GAPS dieta – hubnutí založené na příjmu masa

Pod slovem dieta si obvykle představíme omezení běžného jídelníčku o potraviny, které neprospívají našemu zdraví a především linii. Když někdo oznámí, že drží dietu, většinou se snaží zhubnout.

Dieta však nemusí souviset pouze s otázkou nadváhy, ale také se špatným zdravotním stavem a různými nemocemi. Například dieta s tajuplným názvem GAPS údajně vyléčí nemoci spojené s nefunkčním trávicím systém, ale i psychické nemoci.

GAPS – Gut and Psychology Syndrome

Změnou jídelníčku lze odstranit různé zdravotní problémy týkající se špatně fungujícího trávení. Je ale možné vyléčit úpravou stravy psychické nemoci? Příznivci diety GAPS tvrdí, že ano.

Kromě toho, že dokáže odstranit střevní záněty, potravinové alergie, chronické průjmy a zácpy či cukrovky, je rovněž úspěšná při léčbě astma, dyslexie,schizofrenie či autismu. V poslední době je o dietu velký zájem právě ze strany rodičů, u jejichž dětí byl diagnostikován autismus.

zdravé dítě

Dieta GAPS údajně léčí autismus a další psychické nemoci

V první řadě bychom měli upozornit, že dieta GAPS nepatří mezi klasické “hubnoucí” diety. Jedná se spíše o léčebnou metodu založenou na myšlence, že trávicí systém je úzce propojený s mozkem.

Tvůrcem této kontroverzní diety je Dr. Natasha Cambell-McBride, která v roce 1998 založila kliniku zabývající se problémům vztahu výživy a lidské psychiky The Cambridge Nutrition Clinic a v roce 2004 vydala knihu Gut and Psychology Syndrome (GAPS).

CO ZNAMENÁ ZKRATKA GAPS? GAPS neboli Gut and Psychology Syndrome lze český přeložit jako Syndrom zažívání a psychologie a velmi zjednodušeně říká, že střevní mikroflóra má zásadní vliv na psychiku a ovlivňuje celkový zdravotní stav.

 

Dr. Natasha Cambell-McBride

Britská lékařka, neuroložka a dietoložka a zároveň matka dítěte s diagnózou poruchy učení, která velmi dobré zná potíže stejně postižených dětí a jejich rodičů. Její osobní život zásadně ovlivnil i její kariéru.

Specializuje na léčbu dětí a dospělých s neurologickými a psychiatrickými problémy – autismu, hyperaktivní poruchy, dyslexie, schizofrenie, deprese, bi-polární poruchy, autismus a další.

Nejedná se o žádnou šarlatánku, která prodává knihy plné neověřených informací a nesnaží se prodávat předražené produkty slibující nemožné. Její názory potvrzují dlouholeté výzkumy, její vzdělání a profesionalitu dokazují medicínské a postgraduální tituly z oblasti neurologie a lidské výživy.

kniha Gut amd Psychology Syndrome

Kniha od lékařky Cambell-McBride se okamžitě stala bestsellerem

Základem pro výzkum a knihu se stala téměř sto let stará karbohydrátová dieta Specific Carbohydrate Diet (SCD) od Dr. Sidneye Haasse, která se taktéž zabývala léčbou potíží a nemocí trávícího traktu.

Stejně jako on je doktorka Cambell-McBride přesvědčená o tom, že fyzické i psychické zdraví silně ovlivňuje stav střevní flóry a ve své knize detailně popisuje nutriční program diety GAPS. Zjednodušeně řečeno, pokud trávící trakt nefunguje správně, mozku se nedostává živin, a to může způsobit vznik výše uvedených nemocí.

GAPS – dieta založená na vývaru z masa a kostí

Základem diety GAPS jsou především kvalitní nenasycené tuky a úplná absence obilovin, rafinovaných cukrů a mléčného cukru laktózy. Milovníkům masa se jistě zajiskřilo v očích a ihned si představili pořádný steak. Tak jednoduché to ale není.

Velký důraz dieta klade na způsob přípravy potravin tak, aby nedocházelo k trávícím potížím. Využívá tedy tradiční metody jako kvašení, nakládání či několikahodinové vaření.

Tímto jsme si pár větami vysvětlili název této kapitoly. Hlavním jídlem, na kterém je cela dieta GAPS založená, je kvalitní a dlouho vařený vývar z masa a kostí. Jak je známo, silný vývar má na organismus velmi prospěšný vliv. Mimo jiné hojí “děravá střeva”, která trápí většinu pacientů se syndromem GAPS.

Účiny vývaru GAPS na lidský organismus:

  • posiluje imunitní systém
  • zlepšuje zažívání
  • vyživuje kosti, klouby, šlachy, vazy i kůži
  • hojí sliznici trávícího traktu (žaludek a střeva)
  • zlepšuje kvalitu spánku
  • pozitivně ovlivňuje paměť
  • vyhlazuje celulitidu – v kuřecích chrupavkách a pařátcích se nachází kolagen, který mimo jiné zvláčňuje pokožku

kostní morek

Kolem dobrého masového vývaru se točí celá dieta GAPS

VÍTE, JAK VZNIKÁ VÝVAR? Pravý vývar vzniká pomalým, až několikahodinovým vařením masa, kostí a dalších pojivových tkání. Výsledkem je chutná a výživná tekutina bohatá na nejrůznější živiny, kterou lze použít jako nápoj, základ pro polévky či omáčky. Kosti, kostní dřeň a pojivová tkáň tvořené důležitým kolagenem nelze v syrové formě jíst. Vařením se však změní na želatinu s jedinečným obsahem aminokyselin.

Jaké živiny vývar obsahuje?

  • vápník, fosfor, sodík, hořčík, draslík, síra a křemík pochází z kostí
  • vitamín A a K2, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, železo, zinek, selen, bór, mangan, kyselilna linolenová se nachází v kostní dřeni (morku)
  • pojivová tkán obsahuje glukosamin a chondtroitin

Něco na tom bude. Již naše babičky a prababičky tvrdily, že “Polévka je grunt a kdo jí nejí, je špunt”. Vyhraďme si pár hodin volného času a vrhněme se na přípravu pravého poctivého vývaru.

 

RECEPT NA POCTIVÝ DOMÁCÍ VÝVAR

Co budeme potřebovat?

  • maso s kostmi, klouby, chrupavkami – lze použít například celé kuře, hovězí ocasy a krky, prasečí nožky, rybí hlavu a kosti apod.
  • mrkev
  • cibuli
  • česnek
  • zázvor
  • koření – bobkový list, celý pepř a nové koření
  • 2 lžíce jablečného octa
  • vodu

Do velkého hrnce vložíme všechny suroviny – maso, zeleninu vcelku a koření. Zalijeme dostatečným množstvím studené vody, přikryjeme pokličkou a přivedeme k varu. Hned poté snížíme teplotu na minimum a vaříme minimálně 6 hodiny, ale klidně i 24 hodin.

Nakonec vývar přeceďte, aby vám zbyla čistá tekutina. Maso odeberte z kostí a nebojte se je přidat do přeceděného vývaru společně s čerstvou povařenou zeleninou a nudlemi. Vývar však můžete pít čistý nebo jej využít při přípravě dalších pokrmů.

jablka a jablečný ocet

Jablečný ocet je důležitou, bohužel však málo používanou surovinu do poctivého vývaru

PROČ SE DO VÝVARU PŘIDÁVÁ JABLEČNÝ OCET? Jablečný ocet pomáhá z kostí vytáhnout důležité minerály. Musí se však vařit minimálně 6 hodin. Zajímá vás také, jaké vybrat správné kosti? Přečtěte si článek Zázračný vývar a dozvíte se také, které kosti zlepší vzhled pokožky a zbaví vás celulitidy.

GAPS – co se smí a co nesmí?

Dieta GAPS není samozřejmě založená pouze na vývaru z masa a kostí.

  • Kromě masa se jí máslo, sádlo a kokosový olej.
  • Povolená je veškerá zelenina s výjimkou brambor, sladkých brambor a pastiňáku, dále zralé ovoce, ořechy, bílý jogurt, kefír a jako sladidlo se doporučuje přírodní med.
  • Dieta je doplněná o kvalitní probiotika, například kefír.
  • Zcela vyřadit by se měly obiloviny, škroby, cukr a nekvašené mléčné výrobky, polotovary, konzervanty a jiné přidané látky.

TIP NA DALŠÍ RECEPTY: Další recepty najdete v článku Jarní speciál: život podle GAPS diety.

 

GAPS není životní styl, ale domácí léčebná metoda

Dieta GAPS je opravdu dieta ve zdravotním smyslu a držet by se měla po doporučenou dobu ideálně s pravidelnými konzultacemi s odborníkem na výživu (v případě dětí pediatrem), který přizpůsobí dietu potřebám pacienta dokáže pomoci při případných potížích.

Pacienti obvykle dietu drží 1 až 1 a půl roku. Jsou však i tací, kteří na dietě zůstanou více let. V žádném případě se nejedná o životní styl, ale o léčebnou dietu trvající jen tak dlouho, aby se člověk uzdravil.

O tom, jak se na dietu GAPS dívají čeští specialisté na zdravotní prevenci a výživu, povídá Margit Slimáková ve videu.

DÁLE ČTĚTE: O mléčné dietě, která se ale neosvědčila kvůli JOJO efektu. 

GAPS dieta – hubnutí založené na příjmu masa
4.5 (90%) 2 hlasov

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *