ledničky, ale mléko a mléčné výrobky milují. Dělají jim dobře? To je téma pro jiný článek. Já pouze říkám, že mléko bez okolků a s nadšením konzumují i jiní savci, dostanou-li možnost. Nemluvě o tom, že srovnávat stravování člověka se stravováním zvířat žijícími v divoké přírodě je poněkud nesmyslné.

MLÉKO SE BOHUŽEL ŠIDÍ UŽ BĚHEM VÝROBY. Špatně nastavené výrobní normy a triky výrobců jsme sepsali v seriálu Šmejdi v potravinách – mléko, máslo a sýry.

mléko s třešničkou na lžičce

Člověk mléko pije téměř odjakživa. Existuje reálný důvod, proč bychom ho “najednou” pít neměli?

Mgr. Lea Vršecká, výživová poradkyně a osobní trenérka, www.lea-vrsecka.cz a www.fit-mom.cz:

„Nemyslím si, že by mléko nebo mléčné výrobky nějak škodili zdravému člověku. Samozřejmě situace je jiná, pokud má někdo alergii na mléčnou bílkovinu nebo trpí laktózovou intolerancí. V případě, že můj klient žádné z těchto obtíží nemá, nebojím se mu do jídelníčku mléčné produkty zařazovat, zejména ty zakysané. Ovšem v přiměřené míře. Vzhledem k tomu, že mléko je primárně určeno pro mláďata, není třeba to s jeho konzumací v dospělosti přehánět.  Avšak jako součást zdravého a pestrého jídelníčku je na místě mléčné výrobky (zejména ty zakysané, jak už jsem zmiňovala) do stravy pravidelně zařazovat.“

Mléko je zdrojem vápníků a dalších důležitých látek

Mléko živočišného původu obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek. Jsou to především kvalitní bílkoviny obsahující esenciální aminokyseliny, které člověk dobře tráví na rozdíl od bílkovin z masa. Mléko je významným zdrojem řady vitamínů a minerálů.

Vitamíny v kravském mléce

  • vitamín A (beta-karoten)
  • vitamíny B1, B6, B12
  • vitamín C
  • vitamín D
  • vitamín E
  • vitamín K
Minerály v kravském mléce

  • vápník – mléko je vedle fazolí a máků hlavním zdrojem tohoto minerálu důležitý pro vývoj a udržení normálního stavu kostí
  • fosfor
  • draslík
  • hořčík
  • sodík
  • chlór
  • síra
  • selen

Doporučená denní dávka vápníku činí u dospělých 1000 mg. Děti ve věku 3 až 18 let by měly přijímat 900 až 1200 mg, těhotné a kojící ženy pak dokonce až 2000 mg. Vápník obsahují i jiné potraviny, ne ze všech potravin jej ale lidské tělo dokáže vstřebat tak snadno jako z mléka. Například ořechy, mák, květák a brokolice obsahují látky, které s vápníkem vytváří nerozpustné soli, které tělo nedokáže vstřebat.

Mléko s výjimkou tučných smetanových výrobků obsahuje velmi málo nebezpečného cholesterolu a naopak hodně probiotických bakterií, které vstřebávání cholesterolu regulují.

Mgr. Kateřina Šimková, nutriční specialistka popisuje:

Mléko obsahuje probiotické bakterie, které pomáhají snižovat vstřebávání cholesterolu. Pravidelné pití nízkotučného mléka a zařazení mléčných výrobků s obsahem tuku do 2 % tak může působit příznivě na snížení hladiny cholesterolu v krvi.

Hlavním nositelem chuti mléka je v něm obsažený tuk. Tučnější mléko je chutnější, odtučněné mléko je spíš ochucená mléčná voda.

Mléko není zásobárnou všech vitamínů a minerálů. Důkazem je minimální obsah železa. To znamená, že jídelníček založený na mléčných výrobcích může vést ke vzniku chudokrevnosti (anémie).

KRAVSKÉ VS. KOZÍ MLÉKO – JAKÝ JE MEZI NIMI ROZDÍL: Do popředí se také dostává kozí mléko, které je údajně mnohem zdravější než mléko kravské. Zdaleka ne každý ale přijde na chuť typické vůni kozích výrobků. Zdravější podle odborníků kozí sýr také není, je prostě jenom jiné. Obsahuje více kyseliny listové a linolenové. Je rovněž lépe stravitelné.

MUDr. Hana Mojžíšová, specialistka na výživu vysvětluje (Zdroj: Kozí vs. kravské aneb Jaké mléčné produkty jsou zdravější?)

V kozím mléce je jiná struktura látek. Má nepatrně více tuků, sirných aminokyselin, vitaminu A, B2, niacinu a některých minerálů jako vápníku, fosforu, manganu, hořčíku. Ovšem obsahuje méně bílkovin, vitaminu E, B6 a B12, kyseliny listové, karotenu zinku a selenu a o asi 10 procent méně laktózy.

kozí sýr

Kozí mléko a výrobky z kozího mléka jsou stále populárnější.

Mléko, alergie na mléko a intolerance laktózy

Existují případy, kde je mléko prokazatelně škodlivé. Jde o případy, kdy je člověk alergický na laktózu nebo trpí intolerancí laktózy. Laktóza je mléčný cukr, který se nachází v mléce a mléčných výrobcích. K jeho trávení je potřebný enzym laktáza nacházející se v tenkém střevě.

Někteří lidé jej mají velice málo, vůbec nebo není dostatečně aktivní. Tito lidé nedokáží laktózu zpracovat, a ta pak fermentuje v tlustém střevě, kde působí potíže v podobě trávicích potíží, nadýmání, průjmu, zácpy, zvracení apod.

Nejčastěji intolerancí trpí Asiaté, které živočišné mléko a mléčné výrobky nejsou zvyklí konzumovat téměř vůbec. Jistě víte, že asijská kuchyně daleko častěji používá kokosové mléko. U Evropanů je situace opačná. Intolerancí laktózy trpí maximálně 10 % Evropanů.

Lidem, u nichž se alergie či intolerance projeví, je doporučeno snížit nebo úplně vyloučit mléko a mléčné výrobky ze svého jídelníčku. Kromě rostlinných alternativ živočišného mléka, o kterých se dočtete v poslední kapitole tohoto článku, je většinou možné konzumovat zakysané mléčné výrobky (acidofilní mléko, kefír, atd.). Zakysané mléčné výrobky totiž obsahují nižší obsah laktózy díky působení většího množství mléčných bakterií. Vždy je důležité opatrně zjistit, co který organismus snáší

TIP NA ZAJÍMAVÝ ČLÁNEK O INTOLERANCI LAKTÓZY: Alergie na laktózu – pouze trendová citlivost nebo problém milionů lidí?

Asiaté nedoporučují mléko kvůli vysoké nesnášenlivost laktózy. Ta se ale u nich vyvinula proto, že se u nich historicky nechoval dobytek pro mléko.

Zarytí odpůrci mléka tvrdí, že pití mléka jiného živočišného druhu je proti přírodě. Je to prý příčina, proč vzniká alergie na laktózu. Kdyby to ale byl ten pravý důvod, netrpěli bychom touto alergií všichni? Nárůst vzniku alergii bychom měli na vrub přičítat spíše jinými příčinám (nevhodné způsoby chovu zvířat, výroby a zpracování mléka a mléčných výrobků, špatné stravovací návyky jako takové apod.).

Mléčné výrobky lidský organismus údajně zahleňují a negativně ovlivňují trávení tím, že oslabují slezinu a slinivku břišní. Zejména miminkům mohou mléčné výrobky způsobit břišní koliky. Podle odborníků se však jedná o mýtus, za který může vliv východní filozofie a čínské medicíny. Jak již bylo řečeno Asiaté mléko opravdu tráví hůře. Evropané ale nejsou Asiaté.

Jiří Kopáček z Českomoravského svazu mlékárenského vysvětluje:

Lidský druh vstřebává potřebné množství vápníku nejsnáze z kravského mléka, a to po celý svůj život. Pokud má člověk potíže s trávením kravského mléka, jedná se o anomálii jedince, nikoliv lidského druhu.

MLÉKO A HUBNUTÍ: Podporuje mléko hubnutí nebo naopak způsobuje nadváhu? Mezi lidmi koluje mýtus, že mléko je příliš tučné a má moc kalorií. Pokud nevypijete litr mléka každý den, nic se neděje. Sklenice polotučného mléka má stejný energetický obsah jako polovina jablka. Takže?

Živočišné mléko a 8 chutných rostlinných alternativ

Nepít mléko a nejíst mléčné výrobky je svobodné rozhodnutí a nikomu nepřísluší jej hodnotit a kritizovat. V každém případě je ale důležité vědět, jak do těla dostat důležitý vápník.

Existují rostlinné náhrady, které mléko dokáží nahradit. Tyto alternativy ale nejsou určeny pouze pro odpůrce mléka. Právě naopak. Rostlinná mléka jsou zdravá a obsahují spousty prospěšných látek a jsou skvělým zpestřením jídelníčku běžného Evropana, ve kterém často převažují živočišné produkty.

Kokosové mléko

Jednou z nejvíce používaných alternativ živočišného mléka je kokosové mléko, které se získává z bílé dužiny kokosového ořechu.

Dužina obsahuje 60 % tuku, 20 % glycidů, 8 % bílkovin a 6 % vody. Obsahuje také vápník.

Kokosové mléko lze pít samostatně, hodně se používá při vaření (asijská kuchyně).

Sójové mléko

Ze sójových bobů se vyrábí řada výrobků včetně sójového mléka. K mání jsou neochucené i ochucené varianty, nápoje obohacené o vápník a vitamíny skupiny B. Sójové mléko neobsahuje laktózu, a tudíž je vhodné i pro osoby, které trpí intolerancí na tuto látku. Nenajdete v něm cholesterol. Sója je přitom významným zdrojem bílkovin, vitamínů B6 a B2 a kyseliny listové.

Makové mléko

Mák je jedním z nejlepších zdrojů vápníku. 100 gramů máku obsahuje 1438 mg vápníku, což je 12x více než u kravského mléka. Navíc je mák zásaditý a skvělé pomáhá na překyselený organismus. Vedle vápníku obsahuje také vitamíny i další minerály.

Ovesné mléko

Také mléko vyrobené z ovsa je výjimečně dobrým zdrojem bílkovin, vitamínů a minerálů. Ovesné mléko díky vysokému obsahu minerálů doporučený aktivním sportovcům, lidem trpícím únavovým syndromem, lidem s potížemi nervového systému, a pomáhá také při vysokému tlaku, cukrovce a onemocnění štítné žlázy.

Mandlové mléko

Mandle jsou z více než 50 % tvořeny tuky. Obsahují také vitamíny B1, B6 a E, z minerálů to jsou vápník, fosfor, draslík, železo, měď, mangan a zinek. Má velmi nízkou energetickou hodnotu a neobsahuje téměř žádný cholesterol a lepek. Je tedy vhodný při redukčních dietách, i pro osoby alergické na lepek.

Rýžové mléko

Stejně jako kokosové mléko se rýžové mléko hodně využívá v asijské kuchyně. Není divu, když je rýže jednou z hlavních surovin této stále více populární kuchyně. Obsahuje vitamíny skupiny B, draslík, hořčík, vápník, fosfor, mangan, měď, síru i selen. Je méně tučné, neobsahuje cholesterol lepek ani laktózu a hodí se tak do různých speciálních diet.

Špaldové mléko

Z nešlechtěného druhu pšenice špaldy se nejen připravuje mouka na pečení, ale také dobře stravitelné mléko. Špaldové mléko opět neobsahuje lepek, cholesterol a vyrobit si jej můžete i doma. Jeho chuť připomíná kávu bez kofeinu, oproti ní je ale mnohem zdravější.

Zlaté mléko

Zlaté mléko není mléko vyrobené ze zlata, ale ochucené mléko. Jako základ můžete použít jak kravské, kozí, tak i jakékoliv rostlinné mléko. Přidáte do něj čerstvě namletý pepř. přepuštěné máslo ghí, kokosový olej, med a kurkumu, která nápoji dodá zlatý odstín slunce.

Šálek zlatého mléko vypitý cca hodinu před spánkem prý pohladí nervy a podpoří trávení. Chuťově to ale žádný zázrak není.

Pijte mléko, nepijte rum

Známé české přísloví jsem si lehce upravila pro potřeby článku 🙂 Chci tím říci, že mléko je zdravé, plné vitamínů, minerálů, bílkovin a tuků. Ideální je kombinovat různé druhy mléka, živočišné i rostlinné.

Nebojte se svůj stravovací režim obohatit o nové a méně známé chutě. Nechcete-li pít živočišné mléko, na výběr je ohromné množství rostlinných alternativ. Je prostě pouze a jen na vás, zda vám živočišné mléko připadá chutné a dělá dobře.

DÁLE SE INSPIRUJTE: Čím nahradit kasickou bílou mouku

5/5 - (1 vote)

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..