Dieta při průjmu – rychlá úleva + NEJ recepty

Běžné střevní potíže, mezi které patří také průjem, nejsou ničím neobvyklým. Většinu z nás postihnou vícekrát za život. Průjmová onemocnění sice nijak zvlášť neohrožují naše zdraví ani životy, dokážou však být velice nepříjemná. Minimálně nás na několik hodin až dní zbaví možnosti rozhodování, jak naložit “volně” s volným časem.

Nejlepším způsobem, jak se průjmu zbavit a vrátit trávicí trakt do normálu, je okamžité nasazení správné diety. A to bývá hlavní problém. Hodně lidí se totiž drží zažitých pravd a při průjmu se stravuje naprosto nevhodným způsobem. Na následujících řádcích se proto budeme věnovat průjmové dietě od A do Z.

Při průjmu se neobejdeme bez dvou věcí – toalety a dostatečného množství toaletního papíru 🙂

 

Co běžně způsobuje průjem?

Ne každá řídká stolice okamžitě znamená průjem. Řidší stolici může jednorázově vyprovokovat také mastnější nebo tučnější jídlo. Po chvilce obvykle potíže přejdou. Průjmem označujeme takový stav, při kterém nemocný zaznamená více než 3 řídké, neformované stolice za den nebo řidší, vodnatou stolici ve větším množstvím nad 300 ml.

Tento stav bývá způsobený narušením normální funkce střeva. Za běžných okolností střevo vstřebává vodu a přijaté živiny. Pokud však dojde k narušení funkce, začne se zbavovat veškerého obsahu doslova “jako smyslu zbavený”. Pokud průjem trvá dlouho, tělo rychle přijde nejen o tekutiny, ale i vitamíny a minerály.

Časté návštěvy toalety nebývají jedinou obtíží. Nemocný se cítí slabě až vyčerpaně, trpí silnými nevolnostmi a zvýšenou teplotou a může i zvracet. Ztráta většího množství tekutin během krátké chvíle může způsobit dehydrataci, proto je velmi důležité přes všechny příznaky neustále doplňovat ztracené tekutiny. To platí zejména v případě dětí a starších osob.

 

Praktická lékařka pro děti a dorost MUDr. Jitka Nováková

V případě, že dítě přestává močit nebo má mnohokrát se opakující vodnatou stolici, je unavené, má suché rty a sliznice, těžce navazuje kontakt s okolím, ve stolici se objeví opakovaně krev, nebo má dítě stálé bolesti břicha, vždy kontaktujte lékaře.

 

RADA SLIMMING.CZ: Pokud průjem trvá několik dní nebo se střídá se zácpou, navštivte svého praktického lékaře. Dlouhodobé střevní potíže mohou naznačovat daleko vážnější zdravotní problémy.

bolest břicha při průjmu

S dlouhodobými problémy si raději nezahrávejte a raději vyhledejte lékařskou pomoc

 

Dieta při průjmu – základní pravidla

Průjem vzniká v důsledku střevních potíží. Přesněji řečeno, nejčastěji nás průjem překvapí, když sníme něco špatného, zkaženého nebo cokoliv, co našemu žaludku z nejrůznějších důvodů nesedlo. Jako nejlepší léčba se logicky jeví vhodná úprava jídelníčku po dobu trvání průjmu. Jíst je třeba i tehdy, kdy na jídlo nemáte žádné pomyšlení.

Při průjmu bychom měli dodržovat následující pravidla:

  1. Jezte menší porce 2-3krát denně
  2. Vhodné je bílé pečivo a vařená nebo dušená zelenina
  3. Doporučeny jsou potraviny s vyšším obsahem draslíku – kuřecí maso, ryby, brambory, mrkev
  4. Z ovoce vybírejte nenadýmavé druhy
  5. Nejezte zeleninu, která nadýmá a luštěniny
  6. Zcela nevhodné je mléko a mléčné výrobky s vyšším obsahem tuku
  7. Nekonzumujte smažené, ostré a tučné pokrmy

průjem kvůli virům a bakteriím

Funkci střeva mohou narušit viry, bakterie či parazité

 

To bychom měli 7 stručných pravidel, které vás navedou ke správnému stravovaní při průjmu. My se nyní blíže podíváme na konkrétní potraviny a vysvětlíme si, proč jsou některé vhodné a jiné by vám mohly způsobit ještě větší problém.

Nevhodné potraviny během průjmu:

  • Luštěniny a některé druhy zeleniny – na mysli máme potraviny, které nadýmají. Určitě nechcete, aby vás při průjmu trápily navíc větry. Luštěniny (fazole, hrách, čočka apod.) vynechte všechny. Ze zeleniny mají nadýmavé účinky například zelí, kapusta, kedlubna, květák a ředkvičky.
  • Ovoce – pozor si dávejte na nezralé ovoce. Nevhodné je také kyselé ovoce (višně, citrusy, angrešt, kiwi), ovoce, které v žaludku “bobtná” (hroznové víno, třešně, švestky) a ovoce s menšími zrníčky (maliny, ostružiny, jahody).
  • Mléko a mléčné výrobkyne řekněte mléku, smetanovým sýrům, smetaně, šlehačce, plísňovým a zrajícím sýrům.
  • Celozrnné, kynuté a sladké pečivopři průjmu není vhodné pečivo z kynutého těsta, koblihy, buchty ani koláče
  • Tučné maso, uzeniny, syrová vejcepři průjmových onemocnění jezte potraviny s nízkým obsahem tuku
  • Tučné a uzené rybysardinky, kaviár
  • Smažená jídlasmažená jídla všeobecně zdraví neprospívají, při průjmu už vůbec ne
  • Ostrá jídlapozor si dávejte na ostrá koření jako pepř, chilli, kari, pálivá paprika, žaludku rozhodně neprospějí
  • Dochucovadlamaggi, sójová omáčka, bujóny
  • Nápoje – slazené limonády, černá káva, alkohol

UPOZORNĚNÍ: Dieta při průjmu není určená pro hubnutí. Na to jsou určené hubnoucí diety. Během průjmu ale můžete nechtěně zhubnout, protože tělo nepřijímá živiny a vše rychle vyloučí. Vícedenní průjem vás může zbavit až několika kilogramů. Ty je ale nutné získat zpět, jinak by bylo tělo slabé a vyčerpané. 

luštěniny nejezte během průjmu

Luštěniny jsou sice zdravé, při průjmu se jim ale raději vyhněte

 

Gastroenterolog z IKEM Praha MUDr. Marek Beneš pro zeny.e15.cz

Dieta je jasná, netučná, bez cukrů. Z volně prodejných léků je ideální Smecta – tu lze užívat jak při infekčních průjmech, tak i při průjmech po dietních chybách.

 

Vhodné potraviny během průjmu:

  • Vařená a dušená zelenina syrová zelenina není při průjmu vhodná vůbec. Alespoň trochu nadýmavá je však každá zelenina. Tepelnou úpravou se zlepšuje stravitelnost zeleniny, což je při průjmu velmi důležité.
  • Zpracované ovoceze syrového ovoce jsou při průjmu doporučovány banány, nastrouhané jablko, broskve či meruňky. Jablko si oloupejte, aby vláknina obsažená ve šlupkách zbytečně nedráždila žaludek. Stravitelnější jsou ovocné šťávy, ovocné kompoty a pyré z povoleného ovoce.
  • Nízkotučné mléčné výrobkyne všechny mléčné výrobky jsou zcela nevhodné. Podrážděnému trávícímu systému neuškodí nízkotučné nebo netučné sýry a tvarohy.
  • Bílé pečivocelozrnné pečivo je všeobecně považováno za zdravější, ne však při průjmu. Celozrnné výrobky totiž obsahují více vlákniny a ta není při průjmu žádoucí.
  • Libové masotrváte-li na mase, vybírejte si libové kousky – kuřecí a krůtí prsa či netučné ryby
  • Koření a bylinkyzelené natě, kopr, pažitka, petržel, majoránka, sůl
  • Rýže a brambory

banán během průjmu

Banán je při dietě při střevní chřipce dobrým pomocníkem

 

DIETA PŘI PRŮJMU U DĚTÍ – JAK NA TO? Jakákoliv trápení, která potrápí naše ratolesti, trápí i nás. Virový průjem u dětí přitom patří k nejčastějším onemocněním. Hlavním nebezpečím je ztráta tekutin, minerálů a vitamínů. Dbejte na to, aby nemocně dítě bylo v klidu, mělo dostatek tekutin a drželo dietku.

 

Dieta při průjmu – vzorový jídelníček na 5 dní

Když nás přepadne průjem, rychle ztrácíme energii a cítíme se velice oslabeni. Náladu nepřidá ani nevolnost či zvýšená teplota. Prvních pár hodin se můžete jídlu vyhnout, ne však dlouho. Pokud je nám hodně špatně, první den přežijeme na banánu a rohlících, případně kuřecím vývaru.

I přes mizernou chuť k jídlu bychom měli dbát na přísun důležitých živin a tekutin. K uzdravení nemocný organismus potřebuje dostatek energie.

 

Jídelníček při průjmu

  1. den
  • Snídaně: Bílý rohlík s kuřecí šunkou (nejlépe dietní)
  • Svačina: Banán
  • Oběd: Rýžová polévka
  • Svačina: Kompot z jablek
  • Večeře: Kuřecí vývar
  1. den
  • Snídaně: Suchar s netučným sýrem
  • Svačina: Meruňková přesnídávka
  • Oběd: Dušená krůtí prsa s bramborovou kaší (bez mléka)
  • Svačina: Nízkotučný sýr
  • Večeře: Kuřecí vývar se zeleninou (mrkev, celer, póre, petržel apod.)
  1. den
  • Snídaně: Jablečná přesnídávka s dětskými piškoty
  • Svačina: Banán
  • Oběd: Vařená kuřecí prsa s bramborem
  • Svačina: Bílá houska s žervé
  • Večeře: Zeleninový vývar s mrkví
  1. den
  • Snídaně: Bílý rohlík s nízkotučnou Lučinou
  • Svačina: Broskvový kompot
  • Oběd: Vařené brambory s dušenou mrkví
  • Svačina: Kefír
  • Večeře: Hovězí vývar se zeleninou
  1. den
  • Snídaně: Bílý jogurt a banán
  • Svačina: Jablko
  • Oběd: Vařené libové hovězí maso s bramborem a dušenou mrkví
  • Svačina: Nízkotučné podmáslí
  • Večeře: Rizoto s kousky vařené kuřecího masa a mrkve

 

VIDEO: Poruchy trávení – zácpa, průjem, pálení žáhy aneb střevům vůbec nesvědčí sedavé zaměstnání

KYSANÉ VÝROBKY BĚHEM PRŮJMU – ANO ČI NE? Pokud nemáte problémy s trávením mléčných výrobků, můžete do diety při průjmu zařadit kysané výrobky, které pomáhají obnovit střevní mikroflóru. Nejlepší je kefír, podmáslí nebo jogurt.

kefír během průjmu

 

Dieta při průjmu – recepty

Vaření při průjmu není nijak náročné. Důležité je vybírat vhodné potraviny, vařit a dusit. My si však pár šikovných receptů přece jen připomeneme. Například bramborovou kaši bez mléka si jistě oblíbí nemocné děti a také osoby s intolerancí na laktózu.

Nadýchaná bramborová kaše bez mléka

Suroviny:

  • Brambory (varný typ C vhodný na kaši)
  • Olivový olej
  • Petrželka a bazalka
  • Sůl a česnek

Brambory oloupeme, nakrájíme a uvaříme v osolené vodě do měkka (cca 10 minut od doby varu). Do uvařených brambor přidáme trochu oleje, česneku, petrželky a bazalky a důkladně rozmixujeme. Při průjmu podáváme samostatně, s vařenou zeleninou či libovými kousky masa.

dietní bramborová kaše

Hotovu bramborovou kaši posypte bylinkami a nebojte se přidat plátek libového kuřecího masa s mrkví.

 

Kuřecí vývar vás postaví na nohy

Suroviny:

  • Kuřecí maso s kostmi a kůží – nejlépe stehna a křídla
  • Zelenina – cibule, mrkev, celer, petržel a česnek
  • Bylinky – petržel, pažitka, bazalku či kudrnka
  • Voda

Kuřecí maso s kostmi zalijte studenou vodou a přiveďte k varu. Cca. po první hodině vaření z povrchu seberte vzniklou pěnu s nečistotami. Získáte tak čistší vývar. Po cca 2 hodinách přidejte očištěnou zeleninou a vařte další hodinu. Vývar sceďte přes cedník. Podávat můžete s kousky vařené zeleniny a kuřecím masem.

vývar na průjem

V prvních dvou dnech je vhodnější čistý vývar, poté do něj přidejte zeleninu, bylinky a libové maso

 

Dušená mrkev nejen pro děti

Suroviny:

  • Mrkev
  • Voda
  • Olej
  • Sůl

Mrkev nakrájíme na kolečka nebo na kostky dle chuti. Lze i nastrouhat.  Lehce ji osmahneme na troše oleje a zalijeme vodou. Vodu mírně osolíme. Mrkev vaříme cca 10 až 15 minut, dokud nebude měkká. Pro sladší chuť můžeme přidat trochu cukru. Dušená mrkev s hodí k bramborům, bramborové kaši i dušenému masu.

mrkev při průjmu

Záleží pouze na vás, jakou úpravu dušené mrkvičky zvolíte

 

Dietu držíš, průjmu se zbavíš

Průjem nás dokáže slušně prohnat byť jenom mezi lůžkem a toaletou. Pokud vás průjem postihne, dopřejte si klid, nikam nespěchejte (váš stav to stejně nedovolí) a odlehčenou dietu při průjmu. Důležité je tělo nezatěžovat ještě více těžkou stravou.  Všechno špatné je pro něco dobré, říká se. Platí to i v tomto případě. 

Tělo se důkladně pročistí ode všeho špatného a nejpozději za pár dní se budete opět cítit fit. Pokud vás ale průjem trápí častěji, než je normální, nastal čas přemýšlet nad návštěvou lékaře nebo trvalou úpravou jídelníčku do zdravější podoby. Za lepší péči se vám tělo brzy odmění.

DÁLE ČTĚTE: Pravidelná “údržba” střev pro účinnou detoxikaci a obnovu činnosti. 

Dieta při průjmu – rychlá úleva + NEJ recepty
3.3 (66.67%) 3 hlasov

4 komentáře

  1. Helena Hanusová 23.6.2018
    • Lukáš Chládek 25.6.2018
  2. Varian Wryn 18.9.2018
    • Lukáš Chládek 18.9.2018

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.