STOP bílým zabijákům – Bílá mouka – 15 zdravých a chutných alternativ

V prvním díle seriálu “bílé jedy” jsme si vysvětlili základní nedostatky prvního adepta bílé – mouky. Důvodů, proč ji nahradit, je hned celá řada. Celozrnná mouka je nutričně bohatší, rychleji zasytí a podporuje zdravé trávení. Zdravá mouka také lépe chutná. Zařazením celozrnných a bezlepkových druhů mouk do svého jídelníčku prospějete svému zdraví a obohatíte svůj zdravý jídelníček o další neznámé chutí.

Pokud vás téma zdravých mouk zaujalo, jistě vás potěší, že k mání jsou i velice netradiční mouky. K jejich výrobě se nepoužívá vůbec žádné obilí, což uvítají zejména lidé alergičtí na lepek. Pojďme tedy k jádru věci (při čtení těchto řádku už vás určitě hodní mlsná) a podívejme se na všechny možné alternativy k bílé mouce. Držte se pevně, je jich opravdu hodně 😉

alternativy bílé mouky

 

Pečeme a vaříme zdravě s lepkem a bez lepku

Celozrnných mouk je opravdu hodně druhů a každý je v něčem trochu jiný. Zatímco žitná mouka je ideální pro domácí chléb či perník, špaldová mouka jakoby byla přímo stvořená pro pečení sladkých koláčů. 

Také se vyplatí znát, které celozrnné mouky dobře kynou, a které naopak vůbec. Při pečení by vás nedostatek informací mohl nepěkně vypéct 😉 Při výběru mouky je velmi důležitá informace o obsahu lepku, ať už ze zdravotních nebo dietních důvodů.

Zatímco pro některé lepek představuje pouze nezdravou surovinu, celiaci nemohou lepek ani vidět, natož pozřít. Pokud však intolerancí netrpíte, není důvod, proč se zdravým celozrnným moukám obsahující lepek vyhýbat a připravovat se tak o velmi zajímavé chutě.

Mouky s lepkem:

špaldová zrna

Špaldová mouka je oblíbená pro svoji jemně oříškovou chuť. Hodí se zejména do pečení, ale své uplatnění má i při zahušťování polévek a omáček.

 

Mouky bez lepku:

amarantová semínka

Za amarantových semínek se vyrábí jemná mouka, která skvělé nahradí bílou mouku.

 

Celozrnná mouka a její druhy aneb čím nahradit bílou mouku?

Pečení bez bílé mouky není žádné sci-fi. Z výše uvedeného odstavce je zřejmě, že výběr celozrnných a jiných mouk je opravdu bohatý. Snadno si tak “pokusem omylem” najdete mouku nebo mouky, které vám budou chutnat nejvíce.

 

Pšeničná mouka

Z pšeničných zrn se vyrábí nejen bílá, ale také celozrnná mouka. Typické pro ni je tmavší zbarvení. Její chuť je výrazná a krásně voní. Použít ji lze stejně jako bílou pšeničnou mouku nebo ji zpočátku k bílé mouce přidávejte. Pšeničná mouka obsahuje lepek a dobře kyne.

Upečte s ní domácí pečivo i cukroví, osmažíte lívance a palačinky, skvělé jsou i halušky, těstoviny nebo knedlíky. Celozrnnou mouku z pšenice se nemusíte bát použít na zahuštění jídel.

Cena za 1 kg celozrnné pšeničné mouky se pohybuje kolem 33 Kč.

Kalorické hodnoty ve 100 g pšeničné mouky:
  • Bílkoviny: 13,7 g
  • Sacharidy: 72,6 g
  • Tuky: 1,9 g
  • Vláknina: 12 g
  • Energie: 1 418 kJ

 

Žitná mouka

Žitná mouka se vyrábí z celých žitných zrn. Patří tedy do skupiny celozrnných mouk.  

Žitná mouka je bohatá na vlákninu, vitamíny B a E, minerály vápník, železo, fosfor, fluor a řečník. Obsahuje pouze malé množství lepku. Žitná mouka také přispívá k silnějšímu imunitnímu systému.

Kvůli nedostatku lepku těsto připravené ze žitné mouky obtížně kyne. Proto je při pečení vhodné přidat na 4 díly žitné mouky 1 díl mouky bílé, případně špaldové. Žitná mouka je ideální na celozrnný chléb a perníková těsta.

Cena jednoho kilogramu žitné mouky činí přibližně 40 Kč.

Kalorické hodnoty ve 100 g žitné mouky:
  • Bílkoviny: 8,3 g
  • Sacharidy: 67,8 g
  • Tuky: 1,3 g
  • Vláknina: 8 g
  • Energie: 1 340 kJ
  • GI: 61

perníčky z žitné mouky

Žitná mouka se hodí do perníčků a na chléb.

 

Špaldová mouka

Špaldová mouka je velmi oblíbenou náhražkou za bílou mouku. Vyrábí se z nešlechtěného druhu pšenice, která je odolnější a nevyžaduje chemické hnojení. Díky tomu je bohatá na cenné vitamíny a minerály.

Její jedinou nevýhodou je vyšší cena, výhodou jemná oříšková chuť, díky které se hodí do koláčů a buchet. Jakmile si na její chuť zvyknete, naučíte se ji používat také do jíšek a vůbec tak, jak jste byli zvyklí používat bílou mouku.

Díky vysokému obsahu vlákniny a dalších důležitých látek je snáze stravitelnější. Podporuje zdravé trávení, lépe zasytí a navíc chrání před řadou nemocí. Pozitivně působí na nervový systém, reguluje hladinu cholesterolu i vyšší krevního tlaku.

Cena jednoho kila špaldové mouky se pohybuje kolem 60 Kč.

Kalorické hodnoty ve 100 g špaldové mouky:
  • Bílkoviny: 14 g
  • Sacharidy: 68 g
  • Tuky: 2,5 g
  • Vláknina: 8,4 g
  • Energie: 1 548 kJ
  • GI: 50

 

Ovesná mouka

Další skvělou náhražkou bílé mouky je mouka ovesná. Oproti ostatním moukám obsahuje opět daleko více vitamínů, minerálů, kvalitních bílkovin a zdravých tuků. Výhodou je i nižší obsah lepku, nevýhodou horší schopnost kynutí.

Použití ovesné mouky je široké. Pokud ji přidáte k bílé mouce, výsledné těsto bude křehčí a vláčnější a zároveň chudší o lepek. Hodí se do sladkých a slaných těst, skvěle nahradí bílou mouku také při přípravě jíšek a omáček. Pečete-li si domácí chléb, zkuste do třetiny klasického těsta nahradit ovesnou mouku.

Jeden kilogram neochucené ovesné mouky stojí kolem 50 Kč.

Kalorické hodnoty ve 100 g ovesné mouky:
  • Bílkoviny: 11,8 g
  • Sacharidy: 59,8 g
  • Tuky: 7,1 g
  • Vláknina: 5,5 g
  • Energie: 1 480 kJ

Ovesnou mouku si dokonce můžete lehce připravit doma namletím ovesných vloček na jemno. K tomu je ale potřeba speciální mlýnek na obilí, který vám pomůže docílit požadovaného výsledku v podobě jemně namleté ovesné mouky.

OCHUTNEJTE OCHUCENOU OVESNOU MOUKU: Ve specializovaných obchodech jsou k mání ochucené ovesné mouky. Příchuti bývají různé a vybrat si tak můžete například čokoládovou, vanilkovou či jahodovou příchuť. Osobně ale doporučuji dochucovat skutečnými surovinami, ne aromaty a barvivami.

ovesné vločky na mouku

Ovesnou mouku si snadno vyrobíte doma namletím ovesných vloček na jemno.

 

Ječná mouka

Poslední alternativou klasické mouky je celozrnná mouka ječná. Kvůli velmi nízkému obsahu lepku se však nepoužívá na pečení, protože nekyne. Vhodnější je přidat ji do základu těsta společně s jinými moukami. Výsledné těsto je vláčnější a trvanlivější.

Ječná mouka se hodí zejména na lívancové a palačinkové těsto. Mezi výhody ječné mouky patří především velké množství vitamínu skupiny B, především vitamín B5, a hodně vlákniny. Navíc je skvělá proti zácpě.

Kilogram ječné mouky stojí zhruba 50 Kč.

Kalorické hodnoty ve 100 g ječné mouky:
  • Bílkoviny: 10 g
  • Sacharidy: 73 g
  • Tuky: 2,1 g
  • Vláknina: 10 g
  • Energie: 1 580 kJ

 

Bezlepkové a netradiční mouky

Celozrnné mouky obsahují více či menší množství lepku. Na rozdíl od běžné bílé mouky jej sice obsahují poměrně malé množství, pro celiaky to však znamená jednoznačné STOP. Naštěstí existují i takové mouky, které lepek neobsahují vůbec, a lze je použít jako náhradu za bílou i celozrnné mouky.

Pro celiaky tyto mouky představují často jedinou možnost, jak si upéct a vychutnat sladké. Používat je však mohou i zdraví lidé, kteří si tak zpestří jídelníček o nové chutě.  

Spousta lidí také žije v tom, že existuje pouze mouka bílá a mouka celozrnná. Jak je vidět, svět mouk není “bíločerný”. Existují další alternativy, díky kterým vaše pečení může být pokaždé úplně jiné. Vedle klasické bílé mouky, celozrnné a bezlepkové mouky existují další druhy mouk, které se vyrábí z jiných surovin než obilovin.

 

Kukuřičná mouka

Jednou z nejčastěji používaných alternativ je kukuřičná mouka, kterou známe zejména z mexické kuchyně. Hrubě namletá mouka se používá při obalování, jemná na přípravu tortill, těstovin a placek. V instantní podobě se jedná o polentu. U staré mouky hrozí zhořknutí chuti.

 

Rýžová mouka

Tuto mouku zase známé z asijské kuchyně. Hodně ji také využívá bezlepková kuchyně. Rýžová mouka neobsahuje žádný lepek a je lehce stravitelná. Proto je ideální i při různých dietách. Z rýžové mouky se připravují nudle, kaše, zákusky a použít ji lze i při zahušťování jídel. K mání je v namleté a instantní podobě, která se hodí zejména na přípravu kaší.

TIP NA RECEPT: Sušenky z kukuřičné a rýžové mouky s javorovým sirupem

Máte chuť na sladké? Máme pro vás recept na skvělé sušenky. Příprava je jednoduchá, chuť bezkonkurenční.

Potřebovat budete následující suroviny:

  • 120 g másla
  • 100 g kukuřičné mouky
  • 30 g rýžové mouky
  • 60 ml javorového sirupu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ½ lžičky skořice
  • špetka soli

Jak na to:

Rozehřejeme troubu na 180 stupňů. Ušleháme máslo s vanilkou, špetkou soli a skořicí a nakonec přidáme javorový sirup i oba druhy mouk. Výsledkem by mělo být jemné jemné těsto. Plech vyložíme papírem na pečení a z těsta vytváříme sušenky. Připravené sušenky vložíme do trouby a pečeme 12 až 15 minut. Nechte je vychladnout, teplé sušenky jsou velmi křehké.

sušenky z rýžové mouky

Do sušenek lze přidat i malé kousky kvalitní čokolády nebo hrozinky.

 

Bramborová mouka

Nejedná se o bramborový škrob, ale hodí se všude tam, kde se přidávají brambory (např. halušky, bramborové knedlíky a placky). Bramborovou mouku je lepší kombinovat s jiným druhem mouk, protože hodně vsakuje tekutiny. Hodí se i na zahušťování pokrmů.

 

Jáhlová mouka

Jáhly se vrací na české talíře také v podobě zdravé bezlepkové mouky. Nutričně je bohatá podobně jako ovesná mouka až na to, že neobsahuje lepek. Obsahuje hodně vitamínu B, zinek a železo. Pozitivně působí na ledviny, kosti a nehty a doporučuje se při žaludečních potížích.

 

Pohanková mouka

Bezlepková mouka vyrobená z pohanky je skvělým zdrojem rutinu, látky posilují cévy. Rutin je důležitý zejména pro osoby trpící křečovými žilami a hemeroidy. Obsahuje také velké množství zdraví prospěšné vlákniny.

Minimálně ti by měli vyzkoušet “pohankové pečení”. Z pohanky si můžete upéct vynikající koláče plněné sezónním ovocem a původní trpkou chuť mouky zakryjete některým ze sladkých přírodních sirupů.

pohankové špagety

Z pohanky se vyrábí vynikající těstoviny.

 

Sójová mouka

K pečení tuto mouku neužijete, skvělá ale je jako náhražka vajec. Při vaření ji také uplatníte při zahušťování. Nevýhodou je poměrně výrazná luštěninová chuť. Tu však lze potlačit přidání amarantové mouky. Pokud se ji naučíte používat, svá jídla obohatíte o cenné minerály a bílkoviny.

 

Amarantová mouka

Amarant se vyrábí z rostliny Laskavec známé také pod názvem sloní ucho či obilnina Aztéků. Amarant obsahuje velké množství bílkovin, vlákniny, železa, vápníku, hořčíku a kyseliny listové, což z ní dělá významný zdroj živin pro vegetariána a vegany.

Ze semínek amarantu se připravuje mouka s ostřejší chutí chutí. Samostatně se ale používat nedá, hodí se pouze jako náhrada části jiné mouky. Vynikající je v kombinaci s kukuřičnou moukou.

 

Kokosová mouka

Kokos má spoustu využití a jedním z nich je výroba jemné mouku s příjemnou vůní a chutí. Obsahuje málo sacharidů a hodně vlákniny. Není nutné ji kombinovat s jinými moukami, lze ji používat samostatně. Aby bylo těsto pěkně kypré, přidejte pouze více vajíček.

 

VIDEORECEPT na extra čokoládové brownies:

 

Kaštanová mouka

Pokud máte pocit, že mouku lze vyrobit z čehokoliv, nejste daleko od pravdy. Méně známá je například kaštanová mouka, která je ideální v kombinaci opět s amarantovou moukou. Nejvíce se hodí pro přípravu lívanců, koláčů, ale i těstovin.

 

Mandlová mouka

S jemně sladkou ořechovou chutí dodá mandlová mouka vaším sladkým jídlům výjimečnou chuť. Vedle té jistě oceníte vlákninu, vitamín E, bílkoviny a málo sacharidů. Hodí se jako náhrada části jiné bezlepkové mouky při pečení koláčů, dezertů a buchet. Mandlová mouka posiluje trávící soustavu, mírní příznaky zácpy i průjmu. Údajně má také chránit před vznikem rakoviny tlustého střeva.mandlová mouka

Mandle jsou velmi žádanou surovinou. Vyrábí se z nich i olej, mléko, i mandlová mouka se specifickou oříškovou chutí.

 

VIDEORECEPT: Sušenky z mandlové mouky

 

Mouka, mouka, všude samá mouka. Která je ta pravá?

Točí se vám ze všech těch mouk hlava? Nedivím se vám. Také jsem byla překvapená, kolik druhů mouk je k mání. Ještě nedávno jsem žila v domnění, že si vystačím s bílou a celozrnnou moukou.

Mě osobně nejvíce zaujala špaldová mouka. Jak jste na tom vy? Máte-li vlastní tip na druh mouky nebo nějaký konkrétní recept, podělte se o něj s námi v komentech. Bude vám za něj opravdu vděční 🙂

STOP bílým zabijákům – Bílá mouka – 15 zdravých a chutných alternativ
5 (100%) 1 hlasov

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.