Trávící enzymy nehledejte v “mrtvém” jídle

Jakmile vložíme sousto do úst, okamžitě spustíme koloběh desítek různých chemických procesů, jejichž ideálním cílem je dokonalé zpracování přijaté potravy. Velmi zjednodušeně řečeno si tělo z potravy vezme  to dobré a užitečné, a to zbytečné a škodlivé pošle pryč. Pokud vše probíhá tak, jak má, žádné problémy člověk nevnímá. Co když ale nastanou první potíže?

POTŘEBUJETE OPRAVDU ZHUBNOUT? Vyberte si z TOP 3 nejsilnějších českých diet, které vás zbaví kilogramů. 

 

Trávící enzymy jsou důležité

Špatně nebo nedostatečně fungující trávící systém se projevuje trávicími potížemi – průjem, zácpa, pálení žáhy, křeče a bolesti žaludku apod. Kdo nebo co je za tyto problémy zodpovědný?

Primárně vy kvůli tomu, co jíte. Druhotně jsou to trávicí enzymy, které hrají zásadní roli v procesu příjmu, zpracování a využití živin. Trávicí soustava člověka obsahuje ohromné množství enzymů, které se na zpracování potravy podílí.

Říkáte si, jak toto všechno souvisí s hubnutím? Hodně. Abychom hubli, je důležitý bezchybně fungující trávicí systém. A to by bez trávicích enzymů nebylo možné, proto se na ně podíváme blíže.

 

VIDEO: Trávení dle animovaného filmu Byl jeden život

 

Proč jsou trávicí enzymy důležité?

Trávicí enzymy umožňují trávení přijaté potravy. Ve skutečnosti stojí za rozkladem potravy na menší a jednodušší složky, které dále zpracovává. V lidském těle “pracuje” více než 3 000 různých enzymů a každý má jeden úkol – určitou látku mění určitým způsobem. Společně zajišťují komplikované životní mechanismy a procesy.

 

Nejznámější trávicí enzymy:

  • Lipáza štěpí tuky
  • Proteáza štěpí bílkoviny (existuje více druhů)
  • Celuláza štěpí vlákninu
  • Amyláza štěpí škroby
  • Laktáza štěpí mléčný cukr (mléčné výrobky)
  • Sukráza štěpí cukry
  • Maltáza štěpí obiloviny
  • Legumáza štěpí luštěniny
  • Další: beta-glukáza, xylanáza, pektináza, fytáza, invertáza, bromelain, serapeptáza, papain, alfa-galaktosidáza atd.

Hlavními úkoly trávicích enzymů je nejen podpora trávení a zpracování živin, ale také pomoc při dalším vstřebávání vitamínů, minerálů a živin na buněčně úrovni.

Prvním místem, kde se potrava “potká” s trávicími enzymy jsou ústa. Potravu zde pomáhají zpracovat sliny, které obsahují enzym ptyalin. Ten rozkládá škrob až do chvíle, dokud se potrava nedostane do žaludku.

enzymy_v_ustech

Enzymy se na potravu vrhnou již v ústech jakou součást slin

 

V žaludku se činnosti na potravě ujme enzym pepsin (proteáza), kterému sedí kyselé prostředí. Pepsin dokáže strávit zhruba 20 % bílkovin. Dokáže rozložit i kolagen, který je ostatními enzymy nestravitelný. Dalších 10 % lipidu je strávenou pomoci tzv. linguální lipázy.

Ze žaludku částečně strávená potrava pokračuje do střeva, kde se nachází další trávicí enzymy – např. pankreatická amyláza (enzym slinivky břišní), laktáza, sacharáza, maltáza a a-dextrináza, které štěpí složité cukry na monosacharidy.

Na dalším štěpení bílkovin na peptidy se  podílí enzymy trypsin, chymotrypsin, elastáza a karboxypolypeptidáza. Ve střevě je trávená i podstatná většina tuků, na čemž se podílí zejména pankreatická lipáza.

VÍTE, ŽE ORGANISMUS NENÍ SCHOPEN VSTŘEBAT MLÉČNÝ CUKR? Nejprve jej musí rozložit, a teprve poté jej dokáže zpracovat. Další podrobnosti o enzymech se dočtete v podrobném článku ENZYMY – život v organické hmotě.

 

Nedostatek trávících enzymů způsobuje zdravotní problémy

To je jen pár příkladů trávicích enzymů a jak je vidno, jsou velmi důležité. Nedostatek enzymů je také jednou z příčin trávících potíží a zhoršení zdraví. Některé trávicí enzymy si přitom lidský organismus dokáže vytvořit, jiné je nutné dodat prostřednictvím potravy. Pokud se tak neděje, organismus začne protestovat.

Příznaky nedostatku enzymů:

  • únava
  • častý hlad
  • nechutenství
  • pomalé a špatné trávení
  • plynatost a nadýmání
  • chronická zácpa
  • přibírání na hmotnosti
  • svalové křeče
  • podrážděnost
  • zánět tlustého střeva

Jakmile takové příznaky pociťujete, je vhodné nedostatky co nejdříve odstranit. Dlouhodobý nedostatek enzymů může vést až ke vzniku vážných zažívacích a metabolických poruch. Ve většině případech postačí změnit stravovací návyky a do jídelníčku zařadit potraviny bohaté na trávicí enzymy – luštěniny, klíčky, čerstvá zelenina a ovoce.

ananas_enzym

Jedním z nejlepších zdrojů enzymů je ananas

 

Nejlepší zdroje enzymů:

  • ovoce – ananas, papája, meloun, mango, kiwi, hroznové víno, avokádo
  • včelí pyl a nepasterizovaný med
  • kefír
  • klíčky semen
  • listová zelenina
  • kokosová voda
  • fermentovaná zelenina (kvašené zelí apod.)

KDY NAVŠTÍVIT LÉKAŘE? Nedostatek enzymů nemusím být pouze důsledkem nevyvážené stravy, ale i špatné činnosti vnitřních orgánů konkrétně jater, žlučníku či tenkého střeva. V takovém případě je nutné absolvovat lékařské vyšetření, které příčinu problémů odhalí.

 

VIDEO: Enzymy zničí vaření, mražení i sušení potravin.

 

Správné trávení a dostatek trávících enzymů zajistí vyvážená strava

O tom, zda máme dostatek enzymů nebo ne, rozhodujeme sami tím, co jíme. Nejdůležitější je tělu dodávat co největší množství čerstvých a neupravovaných potravin. Enzymy jsou citlivé na teplo a při teplotě nad 47˚C částečně denaturují.

Z tohoto důvodu nejsou žádným přínosem konzervovaná, pasterizovaná a dušená jídla. Největší množství enzymů obsahuje tepelně neupravená strava, případně potravinové doplňky. Upřednostňujte ale hlavně čerstvou stravu. 

5 pravidel, jak tělu dodat trávící enzymy:

  • Jezte hodně neupravených a nezpracovaných potravin
  • Zvyšte podíl čerstvé zeleniny a ovoce ve své stravě
  • Žvýkejte důkladně – již v ústech je potrava smíchávána se slinami, které rozhodují o kvalitě využití jídla
  • Jezte v klidu a beze stresu

CO JE TO ENZYMOTERAPIE? Někteří lidé trpí trávícími obtížemi, protože jim chybí trávící enzymy. Například lidé s krevní skupinou A jsou náchylní mít nedostatek enzymů. Právě jim může pomoci enzymoterapie neboli léčba enzymy. Organismu jsou zažívací enzymy dodávány zevně v podobě potravinových doplňků. Pomáhá zvládat poruchy trávení a nedostatečnou funkci trávícího systému.

 

Opakování je matka moudrosti aneb zdravá výživa smysl má

Ať už se v oblasti životního stylu zabýváme čímkoliv, vždy nakonec skočíme u stejného výsledku. Pokud si chceme udržet štíhlou postavu a pevné zdraví, je základem zdravá a vyvážená strava.

Můžeme si říkat, co chceme a hájit nezdravé návyky, jako dlouho chceme, ale realita nás jednoho dne všechny dožene. Čím dříve na to přijdeme, tím více si ušetříme starostí a komplikací. A tím více nám také zbude času užít si života v plné síle, zdraví a s úsměvem..:)

NAUČTE SE připravovat čerstvé a svěźí smoothies plné enzymů a vitamínů.

Trávící enzymy nehledejte v “mrtvém” jídle
3.8 (76.67%) 6 hlasov

3 komentáře

  1. J.Závodský 14.2.2018

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.