Jaterní dieta zrevitalizuje oslabená játra

Není dieta jako dieta. Nejčastěji si pod dietou představíme přísná omezení v každodenním jídelníčku, která mají vést k redukci tělesné hmotnosti. Existují však také diety sloužící k očištění organismu od škodlivých látek, obnovení funkcí důležitých tělesných orgánů nebo za účelem podpory při léčbě zdravotních problémů.

Mezi léčebné diety patří jaterní dieta, která je doporučována především osobám, které trápí nemocná játra, jejich nedostatečná funkce nebo prodělali nemoc zatěžující tento vysoce důležitý orgán. Jaterní dieta přinese játrům úlevu a obnoví jejich funkci. S ohledem na závažnost zdravotních problémů je třeba jaterní dietu dodržovat několik měsíců, někdy i po celý život.

 

Jaterní dieta ulehčí nejdůležitějšímu čistícímu orgánu v těle

Játra jsou jedním z nejdůležitějších tělesných orgánů a zároveň největším vnitřním orgánem. Mezi hlavní funkce patří detoxikace organismu od toxinů, alkoholu i zbytku léků. Játra slouží také jako úložiště vitamínů a dalších důležitých látek.

Játra jsou velmi odolným orgánem, který vydrží až neuvěřitelnou zátěž. Jejich schopnost regenerace je skutečně pozoruhodná. To však neznamená, že si můžeme dovolit játra zatěžovat, jak se nám zlíbí. Jaterní dieta prospěje i zdravému člověku, aby se udržel v dobré formě.

Co všechno víte o játrech?

  • Jsou uloženy v horní části břicha pod pravou klenbou bránice
  • Váží zhruba 1,5 kg
  • Jejich barva je hnědočervená
  • Obsah jater je u mužů cca 1 830 ml a u žen 1 398 ml
  • Přes játra prochází krev ze žaludku, sleziny, slinivky břišní a střev
  • Každou minutu játry proteče 1,4 l krve

 

Časté nemoci jater

Nejčastěji jsou problémy jater způsobené špatnou životosprávou a nedostatečně fungujícím metabolismem. Obvykle stačí pár zásadních změn v životním stylu a funkce jater se obnoví.

Detoxikace jater vlastně představuje jakýsi generální úklid, který tělu navrátí zdraví a řád. Vážná onemocnění jater způsobuje nejen dlouhodobě nezdravá životospráva, nulový pohyb, ale také nadměrné užívání alkoholu či léků a infekční nemoci (např. žloutenka, mononukleóza).

Nejčastější příznaky špatně fungujících či poškozených jater:

  • Bolesti hlavy, kyčlí a páteře
  • Nervozita, změny nálad, deprese
  • Alergie
  • Astma
  • Zažloutlé bělma
  • Artritida
  • Samomluva
  • Potíže při vyprazdňování
  • Křeče v oblasti břišní stěny
  • Zhoršené vidění
  • Lámající se a vroubkované nehty
Hlavní příčiny onemocnění jater:

  • Příliš časté užívání léků
  • Nadměrná konzumace alkoholu
  • Infekční onemocnění

potraviny, které škodí játrům

Velký podíl na problémech s játry má nezdravá výživa plná tuků a jednoduchých cukrů

 

Pokud jsou však játra zatěžována příliš hodně a dlouho, dochází k oslabení jejich činnosti. Pokud příznaky nedostatečné funkce dlouhodobě ignorujeme, mohou vést i k velmi závažným zdravotním problémům.

 

Jídelníček jaterní diety – co jíst a čemu se vyhnout?

Játra zatěžuje nezdravá strava bohatá na tuky a cukry. Aby se játra uzdravila, nesmíme je přetěžovat. Všeobecně platí, že jaterní dieta obsahuje lehká, nenadýmavá a jednoduše stravitelná jídla. Rozdíl je mezi jaterní dietou zdravého člověka, který chce játra pouze detoxikovat, a nemocným člověkem.

POZOR! Pro nemocného člověka by měl jaterní dietu připravit zkušený výživový odborník přímo na míru. V tomto případě se může seznam vhodných a nevhodných potravin lišit v závislosti na aktuálním zdravotním stavu.

Nemocní drží jaterní dietu půl roku, v případě nutnosti i déle. Mezi hlavní omezení patří zákaz tučného a sladkého jídla, alkoholu, čerstvého pečiva, omezení živočišných produktů i výrazného koření.

chléb játrům neprospívá

Milovníci pečiva si budou muset nechat zajít chuť – čerstvé pečivo játrům nesvědčí

 

Vhodné potraviny jaterní diety:

  • Libové maso (kuřecí, krůtí, králičí, jehněčí, telecí a hovězí apod.)
  • Ryby – kapr, filé, sardinky
  • Kvalitní uzeniny – kuřecí a krůtí šunka, debrecínka
  • Rostlinné oleje (olivový, řepkový, slunečnicový, dýňový, mákový, konopný …)
  • Polotučné a nízkotučné mléko a mléčné výrobky
  • Zelenina – ideální je celer, mrkev, brokolice, rajčata, čínské zelí, patison, fazolové klíčky (mungo), červená řepa, zelené fazole, pórek, ředkvičky
  • Ovoce – borůvky, ostružiny, meruňky, broskve
  • Netučné celozrnné pečivo
  • Bylinky a koření – ne ostré – bazalka, petržel, pažitka, majoránka, bobkový list, kopřiva, medvědí česnek, kardamon, kmín, zázvor, rozmarýn, heřmánek pravý
  • Starší pečivo
  • Výrobky z tvarohového a bramborového těsta
  • Medový, řepný či ovocný cukr

VÍTE, ŽE JEDNOU Z NEJDŮLEŽITĚJŠÍCH BYLINEK PRO ZDRAVÁ JÁTRA JE OSTROPESTŘEC MARIÁNSKÝ? Obsahuje silmarin, látku obnovující jaterní tkáň. Ostropestřec mariánský má mimo jiné pozitivní vliv na játra a podporuje detoxikaci organismu.

ostropestřec mariánský na očistu jater

Nejlepší bylinkou pro játra je jednoznačně Ostropestřec mariánský

 

Nevhodné potraviny jaterní diety:

  • Tučná masa a uzeniny – bůček, vnitřnosti, zabíjačkové výrobky
  • Sádlo, máslo, paštiky
  • Konzervované výrobky
  • Smažená jídla
  • Celá vejce
  • Tučné mléko a mléčné výrobky
  • Tučné ryby (losos, makrela, kaviár, …)
  • Čerstvé pečivo, pečivo z kynutého a listového těsta
  • Sladkosti – koláče, čokolády, oplatky, zákusky
  • Ostré koření – chilli, masox, ocet, sůl, pepř
  • Majonéza, tatarka, kečup
  • Nadýmavé a aromatické druhy zeleniny – okurka, česnek, cibule, květák, sterilovaná zelenina
  • Ovocné kompoty a marmelády
  • Kokos, ořechy, semínka a ovoce s malými zrníčky
  • Potraviny způsobující nadýmání – kroupy, tmavá rýže, luštěniny, silná káva, čokolády
  • Alkohol

Nyní víte, co do jaterní diety patří a co nikoliv. Velký význam má také způsob přípravy pokrmů. Zcela nevhodné je smažení. Péci a grilovat sice můžete, ale pouze občas. Nejvhodnější je vaření a dušení, případně můžete použít kvalitní teflonovou pánev, která se obejde bez použití oleje. Skvělými pomůckami jsou parní, tlakový nebo pomalý hrnec, ve kterém se dají připravit úžasná dušená masa.

jídelníček jaterní diety

Vaření na páře je taktéž povolené

 

VÍTE, CO JÁTRŮM JEŠTĚ PROSPÍVÁ KROMĚ ZDRAVÉ ŽIVOTOSPRÁVY? Chcete-li svým játrům opravdu ulevit, tak se kromě úpravy jídelníčku zamyslete nad svou fyzickou aktivitou. Nejen vašim játrům, ale i celkovému zdraví prospěje pravidelný pohyb. Nemusí jít o žádné profesionální výkony. Postačí i svižné procházky na čerstvém vzduchu každý den.

 

Příklad jaterní diety – jídelníček na týden:

Nevíte, jak začít? Inspirujte se jídelníčkem při jaterní dietě na celý týden! Tento jídelníček je určený osobám, které chtějí svým játrům ulehčit a obnovit jejich funkce. Nemocní lidé by se o vhodné jaterní dietě měli vždy poradit se svým lékařem!

PONDĚLÍ

  • Snídaně: Bílý jogurt s ovocem
  • Svačina: Banán
  • Oběd: Těstoviny s cuketovou omáčku (viz recept níže)
  • Svačina: Kefír
  • Večeře: Roláda z kuřecího masa plněná rajčaty a paprikami vařená v alobalu
ÚTERÝ

  • Snídaně: Celozrnný chléb s tvarohovou pomazánkou ochucenou pažitkou
  • Svačina: Jablko
  • Oběd: Rizoto s kuřecím masem, mrkví, hráškem a kukuřící posypané nastrouhaným sýrem
  • Svačina: Jogurt
  • Večeře: Pstruh s vařeným bramborem a listovým salátem
STŘEDA

  • Snídaně: Ovocný jogurt nebo tvaroh
  • Svačina: Čerstvý pomerančový džus
  • Oběd: Tvarohové knedlíky s meruňkami (viz recept níže)
  • Svačina: Nastrouhaná mrkev s jablkem ochucená citrónovou šťávou
  • Večeře: Kuskus s krůtím masem a jemně pokrájenou zeleninou
ČTVRTEK

  • Snídaně: Bílý jogurt a banán
  • Svačina: Ovocné pyré
  • Oběd: Krůtí plátek se šťouchanými brambory
  • Svačina: Celozrnný plátek s gervais
  • Večeře: Tofu s pohankou a zeleninovým salátem
PÁTEK

  • Snídaně: Celozrnná bulka s pomazánkou z lučiny a ředkvičky
  • Svačina: Pomeranč
  • Oběd: Dušené hovězí maso v mrkvi a rýže
  • Svačina: Tvaroh s bylinkami
  • Večeře: Kuře na zázvoru s rajčaty a zeleninovým salátem  (viz recept níže)
SOBOTA

  • Snídaně: Ovocný tvaroh
  • Svačina: Hruška
  • Oběd: Přírodní vepřové medailonky s bramborem vařený ve slupce a dresinkem z bílého jogurtu
  • Svačina: Mrkvový zeleninový salát
  • Večeře: Více druhů listových salátů s červenou řepou a kozím sýrem, celozrnný toast
NEDĚLE

  • Snídaně: Celozrnný rohlík, gervais a paprika
  • Svačina: Meruňky
  • Oběd: Těstoviny s rajčaty, brokolicí, cuketou a kousky krůtího masa
  • Svačina: Acidofilní mléko
  • Večeře: Filé z tresky s vařenou rýží a rajčatový salát

dietní kuskus se zeleninou

S kuskusem se při jaterní dietě hodně vyřádíte

 

3 úžasné recepty jaterní diety pro každý den

Jídelníček při jaterní dietě musí odpovídat přísným pravidlům. Je nutné se vyhýbat zakázaným potravinám, které játrům nesvědčí, a vařit pouze z doporučených potravin. Na první pohled se může zdát, že vám jaterní dieta moc nepojede.

Jenomže v rámci jaterní diety lze vařit pestře, chutně a přitom zdravě. Následující recepty při jaterní dietě vám nejlépe předvedou, jak na to.

Těstoviny s vynikající rajčatovo-cuketovou omáčkou

Suroviny:

  • Těstoviny dle vlastního výběru (špagety, penne, fusilli a jiné)
  • 1 středně velká cuketa
  • 4 rajčata
  • Bylinky dle chuti – petržel, pažitka, bazalka
  • Nízkotučný sýr na posypání – např. 30% eidam

Těstoviny uvaříme dle návodu. Cuketu a rajčata nakrájíme na menší kostky. Do hrnce vhodíme cuketu, podlijeme a krátce podusíme. Část cukety nakrájíme na měsíčky, podusíme a vyjmeme – poslouží jako ozdoba. Přidáme rajčata a dusíme do měkka. Hotovou omáčku ochutíme pomocí bylinek. Těstoviny přelijeme omáčkou, posypeme strouhaným sýrem, cuketou a čerstvými bylinkami.

jídelníček jaterní diety

Jídlo, které vypadá skvělé a ještě lépe chutná

 

Chutné ovocné knedlíky z tvarohu a plněné meruňkami

Suroviny:

  • 250 g měkkého polotučného nebo nízkotučného tvarohu
  • 40 g bramborového škrobu
  • 150 g polohrubé mouky
  • 40 ml olivového oleje
  • Čerstvé meruňky rozkrojené na půlky a bez pecek

Ve větší míse důkladně promícháme tvaroh, bramborový škrob, mouku a olej. Vypracujeme vláčné těsto, které se nesmí lepit. Z těsta vytváříme knedlíčky naplněné půlkami meruněk. Házíme do vroucí vody a vaříme přibližně 7 minut. Na talíři je posypte opraženou strouhankou.

dietní ovocné knedlíky z tvarohu

Dopřát si můžete i dietní ovocné knedlíky z tvarohu

 

Voňavé kuře na zázvoru s rajčaty a zeleninovým salátem

Suroviny:

  • Cca 300 g kuřecích prsních řízků
  • Čerstvý zázvor
  • Mletá sladká paprika
  • Petrželka
  • Šafrán
  • Špetka soli – opravdu jen špetka!
  • Čerstvá zelenina na salát dle chuti

Kuřecí prsa lehce osolte a potřete směsí ze petrželky, šafránu a nastrouhané zázvoru. Vložte na teflonovou pánev bez oleje. Mezitím si připravte zeleninový salát jako přílohu. Ochutit je můžete olivovým olejem a chutným sýrem bez tuku (např. Lučinou do salátu).

grilované prsíčko se salátem

Kuřecí prsa nejlépe připravíte na teflonové pánvi bez oleje

Jaterní dieta pomůže zdravým i nemocným

Játra mají jednu nepěknou vlastnost. Dlouho se tváří, že je vše v naprostém pořádku. Jakmile se však objeví první příznaky, vážná choroba není daleko. Proto byste měli o svá játra pečovat preventivně. Nic jim neprospěje více než zdravý a vyvážený jídelníček a dostatek pohybu nejlépe na čerstvém vzduchu.

Nezapomeňte také, že zdravá játra bez problému zvládnou občasné dietní prohřešky jako smažené řízky s bramborovým salátem, svěží letní grilování nebo sladký zákusek během náročného dne. Jídlo si užívejte už při samotné přípravě. Zjistíte, že existují rozličné chutě bez použití tuků i cukrů!

DÁLE ČTĚTE: Intenzivní detoxikace jater pro jejich vitalitu a schopnost čistit organismus. 

Jaterní dieta zrevitalizuje oslabená játra
3.3 (66.67%) 3 hlasov

2 komentáře

  1. Jan Koplík 20.2.2018

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.