Trávící enzymy nehledejte v “mrtvém” jídle

Jakmile vložíme sousto do úst, okamžitě spustíme koloběh desítek různých chemických procesů, jejichž ideálním cílem je dokonalé zpracování přijaté potravy. Velmi zjednodušeně řečeno si tělo z potravy vezme  to dobré a užitečné, a to zbytečné a škodlivé pošle pryč. Pokud vše probíhá tak, jak má, žádné problémy člověk nevnímá. Co když ale nastanou první potíže?

Trávící enzymy jsou důležité

Špatně nebo nedostatečně fungující trávící systém se projevuje trávicími potížemi – průjem, zácpa, pálení žáhy, křeče a bolesti žaludku apod. Kdo nebo co je za tyto problémy zodpovědný?

Primárně vy kvůli tomu, co jíte. Druhotně jsou to trávicí enzymy, které hrají zásadní roli v procesu příjmu, zpracování a využití živin. Trávicí soustava člověka obsahuje ohromné množství enzymů, které se na zpracování potravy podílí.

Říkáte si, jak toto všechno souvisí s hubnutím? Hodně. Abychom hubli, je důležitý bezchybně fungující trávicí systém. A to by bez trávicích enzymů nebylo možné, proto se na ně podíváme blíže.

VIDEO: Trávení dle animovaného filmu Byl jeden život

Proč jsou trávicí enzymy důležité?

Trávicí enzymy umožňují trávení přijaté potravy. Ve skutečnosti stojí za rozkladem potravy na menší a jednodušší složky, které dále zpracovává. V lidském těle “pracuje” více než 3 000 různých enzymů a každý má jeden úkol – určitou látku mění určitým způsobem. Společně zajišťují komplikované životní mechanismy a procesy.

Nejznámější trávicí enzymy:

  • Lipáza štěpí tuky
  • Proteáza štěpí bílkoviny (existuje více druhů)
  • Celuláza štěpí vlákninu
  • Amyláza štěpí škroby
  • Laktáza štěpí mléčný cukr (mléčné výrobky)
  • Sukráza štěpí cukry
  • Maltáza štěpí obiloviny
  • Legumáza štěpí luštěniny
  • Další: beta-glukáza, xylanáza, pektináza, fytáza, invertáza, bromelain, serapeptáza, papain, alfa-galaktosidáza atd.

Hlavními úkoly trávicích enzymů je nejen podpora trávení a zpracování živin, ale také pomoc při dalším vstřebávání vitamínů, minerálů a živin na buněčně úrovni.

Prvním místem, kde se potrava “potká” s trávicími enzymy jsou ústa. Potravu zde pomáhají zpracovat sliny, které obsahují enzym ptyalin. Ten rozkládá škrob až do chvíle, dokud se potrava nedostane do žaludku.

enzymy_v_ustech

Enzymy se na potravu vrhnou již v ústech jakou součást slin

 

V žaludku se činnosti na potravě ujme enzym pepsin (proteáza), kterému sedí kyselé prostředí. Pepsin dokáže strávit zhruba 20 % bílkovin. Dokáže rozložit i kolagen, který je ostatními enzymy nestravitelný. Dalších 10 % lipidu je strávenou pomoci tzv. linguální lipázy.

Ze žaludku částečně strávená potrava pokračuje do střeva, kde se nachází další trávicí enzymy – např. pankreatická amyláza (enzym slinivky břišní), laktáza, sacharáza, maltáza a a-dextrináza, které štěpí složité cukry na monosacharidy.

Na dalším štěpení bílkovin na peptidy se  podílí enzymy trypsin, chymotrypsin, elastáza a karboxypolypeptidáza. Ve střevě je trávená i podstatná většina tuků, na čemž se podílí zejména pankreatická lipáza.

VÍTE, ŽE ORGANISMUS NENÍ SCHOPEN VSTŘEBAT MLÉČNÝ CUKR? Nejprve jej musí rozložit, a teprve poté jej dokáže zpracovat. Další podrobnosti o enzymech se dočtete v podrobném článku ENZYMY – život v organické hmotě.

Nedostatek trávících enzymů způsobuje zdravotní problémy

To je jen pár příkladů trávicích enzymů a jak je vidno, jsou velmi důležité. Nedostatek enzymů je také jednou z příčin trávících potíží a zhoršení zdraví. Některé trávicí enzymy si přitom lidský organismus dokáže vytvořit, jiné je nutné dodat prostřednictvím potravy. Pokud se tak neděje, organismus začne protestovat.

Příznaky nedostatku enzymů:

  • únava
  • častý hlad
  • nechutenství
  • pomalé a špatné trávení
  • plynatost a nadýmání
  • chronická zácpa
  • přibírání na hmotnosti
  • svalové křeče
  • podrážděnost
  • zánět tlustého střeva

Jakmile takové příznaky pociťujete, je vhodné nedostatky co nejdříve odstranit. Dlouhodobý nedostatek enzymů může vést až ke vzniku vážných zažívacích a metabolických poruch. Ve většině případech postačí změnit stravovací návyky a do jídelníčku zařadit potraviny bohaté na trávicí enzymy – luštěniny, klíčky, čerstvá zelenina a ovoce.

ananas_enzym

Jedním z nejlepších zdrojů enzymů je ananas

 

Nejlepší zdroje enzymů:

  • ovoce – ananas, papája, meloun, mango, kiwi, hroznové víno, avokádo
  • včelí pyl a nepasterizovaný med
  • kefír
  • klíčky semen
  • listová zelenina
  • kokosová voda
  • fermentovaná zelenina (kvašené zelí apod.)

KDY NAVŠTÍVIT LÉKAŘE? Nedostatek enzymů nemusím být pouze důsledkem nevyvážené stravy, ale i špatné činnosti vnitřních orgánů konkrétně jater, žlučníku či tenkého střeva. V takovém případě je nutné absolvovat lékařské vyšetření, které příčinu problémů odhalí.

VIDEO: Enzymy zničí vaření, mražení i sušení potravin.

 

Správné trávení a dostatek trávících enzymů zajistí vyvážená strava

O tom, zda máme dostatek enzymů nebo ne, rozhodujeme sami tím, co jíme. Nejdůležitější je tělu dodávat co největší množství čerstvých a neupravovaných potravin. Enzymy jsou citlivé na teplo a při teplotě nad 47˚C částečně denaturují.

Z tohoto důvodu nejsou žádným přínosem konzervovaná, pasterizovaná a dušená jídla. Největší množství enzymů obsahuje tepelně neupravená strava, případně potravinové doplňky. Upřednostňujte ale hlavně čerstvou stravu. 

5 pravidel, jak tělu dodat trávící enzymy:

  • Jezte hodně neupravených a nezpracovaných potravin
  • Zvyšte podíl čerstvé zeleniny a ovoce ve své stravě
  • Žvýkejte důkladně – již v ústech je potrava smíchávána se slinami, které rozhodují o kvalitě využití jídla
  • Jezte v klidu a beze stresu

CO JE TO ENZYMOTERAPIE? Někteří lidé trpí trávícími obtížemi, protože jim chybí trávící enzymy. Například lidé s krevní skupinou A jsou náchylní mít nedostatek enzymů. Právě jim může pomoci enzymoterapie neboli léčba enzymy. Organismu jsou zažívací enzymy dodávány zevně v podobě potravinových doplňků. Pomáhá zvládat poruchy trávení a nedostatečnou funkci trávícího systému.

Opakování je matka moudrosti aneb zdravá výživa smysl má

Ať už se v oblasti životního stylu zabýváme čímkoliv, vždy nakonec skočíme u stejného výsledku. Pokud si chceme udržet štíhlou postavu a pevné zdraví, je základem zdravá a vyvážená strava.

Můžeme si říkat, co chceme a hájit nezdravé návyky, jako dlouho chceme, ale realita nás jednoho dne všechny dožene. Čím dříve na to přijdeme, tím více si ušetříme starostí a komplikací. A tím více nám také zbude času užít si života v plné síle, zdraví a s úsměvem..:)

NAUČTE SE připravovat čerstvé a svěźí smoothies plné enzymů a vitamínů.

Trávící enzymy nehledejte v “mrtvém” jídle
5 (100%) 3 hlasov

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *